rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Vörös cicus bánata és szerencséje

 • Share on Tumblr

  Vöröscicus nyáron született, egy romos házban. Néhány hétig szopizott, növekedett. Kinyílt a szeme, nézegetett. Inogtak a fûszálak, még belül, a se ajtaja-se ablaka ház foghíjas padlóhasadékai között is, hát játszadozott. Így tett: a bánatáig.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Bánata váratlanul jött. Egy napon arra ébredt: se mamája, se testvérei. Mind eltûntek. Panaszkodott a kis vörösbundás, de ki hallgatta meg? Se a katicabogár, se a verebek, se a galambok. A szarka késõbb ezt cserregte:
  - Cser-ben hagy-tak! Cserr! Cserr! Cserben!
  Nem hitte a szarkaszót a cica, de mit tehetett? Egyelõre még nyár volt: meleg napocska, nagyot ugró szöcskékkel, itt-ott földre leejtett kiflivéggel. A cinege azonban figyelmeztette a gizzel-gazzal körbenõtt rózsabokorról a nyár mulandóságára:
  - Õsz jön majd, könnyel! Hideg közönnyel! Késõbb ki hoz kínt? Tél int majd bent, kint!
  Úgy értette a cinke: az ajtót, ablakot hiányoló házban belül is hideg lesz, ha eljön a tél.
  Tanácskozott ezzel is, azzal is, és a végén megértette a cicus: találnia kell valakit a nagyvilágban. Nem lábfogót-nyakfogót, mert arra a róka is vállalkozott volna, hanem pártfogót. Olyat, aki segít rajta, ha itt az õsz. Hát még az a tél, amirõl a cinege cinegett!
  Arra ment egy tarisznyás ember, nagyon csapkodta bütykös botjával a fákat, bokrokat. A cinege figyelmeztette a cicust:
  - Ez ne legyen pártfogó, - mert, ha csapkod, az nem jó! Aki gyakran mérges, annak szíve kérges!
  Volt némi igazság a cinegeszóban, habár, ami igaz, igaz, ez a bottal csapkodó ember nem volt gonosz, csak kigúnyolták, felbosszantották, ezért csapkodott. Utóbbi nagyon nem tetszett a fáknak, bokroknak. A cicusnak sem, megijedt tõle, elbújt egy téglarakás mögé, a tarisznyás ember pedig továbbment.
  Ritkán járt ember a romos ház felé, ha nem is ott volt, ahol, ahogy mondani szokták, a madár se jár. Nagysokára azonban megint jött valaki. Zöld volt a kalapja, sárga a kabátja, csónakszerû a cipõje, vörösgombos az orra. A cirkuszból jött, bohóc volt, de most azonkívül boros is, mert sokat ivott a bornak nevezett erjesztett szõlõlébõl. Utóbbitól igen vidám lett, nótázott, de a cica tõle is megijedt, mert túl nagyhangon énekelte a „Zöldre van a rácsos kapu festve...” kezdetû nótát. Mellesleg a romos ház elõtt nem is volt kapu, se zöld, se nem zöld, illetve, valamikor volt, de azt már elvitték a zöldfülûek és eladták. A cica nem mert elõbújni a téglarakás mögül, bár teljesen ártatlan volt a zöldre festett rácsos kapu eltûnésében. A cicke helyeselte óvatosságát, neki sem tetszett a nagyhangú ember:
  - Bibircsókja szép, de boros! Aki boros, nem túl okos!
  A bohóc elbohóckodott, továbbment. Mókus akrobatázott a fákon, majd pedig elõkelõ, hatalmas autó állt meg az úton. A négykerekû csodaszerkezetbõl egy úr, valamint kislánya szállt ki. A kislány gyönyörû égszínkék ruhát viselt, nyakán vakító fehérségû csipkegallérral. Node mi volt a karjaiban? Hát ez ki nem találjátok, ha száz évig éltek se, hát még, ha csak kilencvenkilencig! Elárulom:
  a Cicák Királynõje, egy gyönyörû sziámi macska! Piros nyakörv volt rajta, amelyhez felcsavart póráz tartozott egy csigaszerû dobozkában. A kislány büszkén mutogatta a karjaiban trónoló cicát a fáknak, madaraknak, papája pedig saját költõi lelkületét kislányának, a gondolattojásból hirtelen kiköltött versikével:

  „Ha egy cica sziámi,
  lehet szebbet kívánni?!”

  A versbundás cicus annyira meglepõdött, hogy csak állt, állt a téglarakás mögött, mint szamár a hegyen, csak bámult, bámult, - pedig elõ akart bújni és pártfogást kérni az úrtól, de legfõképpen annak kékruhás kislányától. Ám, mire magáhoztért, az úr már eltûnt, kislányával és a Cicák Királynõjével együtt, az erdei ösvényen. A hatalmas autócsodabogár is mormogott valamit, majd elindult, kitudjahová. Szép volt, mese volt, nevethet majd fent a hold!
  A cinke helyett most egy varjú oktatta, némi kárörömmel, a hoppon maradt cicuskát:
  - Rim-rom-báróm, károd de látom! Máskor komám, kapj észbe korán!
  „Késõ bánat ebgondolat” - így tartja a közmondás, hát, olykor ilyen kutyául sikerül a cicagondolat is. Kibújt a vörösbundás cica a téglarakás mögül, siratta magányosságát, a közelgõ, félelmetes õszt, és a még ijesztõbbnek jövendölt telet.
  Ám éppen ekkor, amikor kis szíve és agyacskája öröknek hitte a bajt, kiáltást hallott:
  - Nézzétek, egy vörös cica!
  Kislány kiáltott, névszerint Fanni. Nevét onnan tudta meg a cica, hogy másik, nagyobb kislány is megjelent, az nevezte így az elõzõt. Ez a kislány felemelte a vörösszõrû cicust, rögtön látszott, hogy igényt tart rá. Remény támadt a cicus szívében, de Fannikáéban is, mert kitört belõle:
  - Én találtam, Szilvi! Az enyém!
  Papájuk is odaért, nevetve mondta:
  - Vigyázzatok, nehogy mindjárt két félcica legyen belõle!
  A vörös cicust Szilvike a pulóvere alá dugta. Ez a cicának nagyon tetszett, de a pulóvernek kicsit sem, mert a cica megpróbálta újrakötni. A cica dorombolni kezdett, a pulóver rojtosodni. Ám Szilvike utóbbival most nem törõdött, csak nevetett, annyira tetszett neki a cica.
  A cica nem lett Fannié. Szilvié sem. Nem lett Mátéé sem, a gimnazista nagyfiúé, aki ekkor nem volt velük, hanem egyesületénél kézilabdázott. Mamájuké, meg papájuké sem lett.
  Kié lett hát?!
  Elárulom: Fannié, Szilvié, Mátéé és szüleiké. Hazavitték. Kényeskedni nem hagyták, de szeretgették, megetették, megitatták, gondozták. Elvitték állatorvoshoz is, aki megvizsgálta, okos tanácsokat adott felneveléséhez, és megmondta, hogy mikor hozzák el oltásra.
  A cica közös lett, hol az egyik gyerek játszott vele, hol a másik. Gyakran dorombolt, ami a cicaöröm jele, halk kísérõnótája.
  Igaz, nem csak a cicával való játék öröme lett közös, hanem a cicáról való gondoskodás, az érte való felelõsség is, de, szerintem, így volt igazán jól, - sõt, ha meggondolom, csakis így!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Pingvinesküvõ

  Peking - Pingvinesküvõt tartottak egy kínai akváriumban.

  A szertartás idõzítése tökéletes volt, a mézeshetek a párzási idõszakra esnek. Sem a menyasszony, de még võlegénye sem frakkban volt, azaz természetes tollruhájában, hanem "emberszabásúban", gondozóik beöltözették õket a ceremóniára.

 • Kutyajogosítvány és GazdiSuli Gödöllõn

  Budapest - Oktatási programot indít gazdiknak és kutyáknak egy állatterápiás szervezet Gödöllõn. Egy svájci törvény szerint 2010-tõl csak azok tarthatnak kutyát, akik részt vettek egy 15 órás GazdiSuli jellegû oktatási programon és eredményes vizsgát tettek.

 • Tigris a hûtõben

  Két lefagyasztott tigris és más vadállatok maradványaira bukkantak rendõrök Hanoiban egy háziasszony hûtõjében. A nõ bevallotta, hogy az állatcsontok tradicionális vietnami gyógyszerek készítéséhez kellettek. A "csodaszerért" tekintélyes summát fizettek a vásárlók: 100 grammért 800 dollárt (mintegy 150 ezer forintot).

 • Maine Coon

  A Maine Coon Amerika nemzeti macskája, különleges tulajdonságai miatt, eredetét tekintve meglepõ és valószerûtlen elméletek és történetek láttak napvilágot, a genetikai képtelenségnek számító macska-mosómedve keresztezõdéstõl kezdve, Marie Antoinette cicájának kalandos utazásával bezárólag. Ezzel szemben õseik egyrészt a vikingekkel érkezett norvég erdei macskák lehettek, másrészt az Amerikába érkezõ európai tengerészek által a hajókon utaztatott hosszú szõrû macskák, amelyek képesek voltak elviselni a zord körülményeket.

 • Egy musztáng

  Mily tûz ég e ló lelkében,
  Mily hatalmas, mély érzelmek!
  Ki határtalan, csodás vidéken
  Száguldhat szabadon, békében.

 • Kilincselõ ölnyúl mentett meg házaspárt

  Ölnyula mentett meg Nagy-Britanniában egy párt halálos gázszivárgástól bravúros kilincseléssel.

  A kétéves nyúlhölgy kiszökött a konyhából, felszökdécselt az emeletre és a hálószoba ajtajának
  karmolászásával felébresztette a párt.

 • Állatkínzó juhász

  Állatkínzás vétsége miatt indult eljárást egy birkanyáj tulajdonosa ellen; az állattartó elhanyagolta a juhok ellátását, emiatt több el is pusztult közülük - közölte a rendõrség.

 • A határban csavargó kutyákat lelövik, ugye?

  A határban csavargó kutyákat lelövik, ugye?A kóbor kutyák által okozott természetkárosítás kapcsán mind együtt kellene gondolkodnunk, mégpedig abba az irányba, hogy a háziállatok összes cselekményéért az állat tartója a felelős. Állatot elhagyni, kitenni, kóborrá tenni bűncselekmény, amiért a gazda akár börtönt is kaphat(na, ha valakit a hatóság részéről érdemben érdekelne és nyomozna az állatkínzók után). Ehelyett a vadász - természetvédő szerint az állatvédő 'lelkiző seggfej', az összes kóbor macska és kutya kiirtást érdemel, az állatvédők szerint a vadász 'otromba gyilkos'... az állatait szabadon engedő 'gazda' meg megfoghatatlan és legtöbbször ismeretlen marad...

 • Öngyilkos krokodil

  Az állat már harmadszorra próbálkozott a szökéssel, minden alkalommal a 12. emeleti ablakból vetette magát a mélybe, és most is túlélte a zuhanást.

 • Kínaiul tanítják az amerikai pandavendéget

  Kínai nyelvre akarnak okítani egy amerikai óriáspandát Kínában.

 • Ne a kutyádon vezesd le a haragod!

  Az, ahogyan az állatainkkal viselkedünk, gyakran tükrözi, mi megy végbe a tudatalattinkban. Az állat gyakran a katalizátora annak, ami egy viszonyban megtörténik vagy nem történik meg". A gazdik csak ritkán ismerik be - még önmagunknak is - hogy kedvenceik gondot jelentenek a kapcsolatukban. Mivel kedvtelésbõl tartott állataiknak kiemelt szerep jut az életükben, hajlamosak embertársaikra hárítani minden felelõsséget a felmerülõ problémákért - állítja Dr. Gavriele-Gold pszichiáter.

 • A madagaszkári tarka gekkó terráriumi tartása

  (Paroedura pictus Peters, 1854)

  Bemutatása:

  Madagaszkár nyugati, déli és keleti részén terjedt el, alfajai nincsenek.
  Száraz helyeken, száraz erdõkben, szavannán, félsivatagokban él.
  Éjszaka aktív, nappal rejtõzködik; kövek alatt, sziklarepedésekben húzza meg magát.
  A természetben pókokat, termeszeket és rovarokat eszik.

 • Kihalás fenyegeti az Ausztriában honos erdei madárfajok csaknem felét

  Bécs - Kipusztulás fenyegeti az Ausztriában honos erdei madárfajtáknak csaknem a felét, mert természetes életterük vészesen összezsugorodott. A BirdLife Österreich madárvédelmi egyesület és az Osztrák Szövetségi Erdõfelügyelet (ÖBf) ezért összefogott, hogy olyan intézkedéseket dolgozzon ki és valósítson meg, amelyekkel megmenthetõk a veszélyeztetett fajok.

 • Anyatejes fagyi tehénkímélésbõl

  Waterbury (Vermont állam) - Anyatejes fagylalt gyártását követeli a PETA állatvédõ szervezet az Egyesült Államokban a tehenek kímélése végett.

  A szervezet egyelõre csak egy fagylaltgyártól kéri az újítást, hogy kevesebbet szenvedjenek a tehenek, tõgyeik meg borjaik, a fagyizók pedig egészségesebb terméket nyalhassanak.
  "Egyáltalán nem furcsább embertejes termékeket fogyasztani, mint más emlõsét. Lehet, hogy javaslatunk abszurdnak tûnik, de nem abszurdabb a tehéntejivásnál" - mondta a sajtónak a PETA kampányfõnöke.

 • A hûtlenség az együttmûködés rovására megy

  A madarak esetében úgy tûnik, hogy a szex az evolúció aszociális vívmánya, mint ahogy E.O. Wilson szociobiológus egykor kijelentette. Brit kutatók ugyanis kiderítették, hogy minél többször lépnek félre egy madárfaj tojói, annál kevésbé kooperálnak a szülõk a fiókák felnevelése során, és fordítva.

 • Orángután és tigris mint barátok?

  Egy négy hetes kistigris legjobb barátjává vált egy orángután bébi egy Indonéziai állatkertben, mialatt egyszer egy közös szobában voltak.

 • Meghívó: Civil nyílt nap, Ismerkedés a Centerkével

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkon Társadalomkutató Egyesülettel és a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen Civil nyílt napot tart. A program célja, hogy a lakosság megismerje a civil szervezetek napi segítő tevékenységeinek fontosságát, ezáltal a cselekvésre képes embertársainkat együttműködésre buzdítsa. A Civil nyílt napon a Centerke Adományozó Központ működésébe tekinthetnek be az érdeklődők, illetve a program részeként a rászorulók 2 tonna élelmiszer felhasználásával civil támogatásban részesülnek. A programra sok szeretettel várjuk Önt is!

 • Sminkelnek a flamingók a párzási idõszakban

  A flamingóknak is fontos a kinézet a párzási idõszakban, ezért vonzerejük növelése érdekében "sminkelik" tollaikat.

 • Röptükben süti a madarakat a naperőmű

  Röptükben süti a madarakat a naperőműA pusztán csak tükrökből álló kaliforniai naperőmű 500 fokos sugarai láthatatlan gyilkosnak bizonyulnak: ha egy madár átrepül rajtuk, azonnal ropogósra sülve csapódik a földbe. A jövő energiatermelése kapott hatalmas löketet a Mojave-sivatag kaliforniai részén egy kiszáradt tó fenekén. A 1425 hektár alapterületű naperőműben 350 ezer, számítógép vezérelte hatalmas tükör követi a nap mozgását, a sugarait pedig három, egyenként 140 méter magas toronyra fókuszálja, ahol gőzzel hajtott turbinák állítanak elő villamos áramot.

 • Összetörték a mobilját a majmok

  Ahogy az emberek, úgy a majmok között is akadnak olyanok, akik nem szeretik, ha fotózzák õket - sõt, még a kíváncsi fényképezõgépet is elpusztítják. Zheng Dongnak feltehetõleg örökre elment a kedve attól, hogy majmokat fotózzon.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása