rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Vörös cicus bánata és szerencséje

 • Share on Tumblr

  Vöröscicus nyáron született, egy romos házban. Néhány hétig szopizott, növekedett. Kinyílt a szeme, nézegetett. Inogtak a fûszálak, még belül, a se ajtaja-se ablaka ház foghíjas padlóhasadékai között is, hát játszadozott. Így tett: a bánatáig.

  Bánata váratlanul jött. Egy napon arra ébredt: se mamája, se testvérei. Mind eltûntek. Panaszkodott a kis vörösbundás, de ki hallgatta meg? Se a katicabogár, se a verebek, se a galambok. A szarka késõbb ezt cserregte:
  - Cser-ben hagy-tak! Cserr! Cserr! Cserben!
  Nem hitte a szarkaszót a cica, de mit tehetett? Egyelõre még nyár volt: meleg napocska, nagyot ugró szöcskékkel, itt-ott földre leejtett kiflivéggel. A cinege azonban figyelmeztette a gizzel-gazzal körbenõtt rózsabokorról a nyár mulandóságára:
  - Õsz jön majd, könnyel! Hideg közönnyel! Késõbb ki hoz kínt? Tél int majd bent, kint!
  Úgy értette a cinke: az ajtót, ablakot hiányoló házban belül is hideg lesz, ha eljön a tél.
  Tanácskozott ezzel is, azzal is, és a végén megértette a cicus: találnia kell valakit a nagyvilágban. Nem lábfogót-nyakfogót, mert arra a róka is vállalkozott volna, hanem pártfogót. Olyat, aki segít rajta, ha itt az õsz. Hát még az a tél, amirõl a cinege cinegett!
  Arra ment egy tarisznyás ember, nagyon csapkodta bütykös botjával a fákat, bokrokat. A cinege figyelmeztette a cicust:
  - Ez ne legyen pártfogó, - mert, ha csapkod, az nem jó! Aki gyakran mérges, annak szíve kérges!
  Volt némi igazság a cinegeszóban, habár, ami igaz, igaz, ez a bottal csapkodó ember nem volt gonosz, csak kigúnyolták, felbosszantották, ezért csapkodott. Utóbbi nagyon nem tetszett a fáknak, bokroknak. A cicusnak sem, megijedt tõle, elbújt egy téglarakás mögé, a tarisznyás ember pedig továbbment.
  Ritkán járt ember a romos ház felé, ha nem is ott volt, ahol, ahogy mondani szokták, a madár se jár. Nagysokára azonban megint jött valaki. Zöld volt a kalapja, sárga a kabátja, csónakszerû a cipõje, vörösgombos az orra. A cirkuszból jött, bohóc volt, de most azonkívül boros is, mert sokat ivott a bornak nevezett erjesztett szõlõlébõl. Utóbbitól igen vidám lett, nótázott, de a cica tõle is megijedt, mert túl nagyhangon énekelte a „Zöldre van a rácsos kapu festve...” kezdetû nótát. Mellesleg a romos ház elõtt nem is volt kapu, se zöld, se nem zöld, illetve, valamikor volt, de azt már elvitték a zöldfülûek és eladták. A cica nem mert elõbújni a téglarakás mögül, bár teljesen ártatlan volt a zöldre festett rácsos kapu eltûnésében. A cicke helyeselte óvatosságát, neki sem tetszett a nagyhangú ember:
  - Bibircsókja szép, de boros! Aki boros, nem túl okos!
  A bohóc elbohóckodott, továbbment. Mókus akrobatázott a fákon, majd pedig elõkelõ, hatalmas autó állt meg az úton. A négykerekû csodaszerkezetbõl egy úr, valamint kislánya szállt ki. A kislány gyönyörû égszínkék ruhát viselt, nyakán vakító fehérségû csipkegallérral. Node mi volt a karjaiban? Hát ez ki nem találjátok, ha száz évig éltek se, hát még, ha csak kilencvenkilencig! Elárulom:
  a Cicák Királynõje, egy gyönyörû sziámi macska! Piros nyakörv volt rajta, amelyhez felcsavart póráz tartozott egy csigaszerû dobozkában. A kislány büszkén mutogatta a karjaiban trónoló cicát a fáknak, madaraknak, papája pedig saját költõi lelkületét kislányának, a gondolattojásból hirtelen kiköltött versikével:

  „Ha egy cica sziámi,
  lehet szebbet kívánni?!”

  A versbundás cicus annyira meglepõdött, hogy csak állt, állt a téglarakás mögött, mint szamár a hegyen, csak bámult, bámult, - pedig elõ akart bújni és pártfogást kérni az úrtól, de legfõképpen annak kékruhás kislányától. Ám, mire magáhoztért, az úr már eltûnt, kislányával és a Cicák Királynõjével együtt, az erdei ösvényen. A hatalmas autócsodabogár is mormogott valamit, majd elindult, kitudjahová. Szép volt, mese volt, nevethet majd fent a hold!
  A cinke helyett most egy varjú oktatta, némi kárörömmel, a hoppon maradt cicuskát:
  - Rim-rom-báróm, károd de látom! Máskor komám, kapj észbe korán!
  „Késõ bánat ebgondolat” - így tartja a közmondás, hát, olykor ilyen kutyául sikerül a cicagondolat is. Kibújt a vörösbundás cica a téglarakás mögül, siratta magányosságát, a közelgõ, félelmetes õszt, és a még ijesztõbbnek jövendölt telet.
  Ám éppen ekkor, amikor kis szíve és agyacskája öröknek hitte a bajt, kiáltást hallott:
  - Nézzétek, egy vörös cica!
  Kislány kiáltott, névszerint Fanni. Nevét onnan tudta meg a cica, hogy másik, nagyobb kislány is megjelent, az nevezte így az elõzõt. Ez a kislány felemelte a vörösszõrû cicust, rögtön látszott, hogy igényt tart rá. Remény támadt a cicus szívében, de Fannikáéban is, mert kitört belõle:
  - Én találtam, Szilvi! Az enyém!
  Papájuk is odaért, nevetve mondta:
  - Vigyázzatok, nehogy mindjárt két félcica legyen belõle!
  A vörös cicust Szilvike a pulóvere alá dugta. Ez a cicának nagyon tetszett, de a pulóvernek kicsit sem, mert a cica megpróbálta újrakötni. A cica dorombolni kezdett, a pulóver rojtosodni. Ám Szilvike utóbbival most nem törõdött, csak nevetett, annyira tetszett neki a cica.
  A cica nem lett Fannié. Szilvié sem. Nem lett Mátéé sem, a gimnazista nagyfiúé, aki ekkor nem volt velük, hanem egyesületénél kézilabdázott. Mamájuké, meg papájuké sem lett.
  Kié lett hát?!
  Elárulom: Fannié, Szilvié, Mátéé és szüleiké. Hazavitték. Kényeskedni nem hagyták, de szeretgették, megetették, megitatták, gondozták. Elvitték állatorvoshoz is, aki megvizsgálta, okos tanácsokat adott felneveléséhez, és megmondta, hogy mikor hozzák el oltásra.
  A cica közös lett, hol az egyik gyerek játszott vele, hol a másik. Gyakran dorombolt, ami a cicaöröm jele, halk kísérõnótája.
  Igaz, nem csak a cicával való játék öröme lett közös, hanem a cicáról való gondoskodás, az érte való felelõsség is, de, szerintem, így volt igazán jól, - sõt, ha meggondolom, csakis így!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Sok játék-és gyermekmondóka ártalmas lehet a lelki egészségre?

  Sok játék-és gyermekmondóka ártalmas lehet a lelki egészségre?Reflexet javít, készséget fejleszt, logikát épít az az 1-2 éveseknek kifejlesztett műanyag játék, melyben a játszadozó gyerekeknek az a feladatuk, hogy a teknősbéka házát egy műanyag kalapáccsal addig püföljék, míg minden porcikája beverésre nem kerül. Amint sikerül bekalapálni a teknősbéka házát, a meggyötört gyerekjáték feje kiugrik és jajdul egyet. Mondjuk a népköltészet gyermekdallamai is tartogatnak pár durva fejezetet, példaként említhető a Katalinka szállj el című versecske. Vajon az állatok nyüstölése a gyerekekben milyen irányba fejleszti (vagy rombolja) az egészséges személyiséget?

 • Gyilkos rákfaj terjeszkedik Európában

  Egyre több tengerben jelenik meg az a garnélarák faj, amely fajtársaival, illetve kisebb halakkal és rovarlárvákkal táplálkozik. Legutóbb Wales közelében fedezték fel az állatokat – a szakértõk egyelõre nem tudják, hogyan juthattak el egészen a kontinens nyugati feléig.

 • A Balti-tengerben hûsölnek a delfinek

  Kisebb szenzációt keltett két közönséges delfin felbukkanása a Balti-tengerben, ahol már évek óta nem látták a mérsékelt vizû tengerekben honos állatok egyetlen példányát sem. A német vízi rendõrség egyik hajójáról pillantották meg és fényképezték le a delfineket a Darss-félsziget és Hiddensee sziget között. A közönséges delfin (Delphinus delphis) rendszerint a melegebb vizekben érzi magát otthon. Az északi vizekben való megjelenésük valószínûleg a tengerek globális felmelegedésével függ össze - vélekedett Harald Benke, a német tengerészeti múzeum igazgatója, miután kielemezte az állatokról készült felvételeket.

 • Elpusztult Paul, a világhírû futballjós polip

  Elpusztult Paul, a világhírû jóspolip a németországi Oberhausenben, a Sea Life akváriumban.

 • Tacskó, rövid szõrû

  Leírása: A hosszú szõrû változattól szõrzete jellegében és hosszúságában különbözik. Ennek a típusnak a bundája rövid, sima, sûrû, fényes, testhez simuló.

  Eredete: Kialakulásának története azonos a hosszú szõrû változatéval. Egyiptomban találtak egy fáraót ábrázoló szobrot három kutyával. Közülük az egyik rövid lábú, hosszú testû, "Tekal" nevû kutya volt.

 • Olyan jól rejtõzködött a gekkó, hogy eddig fel sem fedezték

  Kambodzsa erdeiben felfedeztek egy új, kivételesen jól rejtõzködõ gekkófajt. Az állatra a Fauna and Flora International nemzetközi természetvédõ szervezet és az amerikai La Sierra Egyetem kutatói találtak rá.

 • Saját kutyája támadott meg pénteken egy 74 éves asszonyt Fényeslitkén

  A láncon tartott, nagytestû keverék állat a nyakán sebesítette meg a nõt, akit életveszélyes állapotban szállítottak a kisvárdai kórházba.

 • Vemhes ló esett egy derítõbe (fotók a mentésrõl)

  VN - Egy vemhes ló esett a derítõbe hétfõn délután Gencsapátiban. Az állat a tûzoltók és egy lovász segítségével kikerült a gödörbõl. Remélhetõleg maradandó sérülés nélkül felépül a balesetbõl.

  Gencsapátiban egy villanypásztorral elkerített területrõl kijutva került a ló a szomszéd portára, ahol a deszkákkal lefedett derítõbe esett. Az 1,5 méter mély gödör éppen elég volt ahhoz, hogy a ló ne tudjon kimászni saját erejébõl.

 • Ritka szumátrai tigriskölyök született a Londoni Állatkertben

  Ritka szumátrai tigriskölyök született a Londoni ÁllatkertbenTizenhét év után először született szumátrai tigris a Londoni Állatkertben. A Melati névre hallgató ötéves nőstény tigris hat percnyi vajúdás után hozta világra kicsinyét. A kölyök érkezését rejtett kamerával rögzítették. Utoljára tizenhét évvel ezelőtt született szumátrai tigris-kölyök a Londoni Állatkertben. A most világra jött tigris az ő unokája. Az új jövevény nemét egyelőre nem lehet tudni és a látogatóknak még néhány hetet várniuk kell kölyök megismerésére. Az állatkert gondozói nagy titokban tartották az anyatigris, Melati 105 napig tartó vemhességét.

 • Barátfóka az Adrián

  Ritka emlõst, Földközi-tengeri barátfókát figyeltek meg Losinj sziget partjainál, a horvát Adrián.

 • A nagy zajban jelelni kényszerülnek a bálnák

  Úgy tûnik, kommunikációs stratégiát kell váltania a hosszúszárnyú bálnának. Olyannyira eluralkodott ugyanis a lárma az óceánokban, hogy a tengeri óriások nem hallják egymás énekét. Marad számukra a mutogatás.

 • A kutya az emberekhez hasonlóan érzékeli a hangokban rejlő érzelmeket

  A kutya az emberekhez hasonlóan érzékeli a hangokban rejlő érzelmeketA világon először hasonlították össze a kutya és az ember agyműködését magyar kutatók, akik kimutatták, hogy a kutya agyában éppúgy létezik egy fajtársak hangjára érzékeny terület, mint az emberében. A kutya agya az emberéhez hasonló módon érzékeli a hangokban rejlő érzelmeket is – olvasható a kutatóknak a Current Biology tudományos folyóirat friss számában megjelent tanulmányában. A két faj közti kommunikáció sikerének ez lehet az egyik titka. Az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársai több mint húsz éve foglalkoznak a kutyák viselkedésének kutatásával.

 • Két lábon is vidám játszadozik a cicus

  Két lábon is vidám játszadozik a cicusEgyre több olyan végtaghiányos állat van, amelyek lábuk, lábaik elvesztése után is boldogok, képesek a teljes életre. Mercury is egy ilyen cicus. Nem tudni pontosan mi történhetett a kis cicával, ugyanis pár napos korában találtak rá és mellső lábai hiányoztak, de az egyik hátsó lába is súlyosan megsérült. Valószínűleg elgázolhatták szegény cicust, Az állat megtalálói azonnal állatorvosi ellátásban részesítették, ott sebeit megtisztították. A megtaláló ideiglenesen be akarta fogadta addig az állatot, amíg gazdát nem találnak neki, de időközben úgy megkedvelte a cicát, hogy végleg magához vette.

 • Litvániai gólyafészek-program

  Gólyafészek-áttelepítéshez kér uniós támogatást Litvánia, amely ugyan büszke a sok gólyára, de jobban szeretné, ha nem az erõsáramú vezetékeket tartó oszlopokon fészkelnének.

 • Túl van az életveszélyen az átszúrt torkú matador

  Túl van az életveszélyen az a spanyol matador, akit bikaviadal közben az állkapcsánál fogva "akasztott a szarvára" egy bika pénteken Madridban.

 • Barátságban a jegesmedvével

  Ilyen testi közelségbe még aligha került fotós egy hatalmas jegesmedvéhez, a ritka pillanatot egy természetfotós kollégája örökítette meg.

 • Sokba került az elpusztult kígyó

  "Elszökött", heteken át keresték, majd végül döglötten találtak rá egy német férfi kígyójára, és a gazdát kedvencének elvesztése mellett a kutatás tetemes költségei is nyomaszthatják.

 • Akár a heringek – két emeletnyi malac a kisteherautóban

  A Sátoraljaújhelyi Rendõrkapitányság munkatársai a napokban egy román kisteherautóban 80 egymáson utazó malacra bukkantak. Az állatok egymás hegyén-hátán, víz és szellõzés hiányában Krakkóból tartottak Romániába. A rendõrség a kisteherautó vezetõjével szemben állatkínzás gyanúja miatt indított büntetõeljárást.

 • Ebességkirály: Kutyájukat tanították autót vezetni

  Peking - Autót vezetni tanítgatta kutyáját egy pár Kínában, ám a rendõrök leállították a tanfolyamot.

  A járõrkocsiban ülõ rendõreinek azért lett gyanús a kutya kormányozta kocsi, mert feltûnõen lassan haladt. Ahogy aztán a jármû mellé értek, igencsak meglepõdtek, hogy egy uszkár vezeti az autót két mellsõ lábával. A pedálokat azonban nem nyomkodta a hátsókkal, helyette gazdasszonykája taposta a gázt és a féket. A kocsiban ült még a hölgy barátja is, õ se nem kormányzott, se nem pedálozott.

 • Megmenekült a kis állatkert

  Leállítja a Fõvárosi Állat- és Növénykert az állatok "kitelepítésének" elõkészítését a Margitszigetrõl, mivel az ott mûködtetett kisállatkertet mégsem kell bezárni.