A brit csokoládégyárak jelentõs etikai dilemma elé állították a vegetáriánusokat. Kiderült ugyanis, hogy termékeikben állati eredetû alapanyagok is vannak.
Újabb nehézséggel kell szembenézniük a vegetáriánusoknak. Nem elég, hogy hátat fordítottak a szalonnának és a sülteknek, lehet, hogy most a csokoládéról is le kell mondaniuk.
Kiderült ugyanis, hogy a Nagy-Britanniában legkedveltebb csokoládétermékek többségében nem ritkák az állati eredetû összetevõk.
A csokoládénál használatos savó elõállításához olyan oltóanyagot használnak, amelyet marhagyomorból nyertek.
Korábban ennél az eljárásnál növényi oltóanyagot használtak. Sokan mindezt a gyártási technológia visszafejlõdéseként értékelik.
A csokoládégyárak elismerték, hogy a jövõben valóban nem tudják garantálni, hogy mentesíteni tudják termékeiket az állati eredetû összetevõktõl.
Képviselõik kijelentette: a szélsõséges vegetáriánusoknak le kell mondaniuk a finomságokról.