rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Cicazenekar

 • Share on Tumblr

  A cicazenekar egy pincében lakott, és egy világítóudvarban zenélt, este. Szépen zenélt? A szépség viszonylagos fogalom, mondjuk, egy fej kék káposzta igen szép a kecskének, de nem biztos, hogy a káposzta is gyönyörét leli a mekegõ uraságban vagy úrhölgyben. Nézõje, hallgatója, ízlelõje válogatja.

  Ám azt, hogy a maguk szempontjából hasznosan zenéltek e cicák, bízvást állíthatom. Az ötödik emeleten ugyanis lakott egy csinos fiatalasszony, férjecskéjével, aki nagyon jámbor, engedelmes papucsférj volt, és szerette feleségét, de a halat nem, azt utálta. A feleség viszont gyakran sütött halat, mert ingyen kapta apjától, a halárustól. A férj nem merte bevallani a halak iránti ellenszenvét, úgy csinált mintha ette volna a halételt, de, amikor a feleség nem nézett oda, jött a zsuppsz!, vagyis a halkészítményt kidobta a világítóudvarba.
  A cicák meg rávetették magukat, és hálával gondoltak az ötödik emeleti férjecskére.

  Néha azonban szomorú dolgok történnek kisvilágban, nagyvilágban. A halkidobáló férj valamiféle nyavalyát kapott, amit nem élt túl. Nem esett le több halféleség a világítóudvarba, hiába zenéltek a macskák. Hal helyett hideg vizet kaptak fentrõl, igaz, néha melegvizet is, de a cicák egyiket sem szerették. Mondta erre Éjfekete Tóbiás a másik két cicának, vagyis a fehér Törpétlen Hófehérkének, valamint Nelássalakitt Szürkefoltosnak:

  - Ami világos ebben a világítóudvarban, az már csak a mi sötét jövõnk! El kell
  vándorolnunk innen valami pecsenyesütögetõbb helyre!

  A cicuskák ide mentek, oda mentek, de valami mindenhol hibádzott. Az egyik hely egértelen volt, másiknál sok volt a mérges kutya... Mondja erre Éjfekete Tóbiás:

  - Szagoljunk ki egy kellemes illatú, jóízû falatokkal megrakott hajót, azután hajózzunk el vele. Ha jó a hajó, akkor ott maradunk rajta, amíg az eleség tartja. Rajta!

  Így tettek. A kiválasztott hajó ütött-kopott tengeri bárka volt ugyan, de sültkolbász-szagú. Fel is nyávogott Törpétlen Hófehérke:

  - Több nap, mint kolbász! Aki okos, fölmász!

  Felmásztak a hajóra. Kajlabajuszú Kelemen, aki egyesítette magában a kapitányt, kormányost, fedélzetmestert, hajószakácsot és rumoshordót, éppen hortyogott, mivel jó sok alvás kell a késõbbi éberséghez. A cicák megették Kelemen maradék sültkolbászát, megdézsmálták a kamrában sületlen kolbászát, azután nyugovóra tértek.

  Ment a hajó a tengeren, közben a kolbász is ment - a cicákba. No, szóval jól mentek a dolgok, még az is szerencse volt, hogy Kajlabajuszú Kelemen, mint hajószemélyzet és rumoshordó, csak akkor vette észre a kolbászfogyatkozást, amikor a hajó már kikötött, Afrikában. No, akkor már vehette!

  Azt el kell árulnom: a cicák nem úgy éltek Afrikában, mint Marci hevesen. Fura földrész az! Ott él a macskafélékhez tartozó óriási oroszlán, de az nem valami rokonkedvelõ: a zebracombból egy falást sem adott a rokoni látogatásra nála jelentkezõ cicazenekari együttesnek, de még rájuk is mordult. Kiderült: a keselyûk sem hasonlítanak a hazai galambokra külcsínjükben, de még belcsínjükben sem, mert nem galamblelkûek, nem a cicaszívre kíváncsiak, hanem arra: mikor dobja fel a cica a négy talpát. Ám e három cica nem dobta fel, csak azért sem!

  Afrikában sok a harapós állat, de azért nekik is volt mit harapniuk: veréb, galamb, egér itt is akadt. Még egy-két színestollú énekesmadarat is rábeszéltek, hogy zenekarozzon velük. Jóízlésû énekesmadárkák voltak, azaz, akarom mondani, jóízû madárpipik. Meg is nyalta mindegyik után a száját Tóbiás, Hófehérke, meg Szürkefoltos. Ha pedig egyéb nem volt, sáska akkor is akadt a fûben, méghozzá többszörösen nagyobb, mint a hazai. Mondta is nekik Tóbiás: "Ne ugrálj, te sáska, másba, csupán csak a Tóbiásba! Ne szeress, te sáska, mást, csak az éjszín Tóbiást!".

  Ám a honvágy csak elõjön, különösen, ha az afrikai tájra elérkezik az a rekkenõ, esõtlen hõség, az aszály. Mondta erre Kelemen:

  - Keressünk egy hajót, menjünk haza! Ki tudja: talán otthon már minden jóra fordult!

  Hófehérke, mióta rátalált hét törpeegerére, de mindegyik bémenekült a cicabendõbe, így megint törpétlen lett, nem volt ennyire bizakodó:

  - Mikor fordul minden jóra?! Nincs e Földön olyan óra! Ám, ha cicaszájban a hal, fehér bundás vigan nyaral!

  Nem részletezem visszaútjukat. Ez részletkérdés. Tény: Pedertbajszú Pál, a hajó tulajdonosa, kapitánya, kormányosa és folytonos pálinkavárományosa erõsen rázta az öklét, de késõn. Késõ bánat ebgondolat, - így tartja a mondás is, de azért picurkát nagyobb a bánat, ha még ráadásul a cicák is nyelvet öltenek távozóban a hajósgazdára.

  Otthon megtalálták a világítóudvart, valamint zenélõkedvüket is. Hamarosan nagy darab hal pottyant le az ötödik emelet magasából. E halesés titka az volt: a halkedvelõ csinos fiatalasszony újsütetû férjének is ellenszenves volt minden halétel, de õ sem merte ezt bevallani szemrevaló feleségének. Õ is, mint elõdje, titokban a világítóudvarnak adta a halat. Az meg a cicáknak.

  Ha nem is fordult MINDEN jóra, azért az Élet Nagy Körforgása ment tovább.

  A cicazenekar esténként zenélt, a halétel leröpült, a zenészek hálásak voltak a halledobó férjnek, a csinos feleség pedig szerette férjét, akirõl azt képzelte, azt mesélte mindenkinek: az õ férje IMÁDJA a halat! A férj ezt nem cáfolta meg, hanem elégedetten mosolygott.

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Részeg utcai kutyások

  Részeg utcai kutyásokA nyári melegben sok fedél nélküli ember által tartott kutya szabadjára van engedve a közterületekre. Míg az ebek kóborolnak az utcákon, gazdáik sok esetben alkohol mámorban, önmagukról sem tudva esnek - kelnek. Csütörtökön, Szegeden, a Dóm téren szenvedett eséstől fejsérülést egy erősen ittas ember, aki kutyáját egy nadrágszíjjal, már - már állatkínzó módon vonszolt maga után, a járókelők nagy döbbenetére... Találkoztunk már nem egyszer olyan maradandóan károsodott (autó által elgázolt, kikötve szomjan halt, bántalmazott)

 • A majmok szeretnek tévét nézni

  A majmok szeretnek tévét nézni - állapították meg japán tudósok. A Kiotói Egyetem fõemlõskutatói egy makákóval nézettek - neki való - mûsort: cirkuszi elefánt, zsiráf, tigris voltak a fõszereplõi.

 • Fajmegõrzési terv a hiúzért

  A hiúzok megóvását szorgalmazza Magyarországon is a WWF nemzetközi környezetvédelmi szervezet, a környezetvédelmi tárca pedig már készíti a hiúzok fajmegõrzési tervét.

 • Focilabda okozta egy kétméteres harcsa vesztét

  Berlin - Focilabda okozta egy kétméteres harcsa vesztét Németországban: a hal megpróbálta lenyelni, s megfulladt.

  A német rendõrség szerint az óriás harcsára hétfõn bukkantak: egy bajorországi csatornában a víz felszínén, kék-fehér labdával a szájában, hassal felfele lebegett a víz felszínén.

  Mint Karl-Heinz Kuberlein rendõrségi szóvivõ kedden kifejtette, a hal feltehetõleg megpróbálta megenni a labdát, ám az a torkán akadt.

 • Fáraókutya

  A fáraókutya elegáns,erõs felépítésû állat. Hátvonala majdnem vízszintes, a fara enyhén lejtõs. Mellkasa a könyökéig ér, bordái szépen íveltek. Hasa enyhén felhúzott. A közepes magasságban tûzött farok a tövénél vaskos, majd kihegyesedik. Nyugalomban lelóg-de soha nem a hátsó lábak közé, és ilyenkor a csánkig ér. Amikor az állat figyel vagy mozog, farkát ívben felemeli. Lábai erõsek, akárcsak a mancsai. Hosszú,enyhén ívelt, feszes és izmos nyaka van. A fej ék alakú, a koponya hosszúkás és feszes. Az arcorri rész általában valamivel hosszabb, mint a koponya.

 • Tigris a hûtõben

  Két lefagyasztott tigris és más vadállatok maradványaira bukkantak rendõrök Hanoiban egy háziasszony hûtõjében. A nõ bevallotta, hogy az állatcsontok tradicionális vietnami gyógyszerek készítéséhez kellettek. A "csodaszerért" tekintélyes summát fizettek a vásárlók: 100 grammért 800 dollárt (mintegy 150 ezer forintot).

 • Csótánysimogatás a Szigeten

  A „Civil Sziget” térségében felállított állatkerti sátornál érdekes „állati alkatrészekkel”, a Madagaszkár kampányhoz kapcsolódó kiállítással, valamint zoopedagógiai programokkal várják az élõvilág, illetve a természetvédelem iránt érdeklõdõket. A bátrabbak akár a madagaszkári bütykös csótányokkal, és számos más ízeltlábúval is megismerkedhetnek.

 • Az okos macska

  Tapasztalataim szerint buta macska nincsen, de Álarcos Bandika igencsak túltett a köznapi macskaeszességen és egérpecsenye-eszegetésen. Fehér bundáján, két szeme körül, fekete folt sötétlett, mint egy álarc, de cicajellemén senki sem találhatott volna foltot, még kevésbé feketét. Igaz, félbetyár házánál szolgált ez a becsületes egerészõ, de gazdája foglalkozásáról mit sem tehetett. Gazdája, Ravasztavasz Pali, pedig azért volt félbetyár, mert félig rablásból élt ugyan, de félig tisztességes munkából: favágásból, gombák, erdei gyümölcsök gyûjtögetésébõl-eladásából.

 • Medve sebesített meg egy német turistát a Kárpátokban

  Bukarest - Medve sebesített meg súlyosan egy 26 éves német turistát szerda este a Déli-Kárpátokban. A férfi túl van az életveszélyen, a hegyi mentõszolgálat stabilizálta állapotát és a legközelebbi kórházba szállította - jelentette csütörtökön a Mediafax román hírügynökség.

 • "Törvénytelen" vakvezetõ kutyák

  Mivel Argentína egyelõre nem rendelkezik vakvezetõ és segítõ kutyákról szóló törvénnyel, a legtöbb üzletbõl és egyéb közintézménybõl kívül rekednek ezek a jószágok, és gazdáik is.

 • Négykerékmeghajtású elefántlábak

  Az elefántok lábai a négykerék-meghajtású terepjárókhoz hasonló elven viszik elõre a világ legnagyobb szárazföldi emlõseit - derül ki egy brit kutatási eredményébõl.

 • Az ûrbõl keresik az elefántok táplálékát

  Bécs - Ûrbõl készített radarfelvételek segítségével próbálják meg feltérképezni a jénai egyetem földrajzkutatói, hogy mennyi táplálékuk van még az elefántoknak a Krüger Nemzeti Parkban. A vizsgálatra azért van szükség, mert a rezervátum ormányosainak száma gyors ütemben növekszik - tudósít a Der Standard címû osztrák lap internetes kiadása.

  Az elefántok naponta mintegy három mázsa lombot és növényt fogyasztanak, és ez rövidesen kopár foltokat eredményezhet a park egyes részeiben.

 • Dorka a staffordshire terrier

  Docs 1995 április 25-én született, tíz évet, 2005. augusztusáig élt. Mégha élete alkonyán (a betegség miatt) sokat is szenvedett :( ragaszkodás, szeretet, közösségi élet jellemezte mindennapjait... Éppen ezért is volt neki megváltás a kegyes halál.

 • Patkányfészek okozott tüzet

  Patkányfészek miatt gyulladt ki egy furgon az Egyesült Államokban. A rágcsálók a jármû motorterébe fészkelték be magukat, a motorhõtõl pedig meggyulladt a szemétkupac, melyet összehordtak.

 • 'Kecskeinvázió' a tiltott zónában

  New York - "Szakállas behatolók titokban bejutottak egy szigorúan õrzött szállítási helyszínre" - ez a hír alaposan felnyomhatta volna New York terrorelhárításért felelõs illetékeseinek adrenalinszintjét, ha a jelentések nem fûzték volna nyomban hozzá, hogy ezúttal békés szándékkal érkezett kecskékrõl volt szó.

 • Börtön 23 szamár haláláért

  Az Egyesült Államokban börtönbüntetés fenyegeti azt a kamionsofõrt, akinek trélerén 23 szamár pusztult el a túlzsúfoltság miatt. A férfi általvezetett élõállat-szállítóra 44 szerencsétlen állatot tereltek fel, a hosszú utazás alatt a szamarak összetaposták egymást.

 • Meghalt az antidepresszánssal kezelt elefánt

  Egy texasi állatkert 49 éves elefántmatuzsáleme, amelyet stresszes állapota miatt Xanaxszal kezeltek, váratlanul elpusztult. Az állatkert illetékesei csak arról számoltak be, hogy két évvel ezelõtt a gondozók azt vették észre: Tanzy, az elefánt ingerlékeny és levert.

 • Jobb- vagy balkarosak a polipok?

  London - Rubik-kockákat dobáltak be polipoknak egy brit tengerbiológiai központban kutatók, ám nem azt remélik, hogy az oktopuszok kirakják helyesen az oldalakat, hanem hogy megmutatkozik: jobb vagy balkarosak-e.

  A tudósok úgy vélik, hogy az intelligens tengeri élõlények preferálják valamelyik karjukat a nyolc közül, akár az emberek egyik kezüket, lábukat. Összesen 25 polipot tanulmányoznak a kutatók egy hónapon át.

 • Oroszlánok testközelből - soha nem voltak még ilyen közel turistához

  Oroszlánok testközelből - soha nem voltak még ilyen közel turistáhozShirley Painter Anglia egyik állatparkjában vett részt egy safarin, amikor az egyik oroszlán túlságosan is közelre merészkedett. A fotón jól látni, hogy az állat az autó visszapillantóját rágcsálja, miközben a pihenésre vágyó Shirley az autóból fotózta. Az asszony elmondta, izgatott volt és tetszett is neki a látvány, de meg is rémült egy pillanatra, mert nem tudta, hogy történhet-e nagyobb probléma abból, hogy ilyen közelre kerültek az állatokhoz. Ráadásul az autók éppen etetési időben haladtak el az oroszlánok mellett, akik ezért nagyon hangosak voltak.

 • Durva és értelmetlen - állatkínzó néphagyományok

  Számos durva néphagyomány van. A kakasütés az egyik ilyen, amelynek során egy vagy több kakast, esetleg tyúkot ölnek meg: agyonütik, lemetszik a fejét vagy lelövik. A játékot gyerekekkel - fiatalokkal játszatták régen farsang, húsvét, lakodalom, aratás idején. A szokás menete helyenként változó volt. A brassói Hétfaluban húsvét harmadik napján az iskolás gyermekek a község játékra alkalmas helyén bizonyos távolságra egymástól két cöveket vernek a földbe. Az egyikhez egy hizlalt kakast, a másikhoz egy hizlalt tyúkot kötnek. A fiúk a kakas, a leányok a tyúk irányába helyezkednek el.