rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • A kutyák agressziójának fajtái

 • Share on Tumblr

  Jó ha tudjuk, hogy a kutya miért haraphat!

  Területvédõ agresszivitás

  A területvédõ ösztön 6 hónapos kortól a legtöbb kutyánál jelentkezik. Ha a kutyakölyök ezzel kapcsolatban ellenséges érzületet mutat idegenekkel szemben, azt megfelelõ szoktatással meg kell szüntetni. Ha a harapás megszokássá válik nála, akkor már nehéz kiirtani. A helytelenül viselkedõ kutyát már elsõ tette után meg kell büntetni; ne engedjük, hogy az idõ múlásával egyre rosszabbodjon a helyzet. 6 és 9 hónapos kora között a hím kutya már rendszerint felemeli a lábát és vizeletével megjelöli területének kiterjedését. Ne engedjük, hogy az állaton elhatalmasodjon a területvédõ hajlam, mert ez túlzott agresszióhoz vezet. Ha az állatot láncra kötjük, ezzel növeljük agresszivitását: szinte mániákusan védelmezi majd azt a területet, ahová kikötöttük. A kutya ösztönös viselkedéséhez tar-tozik az õrzés és a védelem. A legtöbb apró termetû kutya csak ugat, de a nagyobb állat esetleg rá is támad a behatolóra.

  Hímek közötti agresszivitás

  A hímek azért marakodnak egymással, hogy eldöntsék, melyikük uralkodik a falka felett. Ha eldõl, ki lesz a falkavezér, és kialakul a hierarchia, a marakodás rendszerint abbamarad, s csak akkor kezdõdik újra, ha valamelyik állat kihívja a vezért. A nõstények is marakodnak egymással, hím azonban ritkán verekszik nõsténnyel, bár megvédi magát, ha a nõstény elvadul.

  Fájdalom okozta agresszivitás

  A sebesült kutya könnyen harap. Ne feledjük ezt, amikor sebesült kutyát elsõsegélyben akarunk részesíteni. Ha a farkára lépünk, ha túl erõsen húzzuk meg a fülét vagy véletlenül belerúgunk, a kutya abban a pillanatban beleharap abba, akit ellenségnek tekint. Megbízhatatlanságának oka lehet tályogos fog, fülfájás, fejlõdési zavar vagy elõrehaladott arthritisz. Bármilyen fájdalom hatására erõsödhet a kutya agresszivitása.

  Hormonális eredetíi agresszivitás

  A hím kutya általában nagyobb testû és erõsebb, mint a nõstény, rendszerint agresszívebb is, ez részben a hím nemi hormonok hatásának tudható be. Ha a nõsténynek hím nemi hormonokat adunk, marakodni kezd, az olyan hímek pedig. amelyeket kasztrálnak vagy nõi nemi hormonokkal kezelnek, békésebbek lesznek és igyekeznek elkerülni a marakodást.

  Jóllehet ritkábban fordul elõ, nõstényeknél is erõssé válhat az agresszivitásra való hajlam. Egyes nõstények rendkívül komiszak más nõstényekkel szemben.

  Közvetlenül a tüzelés elõtt és alatt a nõstényeknél fokozódik az agresszivitás. Különösen igaz ez akkor, ha két vagy több nõstény él egy fedél alatt, de hajlanak arra, hogy a környéken élõ többi szukával szemben is ellenségesen viselkedjenek. Ennek a fokozott agresszivitásnak az oka a véráram meg növekedett hormonszintje. Némelykor az ilyen viselkedésen javít a hormonkezelés, az ivartalanítás pedig megszünteti a tüzelési ciklusokat, így kiküszöböli a nõstény hangulati ingadozásait.

  A kasztrálás is, amely nem általános gyógyír, határozottan javít az egyes agresszív kutyák viselkedésén. Sajnos, nem segít minden esetben. Mégis azt mondhatjuk, hogy a kasztrálás általában csökkenti az ingerlékenységet, az állat szexualitásának megnyilvánulását, s a vetélkedési hajlamát. Csökkenti az ugatást és a többi kutyával szembeni támadó hajlamot és határozottan csökkenti a lakásba vizelést.

  Anyai agresszivitás

  Az anyai agresszivitás a kicsinyeit gondozó nõstények ösztönös viselkedése: megvédik kölykeiket minden támadástól, ha kell, az életük árán is.

  Pillanatnyi elmezavar okozta agresszivitás

  Barátságos, könnyen irányítható és jó modorú állatok egyik pillanatról a másikra minden látható ok nélkül megvadulhatnak és megtá-madhatnak valakit. aki a gazda barátja vagy éppen családtag. Ilyenkor az állat nem ismeri meg az ismerõs arcokat, tekintete zavaros, távolba nézõ. Gyakran a nyakánál vagy az arcán támadják meg áldozatukat, utána levertnek és összetörtnek látszanak. Ezek az állatok gyakran jól beilleszkednek a családba, amikor azonban elérik a felnõttkori érettséget (kb. úgy másfél-kétéves koruk táján), váratlan karakterváltozáson esnek át. Jóllehet ez a probléma bármelyik kutyafajtánál jelentkezhet, egyes fajtáknál gyakoribb. Ezek közé tartoznak a bernáthegyiek, a dobermannok, a berni hegyi kutyák és a német juhászkutyák. Jelenleg nem tudjuk kezelni ezt az örökletes problémát.

  Állatgyógyász.hu


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Kutya-elefánt barátság

  Kutya-elefánt barátságBubbles, az afrikai elefánt és Bella, a fekete labrador a dél-karolinai Myrtle Beach Safari lakói, azon kívül a legjobb barátok. Gyakran játszanak együtt a vízben, és ma már szinte elválaszthatatlanok. Bubbles szüleit 1981-ben orvvadászok ölték meg, a kicsi elefánt pedig azon kevesek egyike volt, aki túlélte a mészárlást. Így került a kaliforniai vadasparkba, ahol azóta igaz barátra lelt egy labrador személyében. Az egyszer biztos, nem mindennap lehet látni együtt játszó elefántot és kutyát. Íme néhány fotó a bájos barátságról. Milyen érdekes ez a fajta állatbarátkozás :)

 • Vigyázzunk a sünikre

  sok süni leli halálát az ország útjain az autósok miatt. Kis odafigyeléssel minimalizálható lenne a természetben élõ állatok gyilkolása.

 • Fertõzött szárnyasokat találtak a sanghaji piacon

  Elõször mutatták ki a Kínában eddig hat áldozatot követelõ H7N9-es típusú madárinfluenzát állatokon - a fertõzött szárnyasokat egy sanghaji piacon találták.

 • A törpekengurut nem érdekli a politika

  Nem lép a csodajós német "Paulip", azaz Paul, a polip dicsõséges ösvényére Ausztrália jós állata, Florence, a törpekenguru: nem jövendölte meg a választás gyõztesét.

 • Száz év után újra medve telepedett le Svájcban

  Nemcsak rokonszenvet váltott ki Svájcban, hanem valóságos medveturizmust is elindított, hogy több mint száz év távollét után újra medve tûnt fel az alpesi országban.

 • Hamis állatorvosok kobozzák el a baromfikat a madárinfluenzára hivatkozva

  Karacsaj- és Cserkeszföld orosz autonóm köztársaságban tömegesen érkeznek a bejelentések a fehérköpenyes csalókról.

 • Posztumusz kitüntetés embermentõ kutyának

  Wellington - Posztumusz bátorsági érmet kap egy új-zélandi kiskutya, amiért megvédett öt gyereket egy falka pitbulltól.

  George, a hõs terrier belepusztult a pitbullharapások okozta sérülésekbe, a gyerekeknek viszont nem esett bajuk. Az emlékérmet gazdája veszi át a PDSA brit állatvédõ szervezettõl. Az érem olyan állatoknak jár, amelyek emberekért vagy más állatokért áldozták fel az életüket.

 • „Állatok” a Sziget Fesztiválon

  Negyedik alkalommal vesz részt a Sziget Fesztiválon a Fõvárosi Állat- és Növénykert.

 • 120 kutya talált gazdára egyetlen hét alatt

  Budapest - Élénk érdeklõdés kísérte a Vigyél Haza! Alapítvány felhívását: augusztus 4. és 10. között 120 kutya talált gazdára az Illatos úti telepen. Közülük 58-an a vasárnap megrendezett Örökbefogadó Napon kerültek új családhoz.

 • Rendkívül ritka nagymacskakölyökkel lett gazdagabb a Serengeti állatkert

  Amur leopárdból a becslések szerint összesen 34 él vadon, és 230 a világ állatkertjeiben. Talán ez a faj a legveszélyeztetettebb valamennyi nagymacska közül, fekete színváltozattal pedig eddig nem találkoztak. A rendkívül ritka jelenség, amit ez a helyes kis bestia képvisel, megdöntheti azt a teóriát, mely szerint a leopárd nem képes megváltoztatni foltjainak színét.

 • Tigris sebesített meg az állatkertben

  Egy tigris megsebesített egy férfit a nagyszebeni állatkertben, miután a fegyelmezetlen látogató bedugta lábát az állatokat elkerítõ rács mögé.

 • Különleges barátság az apró tacskó és a sérült oroszlán között

  Különleges barátság az apró tacskó és a sérült oroszlán közöttKülönleges barátság szövődött a sérült oroszlán, Bonedigger és a Milo névre hallgató rövidszőrű tacskó között egy amerikai állatkertben. Az egzotikus állatoknak fenntartott oklahomai parkban él a kis dakszli és hatalmas barátja immáron öt éve. Barátságuk még a nagymacska kölyökkoráig nyúlik vissza. A hímoroszlán, Bonedigger olyan betegséggel született, amely enyhe mértékben ugyan, de korlátozza a mozgásában. Gondozója egyébként a kétszeresen amputált lábú John Reinke, aki egy rosszul sikerült bungee jumping kaland következtében veszítette el térdtől mindkét lábát.

 • Abruzzói juhászkutya

  Az Abruzzói juhászutya (Cane de Pastore Maremmano-Abruzzese, Maremman) egy olasz pásztorkutya. Nemes vonalú, erõteljes és izmos. Az olaszok egyik leghíresebb nyájõrzõ kutyája. Pontos származása nem ismert. Egyes források szerint õsi olasz, illetve római fajta. Azoknak az õsi pásztorkutyáknak lehet a leszármazottja, amelyeket már a római kor elõtt is ismertek Maremma és Abruzzo tájain. Mások szerint azonban Közép-Ázsiából származik, alighanem azoktól a nagy fehér keleti nyájõrzõktõl, amelyek ezer évvel ezelõtt, lassan terjedtek el egész Európában.

 • Nem vicc: õrizetbe vettek egy krokodilt

  Üdülõkre támadt egy ausztráliai krokodil és ezért a helyi rendõrség õrizetbe vette - jelentették hétvégi sydneyi lapok. Az eset Ausztrália északi részén, Darwin városától keletre Gove félsziget egyik eldugott üdülõhelyén, Nhulunbuyban történt, még csütörtökön. A helyi jachtklub tagjai éppen egy kirándulásról tértek vissza, amikor a krokodil megtámadta õket, miközben hajójukat partra akarták vontatni.

 • Kutyája mentette meg az árvíztől a mozgássérült férfit

  Kutyája mentette meg az árvíztől a mozgássérült férfitPáratlan érettséggel sietett mozgássérült gazdája segítségére egy keverékkutya a belarusz Lidában. Az ország nyugati felében fekvő százezres városban – vélhetően a Ligyeja folyó áradásakor – került bajba egy férfi, ám az arra járó autósok segítségét elutasítva kutyájára bízta magát. „Istenkém, szegény kutya” – hallható a felvételen, amelynek készítője maga is a vízben araszol autóján, miközben az eb kétlábra állva tolja gazdáját a part felé. A férfi csak akarta megörökíteni, hogyan hömpölyög az árvíz az elárasztott utcákon, ám egy egészen különös jelenetre lett ehelyett figyelmes.

 • Hatalmas delfinraj bukkant fel Skócia partjai elõtt

  Ritka jelenségnek lehettek tanúi a nyaralók egy hajókirándulás során a Skye-szigettõl északra. Mintegy ezer delfin mozog a skóciai partok elõtt.

 • Vágóhídról szökött disznók az országúton

  Megpecsételõdött sorsát szerette volna kijátszani az a hat disznó, amely a hét végén szõrén-szálán eltûnt a baden-württembergi Mosbach közelében lévõ vágóhídról.

 • Befogták a megvadult lovakat Pécsett

  Pécsig üldözték a rendőrök azt a három magvadult lovat, amelyek a Pécshez közeli Nagyárpádról szöktek meg. A három állat az 58-as főút pogányi elágazásánál akadályozta a forgalmat szombaton délután, de amikor a rendőrök le akarták terelni őket az útról, megbokrosodtak, és elvágtattak Pécs felé.

 • Kutya-macska lefetyológia

  Megfejtették a kutyák és a macskák ivási technikájának különbségét amerikai kutatók.

 • Így menekült meg a krokodiltól az impala

  Így menekült meg a krokodiltól az impalaMa nem lett belőlük ebéd, de nem biztos, hogy a holnapjuk is ilyen szerencsés lesz. Lélegzet­elállító fényképsorozatban mutatja be egy amatőr fotós, hogy a szavannán milyen vékony a határ élet és halál között. Elképesztő képkockákat készített Rob Brooks amatőr fotós Zambiában, a South Luangwa National Park egyik itatójánál. A hatvannégy éves természetbúvár, aki mindössze néhány méterre helyezkedett el az eseményektől, azt a pillanatot örökítette meg, amelyen egy impala élete múlt: amikor a másodperc tört része alatt elugrott egy borotvaéles fogazatú krokodil összecsapódó állkapcsa elől.