2024.04.19. - Emma

Megfejtették a Jézus Krisztus gyík titkát!

Megfejtették a Jézus Krisztus gyík titkát!
A Közép- és Dél-Amerika esõerdeiben honos, a gyíkokhoz tartozó baziliszkuszok meglehetõsen furcsa lények. Tekintetük ugyan nem halálos és a leheletük sem mérgezõ, mint a legendák baziliszkuszainak, de több különleges tulajdonsággal is magukra vonják a figyelmet.

A baziliszkuszok rendszerint az esõerdõkön áthaladó folyók vagy kisebb tavak partján élnek, és apró rovarokkal táplálkoznak a levelek között.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Méretük általában nem haladja meg a 25 centimétert, de a zöld baziliszkusz mérete - farkával együtt - eléri a 75 centimétert is.

A gyíkok úgy teszik "üzemképessé" magukat minden nap, hogy a napon sütkérezve melegítik föl a testüket. Ilyenkor rendkívül könnyen áldozatul eshetnek a ragadozóknak, például ragadozó madaraknak, kígyóknak vagy az esõerdõben vadászó emlõsöknek. Az evolúció folyamán azonban a baziliszkuszok egyedülálló menekülõ mechanizmust fejlesztettek ki. Beugranak vagy belepottyannak a vízbe, majd átszaladnak azon. Innen kapták becenevüket: Jézus-gyík vagy Jézus Krisztus-gyík.

A kutatók eddig is tudták, hogy ez a mutatvány valahogy a víz felületi feszültségének kihasználásán alapul, de elsõ ízben sikerült lassított felvételek segítségével elemezni a gyík mozgását a vízen. A BBC forgatócsoportja másodpercenként 2000 kockás videofelvételeket készített a baziliszkuszok egyik fajáról, a barna baziliszkuszról (Basiliscus vittatus).

Simon Blakeney, a BBC producere, aki részt vett a forgatáson a BBC News-nak elmondta: a gyík olyan gyorsan szalad, hogy buborékokat hoz létre, ahogy a lába a vízbe csapódik, majd ezekrõl a buborékokról rugaszkodik tovább, mielõtt elpattannának. A gyíknak muszáj nagyon gyorsan futnia, különben nem tudna kiemelkedni a víz felszínérõl. Vízbe ugyan ekkor sem fulladna, mert kitûnõen úszik, viszont így kisebb eséllyel menekülhetne el a ragadozók elõl.

A gyík hosszú, vékony lábujjait alulról különleges pikkelyek fedik, amelyek segítik a légbuborékok kialakulását. A kutatók korábban megállapították, hogy a baziliszkuszok jelentõs oldalirányú erõket is létrehoznak, miközben öles léptekkel szaladnak. Ezek az erõk segítenek abban, hogy fölegyenesedve maradjanak.



Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra