2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Egyre több észak-amerikai madárnak torz a csõre

Egyre több észak-amerikai madárnak torz a csõre
Észak-Amerika északkeleti részén egyre több madárnak fejlõdik rendellenesen a csõre.

Amerikai kutatók a valaha tapasztalt legnagyobb arányban találtak torz csõrû madarakat Alaszkában, Brit Columbiában és Washington államban. Az amerikai földtani intézet munkatársai amerikai varjak (Corvus caurinus) csõrrendellenességét vizsgálták az említett területeken. A furcsa elváltozások aránya több mint tízszer akkora volt, mint amekkorára egy átlagos populációban számítani lehetett volna - összegezte az eredményeket Colleen Handel biológus.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az Alaszkában befogott felnõtt varjak 17 százalékát érintette a rendellenesség - írták a kutatók.

A madarak csõrének keratinrétege túlnõ, a csõr meghosszabbodik, a két csõrkáva pedig gyakran keresztezi egymást.

Caroline Van Hemert vadbiológus, Handel kutatótársa szerint a rendellenességre elõször 1999-ben figyeltek fel kanadai cinegéknél (Poecile atricapillus). Az elmúlt évtizedben drámai mértékben megszaporodott a torz csõrû madarak száma, a kanadai cinegéknek már 6,5 százaléka érintett. Egyre több fajnál, például a csuszkáknál és a harkályoknál is megfigyelhetõ a jelenség.

Az elváltozások konkrét okát nem sikerült meghatározni. A kutatók szerint a torzulást környezetszennyezés, tápanyaghiány és fertõzések egyaránt elõidézhetik. Korábban tömeges elõfordulását bizonyos környezetre ártalmas anyagokkal hozták összefüggésbe, mint például szerves klórvegyületekkel a Nagy Tavak térségében, vagy a csurgalékvíz eredetû szelénnel Kaliforniában.

A torz csõr hátráltathatja a madarakat a táplálkozásban és a tisztálkodásban. A tollak bepiszkolódnak, így elveszítik hõszigetelõ képességüket, a madaraknak csökken az esélyük, hogy túléljék a fagyos hónapokat.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra