2024.03.19. - József, Bánk

Építsünk egérvárat bagolyetetõnek

Építsünk egérvárat bagolyetetõnek
Egérvárak létesítésével bagolyetetõk is kialakíthatók, hogy a madarak ne haljanak éhen a nagy hó és fagy miatt.

A hosszabb ideig megmaradó jelentõs hómennyiség és a hideg miatt a ragadozóknak táplálékul szolgáló kisemlõsök napokra, hetekre láthatatlanok a vastag hótakaró alatt, hozzáférhetetlenek a baglyok számára - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-vel.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Egy jó kondícióban lévõ bagoly két-három hideg napot is kibír táplálkozás nélkül. Ha az ínséges idõszak ennél tovább tart, és a hõmérõ higanyszála is -10 Celsius-fok alá kúszik, a madarak nem tudják melegen tartani a testüket, elsõként a lábuk kezd megfagyni. Súlyos esetben ezeknek a madaraknak az orvosi ellátás ellenére sincs esélyük a túlélésre, mert elhaló lábaik alkalmatlanná válnak a zsákmány megragadására, és gyakorlatilag maguktól amputálódnak. Az éhezõ baglyok és nappali ragadozó madarak 4-5 napos éhezést követõen annyira legyengülhetnek, hogy már repülni sem tudnak, a járdán vagy az út menti árok partján kuporognak vagy verdesnek.

Becslések szerint egy-egy ilyen télen a szinte kizárólag lakott területen élõ, csak éjszaka vadászó hazai gyöngybagolyállomány akár 75 százaléka elpusztulhat. A kisebb mértékben urbanizálódott, kevésbé jól nyomon követhetõ fajok valószínûleg hasonló veszteségeket szenvednek.

Egérvárak építésére ösztönzi az állatbarátokat az MME: honlapjukon az érdeklõdõk részletesen elolvashatják, hogyan készül egy ilyen építmény. Tûzifa kuglikból olyan tornyokat kell építeni, vagy farakásban kialakítani olyan bástyaként kiöblösödõ részt, melynek belsõ, üres részébe szintenként benyúlik néhány csuklóvastag ág. Az egészet széna és száraz levél keverékével kell feltölteni, végül az így kapott kiöblösödés tetejét befedni esõvédõ tetõvel. A belsõ lakótérben érdemes néhány madárodút elhelyezni, melyek plusz fészeképítõ helyeket jelentenek az apró emlõsöknek.

A magra kijáró pockok és egerek miatt az egérvár - különösen télen - bagolyetetõként is funkcionál, a környéken élõ baglyok felfedezik és vadásznak a lakókra.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra