2024.03.19. - József, Bánk

Fogkő, a házi kedvenceink fogait is óvni kell

Fogkő, a házi kedvenceink fogait is óvni kell
Fogkő, a házi kedvenceink fogait is óvni kellA fogkövesség a házi kedvenceknél fontos és megelőzendő probléma. Táplálékból és a nyálból a fogak felületén megtapadó "bevonat", foglepedék marad vissza. Hasonlóan, mint az embernél, ez hosszabb idő után a fogak egészségének romlásához, szuvasodáshoz, ínygyulladáshoz és fogvesztéshez vezetnek. Idővel a foglepedékbe különféle szervetlen sók rakódnak le, kialakul a fogkő. Bizonyos kisállat fajtákban a fogkövesség az átlagnál is gyakoribb pl. uszkár, yorkshire terrier, tacskó, mops, perzsamacska. Tehetünk gazdiként az állatoknál a fogkő kialakulásának lassulásáért, illetve a megszüntetéséért.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Nagy hiba mikor a gazdik hagynak valami kis rágcsálnivalót az állatai előtt, hisz így nem tud tisztulni a foguk! Tartsunk etetési időket! Két etetés között jut idő, hogy a nyál letisztítsa a fogak felületé!! fogkőben megtelepedő baktériumok ínygyulladást hoznak létre. A gyulladt íny sorvad, a foggyökér szabaddá válik, a kórokozók a fogmederhez jutnak, a csont pusztul, a fog meglazul és kihullik.

Fogkő megelőzése: vannak olyan kutyák, macskák akik megengedik hogy megmossuk fogkefével a fogaikat, de nem emberi fogkrémmel hanem van már állatoknak kitalált változat is. Különféle rágócskák, ínyre kenhető gél amely gyulladás csökkentő.A már meglévő fogköveket csak ultrahangos készülékkel lehet eltávolítani.

A készülék rezeg, és vizet spriccel, ami kellemetlen a kutya számára, ezért korrekt fogkő-eltávolítást csak bódításban, enyhe altatásban lehet elvégezni.

Félévente célszerű kedvenceink fogát megnézetni az orvossal, illetve rendszeresen biztosítani olyan táplálékot, ami a fogkő természetes tisztulását elősegíti.

fogkő, házi kedvenceink számára sem egészséges
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra