2024.04.20. - Tivadar

A tibeti masztiff a kínai milliomosok új státusszimbóluma

A tibeti masztiff a kínai milliomosok új státusszimbóluma
Az Ausztráliában vásárolt ingatlanok, Egyesült Államokból hozatott telivérek és a nagy európai divatházak egyedi tervezésû ruhakölteményei után a szupergazdag kínaiak új státusszimbólumot találtak maguknak: a tibeti masztiffot, egy erõs, tagbaszakadt, sûrû bundájú pásztorkutyát. Becslések szerint 825 ezer milliomos él az országban, és a luxuscikkek piaca szédítõ ütemben növekszik. A Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség nemrégiben leltárba vette, mire is van szüksége egy gazdag embernek: egy fiatal és szép feleségre, egy Lamborghinire és egy tibeti masztiffra, "minél nagyobb és vadabb, annál jobb".
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kommunista párt által egykor kispolgárinak kikiáltott háziállatok manapság nagyon kedveltek Kínában, és a hazájában do-khyinak nevezett kutyafajta sok olyan üzletember vágyálma, aki nemcsak ingatlanokba vagy részvényekbe akarja fektetni pénzét.

A leggazdagabb kínaiak listáját évente összeállító Rupert Hoogewerf adószakértõ azzal magyarázza az eb sikerét, hogy "hazai luxusmárkáról van szó, (...) és birtokosának lenni újabb lehetõséget jelent a hírnév növelésére, a gazdagság fitogtatására". Másrészt már a kutya megjelenése is a jólétet sugallja: sörényével az oroszlánra emlékeztet, amely hagyományosan a szerencse jelképe Kínában.

"Korábban németjuhászkutyákba ruháztam be, de pillanatnyilag a tibeti masztiff a menõ" - mondta Szuj Huj-cseng (Sui Huizheng) üzletember, aki húsz ilyen ebet tart, és a múlt hét végén részt vett a minden évben megrendezésre kerülõ tibetimasztiff-kiállításon. A seregszemlén a legdrágább példányok úgy parádéztak a tulajdonosok és a kutyakiképzõk mellett, mint a manökenek a kifutón.

A kínai tenyésztõk több tízezer eurót fizetnek egy párzásra hajlandó partnerért kutyájuknak. Szuj 30 ezer eurót (csaknem 8 millió forintot) szurkolt le azért, hogy standja legyen a vásáron - körülbelül ennyit keres legjobb fedezõkanja, King már az elsõ "bevetés" alkalmával.

Külföldön nem értik, miért adnak ki ilyen õrületes összegeket ezért a kutyafajtáért, amelyben egyébként semmi különleges nincs. "Várható élettartamuk viszonylag rövid és nem különösebben ritkák. Rejtély, hogy Kínában miért ilyen méregdrágák" - csodálkozik Martha Feltenstein, a tibetimasztiff-tenyésztõk amerikai egyesületének elnöke.

Az Egyesült Államokban a kölykök néhány száz dollárba kerülnek, Németországban a tibeti kutyafajták nemzetközi klubjának tenyésztõitõl 1200 euróért (durván 320 ezer forintért) kaphatók, de Kínában a kifejlett állatok ára a tenyésztõk szerint olykor meghaladja a 70 ezer eurót (több mint 18 millió forintot) is.

Tavaly egy tibeti masztiffot több mint 400 ezer euróért (több mint 106 millió forintért) adtak el egy észak-kínai nõnek. Sajtójelentések szerint 30 fekete Mercedesbõl és más drága autókból álló konvojt küldött a repülõtérre a nagybecsû kutyáért.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra