rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Macska, a Nagy Ska fia

 • Share on Tumblr

  A történet színhelye Észak-Nyugat Skócia, egy kis sziget a Belsõ Hebridákon, a neve Seil Island. Rendszeres látogatók voltunk a szigeten, a férjem munkájával kapcsolatban kéthetenként töltöttünk itt egy-két napot mielõtt még végleg ide költöztünk volna. Egy derûs tavaszi reggelen a kis pajta elõtt megláttam egy fekete macskát otthonosan sütkérezni a napon. Elsõ, óvatos közeledéseimre mindig elszaladt.Pár hét mulva, megláttam õt ahogy a pajta kis üvegezetlen ablakán keresztül kimászva elfoglalja szokásos napozó helyét.

  Ekkorra már õ is szemmel tartott engem és – a Kis Herceg-i idézettel élve – megengedte hogy minden nap egy lépéssel közelebb menjek hozzá. Igy kezdõdött a barátságunk. Õ a pajtában lakott, mi pedig a házban, ahová még sokáig nem fogadta el a meghívást. De a távolság egyre csökkent közöttünk és a tejet, amit az ajtónk mellett hagytunk, megitta. Egy reggel azután szép, kövér egeret találtunk a küszöbünkön, kiterítve.

  Az elsõ ajándék volt új barátunktól. Természetesen finom macska-kajával kedveskedtünk neki, amit köszönettel elfogadott, de csak a házon kívül. A viszonzás nem maradt el, legközelebb egy egérfejet találtam a küszöbön.

  Késõbb, kertészkedés közben láttam, amint Macska - tisztes távolságból, de nem túl messze tõlem fogott egy egeret, jóízûen megette, de egy parányi gömböcöt, valami belsõ részt meghagyott és azt gondosan elásta. Késõbb kikapartunk az elásott kincset, amirõl kiderült hogy az epehólyag és a férjem megfejtette a talányt, - az epehólyag tartalma gyógyszer a macskának, gyomorrontás esetére.

  Én elfogadtam ezt a magyarázatot orvos férjemtõl, aki anatómiát is tanított, igaz, nem az egerekét. Közben barátságunk Macskával szépen kibontakozott, már bejött a házba is, ha az ajtó tárva nyitva volt, azután eljött a simogatás-dorombolás ideje is. Szerettük volna tudni, honnan jött, miért költözött a pajtánkba, mielött végleg megszelidítjük õt, - kiderült hogy jó házból való, mindenki által kedvelt háziállat, a neve Blacky Puss, akit talán egy kicsit „túlszeretgetett” a három kisgyerek és ezért döntött úgy: valami nyugalmasabb helyre költözik.

  Miután mindez tisztázódott és a család, cicus eredeti gazdái nem vették rossznéven, hogy örökbe fogadjuk õt, Macska életünk szerves részévé vált. Férjem úgy gondolta, hogy Blacky Puss egy kicsit unalmas név egy fekete macskának és tõlem várt ötleteket az átkereszteléshez. Így lett végül Macska, - az egyszerû magyar fõnév a skót körnezetben igen jól hangzik és hozzájárult a cica növekvõ népszerûségéhez.

  A Macskában sok nemes, pozitív tulajdonság ötvözõdött, minden benne volt, ami a macskaság finom esszenciája: volt benne tartás, méltóság, nagylelküség és törõdés, - miután házunk és életünk részese lett, mindennaposakká váltak az egér, egérfej és epehólyag ajándékok, - sajnos, néha madarak is. Egyszer egy nyulat is behuzott a macska-ajtón, miközben végzett vele, markáns vér nyomokat hagyva a padlószõnyegen amíg elhúzta az ebédlõig és a székem alá tette.

  Igen jó vadász volt, nem hagyta magát teljesen „háziasítani”, a zsákmány nagy részét megette, illetve megosztotta velünk, a drága macskaeledelek egy részére rá sem nézett. Sajnos a klarinétot nem szerette, mikor meglátta a hangszert a férjem kezében elõször hátat fordított neki, majd egyre távolabb ült tõle, tüntetõen háttal, majd befogta füleit, bedugta a fejét párnák alá, végül kirohant a házból és sokszor napokig nem jött vissza.

  Szomszédaink és macskaértõ barátaink szerint volt benne burmai vér is (Brown Burmese)
  - talán a családfája visszavezethetõ egészen 1948-ig amikor is az elsõ burmai macska-klán átszelte az Atlanti Óceánt Amerikából a UK-ba. Skót férjem, miután megismerte a macska szót leírtan is, a következõ értelmezést adta Macska eredetének: õ a Nagy Ska fia. A „Mac” szócska Skóciában egy apai elõnév (patronymic prefix in many Scots and Iris surnames). Ebben az értelmezésben tehát MacSka vagyis „Son of Ska” azt jelenti hogy Ska fia. Egyszer talán kiderül majd ki volt a Nagy Ska a Macskák nemzetségében - feltehetõen az õsök inkább a vikingek de méginkább a kelták körében keresendõk.

  Hoyer Erzsébet


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • 690 kilométert tett meg extrém körülmények között a kóbor kutyus, de végül szerető gazdira talált

  690 kilométert tett meg extrém körülmények között a kóbor kutyus, de végül szerető gazdira találtArthur, a kutya szívszorító története az Amazonas-medence esőerdejében kezdődött, jelenleg Svédországban íródik tovább. A kóbor kutyus a világ egyik legkeményebb, 690 km hosszú, extrém körülmények között rendezett teljesítménytúráján találkozott egy svéd csapattal. „Szerelem” volt első látásra, legalábbis a kutya részéről, aki a találkozás pillanatától fogva nem hagyta el új barátait, sáron, hegyen, vízen, minden természeti elemen át követte őket a célig. Nem mindennapi túrájának és akaraterejének jutalma szerető gazdi és új otthon lett.

 • Béla 520 kilós

  240 centiméter hosszú, 110 centi magas és 520 kilogrammot nyom Béla, az óriás disznó. A kenderesi rekorder még csak két éves, gazdája szerint növésben van.

 • Elfogott „kutyaütõ”

  A kiszombori határátkelõhelyen kívánt Magyarországra utazni hétfõn az a huszonöt éves román fiatalember, akinek ellenõrzésekor kiderült, hogy körözi a Szegedi Rendõrkapitányság önbíráskodás és állatkínzás vétsége miatt – tájékoztatta az OBJEKTÍV Hírügynökséget Kunos Gyula, az Orosházi Határõr Igazgatóság sajtóreferense.

 • Tilos a kacsák és a libák erõszakos hízlalása

  Chicago az elsõ amerikai város, amely intézkedéseket hoz a kacsák és a libák erõszakos hízlalása ellen. A rendelkezés júliusban lép érvénybe. Aki megszegi, 250-500 dolláros (50-100 ezer forintos) bírságra számíthat.

 • Lelkes Miklós: Az Álomerdő

  Volt egy legény, Acélkardos Mihály, becenevén Miska. Kis szőlőjéből, erdőbirtokából eléldegélt, ha nem is túl fényesen. Nemesi címerében is erdő ékeskedett, felette kardot tartó sas madárral. Az, aki a címert festette egykoron, nem lehetett valami nagy művész, mert a sas kissé kövér volt, - pedig elhízott sast nem látott még senki.

 • A róka és a szarka

  Ismeritek a híres mesét, amelyben a róka kihízelegte a holló szájából a sajtot? Nos ebben a történetben is a ravaszságát használta fel a vörösbundás, de másképpen. Így szólt a tölgyfán cserregõ szarkához:

 • Állatkínzó orvvadászokat fogtak az erdõben

  Kutyával vadásztak a Kutas közelében lévõ magánerdõben. Az öt helybeli - három fiatalkorú és két gyermek - két nagytestû kutyával hajtott egy vadat, arra számítva, az állat elfárad, lelassul s így a kutyák könnyen el tudják kapni.

 • Faron harapta kutyája a lottónyertes sikoltozót

  London - Minden jóban van valami rossz: hatalmas lottónyereménye feletti örömsikoltozása miatt harapott ülepen kutyája egy nyertest Nagy-Britanniában.

  Az egyenleg azonban még így is igen pozitív: a 18 éves lány 7 millió fontot - 2,1 milliárd forintot - tehet zsebre.

  "Amikor anyám felhívta telefonon a lottótársaságot és bebizonyosodott, hogy valóban telitalálatom van, annyira elkezdtünk sikoltozni örömünkben, hogy a kutyám nem tudta, mi baj van, és ijedtében a fenekembe harapott"

 • Állatok, akik önzetlen és segítőkész embereknek köszönhetik, hogy életben maradtak

  Állatok, akik önzetlen és segítőkész embereknek köszönhetik, hogy életben maradtakMegható fotók olyan állatokról, akiket jószívű, segítőkész emberek mentettek meg. Sok bajba jutott állat az ő segítségük nélkül biztosan nem maradt volna életeben. A floridai Osceolai Nemzeti Parkban élő fekete medve elkóborolt és lakott területre tévedt, ezért a 170 kilós medve nyugtató lövedéket kapott, hogy visszaszállítsák a parkba. Az ijedt, kábult medve azonban Mexikói-öbölbe sétált, ahol a fulladás veszélye fenyegette. Adam Warwick biológus, ekkor a vízbe vetette magát és kivonszolta a partra a medvét.

 • Kutyás hajléktanok elõtt is megnyílt egy menhely

  Kutyákat is beenged egy hajléktalanszálló Belgiumban - persze csak gazdával.

  Liege városában van az úttörõ menhely, amely azért "nyitott" a kutyák felé, mert jó pár hajléktalan nem hajlandó ebe nélkül elfogadni a meleg szállást és inkább kint éjszakázik, bármilyen hideg van is az utcákon.

 • Kutyák és a sofőr is meghaltak az autóbalesetben

  Kutyák és a sofőr is meghaltak az autóbalesetbenÓrákig, akár egy fél napig is az út mellett fekhetett egy halott nő Ságvárnál, lesodródott az útról a kocsijával, és egy fának csapódott. Senki nem vette észre hosszú ideig, azt se tudják, hogy mikor történt a baleset. Mire a rendőrök odaértek, már rég halott volt. A kocsiban a kutyáival utazott, azok sem élték túl a balesetet. Mi történhetett?! Közlekedés szempontjából aggályos, ha egy autóvezető mellett ott lébecolnak a kutyák! A kutyát - mint a többi utast - szigorúan biztonsági övvel rögzíteni kell, így nem terelheti el a figyelmét a vezetőnek, és nem sodródhat ki az útról sem...

 • Géntérképpel a pandák megmentéséért

  Kína elhatározta, hogy külföldi tudósok közremûködésével feltérképezi az óriáspanda génkészletét. A tudományos vállalkozás fényt deríthet arra, hogy mi okozza a világ legveszélyeztetettebb állatának hírhedt szexuális lustaságát. A génállomány ismeretében könnyebben vehetik fel a küzdelmet a kihalás szélére jutott panda betegségeivel is.

 • Vadméhkaptáros fának ütközött egy lány

  Vadméhkaptáros fának ütközött autójával egy lány az Egyesült Államokban, s bár egyedül ült a kocsiban, végül tíz ember került kórházba - méhcsípések miatt.

 • Nyíllal lõtt medvét egy bakfis

  Nyíllal lõtt termetes medvét egy 17 éves amerikai lány. A középiskolás bakfis még csak nem is számszeríjjal - nyílpuskával - terítettre le a több mint 2 mázsás mackót, hanem íjból repítette belé nyilát. Az eset vadászaton történt, Ontarióban, azaz nem véletlenül és nem önvédelembõl. A lány 15 méterrõl végzett a feketemedvével.

 • Új fajokra bukkantak kutatók Új-Guinea szigetén

  Egy hegyes orrú fabéka, a világ legkisebb törpekenguruja és egy sárgaszemû gekkó is azok között a fajok között van, amelyeket kutatók egy érintetlen új-guineai esõerdõben fedeztek fel 2008 végén.

 • Több százan vettek végsõ búcsút az ámbrásceteket mentõ delfintõl

  Több százan vettek részt Új-Zélandon annak a tinédzserkorú delfinnek a temetésén, amely 2008-ban két, halálos veszélybe került törpe ámbráscetet terelt vissza a mélyebb vizek felé.

 • Aranysakál Szlovákiában

  Egzotikus aranysakált láttak Szlovákia déli részén. A ragadozó Indiából, Pakisztánból vagy egyenesen Észak-Afrikából érkezett, föltehetõleg a globális felmelegedés ûzte el eddigi otthonából.

 • Keselyûk százai okoznak gondot az Egyesült Államokban

  Mintegy ötszáz keselyû keseríti meg a Virginia amerikai szövetségi államban lévõ Staunton város lakóinak az életét.

 • Állatok, akik mindenképp szerepelni akartak a fotókon

  Állatok, akik mindenképp szerepelni akartak a fotókonA photobomb (“fotóbomba”) egy olyan vicces fénykép, melyre szándékosan vagy véletlenül felkerül valaki vagy valami, amit vagy akit a fotó készítője nem tervezett megörökíteni. Lehet ez akár egy furcsa grimasz, egy vicces mozdulat vagy a kompozícióba véletlenül bekerülő személyek és állatok is. Most ilyen mosolyt csaló, vicces képek következnek az állatvilág aranyos szereplőivel. A fotókon a legjobb pillanatban felbukkanó állatokat láthatunk, akik eredetileg nem szerepeltek volna a képeken. Az biztos, hogy a fotó készítőjének is mosolyt csalnak az arcára, mikor észreveszi a fénykép plusz szereplőit.

 • Tilos kutyát és macskát sétáltatni Rijádban

  Rijád - Megtiltotta a szaúd-arábiai vallási rendõrség kutyák és macskák árusítását a sivatagi ország fõvárosában, Rijádban, mert véleménye szerint a négylábúak flörtölésre adnak ürügyet a férfiaknak.

  Mint az al-Haját címû arab napilap jelentette, ezentúl a kutyákat és macskákat sétáltatni sem szabad, mert ez ugyancsak alkalmat szolgáltat arra, hogy a férfiak nõket az utcán megszólítsanak.