2024.04.25. - Márk

Miért nem gond a madaraknak, ha melegek?

Miért nem gond a madaraknak, ha melegek?
Több mint 130 madárfajnál figyeltek már meg homoszexuális magatartást: a nyári lúdnál például a tartós párok csaknem egyötöde két hímbõl áll. Evolúciós szempontból nézve az azonos nemûekkel való kapcsolatnak csökkentenie kellene a madarak szaporodási sikerét - egy új kutatás azonban ellentmond ennek. Geoff MacFarlane, az ausztráliai Newcastle-i Egyetem biológusa és csapata arról számolt be 2007-ben, hogy a hím homoszexualitás gyakoribb a poligín fajoknál, ahol a hímek számos tojóval párosodnak, míg a nõstény homoszexuális viselkedés inkább a monogám fajoknál fordul elõ.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

MacFarlane-ék most azt szerették volna kideríteni, hogy az utódgondozás jellege vajon hatással van-e a homoszexualitásra. Egy elmélet szerint ugyanis az a nem, amelyik kevesebb idõt tölt utódgondozással, több partnerrel párosodik. A biológusok ezért tüzetesen átfésülték a szakirodalmat homoszexuális viselkedést keresve. Arra a 93 madárfajra összpontosítottak, amelyeknél a természetben is megfigyelték azonos nemûek szexuális kapcsolatát - udvarlást, párzást, kötõdést. Minden faj esetében kiszámolták a homoszexuális viselkedés gyakoriságát, illetve az utódgondozásra fordított idõt mindkét nem esetében.

A homoszexuális viselkedés összességében a szexuális tevékenység kevesebb mint öt százalékát tette ki, bár esetenként ennél jóval magasabb arányban fordult elõ. Szoros összefüggés mutatkozott az utódgondozás jellege és a homoszexualitás között. Amelyik nem kevesebb energiát fordított csemetéire, jellemzõen több kapcsolatot létesített azonos nemûekkel - állapították meg a kutatók. Ez a poligín fajok csélcsap hímjeire és a monogám fajok nõstényeire volt inkább jellemzõ - itt ugyanis egyenlõbb a munkamegosztás, a tojónak több ideje jut másra.

A kevésbé terhelt nem képviselõi tehát szabadon lecsaphatnak az elõttük felkínálkozó lehetõségre - magyarázta MacFarlane. - Hiszen ha az egyed "fürdik" a szaporodási lehetõségekben, egy kis homoszexuális viselkedés már nem oszt, nem szoroz a hosszú távú szaporodási siker szempontjából.

Ez ellentmond az eddigi nézetnek, amely szerint a homoszexuális viselkedés ráfizetéses evolúciós szempontból. Egyes esetekben azonban a homoszexuális szövetségek még elõnyösek is lehetnek: segítenek például az egyedeknek megvédeni territóriumukat, növelni szociális helyzetüket vagy felnevelni utódaikat.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra