rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • A Kastély Cicája

 • Share on Tumblr

  Volt egy gyönyörû, barnaszõrû cica, aki grófi kastélyban született, selyempaplanos ágyban. No ebbõl rögvest valami irígylésre méltó cicasorsra gondoltok, pedig nem jó túl korán ugrani az egerecske felé!

  A kastély ugyanis, Boldog Tódor tulajdona, félig-meddig romos volt, nem lakta más, csak a cicacsalád. Nem járt benne a madár sem, de a róka, késõbb, sajnos, igen. A róka rosszvoltából lett a barna cica árva, a védekezõ cicák jóvoltából pedig a róka cirádásképû és félszemû. Történetünk cicája úgy menekült meg, hogy bebújt egy kutyaszagú párnába. A róka nem szereti a kutyaszagot, nagyon felizgatja!

  A veresbundás nem is járt többet arrafelé, belátta: megmaradt szemére most már feltétlenül szüksége van. A cicát pedig a fenyõrigók elnevezték a Kastély Cicájának.

  A kastély egyébként olyan tájon volt, melyet vadregényesnek szoktak nevezni, de csak annyira volt vad, amennyire az erdõs-hegyes-sziklás tájak legtöbbje, regényesnek pedig szintén kevéssé az, mivel senki sem körmölt le ott lúdtollal, szedertintával regényeket, papirosra.

  A történetbe itt jön be Mogorvaborotva Bence, a délceg varázsló. No neki annyiban találó neve volt, hogy kerülte az embereket, nem állt szóba csak az inasával, meg szakácsnéjával, azokkal is röviden értekezett, több szolgát nem is tartott. Ám nem is volt többre szüksége, mivel az inas kitûnõen inaskodott, a szakácsnõ pedig elnyerte volna a "Hetedhéthatáron Túl is Szakácsbajnok" címet, ha gazdája megengedte volna neki a versenyen való részvételt.

  Ez a varázsló egy alkalommal a Keménykopasz-hegy szellemével kártyázott, a tét egyik oldalról az õ kajla kalapja volt, másik oldalról pedig a hegy, melyrõl egyébként a közeli Kenceficekemence nevû község az írás alapján azt hitte: az övé, de valójában a szellemé volt, aki mindenkit elijesztett onnan.

  A varázsló nyert, de a szellem nem akart hegytelenné válni, ezért hegy helyett egy hordó aranyat adott a varázslónak, aki viszont - a szellem végtelen örömére! - ezt elfogadta, sõt, nekiajándékozta a kajla kalapot. A hordó aranyból a varázsló pedig megvásárolta a kastélyt Boldog Tódortól. Nem csak megvásárolta, hanem harminc hatalmas bükkfát kastélyjavító robottá változtatott át, és oly szépségessé tétette velük a harmincszobás kis lakot, hogy csak na! A robotok késõbb ismét bükkfákká lettek és, munkájuk jutalmául, a varázsló megengedte nekik, hogy kastélyparkjában bûvösbükkösködjenek. A varázsló pedig beköltözött a kastélyba, inasostól, szakácsnõstül.

  No most azt gondoljátok: a bûvös igék mogorva tudósa meglátta, azután kidobta a Kastély Cicáját.

  Nem így volt, azaz így volt - félig. Meglátni meglátta, de mindjárt nagyon megtetszett neki. Az inast elküldte, hogy fogjon a cicának madarat, a szakácsnõnek pedig megparancsolta: süssön a cicusnak libamájat. Ettõl fogva úgy élt a cica a kastélyban, mint egy királyfi. A varázsló mindenkihez mogorva, barátságtalan volt, de a cicushoz olyan nyájas, mint a napocska a nyári égen, délidõben, teljes, mosolygós fényességében.

  Mentek a napok, vissza se jöttek. Sebaj, jött helyettük egy autó, ahogy a közeli Kenceficebence lakosai hívták: ótómobil. Ritkaság volt az akkoriban. Az ótómobil kereke éppen a kastély elõtt pukkadt ki. No ez már baj, - vagy mégsem?

  Az autóból gyönyörû leány szállt ki, édesapjával, meg egy bájos leánycicával. A kastélyból pedig, a leány láttán, kisietett elébük a varázsló. Úgy gondolta: jobb, ha félreteszi mogorvaságát, és elõveszi szívélyességét, mert ez a szépséges leány valószínûleg nem szereti a barátságtalan embereket. Jól gondolta! Kedves szavakkal meghívta tehát a póruljárt autósokat ebédre. Azok, az illem kevéért, kissé szabadkoztak, de nem nagyon, mert megéheztek az úton. Kiderült: a leány tudományos munkát ír a cicákról, édesapja pedig a pókokról. Pókokban nem szûkölködött a vidék, bûbáj sem kellett hozzá. A varázsló pedig, honnan, honnan nem, elõkerített egy hatalmas könyvet. No abban annyi különféle cica képe volt látható, hogy a tudós leány csak ámult-bámult, hírbõl sem hallott eddig ezekrõl! Volt ott Kékbundájú Szeretlekszépségem nevû, meg Kínai Leggyönyörûbb, Sziámi Légyafeleségem, és így tovább. Hetekig ott maradt a leány vendégségben, édesapjával, aki a kastélyparknak a megtisztelõ Ezer Pók Parkja nevet adta. Most azt gondoljátok: hetekig ottmaradtak, azután elbúcsúztak. Dehogy! Ott maradtak, de már nem vendégekként. Kettõs lakodalom lett a dolog vége, mert nem csak a varázsló vette el feleségül a leányt, hanem a Kastély Cicája is a bájos cicalányt. Lett is hamarosan vidám kiscica-nyá, meg cicafarkakkal incselkedõ fiúcska-leányka nevetés.

  Csak az egereknek nem tetszett ez az egész. A varázsló barátságossá lett, a világ legfinomabb pereceit süttette meg a szakácsnéval vasárnapokon a náluk vendégeskedõ falubeli gyerekeknek, az egerek viszont egyre barátságtalanabbul nézegettek ide-oda. Hiába, bárhogy is forog a világ, nehéz cica- és egérnézõpontokat összeegyeztetni!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Szupermarketbe tört be hûsölni egy norvég jávorszarvas

  A kánikulában a jávorszarvasok is lehûlésre vágynak: az Oslo közelében lévõ Kongsvingerben egy bevásárlóközpont hûtõszekrényéig baktatott az erdõk királya.

 • Veszélytelenek a városi vaddisznók

  Elõszeretettel látogatják meg esténként a vaddisznók a megyeszékhely egyes utcáit, így például - ahogy azt olvasóink is jelezték - az Alkotmány utat. Mi ennek az oka, s mit kell tennie a gyanútlan járókelõnek, ha egyszer csak szembetalálkozik az elsõ látásra cseppet sem bizalomgerjesztõ állatokkal? Minderrõl Hajas Pétert, a Nógrád Megyei Vadászkamara titkárát kérdezte a Nógrád Megyei Hírlap.

 • Pandakölykök születtek Spanyolországban

  Pandakölykök születtek Spanyolországban: ez az elsõ alkalom, hogy Kínán kívül mesterséges megtermékenyítés révén jöttek világra iker pandabébik.

 • Az erszényes ördögök rákra immunis kolóniájára bukkantak

  A kihalás szélére sodródott erszényes (tasmán) ördögök rákra immunis kolóniájára bukkantak szakemberek, akik szerint a genetikailag némileg különbözõ család felfedezése segíthet megmenteni a pofadaganat által tizedelt ördögöket.

 • Ebnek való sör egy brit kocsmában

  Kifejezetten kutyáknak való sörrel - is - szolgál egy brit kocsma. A gosforth-i The Brandling Villa nevû ivó kínálata bõvült a különleges itallal, amelyet ebbarátnak minõsít a kocsma.

 • Erdélyi Kopó

  Leírása: Közepes termetû kutya. Feje hosszúkás, szeme kissé keleties metszésû, sötétbarna. Füle a fejéhez simulva lelóg.

  Háta egyenes, ágyéka feszes, fara kissé lejtõs, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. végtagjai párhuzamosak, egyenesek.

  Szõrzete rövid, sûrû. Színe lehet fekete rajzos vagy fekete rajzos fehér foltokkal. Eredete: Magyar fajta. Különbözõ keleti kopófajtákkal, elsõsorban lengyel kopókkal keresztezték.

 • Ejnye!

  Barnás bõrû hottentotta
  gondolta: strucctojást lopna.
  Strucctojásra rá is lele,
  ámde a strucc mit tett vele?
  Megszántam õt, ahogy ott állt,
  s kotta nélkül jajt kikottált:
  - Nagy csõr nagyot ad a búból.
  Máskor csenj tojást a tyúktól!
  Szomorú egy hottentotta,
  aki strucctól koppentotta!

 • Elefántagyarakat csempésztek

  Négy tonna elefántagyarat foglaltak le a hongkongi vámosok - jelentették be szerdán. Az agyarak értéke 1 millió dollár.

 • Börtönbe zártak egy papagájt

  Öt napot töltött börtönben egy papagáj Argentínában, kihallgatás céljából. A bíró úgy rendelkezett, hogy Pepót õrizetben kell tartani, amíg nem mondja meg, ki a valódi tulajdonosa. Két szomszéd állította ugyanis magáról, hogy övé a madár.

 • Termesz-keresõ kutyákkal védik a mûemlék épületeket

  2600 védett faépületének körülbelül egyötödét támadták meg a termeszek

  Kábítószert vagy robbanóanyagot kiszimatoló kutyák után a dél-koreai hatóságok egy újabb veszély felderítésére képeztek ki ebeket. A két Springer spániel a tévékamerák elõtt mutatta meg, hogy képes felderíteni a fákban rejtõzõ termeszeket. Az ebek újfajta hasznosítását a dél-koreai Kulturális Örökségvédelmi Hivatal finanszírozta.

 • Vádat emeltek az állatkínzók ellen

  Állatkínzás miatt két vádiratot is benyújtott Kecskeméten az ügyészség a bíróságra a napokban. Vádat emeltek a helvéciai férfi ellen, aki ásóval ütött agyon 7 darab párnapos kiskutyát, majd falhoz csapott egy kismacskát. Valamint vádlottak padjára kerül egy felsõszéktói tanyában lakó férfi is, akinek 5 kutyája éhezés és kiszáradás miatt pusztult el.

 • Sáska, Szöcske, Tücsök

  Ugrabugrált sáska.
  Hátán volt a "hátha..".
  Hát, ha el is kapom,
  jobb lett volna napom...
  Lett volna egy sáskám,
  s tudnám: vele más tán?

 • Orvvadászokat fogtak a sarkadi rendõrök

  Egy meglõtt kutya vezette az orvvadászok nyomára a sarkadi rendõröket, a társaság több mint ötmillió forint kárt okozott.

 • Hüm - Hüm

  Volt egyszer egy medve.
  Felmászott a hegyre,
  s fejét törte egyre:
  minek ment a hegyre?

 • Indul a tavaszi madárles: fehér gólya, kakukk, sarlósfecske, füsti fecske

  Budapest - A fehér gólya, a kakukk, a sarlósfecske és a füsti fecske megfigyelésére biztatja a családokat, iskolai osztályokat és madárbarátokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely márciusban indítja idei Tavaszi madárles programját.

 • Cápa mart halálra egy 21 éves lányt Ausztráliában

  Egy fürdõzõ nõt támadott meg és mart halálra egy cápa a kelet-ausztráliai Brisbane közelében, egy sziget partjainál - közölte szombaton a rendõrség.

 • 9 napra fent ragadt a fán a macska

  Kilenc napot töltött egy macska az Egyesült Államokban egy 50 méter magas fa tetején, mert nem mert lemászni róla.

 • 690 kilométert tett meg extrém körülmények között a kóbor kutyus, de végül szerető gazdira talált

  690 kilométert tett meg extrém körülmények között a kóbor kutyus, de végül szerető gazdira találtArthur, a kutya szívszorító története az Amazonas-medence esőerdejében kezdődött, jelenleg Svédországban íródik tovább. A kóbor kutyus a világ egyik legkeményebb, 690 km hosszú, extrém körülmények között rendezett teljesítménytúráján találkozott egy svéd csapattal. „Szerelem” volt első látásra, legalábbis a kutya részéről, aki a találkozás pillanatától fogva nem hagyta el új barátait, sáron, hegyen, vízen, minden természeti elemen át követte őket a célig. Nem mindennapi túrájának és akaraterejének jutalma szerető gazdi és új otthon lett.

 • Kutyák enyhítik a vizsgadrukkot az Egyesült Államokban

  A bostoni Tufts Egyetem kollégiumában nyolc terápiás kutya áll a hallgatók rendelkezésére, akik gyakran szoronganak vizsgáik elõtt. A hallgatók gondoskodnak az ebekrõl - etetik, simogatják õket, játszanak velük - ez oldja a vizsgák elõtti feszültséget.

 • Ápolja és ölelgeti beteg társait a túlélő cicus

  Ápolja és ölelgeti beteg társait a túlélő cicusEgy lengyelországi állatközpontban él Rademenes, a fekete cica, aki odaadóan gondoskodik a műtéten átesett vagy beteg társain. Az aranyos ápoló cicát korábbi gazdái súlyos betegen vitték be tavaly ősszel a Bydgoszcz városban található menhelyre azért, hogy az állatorvos elaltassa. Az alig két hónapos macska nagyon rossz állapotban volt, de az orvosa nem vállalta az elaltatását, miután meghallotta a cica halk dorombolását. Rademenest teljesen elzárva tartották a többi állatól és végül csodával határos módon meggyógyult a súlyos légúti fertőzéséből.