2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Hét összekötözött szarvast találtak egy autóban

Hét összekötözött szarvast találtak egy autóban
Hét összekötözött dámszarvast - három borjút, két vemhes és egy nemrég ellett tehenet, s egy ünõt - találtak egy autóban a rendõrök egy közúti ellenõrzés során Lábod belterületén - közölte Hegedûs János nagyatádi rendõrkapitány.

A szokatlan bûncselekményre 2010 június 4-én kora este derült fény. A nagyatádi rendõrkapitányság járõrei Lábod belterületén közúti ellenõrzést tartottak, s annak során egy autóban, amelyben két férfi ült, furcsa rakományra lettek figyelmesek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A 1500-as Lada csomagtartójában három, a hátsó ülésen kabáttal letakarva egy, a hátsó ülés elõtti lábtartó résznél újabb három összekötözött dámszarvas hevert.

A rendõrkapitány azt mondta: egyelõre nem tisztázott, milyen módszerrel fogta be a két gyanúsított az állatokat. Huroktól származó sérülésnyomok nem volt a szarvasokon, így vélhetõen hálókkal fogták be õket. A rendõrség egyelõre csak vélelmezni tudja, hogy értékesítés céljából gyûjtötték be az elkövetõk a vadakat.

A két, magyar állampolgárságú férfi ellen nyomozás indult, de õrizetbe vételüket követõen elengedték õket, jelenleg lakhelyelhagyási tilalom mellett, szabadlábon védekezhetnek.

Az autó a sofõr tulajdonában van, õ azt mondta, hogy az állatokat találták és le akarták adni. A vele utazó férfi azt állította: csak utasként tartózkodott az autóban, és észre sem vette, hogy abban állatok is voltak.

A dámborjakat a Kaposvári Egyetem szarvasfarmjára szállították, a teheneket elengedték. A rendõrség információi szerint a borjak életben vannak, a szabadon engedett tehenek leendõ borjainak jövõje azonban kétséges - mondta kapitány.

Az elkövetõknek hét rendbeli - maradandó egészségkárosodás vagy pusztulás okozására alkalmas módon, különös szenvedést okozva elkövetett - állatkínzásért, továbbá nagyobb értékre elkövetett lopásért kell felelniük.

A lopáskár megállapítására szakértõt vontak be a nyomozásba, mivel a bûncselekmény kapcsán az állatok el is pusztulhatnak. A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. területén okozott kár az elõzetes becslések szerint mintegy 900 ezer forintra tehetõ, s a történtek kihathatnak, további károkat okozva a vemhes szarvastehenek szaporulatára is.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra