rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Vörös cicus bánata és szerencséje

 • Share on Tumblr

  Vöröscicus nyáron született, egy romos házban. Néhány hétig szopizott, növekedett. Kinyílt a szeme, nézegetett. Inogtak a fûszálak, még belül, a se ajtaja-se ablaka ház foghíjas padlóhasadékai között is, hát játszadozott. Így tett: a bánatáig.

  Bánata váratlanul jött. Egy napon arra ébredt: se mamája, se testvérei. Mind eltûntek. Panaszkodott a kis vörösbundás, de ki hallgatta meg? Se a katicabogár, se a verebek, se a galambok. A szarka késõbb ezt cserregte:
  - Cser-ben hagy-tak! Cserr! Cserr! Cserben!
  Nem hitte a szarkaszót a cica, de mit tehetett? Egyelõre még nyár volt: meleg napocska, nagyot ugró szöcskékkel, itt-ott földre leejtett kiflivéggel. A cinege azonban figyelmeztette a gizzel-gazzal körbenõtt rózsabokorról a nyár mulandóságára:
  - Õsz jön majd, könnyel! Hideg közönnyel! Késõbb ki hoz kínt? Tél int majd bent, kint!
  Úgy értette a cinke: az ajtót, ablakot hiányoló házban belül is hideg lesz, ha eljön a tél.
  Tanácskozott ezzel is, azzal is, és a végén megértette a cicus: találnia kell valakit a nagyvilágban. Nem lábfogót-nyakfogót, mert arra a róka is vállalkozott volna, hanem pártfogót. Olyat, aki segít rajta, ha itt az õsz. Hát még az a tél, amirõl a cinege cinegett!
  Arra ment egy tarisznyás ember, nagyon csapkodta bütykös botjával a fákat, bokrokat. A cinege figyelmeztette a cicust:
  - Ez ne legyen pártfogó, - mert, ha csapkod, az nem jó! Aki gyakran mérges, annak szíve kérges!
  Volt némi igazság a cinegeszóban, habár, ami igaz, igaz, ez a bottal csapkodó ember nem volt gonosz, csak kigúnyolták, felbosszantották, ezért csapkodott. Utóbbi nagyon nem tetszett a fáknak, bokroknak. A cicusnak sem, megijedt tõle, elbújt egy téglarakás mögé, a tarisznyás ember pedig továbbment.
  Ritkán járt ember a romos ház felé, ha nem is ott volt, ahol, ahogy mondani szokták, a madár se jár. Nagysokára azonban megint jött valaki. Zöld volt a kalapja, sárga a kabátja, csónakszerû a cipõje, vörösgombos az orra. A cirkuszból jött, bohóc volt, de most azonkívül boros is, mert sokat ivott a bornak nevezett erjesztett szõlõlébõl. Utóbbitól igen vidám lett, nótázott, de a cica tõle is megijedt, mert túl nagyhangon énekelte a „Zöldre van a rácsos kapu festve...” kezdetû nótát. Mellesleg a romos ház elõtt nem is volt kapu, se zöld, se nem zöld, illetve, valamikor volt, de azt már elvitték a zöldfülûek és eladták. A cica nem mert elõbújni a téglarakás mögül, bár teljesen ártatlan volt a zöldre festett rácsos kapu eltûnésében. A cicke helyeselte óvatosságát, neki sem tetszett a nagyhangú ember:
  - Bibircsókja szép, de boros! Aki boros, nem túl okos!
  A bohóc elbohóckodott, továbbment. Mókus akrobatázott a fákon, majd pedig elõkelõ, hatalmas autó állt meg az úton. A négykerekû csodaszerkezetbõl egy úr, valamint kislánya szállt ki. A kislány gyönyörû égszínkék ruhát viselt, nyakán vakító fehérségû csipkegallérral. Node mi volt a karjaiban? Hát ez ki nem találjátok, ha száz évig éltek se, hát még, ha csak kilencvenkilencig! Elárulom:
  a Cicák Királynõje, egy gyönyörû sziámi macska! Piros nyakörv volt rajta, amelyhez felcsavart póráz tartozott egy csigaszerû dobozkában. A kislány büszkén mutogatta a karjaiban trónoló cicát a fáknak, madaraknak, papája pedig saját költõi lelkületét kislányának, a gondolattojásból hirtelen kiköltött versikével:

  „Ha egy cica sziámi,
  lehet szebbet kívánni?!”

  A versbundás cicus annyira meglepõdött, hogy csak állt, állt a téglarakás mögött, mint szamár a hegyen, csak bámult, bámult, - pedig elõ akart bújni és pártfogást kérni az úrtól, de legfõképpen annak kékruhás kislányától. Ám, mire magáhoztért, az úr már eltûnt, kislányával és a Cicák Királynõjével együtt, az erdei ösvényen. A hatalmas autócsodabogár is mormogott valamit, majd elindult, kitudjahová. Szép volt, mese volt, nevethet majd fent a hold!
  A cinke helyett most egy varjú oktatta, némi kárörömmel, a hoppon maradt cicuskát:
  - Rim-rom-báróm, károd de látom! Máskor komám, kapj észbe korán!
  „Késõ bánat ebgondolat” - így tartja a közmondás, hát, olykor ilyen kutyául sikerül a cicagondolat is. Kibújt a vörösbundás cica a téglarakás mögül, siratta magányosságát, a közelgõ, félelmetes õszt, és a még ijesztõbbnek jövendölt telet.
  Ám éppen ekkor, amikor kis szíve és agyacskája öröknek hitte a bajt, kiáltást hallott:
  - Nézzétek, egy vörös cica!
  Kislány kiáltott, névszerint Fanni. Nevét onnan tudta meg a cica, hogy másik, nagyobb kislány is megjelent, az nevezte így az elõzõt. Ez a kislány felemelte a vörösszõrû cicust, rögtön látszott, hogy igényt tart rá. Remény támadt a cicus szívében, de Fannikáéban is, mert kitört belõle:
  - Én találtam, Szilvi! Az enyém!
  Papájuk is odaért, nevetve mondta:
  - Vigyázzatok, nehogy mindjárt két félcica legyen belõle!
  A vörös cicust Szilvike a pulóvere alá dugta. Ez a cicának nagyon tetszett, de a pulóvernek kicsit sem, mert a cica megpróbálta újrakötni. A cica dorombolni kezdett, a pulóver rojtosodni. Ám Szilvike utóbbival most nem törõdött, csak nevetett, annyira tetszett neki a cica.
  A cica nem lett Fannié. Szilvié sem. Nem lett Mátéé sem, a gimnazista nagyfiúé, aki ekkor nem volt velük, hanem egyesületénél kézilabdázott. Mamájuké, meg papájuké sem lett.
  Kié lett hát?!
  Elárulom: Fannié, Szilvié, Mátéé és szüleiké. Hazavitték. Kényeskedni nem hagyták, de szeretgették, megetették, megitatták, gondozták. Elvitték állatorvoshoz is, aki megvizsgálta, okos tanácsokat adott felneveléséhez, és megmondta, hogy mikor hozzák el oltásra.
  A cica közös lett, hol az egyik gyerek játszott vele, hol a másik. Gyakran dorombolt, ami a cicaöröm jele, halk kísérõnótája.
  Igaz, nem csak a cicával való játék öröme lett közös, hanem a cicáról való gondoskodás, az érte való felelõsség is, de, szerintem, így volt igazán jól, - sõt, ha meggondolom, csakis így!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Orvvadászokat fogtak a gyulai rendõrök

  A lövések zaja árulta el azokat az orvvadászokat, akiket sikerült a rendõröknek nyakon csípniük kedden Gyula határában.

 • Életbe lépett a kaviárexport tilalom

  Életbe lépett a nemzetközi kaviárstop: nem exportálható a tokhal ikrája, jelen esetben elsõsorban az orosz, kisebb részt iráni tokhalkaviár, mert így határoztak a veszélyeztetett vadon élõ növény- és állatfajok nemzetközi kereskedelmérõl kötött egyezmény, a CITES aláírói. Évi 110 tonna körüli világméretekben a külföldre vitt tokhalkaviár mennyisége. Az oroszországi belsõ forgalmat 1200-1500 tonnára becsülik, nagyrészt orvhalászat eredményeképp.

 • Pitont fedezett fel egy nõ a vécéjében

  Kígyót fedezett fel a vécékagylójában vasárnap reggel egy német nõ.

 • Megszerelmesedett esküvõi elefánt, milliárdos kár

  Hatvanmillió forintnyi kárt okozott egy megszerelmesedett esküvõi elefánt Indiában.

 • Büszke cicás induló

  Írta: Lelkes Miklós

  A dalszöveg megzenésítése esetén a szöveg szerzõje
  e-mail értesítést kér (lelkes.miklos@chello.hu)

 • Százéves teknõs vett magához egy árva vízilovat Kenyában

  A közel egyéves vízilovat Kenya délkeleti részén, az Indiai-óceán közelében találták. Egyedül bolyongott, vélhetõen csak õ élte túl a cunamit, ami pár nappal korábban pusztított azon a területen. A kiszáradt állatot a Lafarge Park nevû rezervátumba szállították Mombassába, hogy ellássák.

 • Tűzvész pusztított a menhelyen

  Tűzvész pusztított a menhelyenA Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon kérdésünkre elmondták, szombaton 22:45-kor érkezett a riasztás az állatmenhelyről. Egy 5x20 méteres kutyakennel palatetője égett. A tüzet vélhetően elektromos hiba okozta. A tűzoltók két egységgel voltak a helyszínen, 15 kiskutyát sikerült kimenteniük – a mentés és oltás fél egyig tartott. Mivel a szándékosság gyanúja nem merült fel, egyelőre további vizsgálatra nem kerül sor.

 • Üvegszálat kedvelõ japán varjak - zavar az internetes kapcsolatban

  A mûszaki fejlettségérõl híres Japánban a varjak a kommunikációs technika ellenségévé léptek elõ, mivel elõszeretettel tesznek kárt a nagysebességû internetes közvetítést biztosító üvegszálas kábelek mûanyag szigetelésében - jelentette a Jomiuri Simbun címû lap.

 • Photoshop állatok, avagy az állatbarátok kreativitása

  A Zug.hu állatbarát web kuckó olvasói részére összegyûjtöttünk néhány képet, amelyet a Photoshop segítségével alkottak állatvédõk a világ különbözõ pontjain.

 • 86 elefánttal végeztek orvvadászok egy hét alatt

  Alig egy hét alatt 86 elefánttal, köztük 33 vemhes nõsténnyel végeztek orvvadászok. Az elejtett állatok agyarait lehasították.

 • Mégis él a királyharkály

  A királyharkály jellegzetes dobolását rögzítõ hangfelvételek meggyõzték azokat a szkeptikus amerikai szakembereket is, akik júliusban megkérdõjelezték a 60 éven át kihaltnak vélt madár létezését.

 • Jack Russel Terrier

  Leírása: A foxterrierre emlékeztetõ, masszív, izmos testû kis kutya.

  Feje viszonylag nagy, elkeskenyedõ, szeme sötétbarna, orrtükre fekete. Füle V alakú, elõrebicsakló, valamivel nagyobb, mint a foxié. Mellkasa mély, háta egyenes, ágyéka rövid, izmos.

  Végtagjai jó csontozatúak. Farkát kurtítják. Színe fehér, a pofáján és a testén vörhenyes jegyekkel. Rövid és hosszú szõrû változatban tenyésztik.

 • Elitta a pénzét, a juhok meg éhen döglöttek

  Egy Olt megyei juhász 28 000 lejt (7 000 eurót) költött italra, miközben a falu juhai éhen haltak. A pénz a juhtenyésztésre kiadott kormánytámogatásból származott, a juhok számára kellett volna tápot vásárolnia belõle. Vulpeni községben az elsõ tavaszi szellõvel a rohadás szaga kezdett terjengeni.

 • Kutya segítségével azonosították a gyilkost

  Szagazonosító kutya segítségével derítette ki a rendõrség annak a férfinak a kilétét, aki április 27-én az esti órákban megerõszakolt és meggyilkolt otthonában egy idõs szatymazi nõt - közölte Márton István, a Csongrád Megyei Rendõr-fõkapitányság bûnügyi igazgatója hétfõn.

 • 25 gyémántot találtak a döglött halban

  Oroszország - Túl büdös volt egy 51 éves nõ poggyásza, ezért szúrták ki a reptéri vámosok ellenõrzésre Oroszországban.

 • Elbúcsúztatta gazdáját a rendőrkutya

  Elbúcsúztatta gazdáját a rendőrkutyaA fotós Jonathan Palmer számára az elesett rendőrtiszt temetése is csak egy átlagos munkanapként indult. Legalábbis ezt gondolta az induláskor, a temetés kezdetén és még néhány percig, egész addig, míg meg nem érkezett Figo, a K-9-es rendőrkutya. Pórázon vitték a felravatalozott koporsóhoz, hogy lerója tiszteletét volt rendőrgazdája előtt, akit agyonlőttek, miközben megpróbált feltartóztatni néhány bűnözőt. A kutya nem nyüszített, nem vonyított, egész egyszerűen a koporsóra helyezte a mancsát, így tisztelgett elhunyt társa előtt.

 • Meghívó: Civil konferencia

  Az Orpheus Önkéntes Közösség, a Karitáció, és a Mátrix Közhasznú Alapítvány, a Centerke Adományozó Központ közösen a pedagógusok, oktatási intézmény vezetők és jótékonysági szervezetek számára a jótékonysági együttműködés alapját népszerűsítő Civil konferenciát szervezi meg. Rövid programismertető és általános tájékoztató után a program résztvevőit közös Civil Piaccal segítjük közös együttműködésre, ahol a csere - bere és vásár mellett a közelgő adventi időszakra támogatókat, adományokat szervezhetnek tevékenységük sikeresebbé tételéhez.

 • Kutya és gazdája közötti túl szoros kapcsolat

  Kutya és gazdája közötti túl szoros kapcsolatNem csak az ember tekint sokszor gyermekként a kutyájára: a felnőtt ebek számára is olyan biztonságérzetet nyújt a gazda közelsége, mint gyereknek a szülő. Mindenki előtt ismerős, ahogy sok ember saját gyermekeként kényezteti a kutyáját. Rajta élik ki szülői ösztöneiket, társ utáni vágyukat, vagy egyszerűen csak ilyenek és kész. Az eb biztosan örül neki, hogy ágyban alhat és feltehetően nem érdekli, ha anyuci rózsaszín kis kabátot ad rá, nehogy megfázzon. A baj ott kezdődik, ha valaki annyira emberként kezeli a négylábút, hogy egy percre sem engedi kutyaként élni.

 • Vegetarianizmus - vékonyabb, de egészségesebb csontozat

  Egy új tanulmány eredménye ellentmond a táplálkozáskutatók és az élelmiszeripar intelmeinek, miszerint a tejtermékeket mellõzõ diéta csontritkuláshoz vezethet. A vegetáriánusoknak vékonyabb lehet a csontjuk de egészségesebb.

 • A rovarvilág merülési rekordjai

  Alberta (Kanada) - A víz alatti élet biztonságot és táplálékbõséget jelent egyes rovaroknak. Amerikai kutatók most elsõ ízben számolták ki, mennyi ideig és milyen mélyre tudnak merülni ezek az állatok. Eredményeiket a "Journal of Fluid Mechanics" címû szaklapban publikálták.

  A vízi rovarok egy légbuborék segítségével jutnak levegõhöz, ennek segítségével még a vízbõl is képesek oxigént felvenni. Ezt a buborékot a hason található szõrök tartják.