rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Macska, a Nagy Ska fia

 • Share on Tumblr

  A történet színhelye Észak-Nyugat Skócia, egy kis sziget a Belsõ Hebridákon, a neve Seil Island. Rendszeres látogatók voltunk a szigeten, a férjem munkájával kapcsolatban kéthetenként töltöttünk itt egy-két napot mielõtt még végleg ide költöztünk volna. Egy derûs tavaszi reggelen a kis pajta elõtt megláttam egy fekete macskát otthonosan sütkérezni a napon. Elsõ, óvatos közeledéseimre mindig elszaladt.Pár hét mulva, megláttam õt ahogy a pajta kis üvegezetlen ablakán keresztül kimászva elfoglalja szokásos napozó helyét.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Ekkorra már õ is szemmel tartott engem és – a Kis Herceg-i idézettel élve – megengedte hogy minden nap egy lépéssel közelebb menjek hozzá. Igy kezdõdött a barátságunk. Õ a pajtában lakott, mi pedig a házban, ahová még sokáig nem fogadta el a meghívást. De a távolság egyre csökkent közöttünk és a tejet, amit az ajtónk mellett hagytunk, megitta. Egy reggel azután szép, kövér egeret találtunk a küszöbünkön, kiterítve.

  Az elsõ ajándék volt új barátunktól. Természetesen finom macska-kajával kedveskedtünk neki, amit köszönettel elfogadott, de csak a házon kívül. A viszonzás nem maradt el, legközelebb egy egérfejet találtam a küszöbön.

  Késõbb, kertészkedés közben láttam, amint Macska - tisztes távolságból, de nem túl messze tõlem fogott egy egeret, jóízûen megette, de egy parányi gömböcöt, valami belsõ részt meghagyott és azt gondosan elásta. Késõbb kikapartunk az elásott kincset, amirõl kiderült hogy az epehólyag és a férjem megfejtette a talányt, - az epehólyag tartalma gyógyszer a macskának, gyomorrontás esetére.

  Én elfogadtam ezt a magyarázatot orvos férjemtõl, aki anatómiát is tanított, igaz, nem az egerekét. Közben barátságunk Macskával szépen kibontakozott, már bejött a házba is, ha az ajtó tárva nyitva volt, azután eljött a simogatás-dorombolás ideje is. Szerettük volna tudni, honnan jött, miért költözött a pajtánkba, mielött végleg megszelidítjük õt, - kiderült hogy jó házból való, mindenki által kedvelt háziállat, a neve Blacky Puss, akit talán egy kicsit „túlszeretgetett” a három kisgyerek és ezért döntött úgy: valami nyugalmasabb helyre költözik.

  Miután mindez tisztázódott és a család, cicus eredeti gazdái nem vették rossznéven, hogy örökbe fogadjuk õt, Macska életünk szerves részévé vált. Férjem úgy gondolta, hogy Blacky Puss egy kicsit unalmas név egy fekete macskának és tõlem várt ötleteket az átkereszteléshez. Így lett végül Macska, - az egyszerû magyar fõnév a skót körnezetben igen jól hangzik és hozzájárult a cica növekvõ népszerûségéhez.

  A Macskában sok nemes, pozitív tulajdonság ötvözõdött, minden benne volt, ami a macskaság finom esszenciája: volt benne tartás, méltóság, nagylelküség és törõdés, - miután házunk és életünk részese lett, mindennaposakká váltak az egér, egérfej és epehólyag ajándékok, - sajnos, néha madarak is. Egyszer egy nyulat is behuzott a macska-ajtón, miközben végzett vele, markáns vér nyomokat hagyva a padlószõnyegen amíg elhúzta az ebédlõig és a székem alá tette.

  Igen jó vadász volt, nem hagyta magát teljesen „háziasítani”, a zsákmány nagy részét megette, illetve megosztotta velünk, a drága macskaeledelek egy részére rá sem nézett. Sajnos a klarinétot nem szerette, mikor meglátta a hangszert a férjem kezében elõször hátat fordított neki, majd egyre távolabb ült tõle, tüntetõen háttal, majd befogta füleit, bedugta a fejét párnák alá, végül kirohant a házból és sokszor napokig nem jött vissza.

  Szomszédaink és macskaértõ barátaink szerint volt benne burmai vér is (Brown Burmese)
  - talán a családfája visszavezethetõ egészen 1948-ig amikor is az elsõ burmai macska-klán átszelte az Atlanti Óceánt Amerikából a UK-ba. Skót férjem, miután megismerte a macska szót leírtan is, a következõ értelmezést adta Macska eredetének: õ a Nagy Ska fia. A „Mac” szócska Skóciában egy apai elõnév (patronymic prefix in many Scots and Iris surnames). Ebben az értelmezésben tehát MacSka vagyis „Son of Ska” azt jelenti hogy Ska fia. Egyszer talán kiderül majd ki volt a Nagy Ska a Macskák nemzetségében - feltehetõen az õsök inkább a vikingek de méginkább a kelták körében keresendõk.

  Hoyer Erzsébet


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • "Repülõ" kutya

  Hat emeletet zuhant egy kutya az Egyesült Államokban, de túlélte. A 30 kilós labrador retriever a tampai légi kikötõ parkolóházában zuhant több mint húsz métert, ám azonnal felkelt és a saját lábán elvánszorgott. bár megsérült a tüdeje, de azon kívül csupán apróbb zúzódásokat és vágásokat szenvedett. Csak egyetlen éjt kellett állatorvosnál töltenie, másnap már ismét virgonc volt.

 • Moziba ment a hörcsög

  Moziba csempészte magával hörcsögét egy 5 éves kislány Nagy-Britanniában, gondolván, hogy az állatkának nagyon fog tetszeni az Alvin és a mókusok címû rajzfilm. Tévedett. Hamish, a hörcsög igen hamar elunta a mókusokat, kiugrott gazdasszonykája ölébõl és eltûnt a sok száz szék alatt. A kislány jobbnak látta, ha hallgat a dologról.

 • Görény volt a cirógatott macska

  Mount Carmel - Görényt cirógatott egy nõ az Egyesült Államokban, mert szomszédja macskájának hitte, ám nagyon megbánta.

  A görénynek nem tetszhetett a dédelgetés, mert lespriccelte bûzös váladékával a nõt, ráadásul pedig elrejtõzött házában.

 • Betonhoz kötött kutyát akart a folyóba dobni

  2008.06.09-én hétfõn Nyíregyházától körülbelül 50 kilométerre fekvõ Vásárosnaményben (Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében) állatkínzás történt. A hídról akarta a Kraszna folyóba dobni kutyáját egy idõs férfi. A 70 éves bácsi betontömböt kötött az állat nyakába, és már éppen a vízbe dobta volna, amikor két szemtanú (egyikük szolgálaton kívüli rendõr) megakadályozta.

 • Vegetáriánus tigrisek?

  Kína Guangzhou-i állatkertjében megváltoztatják a tigrisek, leopárdok és más ragadozók menüjét - kevesebb húst és több zöldséget fognak kapni.

 • 6,17 méter és több mint egy tonna a világ legnagyobb krokodilja

  A világ legnagyobb fogságban élõ sósvízi krokodiljává nyilvánították Lolongot, a Fülöp-szigetek déli partjainál tavaly befogott krokodilt, amely 6,17 méteres hosszával és több mint egytonnás súlyával immár hivatalosan is megelõzte Cassius nevû ausztrál társát.

 • Az állatok is tovább élnek

  Tizenegy év a macskáknál, tizenkettõ a kutyáknál: a háziállatok átlagos élettartama 30 év alatt alaposan megnõtt, a macskáké csaknem a duplájára. Akárcsak az emberek, õk is egyre tovább élnek, hála a jobb táplálkozásnak és az állatorvosi tudomány új vívmányainak.

 • Csiszi - csuszi házikó

  Mátyás macska nem volt ugyan mesebeli Csizmás Kandúr, de azért jó erõs bõrcipõben járt, és úr volt a maga kis hegytetõn szétnézegetõ faházikójában. Csörögte is az irígykedõ szarka sáros-csúfondáros kedvében:

  Csirr - csörr! Házikó a hegyen!
  Majd meglátjuk merre megyen!

 • Mentett állatokat engedtek szabadon Somogy megyében

  Csaknem negyven védett állatot, köztük sünöket, fülesbaglyokat, teknõsöket és siklókat engedtek szabadon a Fõvárosi Állat- és Növénykert munkatársai Somogyi megyében.

 • Nem öltek olyan sokat a legendás emberevõ oroszlánok, mint hitték

  Több mint száz éve egy kenyai vasútépítkezésen a Tsavo folyónál két emberevõ oroszlán tartotta rettegésben a munkásokat. Amerikai kutatók most azt állítják, hogy az állatok sokkal kevesebb embert faltak fel, mint ahogy azt eddig feltételezték.

 • Falevelekkel az állatmenhelyért

  Az elkészülõ menhely 80 kutyának ad majd új otthont (RTL Klub)

  Takarításért cserébe kutyamenhely. A lehullott leveleket gyûjtötték állatbarátok a gyõri parkokban, mert a város köztisztasági cége azt ígérte, hogy ugyanannyi ideig segítenek majd egy új menhely építésénél, mint amennyit a gyõriek gereblyéznek a zöldterületeken. Az eredmény: 655 óra és 200 köbméter avar.

 • Tigris marcangolt halálra egy munkást

  Rémült falusiak követelik egy ritka szumátrai tigris leölését, miután egy gumiültetvényen dolgozó munkást halálra marcangolt Indonéziában. A 32 éves Karman Lubist akkor támadta meg az állat, mikor a gumiültetvényen dolgozott Indonéziában, Észak-Szumátra egy falujában.

 • Motoros felvonulással tisztelegtek a hős kutya előtt

  Motoros felvonulással tisztelegtek a hős kutya előttMotoros felvonulással tisztelegtek a Fülöp-szigeteki lakók egy kutya előtt, ami 2011 decemberében megmentette két kislány életét. Kabang egy motor elé ugrott, hogy megvédje gazdáit, de a balesetben teljesen összeroncsolódott az arccsontja. A négylábú története bejárta a világot, aminek hatására egy amerikai ápolónő 27 ezer dollárt gyűjtött össze adományokból, hogy Kabangot az Egyesült Államokban megműthessék. Sajnos, a csontokat nem tudták újra építeni, de az állat egészséges és teljes életet élhet. Kabangra a gazdái és a helyiek hősként tekintenek.

 • Nikotinfüggõ lett a páncélos

  Dohányzó teknõc

  Cigarettázásra szoktatta teknõcét egy férfi Kínában, ami annyira jól sikerült, hogy az állat - a teknõs - látszatra már nikotinfüggõ. Önállóan rágyújtani azonban nem tud, sem a gyufával, sem az öngyújtóval nem boldogul.

 • Vb-2010 - Keselyûagyas jóslás

  A kihalás fenyegeti Afrika egyik legnagyobb testû madarát a labdarúgó világbajnokság miatt, mert a hiedelem szerint a keselyû agyának füstölésével megjósolhatók a mérkõzések eredményei.

 • Magasugró gepárd

  Csúcsot ugrott a St. Louis-i állatkert egyik fiatal gepárdja, amikor három méteres magasságba emelkedve kiszökött kifutójából. Az egyéves virgonc gepárd a sziklás sávra ugrott, amely a látogatókat elválasztja az állatoktól. A környéket kiürítették és a gepárdot 27 perc múlva megtalálták, nyugtatószert kapott és sértetlenül visszakerült a helyére. Az állatkert illetékesei nem tudnak magyarázatot adni a rendkívüli magasugrásra, számtalan elméletet ötöltek ki, a legvalószínûbbnek azt tartják, hogy a gepárd a társaival játszott, és eközben alakult úgy, hogy hirtelen nagyot ugrott.

 • Szexéhesek lettek a patkányok a kávétól

  Növeli a libidót a kávé a nõsténypatkányoknál - állítják amerikai kutatók, akik megfigyelték, hogy a koffein stimulálja az ébrenlétért felelõs agyterületet. A hatás természetesen embereknél is hasonló, de csak azoknál, akik nem szenvedélyes kávéfogyasztók.

 • Panda valóságshow

  Webkamera segítségével egy szecsuani pandaközpont két helyszínén követhetõk a mackók mindennapjai. Szerdától jó minõségû, nagy felbontású, élõ mozgóképeket továbbít Kína webkamerák segítségével óriás pandáiról, hogy ezzel is felhívja a figyelmet az állatok megmentéséért folyó munka fontosságára.

 • Panda született az állatkertben

  Huszonnégy év óta az elsõ pandabébi született csütörtökön a tokiói Ueno állatkertben.

 • Békés hal támadott rá egy fürdõzõ kislányra

  Hal harapott meg a spanyolországi San Juan de Alicante tengerparti strandján egy kislányt. A hétéves gyereknek olyan súlyosan megsérült a bal keze és alsó karja, hogy négy órás mûtéttel varrták össze ereit és inait.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása