rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Tényleg sírnak a krokodilok

 • Share on Tumblr

  Két ausztrál kutató egy vizsgálat során megfigyelte, hogy a krokodilkönnyek tényleg léteznek, igaz azoknak valószínûleg nincs közük a bûntudathoz. Amikor valaki szomorúságot tettet "krokodilkönnyeket hullajt". Ezen szólás egy régi mítoszból ered, mely szerint az állatok táplálkozás közben sírnak.

  A Floridai Egyetem kutatója most azon következtetésre jutott, hogy a krokodilok ténylegesen sírnak étkezés közben, ám pusztán fiziológiai okok, nem pedig valamiféle cudar, hüllõ lelkifurdalás miatt.

  Kent Vliet zoológus megfigyelt és videóra rögzített négy, fogságban élõ kajmánt és három alligátort - a krokodilok közeli rokonai - miközben azok a floridai St. Augustine Alligátorfarm Zoológiai Parkban étkeztek. Kiderült, hogy a hét állat közül öt könnyekben tört ki, ahogy beletépett táplálékába, néhányuk szeme habzott és bugyborékolt is.

  Vliet szerint, "az általános irodalomban számtalan utalás van arra, hogy a krokodilok táplálkoznak és sírnak, ám mindez majdnem teljesen anekdotálás. Biológiai szemszögbõl némi zavar figyelhetõ meg a tárgyat érintõen a tudományos irodalomban, így eldöntöttük, hogy közelebbrõl is megvizsgáljuk a jelenséget".

  Vliet elmondta, akkor kezdett neki a kutatásnak, amikor felhívta D. Malcolm Shaner neurológiai konzulens és neurológus professzor. A kutató - aki társszerzõje a most megjelent tanulmánynak - egy relative ritka szindrómát vizsgált, mely az embereknél olyan arcbénulást okoz, hogy a betegek étkezés közben sírnak. Egy neurológusoknak szánt prezentáció elkészítéséhez, az orvos arra volt kíváncsi, hogy az úgynevezett krokodilkönnyeknek van-e biológiai alapjuk.

  Shaner és Vliet számos utalást talált a krokodilkönnyekre a különbözõ könyvekben, több száz évvel ezelõttõl napjainkig. A kifejezés "Sir John Mandeville Utazása és Hajóútja" címû, 1400-ban publikált könyv egyik bekezdésével nyerhetett széles körû népszerûséget. A könyv szerint "abban az országban rengeteg krokodil van. ... Ezek a kígyók megölik az embereket és sírva elfogyasztják õket".

  Shaner és Vliet a síró krokodilokra a tudományos irodalomban is talált utalásokat, ám azok vitatottak vagy zavarosak voltak. Egy kutató a múlt század vége felé megpróbálta feltérképezni, hogy a mítosz igaz-e. Tette mindezt úgy, hogy hagymát vagy sót dörzsölt az állatok szemeibe. Amikor a krokodilok nem törtek ki könnyekben, a kutató azon konklúzióra jutott, hogy az állítás hamis - mondja Shaner. A kutató szerint, "a probléma ezen kísérletekkel az volt, hogy a tudós nem akkor vizsgálta meg az állatokat, amikor azok étkeztek. Csak hagymát és sót tett a szemeikbe".

  Ennek eredményeképpen, Vliet úgy döntött, elvégzi saját megfigyeléseit. A mítosz szerint, a krokodilok gyakran sírnak, miközben embereket esznek. Természetesen a két kutató nem embereket adott az állatoknak. Vlietnek be kellett érnie a kutyakeksz-szerû alligátor táplálékkal, mely a St. Augustine farm egyik legfõbb árucikke. A kutató úgy döntött, alligátorokat és kajmánokat vizsgál krokodilok helyett, mivel ezen állatokat már betanították, hogy a szárazon egyenek. Ez nagyon fontos tényezõ ahhoz, hogy lássák a könnyeket, mivel a vízben az állatok szeme amúgy is nedves.

  A farm gondozói azért nem tanították meg a krokodilokat szárazon táplálkozni, mivel azok annyira agilisek és agresszívek - mondja Vliet. Ám elmondta, biztos benne, hogy ugyanazon reakciókat kapja a kajmánok és alligátorok esetében is, mivel azok szoros rokoni kapcsolatban állnak a krokodilokkal.

  Az egyelõre továbbra is rejtély, mi váltja ki az állatoknál a könnyezést. Vliet szerint elképzelhetõ, hogy a fújtatás és sziszegés eredménye lehet, mely gyakori, a táplálkozáshoz társuló viselkedést. Az arc- és orrüregeken átpréselt levegõ elvegyülhet a krokodilok könnyüregében a könnyekkel, és a szemen át ürülhet ki. Egy dolog azonban biztos, nem a bûntudat a kiváltó tényezõ. Vliet elmondta, "tapasztalatom szerint, amikor a krokodilok valamit a szájukba vesznek, azt komolyan is gondolják".


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Önkiszolgáló kutyamosó

  Két elzászi üzletember igen ötletes vállalkozást indított be: az autómosók mintájára csináltak egy hasonló elven mûködõ önkiszolgáló kutyamosót, mely a gazdikat megkíméli a kutyamosás sok kellemetlenségétõl.

 • Meggátolhatja a gyerekkori asztma kialakulását a kutya

  Megvédheti az asztmától a gyerekeket a velük egy háztartásban élõ kutya egy amerikai tanulmány szerint.

 • Lelkes Miklós: A majomtudósok

  No, nem a tudósok voltak majmok, hanem ők voltak tudósak a majmok viselkedését illetően. Ott kóboroltak az afrikai tájon. Egyikük igen szép leány volt, Baba keresztnévvel, kézitáskával. A másik Huba névre hallgatott, de ha fejébe vett valami tudománykodó eszmét, akkor nem hallgatott senkire, csak saját magára. Megesik az ilyesmi, többször is, mint az eső esik.

 • Egy spániel kapta az állati bátorság legrangosabb brit érdemérmét

  Ismét kutya, egy spániel kapta az állati bátorság legrangosabb brit érdemérmét, a Dickin Medalt. A megtiszteltetést nem érte meg, belepusztult gazdája halála miatti bánatába Afganisztánban.

 • Kocsmázó krokodil

  Darwin - Krokodil kocsmázott Ausztráliában emberi invitálásra.

  A hüllõt a kocsma mellett találta három ivócimbora és úgy gondolta, jó móka lesz, ha csatlakoztatják társaságukhoz, ezért aztán bevitték az ivóba. Sört nem adtak neki, de sós vizet sem, pedig sósvízi krokodilról van szó.

 • Nyugdíjazzák a kísérleti majmokat

  Nyugdíjazzák a kísérleti majmokatAz Egyesült Államokban bejelentették: kivonják a kutatásokból az orvosi kísérletekben használt csimpánzok zömét. Az állatokról természetvédelmi parkban gondoskodnak életük végéig.
  A természetvédők nagy örömmel fogadták az amerikai EÜ Intézet (NIH) június végi bejelentését, mely szerint 310 fogságban tartott csimpánzt kivonnak a kísérletekből. A gén és a viselkedéskutatások folytatódhatnak megfelelő körülmények között, de többé nem vetik alá az állatokat olyan kísérleteknek, amelyeket elfogadhatatlannak tartanánk, ha emberen végeznék ezeket.

 • Eszelõs! Az állatok is fognak beszélni?

  Megtalálták azt a gént, amely a beszédet lehetõvé teszi, tehát míg az emberekben megvan, az állatokból hiányzik.

 • Kutyapszichológiát tanulnak a postások

  A tanfolyamot elõször 2001-ben szerveztek a német postásoknak, s azóta mintegy 80 ezer dolgozó kapott képzést.

 • Los Angeles: a Földre szállt kutyamennyország

  Diszkó, jógatanfolyam, szépségszalon, cukrászda - Los Angelesben az égvilágon mindent megkaphat az ember kutyája, amit csak megkíván. A statisztikák szerint körülbelül 65 millió kutya él az Egyesült Államokban, és gazdáik hozzávetõleg 35 milliárd dollárt költenek rájuk évente.

 • A kiscica, aki lehet, hogy a világ legkisebb cicája lesz?!

  A kiscica, aki lehet, hogy a világ legkisebb cicája lesz?!Világ legkisebb cicája?! Állatorvosok szerint a kaliforniai Heed jó eséllyel pályázhat a világ legkisebb macskája címre, ha már eléri felnőtt korát. Most ugyanis még csak kilenc hetes, de a rekordot addig nem lehet érvényesíteni amíg fél éves - nyolc hónapos korára el nem éri a végleges testméretet. A kis cica mindössze 7,6 cm magas, és jóval fél kiló alatti a testsúlya. Vajon mi lehet az oka, hogy ez a cica ilyen kicsi maradt?! A kismacska egyébként életvidám, játékos, hancúrozik és boldog. Csak mérete gondolkoztatja el az embereket, hogy vajon miért ilyen pici ez a cicuska?! (Vagy az egész minicica csak egy photoshop trükk lehet? Még ez sem kizárt...)

 • Börtön egy kutya megöléséért - Egy hely, ahol áttörést értek el az állatvédõk

  Szerb állatvédõk áttörésként értékelik azt a múlt év utolsó napjaiban született ítéletet, amely a szerbiai jogalkalmazásban elõször letöltendõ börtönbüntetést ró egy kutya gyilkosára. A valjevói körzeti bíróság egy júliusban hozott alsóbb szintû ítéletet változtatott meg, amely eredetileg feltételes szabadságvesztést írt elõ a 60 éves Mioljub Savicnak. A férfinak le kell ülnie a három hónapot, mert lelõtte szomszédja békés, a kertkapu elõtt nyugodtan heverõ kutyáját.

 • Medve fogta vadász

  Kórházban fekszik az a svéd vadász, aki szarvas helyett medvére lelt, és a találkozásba szinte belehalt.

 • Majmos, cicás történet

  Volt egy icipici erdõszéli falucska.Ott lakott Karmosharcos Zebulon, a cica, gazdájával, Kedveshegyi Kelemennel.

 • "Népszámlálás" világ tengereiben: 10 millió faj is lehet

  A világ óceánjaiban és tengereiben akár tízmillió faj is élhet, köztük algák, baktériumok, halak, korallok és emlõsök - számoltak be tudósok az immár egy évtizede tartó "népszámlálás" eredményeirõl.

 • 43 és fél pár zoknit távolítottak el egy dán dog gyomrából

  43 és fél pár zoknit távolítottak el egy dán dog gyomrábólA színes zoknikra éhezett egy dán dog. A 64 kilogrammos kutya gyomrából 43 és fél pár zoknit távolítottak el oregoni állatorvosok. A négylábú házi kedvencnek az életét mentették meg a beavatkozással. Az eset még februárban történt, az állatkórház csak most hozta nyilvánosságra a történteket. A kutya gazdái álmukban sem gondolták, hogy az eltűnt zoknik a dog gyomrában végezték. Az állat szerette rágcsálni a zoknikat, de azt senki nem sejtette, hogy egészben le is nyeli. Egészen addig, amíg rosszul nem lett.

 • Részeg lett a kelt tésztától egy osztrák kutya

  Részegségi tünetekkel szállítottak be egy hároméves labradort az állatklinikára az ausztriai Gmunden körzetben. A Dingo névre hallgató kutyának a vérében 1,6 ezrelékes (mg/ml) alkoholszintet állapítottak meg, pedig egy korty szeszt sem ivott.

 • GPS a kutyusnak

  Mostantól meg lehet elõzni a kedvenc cica és kutya elveszését: a GlobalPetFinder elnevezésû amerikai cég olyan szerkezetet ajánl a gazdiknak, amellyel GPS segítségével bárhol meg lehet találni az elkóborolt állatot.

 • Disznóostrom: az óriási kan nem enged ki egy nõt a házából

  Sydney - Póniló méretû disznó terrorizál egy nõt Ausztráliában: legutóbb nem engedte ki a házából.

  A sertést másfél hete kezdte etetgetni a 63 éves hölgy a szomszédjaival. A disznót gazdái szabadjára engedték egy közeli erdõben, mert nem bírtak vele.

 • Hármasikreket hozott a világra egy panda, de csak egy maradt életben

  Hármasikreket hozott a világra egy panda, de csak egy maradt életbenEgy 18 éves panda hármas ikreket hozott a világra a csengtui óriáspanda-tenyésztési és -kutató központban, ám a hírek szerint mindössze egy pandabébi maradt életben. A Csiaoce nevű anyapanda augusztus 19-én hozta a világra első bocsát, amely elpusztult, majd csaknem egy óra múlva szülte meg a másodikat, egy 96 grammos nőstényt, amely életben maradt. Viszont a gondozóknak kellett táplálniuk, mert gyengének mutatkozott és az anyjának nem volt teje. A harmadik kis állat augusztus 21-én élettelenül született.

 • "Törvénytelen" vakvezetõ kutyák

  Mivel Argentína egyelõre nem rendelkezik vakvezetõ és segítõ kutyákról szóló törvénnyel, a legtöbb üzletbõl és egyéb közintézménybõl kívül rekednek ezek a jószágok, és gazdáik is.