2024.04.26. - Ervin

Kullancsok, szúnyogok - a helyzet ijesztõ

Kullancsok, szúnyogok - a helyzet ijesztõ
Nõ a kullancs- és szúnyogveszély Magyarországon. A kullancsok riasztó hányada agyhártya-, illetve agyvelõgyulladást okozó vírussal fertõzött, és majdnem minden ötödik állatban megtalálható a Lyme-kór baktériuma. A szakemberek szerint az eddig elbagatellizált szúnyogcsípések is okozhatnak tömeges megbetegedéseket.

Gyorsabban szaporodnak, és nagyobb területen terjeszkednek a kullancsok Magyarországon, a napokban Borsod-Abaúj-Zemplén megyét árasztották el Franciaországból érkezett kórokozók.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A szakemberek szerint a háziállatok körében kötelezõvé kellene tenni a kullancsellenes kezeléseket, védõoltásra pedig mindenkinek szüksége volna. „A globális felmelegedés miatt 15 százalékkal nagyobb területen élnek kullancsok, ami 100 millió turistát tesz ki veszélynek. A napokban Franciaországból hozott szarvasmarhák miatt alakult ki Zemplén megyében egy gócpont, az állatokkal ugyanis egy egészen új típusú kullancs érkezett. Jelenleg egyébként 30 kullancsfaj él Magyarországon, a legveszélyesebb területek pedig Somogy, Zala és Vas megyében vannak” – mondta szombaton, a kullancsidény „megnyitóján” dr. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke. A kullancsok riasztó hányada agyhártya-, illetve agyvelõgyulladást okozó vírussal fertõzött, és majdnem minden ötödik állatban megtalálható a Lyme-kór baktériuma. A szakember szerint csakis a tudatos felkészülésnek köszönhetõ, hogy mára évente körülbelül 50 a kullancs okozta agyhártyagyulladások száma a korábbi 100 helyett, a lakosság átoltottsága agyhártyagyulladás ellen azonban messze elmarad az ajánlottól.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra