2021.01.20. - Fábián, Sebestyén

A madarak szerelmi élete is meglehetõsen bonyolult

A madarak szerelmi élete is meglehetõsen bonyolult
A madárvilágban is mindennapos a válás, az utódok elhagyása, az újraházasodás - derül ki egy Kanadában most megjelent könyvbõl.

Széleskörûen elterjedt mítosz, hogy életfogytig tartó párkapcsolatok jellemzik a madarak világát, valójában azonban a legtöbb kis énekesmadár esetében ez messze nem így van - szûrte le a következtetést kutatásaiból a könyv szerzõje, Bridget Stutchbury, aki a torontói York Egyetem biológiaprofesszora.

Adó 1% felajánlással az Állatvédelemért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A könyv húsz év rádiós nyomkövetést és DNS-vizsgálatot felölelõ kutatásának eredményeit mutatja be. Kiderült többek között, hogy a zöldes tirannusz (Empidonax virescens) hímjei messze fészkeiktõl is termékenyítenek meg tojókat, a remete lombgébics (Vireo solitarius) tojói pedig új partner után néznek, mielõtt elválnának a régitõl, és elhagynák fiókáikat.

A leglényegesebb felfedezés, hogy nagyon sok madár válik el önzõ okokból - mondta Stutchbury. A tojók ugyanis olyan hímeket keresnek, amelyek színesebbek vagy jobban énekelnek, illetve biztonságosabb, táplálékban dúsabb helyekre költöznek.

Stutchbury énekesmadarak tucatjait vizsgálta Kanadában, az Egyesült Államokban és Panamában. Véleménye szerint a rövidebb nyarak miatt hagyják el fészkeiket a tojók, még mielõtt kirepülnének fiókáik, hogy gyorsan új párra találhassanak, és még egy fészekaljat felnevelhessenek. Az éhes fiókákat a hátralevõ idõben a hím eteti.

A hímek pedig megháromszorozhatják, vagy akár megnégyszerezhetik szaporodási sikerüket azzal, ha a szomszédos tojókat is megtermékenyítik. Egy hím tehát abszolút nem lehet biztos benne, hogy az õ tojása kel ki saját fészkében.

A válás meglepõen gyakori a madaraknál, legtöbbjük egy partnerrel csupán néhány hónapra vagy évre köti össze életét. A válások aránya a nullától - vándoralbatrosz - egészen a 99 százalékig - rózsás flamingó - terjed.
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra