rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • A Kastély Cicája

 • Share on Tumblr

  Volt egy gyönyörû, barnaszõrû cica, aki grófi kastélyban született, selyempaplanos ágyban. No ebbõl rögvest valami irígylésre méltó cicasorsra gondoltok, pedig nem jó túl korán ugrani az egerecske felé!

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  A kastély ugyanis, Boldog Tódor tulajdona, félig-meddig romos volt, nem lakta más, csak a cicacsalád. Nem járt benne a madár sem, de a róka, késõbb, sajnos, igen. A róka rosszvoltából lett a barna cica árva, a védekezõ cicák jóvoltából pedig a róka cirádásképû és félszemû. Történetünk cicája úgy menekült meg, hogy bebújt egy kutyaszagú párnába. A róka nem szereti a kutyaszagot, nagyon felizgatja!

  A veresbundás nem is járt többet arrafelé, belátta: megmaradt szemére most már feltétlenül szüksége van. A cicát pedig a fenyõrigók elnevezték a Kastély Cicájának.

  A kastély egyébként olyan tájon volt, melyet vadregényesnek szoktak nevezni, de csak annyira volt vad, amennyire az erdõs-hegyes-sziklás tájak legtöbbje, regényesnek pedig szintén kevéssé az, mivel senki sem körmölt le ott lúdtollal, szedertintával regényeket, papirosra.

  A történetbe itt jön be Mogorvaborotva Bence, a délceg varázsló. No neki annyiban találó neve volt, hogy kerülte az embereket, nem állt szóba csak az inasával, meg szakácsnéjával, azokkal is röviden értekezett, több szolgát nem is tartott. Ám nem is volt többre szüksége, mivel az inas kitûnõen inaskodott, a szakácsnõ pedig elnyerte volna a "Hetedhéthatáron Túl is Szakácsbajnok" címet, ha gazdája megengedte volna neki a versenyen való részvételt.

  Ez a varázsló egy alkalommal a Keménykopasz-hegy szellemével kártyázott, a tét egyik oldalról az õ kajla kalapja volt, másik oldalról pedig a hegy, melyrõl egyébként a közeli Kenceficekemence nevû község az írás alapján azt hitte: az övé, de valójában a szellemé volt, aki mindenkit elijesztett onnan.

  A varázsló nyert, de a szellem nem akart hegytelenné válni, ezért hegy helyett egy hordó aranyat adott a varázslónak, aki viszont - a szellem végtelen örömére! - ezt elfogadta, sõt, nekiajándékozta a kajla kalapot. A hordó aranyból a varázsló pedig megvásárolta a kastélyt Boldog Tódortól. Nem csak megvásárolta, hanem harminc hatalmas bükkfát kastélyjavító robottá változtatott át, és oly szépségessé tétette velük a harmincszobás kis lakot, hogy csak na! A robotok késõbb ismét bükkfákká lettek és, munkájuk jutalmául, a varázsló megengedte nekik, hogy kastélyparkjában bûvösbükkösködjenek. A varázsló pedig beköltözött a kastélyba, inasostól, szakácsnõstül.

  No most azt gondoljátok: a bûvös igék mogorva tudósa meglátta, azután kidobta a Kastély Cicáját.

  Nem így volt, azaz így volt - félig. Meglátni meglátta, de mindjárt nagyon megtetszett neki. Az inast elküldte, hogy fogjon a cicának madarat, a szakácsnõnek pedig megparancsolta: süssön a cicusnak libamájat. Ettõl fogva úgy élt a cica a kastélyban, mint egy királyfi. A varázsló mindenkihez mogorva, barátságtalan volt, de a cicushoz olyan nyájas, mint a napocska a nyári égen, délidõben, teljes, mosolygós fényességében.

  Mentek a napok, vissza se jöttek. Sebaj, jött helyettük egy autó, ahogy a közeli Kenceficebence lakosai hívták: ótómobil. Ritkaság volt az akkoriban. Az ótómobil kereke éppen a kastély elõtt pukkadt ki. No ez már baj, - vagy mégsem?

  Az autóból gyönyörû leány szállt ki, édesapjával, meg egy bájos leánycicával. A kastélyból pedig, a leány láttán, kisietett elébük a varázsló. Úgy gondolta: jobb, ha félreteszi mogorvaságát, és elõveszi szívélyességét, mert ez a szépséges leány valószínûleg nem szereti a barátságtalan embereket. Jól gondolta! Kedves szavakkal meghívta tehát a póruljárt autósokat ebédre. Azok, az illem kevéért, kissé szabadkoztak, de nem nagyon, mert megéheztek az úton. Kiderült: a leány tudományos munkát ír a cicákról, édesapja pedig a pókokról. Pókokban nem szûkölködött a vidék, bûbáj sem kellett hozzá. A varázsló pedig, honnan, honnan nem, elõkerített egy hatalmas könyvet. No abban annyi különféle cica képe volt látható, hogy a tudós leány csak ámult-bámult, hírbõl sem hallott eddig ezekrõl! Volt ott Kékbundájú Szeretlekszépségem nevû, meg Kínai Leggyönyörûbb, Sziámi Légyafeleségem, és így tovább. Hetekig ott maradt a leány vendégségben, édesapjával, aki a kastélyparknak a megtisztelõ Ezer Pók Parkja nevet adta. Most azt gondoljátok: hetekig ottmaradtak, azután elbúcsúztak. Dehogy! Ott maradtak, de már nem vendégekként. Kettõs lakodalom lett a dolog vége, mert nem csak a varázsló vette el feleségül a leányt, hanem a Kastély Cicája is a bájos cicalányt. Lett is hamarosan vidám kiscica-nyá, meg cicafarkakkal incselkedõ fiúcska-leányka nevetés.

  Csak az egereknek nem tetszett ez az egész. A varázsló barátságossá lett, a világ legfinomabb pereceit süttette meg a szakácsnéval vasárnapokon a náluk vendégeskedõ falubeli gyerekeknek, az egerek viszont egyre barátságtalanabbul nézegettek ide-oda. Hiába, bárhogy is forog a világ, nehéz cica- és egérnézõpontokat összeegyeztetni!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Az okos macska

  Tapasztalataim szerint buta macska nincsen, de Álarcos Bandika igencsak túltett a köznapi macskaeszességen és egérpecsenye-eszegetésen. Fehér bundáján, két szeme körül, fekete folt sötétlett, mint egy álarc, de cicajellemén senki sem találhatott volna foltot, még kevésbé feketét. Igaz, félbetyár házánál szolgált ez a becsületes egerészõ, de gazdája foglalkozásáról mit sem tehetett. Gazdája, Ravasztavasz Pali, pedig azért volt félbetyár, mert félig rablásból élt ugyan, de félig tisztességes munkából: favágásból, gombák, erdei gyümölcsök gyûjtögetésébõl-eladásából.

 • Állatkínzás - légpuskával írtotta baromfiudvar lakóit

  Nyírpazony - Légpuskával lövöldözött szomszédja tyúkjaira egy férfi a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírpazonyban. A 42 éves férfi ellen állatkínzás miatt indult nyomozás.

 • Állatkínzó mutatvány?

  Sosem láttunk még kötélen táncoló elefántot. Az egyik bangkoki állatparkban találtunk rá példát.

 • Kutyulinkó

  Írta és szerkesztette: Lelkes Miklós

  Volt egy bájos aprócska kutyuska, chihuahua.Gazdája, Berzenherzen Aladár Kutyulinkónak nevezte el, ami nem túlzottan ötletes név, de ha egyszer ezt adta neki, hát ezt adta.Egyébként a lakáson belül minden jót megkapott Kutyulinkó, gazdája azonban onnan sohasem vitte ki, mert nagyon félt: ellopják. Mondogatta: "Kint most nagyon betyár világ! Ellopják a kis kutyulát! Akkor aztán kereshetem, lapos völgyben, csúcsos hegyen!"

 • A vadállatokat sem kíméli a Duna áradása - fotóval

  A vadállatokat sem kíméli a Duna áradása - fotóvalAz ausztriai Tulln térségében, egy tájvédelmi körzetben alig pár négyzetméternyi helyen zsúfolódott össze több tucat őz: az állatoknak ez a dombtető jelentette az utolsó menedéket az áradás elől. Mentésüket már megkezdték, problémát jelent azonban, hogy az ijedt állatok inkább a vízbe vetik magukat a befogás elől menekülve. A képen egy őzgidát ment ki egy tűzoltó az áradás sújtotta területről Ausztriában. A nagyobb vadak mellett kisebb állatokat, sündisznókat és macskákat is folyamatosan hoznak ki a kiömlött Duna árteréből.

 • Tiktaalik roseae, a hiányzó evolúciós láncszem?

  Sem hal, sem szárazföldi élõlény, mégis mindkettõ egyszerre az az állatfaj, amelyet Kanada sarkvidékén fedeztek fel 2004-ben amerikai kutatók. A Tiktaalik roseae nevet viselõ faj az evolúció egyik legfontosabb - a vízi és a szárazföldi életmód közötti - átmenetét képviselte és 383 millió évvel ezelõtt élt.

 • A botos kölönte a 2006. év hala

  A botos kölönte a 2006. év hala - így döntött a német sporthorgász-szövetség és az osztrák testvérszervezet kuratóriuma. Mint Stuttgartban közölték, azért határoztak így, hogy felhívják a figyelmet arra: ez a markáns, fura hal a veszélyeztetett állatfajok közé tartozik.

 • Kétméteres kardhal a Balti-tengerben

  Hamburg - A Balti-tenger egyik félszigetén 2,2 méteres kardhalat sodort partra a víz. Ilyen nagy halat ritkán látni arrafelé - ugyanis nem is él ott.

 • Robotokat ihlet a patkányagy

  A patkányok rendkívül hatékonyan térképezik fel a számukra új környezetet, ezért amerikai kutatók az õ mintájukra készítettek katonai robotokat, hogy azok könnyebben tájékozódhassanak a terepen.

 • Rendõrkutyák képezik ki túlélésre az óriáspandákat

  A zoológusok azt hitték, nincs nehezebb feladat a világon, mint óriáspandát fogságban szaporítani. Késõbb azonban kénytelenek voltak rájönni, hogy van nehezebb feladat is: a fogságban nevelt állatok visszaszoktatása a természetbe. Kiderült ugyanis, hogy ezek az állatok nagyon sebezhetõek, ha magukról kell gondoskodniuk. A szakértõk aggodalma különösen azóta megalapozott, mióta kiderült, hogy az elsõ, fogságban nevelt és szabadon engedett panda elpusztult; valószínûleg a saját fajtársai ölték meg.

 • Hörcsögöt hozott a posta?

  Hörcsögöket rakott valaki egy panelház postaládájába Kaposváron, feltehetõen, hogy egyik szomszédját bosszantsa. Az állatok három napig voltak a hidegben étel nélkül a postaládába zárva, a lakók ezután szóltak a rendõröknek. A hat hörcsög egy felszerelt rácson keresztül leskelõdött ki a postaládából. A lakók csak három nap múlva értesítették a rendõrséget, akik szóltak az állatvédõknek. A hörcsögöket õk szabadították ki a levélszekrénybõl.

 • Rendõrautóból szereltek ki macskát tûzoltók

  Rendõrautóból szereltek ki tûzoltók egy macskát Ausztriában. A mentésnek volt emberibb oka is: a macska panaszos nyávogásával felébresztett az autó közelében lakók közül jó párat.

 • Macskajaj: karmolás miatt leállt a vasúti forgalom Wellingtonban

  Macskakarmolás miatt leállt a vasúti forgalom Új-Zéland fõvárosában: egy mozdonyvezetõt támadott meg egy potyautas macska.

 • Dohányzó csimpánzt menekítettek Libanonból Brazíliába

  Útra kelt egy brazíliai vadaspark felé állatvédõknek köszönhetõen az a 12 éves csimpánz, amely egy libanoni állatkertben dohányzással szórakoztatta a látogatókat.

 • Noé lakása: száz állat a másodikon

  Buffalo (New York állam) - Nyulakat, csirkéket, gyíkokat, pókokat és még sok más állatot szállított el a hatóság egy lakásból az Egyesült Államokban.

  Három furgonra volt szükség a több mint százpéldányos állatsereglet elfuvarozásához.

 • Céltáblának használták a kutyákat!

  Rosszabbul bántak tavaly a Tolna megyei gazdák állataikkal, mint tavalyelõtt, legalábbis több állatkínzási eset jutott a rendõrség tudomására. A legtöbbször kutyákat és macskákat bántottak gazdáik, vagy éppen mások. Céltáblának használták, kegyetlenül megverték, vagy magára hagyták õket.

 • Pandákat mészároltak az állatkertben

  Holtan találtak két kis pandamedvét a nürnbergi állatkertben. A vörös macskamedve néven is ismert fajhoz tartozó állatok hasát ismeretlenek valamilyen éles tárggyal ismeretlen okból felvágták. A bûnügyi rendõrség nyomozást indított, az állatkert vezetése a városi ügyészséget is értesítette.

 • Kegyetlenül megkínozták a kutyákat!

  Négy halálra szánt kutya közül egy egészségesen, kettõ pedig csonttörésekkel élte túl az állatkínzást a hétvégén a megyében. Egy viszont elpusztult. Az egyik eb elpusztult, kettõ különféle törésekkel úszta meg a kegyetlenségeket.

 • Holtan született meg Lulu, az orrszarvú borja

  Budapest - Halva született Lulu, a fõvárosi állatkert széles szájú orrszarvújának a borja. Az elõzetes állatorvosi vélemény szerint a kicsi még világra jötte elõtt megfulladt.

 • Több mint 440 medvemancsot akartak csempészni

  Több mint 440 medvemancsot akart Kínába csempészni három orosz és egy kínai állampolgár: az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat közlés szerint ez volt az utóbbi évek messze legnagyobb ilyen fogása.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása