2024.04.19. - Emma

Több ezer kis tengeri teknõst eresztenek szabadon a Mexikói-öbölben

Több ezer kis tengeri teknõst eresztenek szabadon a Mexikói-öbölben
Több ezer, néhány napos tengeri teknõst eresztenek szabadon szakemberek a Mexikói-öböl nyugati részében, abban bízva, hogy mire az állatok elérnék a szennyezett keleti vizeket, az olajfoltot már feltakarítják. A biológusok érvelése szerint a teknõsöknek ebben a kritikus életszakaszában nagyobb veszélyt jelent a fogság, mint a jelenleg Texas partjaitól több mint 400 mérföldre hullámzó olajos víz. Tapasztalatok szerint elnyújtott fogságban nem fejlõdnek ki megfelelõen a teknõsök navigációs és élelemszerzõ képességei, ez pedig jelentõsen csökkenti hosszú távú túlélési esélyeiket.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A szabadon engedett teknõsök az atlanti fattyúteknõs (Lepidochelys kempii) kihalófélben lévõ fajához tartoznak. A kifejlett korában 1 méteres, 45 kilogrammos tengeriteknõs-féle csak az Egyesült Államok és Mexikó partjai mentén honos.

Az Egyesült Államokban fogságban is tenyésztenek atlanti fattyúteknõsöket a faj védelme érdekében. Egy Texas állam déli partjainál fekvõ természetvédelmi területrõl (Padre Island National Seashore) minden évben szabadon engedik a keltetõkben világra jött teknõsök egy részét. Idén az olajszennyezés kérdésessé tette a hagyományos eseményt, egy 14 szakemberbõl álló kutatócsoport több napi egyeztetés után, június 8-án végül mégis mellette tört lándzsát.

Június eleje óta több száz kisteknõst engedtek el Texas partjainál, s e hét elsõ felében újabb nagyobb csapat szabadon bocsátását tervezik.

Egyes kutatók, környezetvédõk és teknõsbarátok bírálták a döntést, mivel szerintük a hurrikánok, viharok és a szezonálisan változó tengeri áramlatok könnyen nyugat felé, a teknõsök útjába sodorhatják a szennyezett vizet.

Az amerikai Fish and Wildlife Service múlt hét közepi adatai szerint a Mexikói-öböl térségében az olajkatasztrófa óta 167 olajjal borított tengeri teknõst gyûjtöttek be élve, legalább 482-t pedig holtan.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra