2024.04.19. - Emma

Megtalálták a világ egyik legritkább madarának fészkelõhelyeit

Megtalálták a világ egyik legritkább madarának fészkelõhelyeit
A föld egyik legritkább madara, a mexikói verébsármány három új fészkelési helyét fedezték fel mexikói kutatók Nuevo Leon és Coahuila államban. A fajból alig pár száz egyed maradt fenn, és eddig nem sokat tudtak szaporodási helyérõl.

A mexikói verébsármányt (Spizella wortheni) eredetileg az Egyesült Államokban fedezték fel 1884-ben egyetlen egyed befogásával. Onnan azonban kipusztult, és jelenleg már csak pár helyen honos Északkelet-Mexikóban - közölte Ricardo Canales-del Castillo, a mexikói Universidad Autonoma de Nuevo Leon kutatója.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Nyári elõfordulásáról azonban semmit sem lehet tudni, mivel ahogy kirepültek fiókái, otthagyja költõhelyét, jóllehet nem vonuló madár.

Az utóbbi harminc évben csupán Északkelet-Mexikó egy 25 négyzetkilométeres szegletében látták a madarakat, régebbi fészkelõ területei zömét felszántották. A kutatók elsõsorban a Soledad völgy füves, illetve bokros körzeteit célozták meg, ahol prérikutyák is élnek. A múltban többnyire ilyen területeken figyelték meg a verébsármányokat.

Nuevo Leon állam két helysége, San Rafael de Galeana és La Carbonera közelében, továbbá Coahuila államban, San Jose del Almito mellett is találtak fészkeket. Összesen 52 verébsármányt láttak.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai alapján már csak mindössze száz-százhúsz egyed maradt a fajból, de a legoptimistább becslés szerint is legfeljebb ötszáz mexikói verébsármány repked még a szabadban - közölte Castillo a BBC-vel.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra