2024.04.20. - Tivadar

Riadót fújnak az elefántok egy méhrajt láttán

Riadót fújnak az elefántok egy méhrajt láttán
A kelet-afrikai elefántok rettegnek a méhektõl, amelyek közeledtére képesek "riadót" fújni, hogy figyelmeztessék társaikat - derítették ki brit tudósok, akik a felfedezésükrõl a PLoS ONE nyílt internetes tudományos portálon számoltak be.

A félelem jogos, hiszen a feldühödött rovarok belemélyeszthetik fullánkjukat a nagytestû állat szemkörnyéki érzékeny bõrébe, berepülhetnek ormányába, és könnyûszerrel átlyukaszthatják az elefántborjúk "irháját".
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Más fajok képviselõi, így a fõemlõsök és a madarak is képesek riadóztatni társaikat. Az elefántok oly sokféle hangot képesek kiadni, hogy a tudósok joggal feltételezték: az ormányosok is figyelmeztetni tudják társaikat a közelgõ veszélyre. A bizonyítás azonban nem volt könnyû, hiszen az elefántok által kiadott hangok jó részét az emberi fül nem képes érzékelni. Ennek ellenére Lucy King, az Oxfordi Egyetem doktoranduszhallgatója, a tanulmány vezetõ szerzõje és kollégái egy sor kísérletben rögzíteni tudták az elefántok rettegését, amikor a vastagbõrû ormányosoknak lejátszották egy feldühödött méhraj keltette hangokat. A nagytestû állatok, "meghallva" a méheket, azonnal megfordultak és futásnak eredtek, menekülés közben a fejüket rázva pedig bizonyos hangokat hallattak.

Hogy kiderítsék, valóban "méhriadót" fújtak-e az ormányosok, a brit tudósok tíz elefántcsaládnak játszották le a hangfelvételeket: közülük hat tagjai azonnal futásnak eredtek, noha az állatok nem láthatták vagy hallhatták a méheket. Akkor, amikor a tudósok egyéb, az ormányosok által kibocsátott hangokat játszottak le - olyanokat, amelybõl hiányzott a specifikus "méhriadó"-, csak két elefántfamília fogta menekülésre a dolgot.

"Sikerült bebizonyítanunk, hogy az elefántok nemcsak képesek riadót fújni, hanem azt is, hogy ezeknek a hangoknak specifikus jelentésük van: azt kiáltják, hogy +méhek+" - hangsúlyozta Lucy King.

Mint hozzátette, elõfordulhat, hogy az elefántok "szókészletében" egészen más hangok jelzik az egyéb veszélyeket, pédául az oroszlánok vagy az ember közeledtét.

"További kísérletek szükségesek annak kiderítésére, hogy a méhriadót értik-e más elefántok" - emelte ki Robert Seyfarth, a Pennsylvaniai Egyetem biológiai antropológusa, aki szerint a tanulmány bõvíti az állatok kommunikációjára vonatkozó ismereteket.

A kutatás révén az elefántok is felkerültek azoknak a fajoknak a listájára, amelyek vokalizációját lassacskán sikerül megfejteni a tudósoknak.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra