2024.04.25. - Márk

Óvatosan a húsvéti fogásokkal!

Óvatosan a húsvéti fogásokkal!
Húsvétkor sokan mennek vendégségbe locsolkodni, és ugyancsak sokaknak lázas készülõdéssel és fõzéssel telik el az ünnep nagy része, mivel asztalra kell kerülniük a hagyományos fogásoknak: a sonkának az elmaradhatatlan tormával, a fonott kalácsnak, a tojásnak, és egy kis „kontyalávalónak”.

Ezek az ennivalók zömmel bizony nem diétásak, nem fogyókúrázóknak valók, ellenkezõleg, megemésztésük kemény igénybevételt jelent a szervezet számára.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az évszázadok folyamán mi, emberek hozzászoktunk ezekhez az étkekhez (az is igaz, hogy nem is fogyasztjuk õket minden nap), de mi a helyzet állatainkkal?

Nekik is szeretnénk örömöt szerezni azzal, hogy az ünnepi asztalról egy kis „kóstolóval” kedveskedünk nekik. Vajon jól tesszük-e?

A kérdésre a válasz: egyértelmûen nem!

A sonka elég sós, és nem könnyû étel. A bélben található baktériumflórát megzavarhatja, és hasmenést idézhet elõ az állatoknál. A szervezet ilyenkor nemcsak vizet, hanem fontos ásványi sókat is veszít.

Az alkohol (pálinka) szintén veszélyforrás lehet. Bár házi kedvenceink maguktól nem isszák meg, ennek ellenére néhányan úgy gondolják, hogy õk se maradjanak ki a „jóból”, és megitatják velük. Egyeseknek talán mulatságos lehet a részeg állat öntudatlan, tétova mozgása, de a szeszes ital súlyos tüneteket, esetleg az állat halálát is okozhatja. Mindamellett a máj méregtelenítõ kapacitása is véges.

Akváriumi halaink is veszélyben lehetnek az alkoholtól. Hogyan? Meggondolatlanságból elõfordult már, hogy szesz került az akvárium vizébe (hadd legyen nekik is ünnep az ünnep!), ami hamar állataink végét jelentheti. Közvetlen károsító tulajdonsága mellett az alkohol hatására olyan baktériumok szaporodása indul meg az akváriumban, amelyek nagyon sok oxigént igényelnek, elvonják azt halaink elõl. A víz tejszerûvé válik, a halak megfulladnak, és reggelre már csak a víz tetején élettelenül lebegõ testüket találjuk meg.

Egyetlen kivétel van: ez pedig a tojás. Héját apróra összetörve madarainknak segítséget nyújt a megfelelõ szilárdságú héj kialakításához tojásrakáskor, teknõseinknél pedig a páncélzat megerõsödéséhez. Sajtreszelõn lereszelve, zsemlemorzsával, reszelt sárgarépával, összevágott salátával „megbolondítva” pedig finom csemege lehet a kedvtelésbõl tartott hüllõink és madaraink számára.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra