rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Vörös cicus bánata és szerencséje

 • Share on Tumblr

  Vöröscicus nyáron született, egy romos házban. Néhány hétig szopizott, növekedett. Kinyílt a szeme, nézegetett. Inogtak a fûszálak, még belül, a se ajtaja-se ablaka ház foghíjas padlóhasadékai között is, hát játszadozott. Így tett: a bánatáig.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Bánata váratlanul jött. Egy napon arra ébredt: se mamája, se testvérei. Mind eltûntek. Panaszkodott a kis vörösbundás, de ki hallgatta meg? Se a katicabogár, se a verebek, se a galambok. A szarka késõbb ezt cserregte:
  - Cser-ben hagy-tak! Cserr! Cserr! Cserben!
  Nem hitte a szarkaszót a cica, de mit tehetett? Egyelõre még nyár volt: meleg napocska, nagyot ugró szöcskékkel, itt-ott földre leejtett kiflivéggel. A cinege azonban figyelmeztette a gizzel-gazzal körbenõtt rózsabokorról a nyár mulandóságára:
  - Õsz jön majd, könnyel! Hideg közönnyel! Késõbb ki hoz kínt? Tél int majd bent, kint!
  Úgy értette a cinke: az ajtót, ablakot hiányoló házban belül is hideg lesz, ha eljön a tél.
  Tanácskozott ezzel is, azzal is, és a végén megértette a cicus: találnia kell valakit a nagyvilágban. Nem lábfogót-nyakfogót, mert arra a róka is vállalkozott volna, hanem pártfogót. Olyat, aki segít rajta, ha itt az õsz. Hát még az a tél, amirõl a cinege cinegett!
  Arra ment egy tarisznyás ember, nagyon csapkodta bütykös botjával a fákat, bokrokat. A cinege figyelmeztette a cicust:
  - Ez ne legyen pártfogó, - mert, ha csapkod, az nem jó! Aki gyakran mérges, annak szíve kérges!
  Volt némi igazság a cinegeszóban, habár, ami igaz, igaz, ez a bottal csapkodó ember nem volt gonosz, csak kigúnyolták, felbosszantották, ezért csapkodott. Utóbbi nagyon nem tetszett a fáknak, bokroknak. A cicusnak sem, megijedt tõle, elbújt egy téglarakás mögé, a tarisznyás ember pedig továbbment.
  Ritkán járt ember a romos ház felé, ha nem is ott volt, ahol, ahogy mondani szokták, a madár se jár. Nagysokára azonban megint jött valaki. Zöld volt a kalapja, sárga a kabátja, csónakszerû a cipõje, vörösgombos az orra. A cirkuszból jött, bohóc volt, de most azonkívül boros is, mert sokat ivott a bornak nevezett erjesztett szõlõlébõl. Utóbbitól igen vidám lett, nótázott, de a cica tõle is megijedt, mert túl nagyhangon énekelte a „Zöldre van a rácsos kapu festve...” kezdetû nótát. Mellesleg a romos ház elõtt nem is volt kapu, se zöld, se nem zöld, illetve, valamikor volt, de azt már elvitték a zöldfülûek és eladták. A cica nem mert elõbújni a téglarakás mögül, bár teljesen ártatlan volt a zöldre festett rácsos kapu eltûnésében. A cicke helyeselte óvatosságát, neki sem tetszett a nagyhangú ember:
  - Bibircsókja szép, de boros! Aki boros, nem túl okos!
  A bohóc elbohóckodott, továbbment. Mókus akrobatázott a fákon, majd pedig elõkelõ, hatalmas autó állt meg az úton. A négykerekû csodaszerkezetbõl egy úr, valamint kislánya szállt ki. A kislány gyönyörû égszínkék ruhát viselt, nyakán vakító fehérségû csipkegallérral. Node mi volt a karjaiban? Hát ez ki nem találjátok, ha száz évig éltek se, hát még, ha csak kilencvenkilencig! Elárulom:
  a Cicák Királynõje, egy gyönyörû sziámi macska! Piros nyakörv volt rajta, amelyhez felcsavart póráz tartozott egy csigaszerû dobozkában. A kislány büszkén mutogatta a karjaiban trónoló cicát a fáknak, madaraknak, papája pedig saját költõi lelkületét kislányának, a gondolattojásból hirtelen kiköltött versikével:

  „Ha egy cica sziámi,
  lehet szebbet kívánni?!”

  A versbundás cicus annyira meglepõdött, hogy csak állt, állt a téglarakás mögött, mint szamár a hegyen, csak bámult, bámult, - pedig elõ akart bújni és pártfogást kérni az úrtól, de legfõképpen annak kékruhás kislányától. Ám, mire magáhoztért, az úr már eltûnt, kislányával és a Cicák Királynõjével együtt, az erdei ösvényen. A hatalmas autócsodabogár is mormogott valamit, majd elindult, kitudjahová. Szép volt, mese volt, nevethet majd fent a hold!
  A cinke helyett most egy varjú oktatta, némi kárörömmel, a hoppon maradt cicuskát:
  - Rim-rom-báróm, károd de látom! Máskor komám, kapj észbe korán!
  „Késõ bánat ebgondolat” - így tartja a közmondás, hát, olykor ilyen kutyául sikerül a cicagondolat is. Kibújt a vörösbundás cica a téglarakás mögül, siratta magányosságát, a közelgõ, félelmetes õszt, és a még ijesztõbbnek jövendölt telet.
  Ám éppen ekkor, amikor kis szíve és agyacskája öröknek hitte a bajt, kiáltást hallott:
  - Nézzétek, egy vörös cica!
  Kislány kiáltott, névszerint Fanni. Nevét onnan tudta meg a cica, hogy másik, nagyobb kislány is megjelent, az nevezte így az elõzõt. Ez a kislány felemelte a vörösszõrû cicust, rögtön látszott, hogy igényt tart rá. Remény támadt a cicus szívében, de Fannikáéban is, mert kitört belõle:
  - Én találtam, Szilvi! Az enyém!
  Papájuk is odaért, nevetve mondta:
  - Vigyázzatok, nehogy mindjárt két félcica legyen belõle!
  A vörös cicust Szilvike a pulóvere alá dugta. Ez a cicának nagyon tetszett, de a pulóvernek kicsit sem, mert a cica megpróbálta újrakötni. A cica dorombolni kezdett, a pulóver rojtosodni. Ám Szilvike utóbbival most nem törõdött, csak nevetett, annyira tetszett neki a cica.
  A cica nem lett Fannié. Szilvié sem. Nem lett Mátéé sem, a gimnazista nagyfiúé, aki ekkor nem volt velük, hanem egyesületénél kézilabdázott. Mamájuké, meg papájuké sem lett.
  Kié lett hát?!
  Elárulom: Fannié, Szilvié, Mátéé és szüleiké. Hazavitték. Kényeskedni nem hagyták, de szeretgették, megetették, megitatták, gondozták. Elvitték állatorvoshoz is, aki megvizsgálta, okos tanácsokat adott felneveléséhez, és megmondta, hogy mikor hozzák el oltásra.
  A cica közös lett, hol az egyik gyerek játszott vele, hol a másik. Gyakran dorombolt, ami a cicaöröm jele, halk kísérõnótája.
  Igaz, nem csak a cicával való játék öröme lett közös, hanem a cicáról való gondoskodás, az érte való felelõsség is, de, szerintem, így volt igazán jól, - sõt, ha meggondolom, csakis így!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Japán szabadon engedi a bálnavédõket

  A japán hatóságok szerdán ígéretet tettek arra, hogy bizonyos feltételek mellett szabadon engedik azt a két állatvédõt, akik a bálnavadászat ellen tiltakozva behatoltak egy japán bálnavadász hajóra.

 • Tangó, ki ölte meg a Gazdit?!

  Tangó, ki ölte meg a Gazdit?!Tangó! Okos kutya! Ki ölte meg a gazdit? Egy Tango nevű Labrador tanúskodik egy francia bíróságon a gazdájának meggyilkolásával kapcsolatos perben. Egy 27 éves férfit baseball ütővel vertek agyon, a kutyája vele volt a támadásnál. A bíróságon most a vádlottnak fenyegetően kellett ráznia egy baseball ütőt a kutya felé, majd egy másik azonos korú állat előtt. Eközben figyelték, hogy miben különbözik a két kutya reakciója, hogy Tango felismerte-e a támadót. Hát az igazat megmondva nem látunk sok esélyt a sikerre, de hátha...

 • Jennifer Lopez halálos fenyegetéseket kap

  Jennifer Lope két extra testõrt fogadott fel, mert legutóbb állatjogi aktivisták "kinyírásával" fenyegették meg.

 • Megrendezésre került az első White Dog Party Magyarországon

  Megrendezésre került az első White Dog Party MagyarországonMegrendezésre került az első White Dog Party Magyarországon, ahová rengeteg fehér kutya érkezett a gazdáikkal együtt. Több hazai sztár és kedvence is eljött az eseményre. Ott volt Debreczeni Zita és két kiskutyája, Aston és Martin, valamint Vincze Lilla és 18! éves kutyusa. Jelen volt még Bertók Maya és Miló Viki, akik szintén kedvenceikkel érkeztek az eseményre. A rendezvényen volt ügyességi- és szépségverseny, de még kutya futómaratont is rendeztek. A gazdik a jó társaság és a buli mellett orvosi tanácsokat is kaphattak.

 • Pelikán csipkedte a meteorológust egyenes adásban

  Pelikán csipkedte egy idõjárás-jelentõ farát élõ adásban egy ausztrál tévécsatornán.

 • Humoros lopási kísérlet - videóval

  Humoros lopási kísérlet - videóvalA macska, a kutya, de még az udvaron élő baromfiak is szeretnek néha - néha a gazditól csenni ezt - azt. A cikkben lévő vicces videóban szereplő vizsla kutyus viszont sikeresen lencsevégre is került. Nézd meg te is a próbálkozást, mely vicces pillanatokat okozott számunkra. Ezek a kutyusok értik a dolgukat! Ilyen aranyos lopási kísérletet sem lehet látni minden nap. Egy vizsla próbálja megszerezni az asztalról a süteményt, több, kevesebb sikerrel, a végén azért a gazdik odaadják neki a jól megérdemelt falatot.

 • Bakugrások étterembe

  Õzbakok ugrottak be egy étterembe az Egyesült Államokban a csukott ajtón át. A vadon élõ állatok ebédidõben, negyed 1 után 5 perccel érkeztek, így legalább 30 ember döbbent meg tõlük, ahogy iszonyatos dörrenéssel és csörömpöléssel berobbantak az üvegen át.

 • Bálnavédelmi terület létesül az Új-Zélandhoz tartozó Tokelau szigeteknél

  Az Új-Zélandhoz tartozó Tokelau-szigetek politikai vezetõje, Foua Toloa a Dél-csendes-óceáni Bálnakutató Konzorcium aucklandi találkozóján jelentette be az új védelmi zóna tervét. A bálnavédelmi "park" 290 ezer négyzetkilométernyi területet ölel majd fel a három atollsziget alkotta Tokelau körül, amely nagyjából félúton helyezkedik el Új-Zéland és Hawaii között.

 • Csipet ültetnek a pitbullokba

  Csipet ültetnek a pitbullokba, rottweilerekbe és dobermanokba egy brazil államban, hogy ellenõrizhetõ legyen az állat, és ha megtámadna valakit, felelõsségre vonhassák a gazdáját. Összesen 2500 kutyatulajdonost érint majd a kötelezettség.

 • Már a kutyák is szurkolhatnak

  Egy hamburgi állatkereskedés kutyák részére készített nemzetiszínû mezeket a labdarúgó Európa-bajnokságon szereplõ futballisták nevével ellátva.

 • Orpheus Önkéntes Közösség, EFOP-1.3.5-16-2016-00056

  Orpheus Önkéntes Közösség, EFOP-1.3.5-16-2016-00056Az Orpheus Állatvédő Egyesület szemléletformáló, oktatási programja 1999 óta fontos segítség a társadalom tagjainak számára a környezettudatosság, a felelős állattartás érdekében. 2017-2020 között a tevékenységet segíti az "Orpheus Önkéntes Közösség" program, mely az EFOP-1.3.5-16-2016-00056. nyilvántartási számon nyilvántartott pályázat révén támogatásban részesült. Szeretettel és kitartással szervezzük meg a szakmai programsorozatot, melybe várjuk lelkes önkéntesek, témafelelősök, állatbarát segítők és szakemberek csatlakozását!

 • Mézengúz

  A Barry B. Benson nevû méh most végzett a fõiskolán, és csalódottan kell tudomásul vennie, hogy az élet számára egyetlen pályát kínál: a mézet. Ám hõsünket nem olyan fából faragták, hogy csak úgy beálljon a nyájba, jobban mondva a rajba. Sikerül kiharcolnia, hogy a pollengyûjtõ osztag magával vigye egy körútra a kason kívülre, a nagyvilágba...

 • Kígyó a kofferban

  Hívatlan vendéget vitt haza Egyiptomból egy német turista: "kígyót" talált a kofferjában.

 • Fél állatkertnyi csempészett állat

  Mexikói rendõrök csaknem fél állatkertre való állatot találtak egy autóbusz csomagterében: a több mint 130, vadon élõ állat között akadt sok kígyó, tukán, papagáj, teknõsbéka és gyík. A fõvárosba tartó autóbusz Catemaco kelet-mexikói vidékrõl érkezett, ahol különösen gazdag a természet - közölte a rendõrség.

 • Hős kutyus: megmentette a cukorbeteg kisfiú életét

  Hős kutyus: megmentette a cukorbeteg kisfiú életétA súlyosan cukorbeteg gyerek szülei arra ébredtek, hogy Clover a kutyájuk az éjszaka közepén berohan a hálószobájukba és mancsával üti a takarót. Felriadva rögtön kisfiukhoz siettek, Clover ugyanis a gyerek ágya mellett alszik, és oda is sietett vissza az "ébresztő" után. Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyereket borzasztó állapotban találták, a vércukor szintje bőven a kritikus szint alá esett, nem bírt mozdulni, szeme felakadt, verte a víz. Azonnal beadták neki a gyógyszerét, és már rohantak is vele a kórházba.

 • A nyáron kocsiban hagyott kutya hamar hőgutát kaphat

  A nyáron kocsiban hagyott kutya hamar hőgutát kaphatNyáron szigorúan tilos autóban a házi kedvencet otthagyni. Még néhány percre se tegyük, hiszen a motor (és légkondi) kikapcsolás után a napon 2-3 perc alatt a 20 fokból 60-70 fokos hőmérséklet keletkezhet. Ez a nagy hőemelkedés a gépjárműben kialakuló üvegház hatás miatt keletkezik. A kutya pár perc után hőgutát kaphat, ami rövid időn belül pusztuláshoz vezethet. A háziállatokért a gazda a felelős, ha le kell állni tankolni vagy a boltban, és nincs hol otthagyni a kutyát... sokkal jobb, ha az üzlet elé, árnyékos helyre kerül kikötésre.

 • A fõgorilla mást is enged nõhöz jutni

  A hegyi gorillák vezetõje nem monopolizálja a csoporton belüli nõstények párosodását, hanem megosztja ezt a privilégiumát a második hímmel, védelemért cserébe.

 • Barlanglátogatási tilalom fertõzõ denevérbetegség miatt

  Albany - A fehér orr szindróma elnevezésû betegségben eddig 500.000 denevér hullott el az Egyesült Államokban. Az USA Hal- és Vadgazdálkodási Szolgálata felszólította az embereket, hogy tartsák távol magukat a barlangoktól.

 • Halálra éheztetett állatokat találtak Tiszadobon

  Két hete se élelmet, se vizet nem kaptak azok az állatok, amelyek tetemeire kedden bukkantak egy tiszadobi tanyán. Az életben maradt sertések kínjukban már fajtestvéreikből eszegettek.

 • Fûtõtestekkel mentenék meg a beteg denevéreket az Egyesült Államokban

  Washington - A rejtélyes és gyilkos kórban, az úgynevezett "fehér orr szindrómában" szenvedõ denevérek túlélhetik a telet, amennyiben fûtött dobozokat helyeznének el azokban a barlangokban, ahol téli álmukat alusszák.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása