rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Veszélyes házikedvencek

 • Share on Tumblr

  Fenevadak a lakásban

  Néhány veszélyes állathoz elég könnyû hozzájutni. Elég csak bemenni egy állatkereskedésbe, és ha a vevõ nem gyerek, el is vihet egy skorpiót vagy egy kígyót. Igaz, hogy ezeknek a tartásához engedély kell, de ezt vásárláskor nem kell feltétlenül lobogtatni. Ha viszont bajt okoznak, az még akár bûncselekménynek is számíthat.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Manapság egyre többen gondolják úgy, hogy az aranyhörcsög vagy a tengerimalac túl szokványos háziállat, ezért kis kedvencnek inkább skorpiót, kígyót vagy éppen oroszlánt választanak. Természetesen vannak, akik megfelelõ szakértelemmel nevelgetik az extrém állatokat, de van olyan is, amikor a gazdi gondatlansága komoly gondokat okozhat. Fõként akkor, ha a fenevad eléri a felnõttkort.

  Az, hogy melyik állat számít veszélyesnek, a jogszabály szigorúan szabályozza. Ilyenek például az erszényesek, több majomfajta, a kutyafélék, medvefélék, nagymacskák, óriáskígyók, bizonyos pókok, vagy éppen a skorpiók. Ha valaki úgy érzi, mindenképpen egy tigrisre vagy egy skorpióra vágyik, engedélyt kell kérnie az illetékes önkormányzattól. Szükség van továbbá minimum öt év szakirányú tapasztalatra és a szomszédok beleegyezésére. A hatóságok azt is ellenõrzik, hogy az állat megfelelõ körülmények közé kerül-e. Ha valaki megszegi a szabályokat, és emiatt kedvence megsebesít valakit, annak komoly következményei vannak.

  “Ebben az esetben bûncselekményt követ el az illetõ, mert ez már nem is szabálysértés, hanem vétség. Ilyenkor a rendõrség indít vizsgálatot, és természetesen hatósági állatorvos is megvizsgálja az állatot” – fogalmazott dr. Filipsz Andrea jegyzõ.

  A hatóságok idõnként ellenõrizhetik az állattartás körülményeit. Ha valami nincs rendben, elveszik a gazdájától.

  “Ha egy illegálisan tartott állatot lefoglalnak, az bizony probléma, mert el kell helyezni olyan helyen, ahol jó körülmények közt van, szakértõ gondoskodás mellett. Ilyen hely lehet az állatkert, de nyilván itt tervezve van, mennyi állat lehet. Az az elképzelés, hogy egy állatkert bármennyi állatot befogad, csacskaság” – mondta Hanga Zoltán, a Fõvárosi Állat- és Növénykert szakreferense.

  Ezért aztán a felelõtlenség sokszor a veszélyes állat életébe kerülhet. Rosszabb esetben egy emberébe. Jól tudja ezt Schumann József is, aki már másfél évtizede foglalkozik nagymacskákkal. A két tigris és két oroszlán már igazi családtagnak minõsül, de azért egy ágyban nem aludna velük.

  “Apró sérülések adódnak, fõként a játék hevében. Ma már azért óvatosabb vagyok velük szemben, fõleg az oroszlánfiúval. Csak úgy megyek be, ha el van zárva, mert neki már külön területe van, és az nem az én tulajdonom” – mesélte Schumann József.

  Egy veszedelmes nagymacskát természetesen nem könnyû eltitkolni a szomszédok elõl. Ám egy skorpió vagy egy kígyó gond nélkül hazavihetõ. Az állatkereskedések ugyanis a megfelelõ engedélyek mellett árulhatnak ilyeneket. A vevõ pedig bemegy és megvásárolja az állatot, egy madárpókot akár már 800 forintért.

  “Sajnos semmiféle hatósági engedélyünk, lehetõségünk nincs arra, hogy bármilyen igazolványt kérjünk, Az más kérdés, hogy saját szakállra nem adunk el kisgyereknek madárpókot, skorpiót, nagy boát” – nyilatkozta Udvari József üzletvezetõ.

  A különleges állatok valóban nagyon szépek, de már a boltban kötelezõ feltüntetni, hogy veszélyes állatról van szó. Egy boa például az ijedtség mellett komoly sérüléseket is okozhat.

  “Õ is a veszélyes állat kategóriájában van. Dupla ekkora tud lenni. Úgy gondolom, hogy egy ekkora kígyó már indokoltan veszélyes. 101 néhány foga van, éles, hegyes fogak. Nem feltétlenül életveszélyes, de az biztos, hogy nem jó ha valakit megharap” – tette hozzá Udvari József.

  Akadnak olyanok is, akik az állatkertben beleszeretnek egy zebrába, vagy éppen egy kedves gorillába. Az õ tartásuk már több nehézséggel jár, hiszen egyáltalán nincsenek háziasítva. Az engedélyeztetésük is jóval nehezebb, mint egy csúszómászóé.

  “A majmok tartásával sok a gond, nagy szakmai kihívás, még egy állatkertnek is. Ez az egyik. A másik, hogy az illegálisan behozott majmok HIV-vírust terjeszthetnek. A harmadik, hogy ebbe már a természetvédelmi hatóságnak is beleszólása van, mert sok faj azért van a kihalás szélén, mert befogják õket házikedvencnek” – fogalmazott Hanga Zoltán.

  Tehát, ha valakinek nem elég egy aranyhörcsög, jól gondolja meg, mit választ helyette. Hiszen nem csupán önmagát és a környezetét veszélyeztetheti, de egy apró figyelmetlenség könnyen az állat életébe kerülhet. Õ pedig semmirõl nem tehet.

  Orosz Hajnalka


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Közel 800 pacsirta tetemre bukkantak a vámosok

  Mintegy nyolcszáz pacsirta tetemére bukkantak a rendõrök 2011 októberében a kiszombori határátkelõhelyen.

 • 22 méteres bálna vetõdött partra Nagy-Britanniában

  Csaknem 22 méter hosszú bálna vetõdött partra Cornwallban, Nagy-Britannia délnyugati részén.

 • Világító macskákat klónoztak Dél-Koreában

  Genetikailag módosított, ultraibolya fényben vörösen derengõ macskákat klónoztak a dél-koreai Gyeongsang Nemzeti Egyetemen. A bizarr külsejû állatok segíthetnek az emberi genetikai problémák feloldásában, valamint a klónozási módszerrel még kihalófélben lévõ fajokon is segíthetnek. A Kong Il-Keun állatklónozó szakértõ által vezetett csoport a Gyeongsang Nemzeti Egyetemen juttatta be az RFP (Red Fluorescent Protein) vörös fénykibocsátó fehérjét török angóramacskák bõrszövetébe.

 • Cseh állatkertek Srí Lanka-i elefántokat 'adoptálnak'

  Srí Lanka-i elefántokat "fogad örökbe" két csehországi állatkert. A nyugat-csehországi Ústi nad Labem állatkertjébe az egyik Srí Lanka-i "elefánt-árvaház" egy vagy két lakója érkezik, az észak-morvaországi Ostraváéba pedig két vagy három ormányos kerül be ugyanonnan.
  Mint az Ústi nad Labem-i zoo állatorvosa, Václav Pozivíl a CTK cseh hírügynökségnek elmondta, az állatokat az ázsiai szigetország kormánya ajándékba adja a Cseh Köztársaságnak, hálából azért a segítségért, amelyet a cseh kormány és lakosság a tavaly karácsonyi szökõár, a cunami következményeinek enyhítéséhez nyújtott. Ugyanakkor az állatok átvétele további segítség is a katasztrófa okozta pusztítás nyomaival továbbra is küzdõ Srí Lankának.

 • Állati ikerpárok

  Állati ikerpárokAz iker születés nem csak az embernél, hanem az állatoknál is előfordul, például a kutyák vagy macskák esetében, de vannak olyan fajok is, ahol általában csak egy utód születik és óriási ritkaságszámba megy, ha ikrek születnek. Például a pandáknál. A következő összeállításban olyan állatpárok következnek akik vagy ikrekként születtek vagy akik csak “fajtársak”-ként hasonlítanak, de nem tudjuk megkülönböztetni őket és együtt nagyon aranyosan pózolnak a kamerának. Egy biztos, egytől-egyig mind nagyon aranyosak :)

 • Kutya fülét fogó szék

  Egy kutya füle miatt kellett kivonulniuk tûzoltóknak Nagy-Britanniában egy lakáshoz: bekapta egy eb egyik fülét egy szék.

 • Veszélybe került az afrikai vadállatok éves nagy vándorlása

  Véget vethet a vadállatok éves nagy vándorlásának a tanzániai Szerengeti Nemzeti Park és a kenyai Maszáj Mara rezervátum között az az országút, amelynek építését nemrégiben hagyta jóvá a tanzániai kormány - figyelmeztetnek környezetvédelmi szakemberek.

 • A férfi aki tényleg nem fél! - Dobermannokat lopott a bátor tolvaj

  Három harci kutyát is ellopott egy bátor tolvaj kedden Köröshegyen – értesült a HavariaPress.

 • 42 dalmatával él együtt a 101 kiskutya filmért rajongó férfi

  42 dalmatával él együtt a 101 kiskutya filmért rajongó férfiKilakoltatás fenyegeti azt a chilei férfit, aki a 101 kiskutya című filmen felbuzdulva dalmatákat „gyűjt”. Az 55 éves Nelson Vergara a főváros, Santiago egy peremkerületében él, és még messze van a 101-től. Csak 42 dalmatánál tart, de szomszédai ekkora ebseregletet is sokallnak, főként a bűzre panaszkodnak. Az illetékes önkormányzathoz fordultak, amely azzal fenyegeti a dalmatagyűjtőt, hogy kilakoltatja otthonából. Vergara azzal védekezik, hogy ő csupán jó példával akar elöl járni: szeretné mások lelkiismeretét felébreszteni kóbor kutyák befogadása végett.

 • Sztereó a patkány-szimat

  Egyetlen szippantás és a patkányok a másodperc tört része alatt képesek megállapítani egy szag forrását - mindezt azért, mert egy legújabb kutatás szerint sztereó a szaglásuk.

  Eredetileg azért kezdték a patkányok szaglását vizsgálni az indiai Bangalore-ban található egyetem kutatói, mert arra voltak kíváncsiak, hogy az emberi agy miként érzékeli az illatokat. – idézte a New Scientist-t az inforadio.hu.

 • A csodálatos kutyadoki

  Hogyan váljunk falkavezérré kutyánk számára

  A kutyád az õrületbe kerget? Agresszív, ideges, félénk vagy egyszerûen csak túl feszült?

  Négylábú barátod talán valami megszállottja: felugrál mindenkire, aki belép az ajtón, vagy azzal nyaggat, hogy újra és újra eldobd neki ugyanazt a koszos, zöld teniszlabdát? Vagy esetleg úgy érzed, a te kutyád tökéletes, de szeretnéd, ha kettõtök kapcsolata még teljesebb lenne? Szeretnéd megtudni, mi motiválja? Szeretnél bepillantást nyerni a világába, hogy szorosabb kapcsolatot alakíthass ki vele?

 • Árverésen elnevezett törpe majmok

  A Dél-Amerikában tavaly felfedezett törpemajmoknak alighanem álmukban sem jutott eszükbe, hogy a "GoldenPalace-majmocskák" elnevezést kapják majd az emberektõl, de így jártak az elnevezésük jogáért lefolytatott árverésen, amelynek bevétele a lakhelyükül szolgáló bolíviai nemzeti park.

 • Szem nélküli halat és kenguru békát fedeztek fel Indonéziában

  Szem nélküli halat és az utódait a hátán cipelõ békát fedeztek fel francia és indonéz kutatók Pápua különösen vad vidékén.

 • Franklin, a teknõs

  Franklin éppen a nyári szünidejét élvezi, amikor különleges látogató érkezik hozzájuk - Lucia nagynéni, a szenvedélyes kincskeresõ régész. Franklin Nagymamájának errõl eszébe jut a saját "kincse", egy doboz, amit még kisgyermekkorában ásott el. De a múlt felidézésétõl hirtelen megbetegszik.

 • Visszaveszik a brit életmentõ kutyát?

  Az ebet pár hete akarták elbocsátani.

  "Nem alkalmazhatunk kutyát életmentõ õrként, mivel az ebek ki vannak tiltva a strandokról" - indokolta a döntést az illetékes hatóság.

 • Fennmaradt a bálnák kereskedelmi vadászatának tilalma, de vannak még aggodalmak

  Környezetvédõk gyõzelemként tudták be a Nemzetközi Bálnatanács (IWC) ma záruló ulsani éves tanácskozásán meghozott döntést, miszerint a tanács fenntartja a bálnák kereskedelmi vadászatának csaknem két évtizede létezõ tilalmát. Ugyanakkor tartanak attól, hogy a döntés egyáltalán nem téríti el az engedélyezés mellett kardoskodó országokat, Japánnal az élen, attól, hogy kiharcolják a tilalom feloldását.

 • Mérgezõ algák a halakat is veszélyeztetik a Ligur-tenger partjainál

  A Ligur-tenger partjainál a fürdõzõk között rosszullétet és lázat okozó mérgezõ algák veszélyeztetik a kagylókat és az emberi fogyasztásra alkalmas halakat is. A trópusi alga (Ostreoptis ovata) az állatok májába és izomszöveteibe hatol be. Elfogyasztásuk nem jelent közvetlen veszélyt az emberre, mivel a méreg koncentrációja meglehetõsen alacsony.

 • Eb piszokkommandó

  Eb piszok kommandó alakul egy iowai városban.

 • Óriáspandák érkeztek Franciaországba

  Két óriáspanda érkezett új franciaországi otthonába, egy Tours melletti állatparkba.

 • Kutya mentette meg a háztetõn mászó csecsemõt

  Egy amerikai család kutyája vette észre, hogy a kisgyerek a ház verandájának tetejére mászott, ahova az egyik ablakon át jutott fel.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása