2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Nem látják a távvezetékeket a nagytestû madarak

Nem látják a távvezetékeket a nagytestû madarak
Bizonyos madarak azért repülnek neki az elektromos légvezetékeknek, mert azok sokáig látómezejük holtterében helyezkednek el - derítették ki brit kutatók. Becslések szerint évente több millió madár esik áldozatul magasfeszültségû vezetékeknek világszerte.

A darvak, túzokok és gólyák halálozási rátája a vezetékek közelében annak ellenére sem csökkent, hogy az utóbbi években fényvisszaverõkkel illetve jól látható jelzésekkel próbálják szembetûnõbbé tenni azokat.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Birminghami Egyetem madártani központjának kutatói ezért a három fajcsoport egy-egy képviselõjét, az óriástúzokot (Ardeotis kori), a paradicsomdarut (Anthropoides paradisea) és a fehér gólyát (Ciconia ciconia) tanulmányozták közelebbrõl.

A kutatók a Biological Conservation címû szaklapban publikálták eredményeiket, amelyek rávilágítottak arra, hogy mindhárom faj látóterében jelentõs holtterek találhatók. Habár a nehéztestû túzok küllemileg eltér a filigrán darutól és gólyától, táplálkozási stratégiájuk megegyezik - mind csõrük irányát követve vadásznak zsákmányukra.

Ez a technika pedig kiváló látást igényel a csõr végén, ezáltal a látótér leszûkül, a holtterek pedig megnõnek. Amennyiben a madár nem elõre néz repülés közben, hanem lefelé, a repülés irányában gyakorlatilag megvakul - magyarázta Graham Martin, a Birminghami Egyetem professzora. A madarak repülés közben gyakran lefelé néznek fajtársakat, fészkelõhelyet vagy táplálkozóterületet keresvén.

A szûk látótér és a vészesen nagy holttér problémája bizonyosan érinti az összes daru-, és túzokfajt, és valószínûleg a nagytestû ragadozómadarakat, így a sasokat és keselyûket is.

Az új ismeretek mind a madarászokat, mind az elektronikai vállalatokat segíthetik abban, hogy minimalizálják az ütközések esélyét. Mivel az említett fajoknál nem ér sokat a vezetékek láthatóbbá tétele, arra kell megoldást találni, hogyan lehet elcsalni a madarakat a légvezetékektõl - javasolta a professzor.

A tanulmányozott afrikai madarak közül a paradicsomdaru a legveszélyeztetettebb az IUCN Vörös Könyve alapján. A természetvédõk szerint pedig a magasfeszültségû vezetékek okolhatók elsõsorban a paradicsomdaru állománycsökkenéséért.

Hazánkban az érintett fajok közül a fokozottan védett túzok (Otis tarda) a legsérülékenyebb, állománya európai szinten is jelentõs. Hazánk kivételével csupán Spanyolországban és Oroszországban található jelentõsebb populációja.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra