2024.03.29. - Auguszta

Több mint ötven delfin tetemét mosta partra a Mexikói-öbölben a víz

Több mint ötven delfin tetemét mosta partra a Mexikói-öbölben a víz
A szakemberek szerint nem a tavaly történt olajkatasztrófa, hanem a hideg idõjárás vagy egy betegség felel az állatok pusztulásáért.

53-ra emelkedett a partra vetett delfintetemek száma Louisiana, Florida, Mississippi és Alabama államokban. A delfinek nagy része fiatal volt: vannak közöttük olyanok, amelyek röviddel a születés után pusztultak el, és olyanok is, amelyek koraszülöttek voltak vagy elvetéltek. Bár az összes tetemet nem tudták azonosítani, de nagyon valószínû, hogy egyetlen fajról, palackorrú delfinekrõl (Tursiops truncatus) van szó.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Alabama és Mississippi államokban az esetek azokon a területeken történtek, ahova a palackorrú delfinek az évnek ebben a szakában felhúzódnak, hogy életet adjanak borjaiknak. Hasonló tömeges pusztulás a környéken 2007-ben történt utoljára, akkor 68 delfint mosott partra a víz Kelet-Texasban, de a tetemek rossz állapota miatt a halál okát nem tudták megállapítani. Alabama, Mississippi és Kelet-Louisiana államokban azonban az elmúlt 30 évben nem történt ilyen nagymértékû borjúpusztulással járó eset, mondta Moby Solangi, az illetékes tengeri emlõsökkel foglalkozó kutatóintézet (Institute for Marine Mammal Studies) vezetõje.

Valószínûleg hónapokba fog telni, mire a laboratóriumi vizsgálatok kiderítik, hogy pontosan mi okozta az állatok halálát. A szakemberek vizsgálják, hogy van-e összefüggés a halálesetek és a Mexikói-öbölben tavaly történt olajkatasztrófa között, de mint mondják, sokkal valószínûbb, hogy a szokatlan hideg vagy egy betegség felel a pusztulásokért, mintsem a mérgezõ olaj vagy az annak szétoszlatására használt vegyületek. Utóbbi esetén ugyanis nemcsak egy delfinfaj lenne érintett, és a pusztulás nemcsak Mississippi és Alabama partvidékére koncentrálódna, hanem az öbölben mindenhol észlelhetõ lenne.

Az IMMS adatai szerint 2006-ban 29, 2007-ben 13, 2008-ban 21, 2009-ben 45, 2010-ben pedig 89 delfintetem került elõ Alabama és Mississippi államokban. (A szokatlanul hideg tél 2010-ben sok delfin, teknõs és tengeri tehén halálát okozta.) Ehhez képest idén, a két állam területén, mindössze két hónap alatt már 31 tetemet találtak. Ráadásul ez csak egy irányadó szám, hiszen nem lehet tudni, hány olyan elpusztult delfin van, amelyet nem mosott partra a víz.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra