2021.01.27. - Angelika

Közel van a madárinfluenza!

Közel van a madárinfluenza!
Bukarest - A madárinfluenza megérkezett a szomszédba! A vész miatt a Duna-deltában elrendelték egy román település összes házi szárnyasának kiirtását, az egyéb háziállatok egészségügyi felügyeletét, a falu fertõtlenítését és a lakosság azonnali védõoltását.

Tegnap óta szigorú vesztegzárral, nyolc megyére kiterjedõ vadászati tilalommal, a veszélyeztetett térségbeli lakosság azonnali védõoltásával, köz- és állat-egészségügyi intézkedések egész sorával igyekeznek a román hatóságok elszigetelni és felszámolni az esetleges madárinfluenza-gyanús gócokat.

Adó 1% felajánlással az Állatvédelemért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az intézkedéseket az tette szükségessé, hogy a Duna-deltát felölelõ Tulcea megye egyik kis településén egy parasztgazdaságban október 4-én és 6-án elhullt három kacsatetemben a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a madárinfluenza vírusát. A román hatóságok az elhullt szárnyasokból vett mintákat elküldték a Nagy-Britanniában mûködõ európai közösségi laboratóriumnak is.

Az illetékes román szakhatóságok valószínûnek tartják, hogy a Duna-deltában elõforduló vadmadarak közül a nagy lilik, a vadkacsa és a vadliba hurcolhatta be a madárinfluenza-vírust. De két másik Tulcea megyei település térségében negyven hatytyútetemet is találtak. A gyanú szerint a legvalószínûbb, hogy a deltai vándormadarak Oroszországból és Kazahsztánból hurcolhatták be a Duna torkolatvidékére a rettegett vírust.
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra