rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Veszélyes házikedvencek

 • Share on Tumblr

  Fenevadak a lakásban

  Néhány veszélyes állathoz elég könnyû hozzájutni. Elég csak bemenni egy állatkereskedésbe, és ha a vevõ nem gyerek, el is vihet egy skorpiót vagy egy kígyót. Igaz, hogy ezeknek a tartásához engedély kell, de ezt vásárláskor nem kell feltétlenül lobogtatni. Ha viszont bajt okoznak, az még akár bûncselekménynek is számíthat.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Manapság egyre többen gondolják úgy, hogy az aranyhörcsög vagy a tengerimalac túl szokványos háziállat, ezért kis kedvencnek inkább skorpiót, kígyót vagy éppen oroszlánt választanak. Természetesen vannak, akik megfelelõ szakértelemmel nevelgetik az extrém állatokat, de van olyan is, amikor a gazdi gondatlansága komoly gondokat okozhat. Fõként akkor, ha a fenevad eléri a felnõttkort.

  Az, hogy melyik állat számít veszélyesnek, a jogszabály szigorúan szabályozza. Ilyenek például az erszényesek, több majomfajta, a kutyafélék, medvefélék, nagymacskák, óriáskígyók, bizonyos pókok, vagy éppen a skorpiók. Ha valaki úgy érzi, mindenképpen egy tigrisre vagy egy skorpióra vágyik, engedélyt kell kérnie az illetékes önkormányzattól. Szükség van továbbá minimum öt év szakirányú tapasztalatra és a szomszédok beleegyezésére. A hatóságok azt is ellenõrzik, hogy az állat megfelelõ körülmények közé kerül-e. Ha valaki megszegi a szabályokat, és emiatt kedvence megsebesít valakit, annak komoly következményei vannak.

  “Ebben az esetben bûncselekményt követ el az illetõ, mert ez már nem is szabálysértés, hanem vétség. Ilyenkor a rendõrség indít vizsgálatot, és természetesen hatósági állatorvos is megvizsgálja az állatot” – fogalmazott dr. Filipsz Andrea jegyzõ.

  A hatóságok idõnként ellenõrizhetik az állattartás körülményeit. Ha valami nincs rendben, elveszik a gazdájától.

  “Ha egy illegálisan tartott állatot lefoglalnak, az bizony probléma, mert el kell helyezni olyan helyen, ahol jó körülmények közt van, szakértõ gondoskodás mellett. Ilyen hely lehet az állatkert, de nyilván itt tervezve van, mennyi állat lehet. Az az elképzelés, hogy egy állatkert bármennyi állatot befogad, csacskaság” – mondta Hanga Zoltán, a Fõvárosi Állat- és Növénykert szakreferense.

  Ezért aztán a felelõtlenség sokszor a veszélyes állat életébe kerülhet. Rosszabb esetben egy emberébe. Jól tudja ezt Schumann József is, aki már másfél évtizede foglalkozik nagymacskákkal. A két tigris és két oroszlán már igazi családtagnak minõsül, de azért egy ágyban nem aludna velük.

  “Apró sérülések adódnak, fõként a játék hevében. Ma már azért óvatosabb vagyok velük szemben, fõleg az oroszlánfiúval. Csak úgy megyek be, ha el van zárva, mert neki már külön területe van, és az nem az én tulajdonom” – mesélte Schumann József.

  Egy veszedelmes nagymacskát természetesen nem könnyû eltitkolni a szomszédok elõl. Ám egy skorpió vagy egy kígyó gond nélkül hazavihetõ. Az állatkereskedések ugyanis a megfelelõ engedélyek mellett árulhatnak ilyeneket. A vevõ pedig bemegy és megvásárolja az állatot, egy madárpókot akár már 800 forintért.

  “Sajnos semmiféle hatósági engedélyünk, lehetõségünk nincs arra, hogy bármilyen igazolványt kérjünk, Az más kérdés, hogy saját szakállra nem adunk el kisgyereknek madárpókot, skorpiót, nagy boát” – nyilatkozta Udvari József üzletvezetõ.

  A különleges állatok valóban nagyon szépek, de már a boltban kötelezõ feltüntetni, hogy veszélyes állatról van szó. Egy boa például az ijedtség mellett komoly sérüléseket is okozhat.

  “Õ is a veszélyes állat kategóriájában van. Dupla ekkora tud lenni. Úgy gondolom, hogy egy ekkora kígyó már indokoltan veszélyes. 101 néhány foga van, éles, hegyes fogak. Nem feltétlenül életveszélyes, de az biztos, hogy nem jó ha valakit megharap” – tette hozzá Udvari József.

  Akadnak olyanok is, akik az állatkertben beleszeretnek egy zebrába, vagy éppen egy kedves gorillába. Az õ tartásuk már több nehézséggel jár, hiszen egyáltalán nincsenek háziasítva. Az engedélyeztetésük is jóval nehezebb, mint egy csúszómászóé.

  “A majmok tartásával sok a gond, nagy szakmai kihívás, még egy állatkertnek is. Ez az egyik. A másik, hogy az illegálisan behozott majmok HIV-vírust terjeszthetnek. A harmadik, hogy ebbe már a természetvédelmi hatóságnak is beleszólása van, mert sok faj azért van a kihalás szélén, mert befogják õket házikedvencnek” – fogalmazott Hanga Zoltán.

  Tehát, ha valakinek nem elég egy aranyhörcsög, jól gondolja meg, mit választ helyette. Hiszen nem csupán önmagát és a környezetét veszélyeztetheti, de egy apró figyelmetlenség könnyen az állat életébe kerülhet. Õ pedig semmirõl nem tehet.

  Orosz Hajnalka


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Népszerû rapper lett a meglõtt lúd

  Híres rapper lett egy hétszer meglõtt vadlúd az Egyesült Államokban: 50 Centnek nevezték el az amerikai rapsztár nyomán, és azért, mert a férfit is már többször meglõtték.

 • Kutyamama vette gondozásba az oroszlánkölyköt

  Kutyamama vette gondozásba az oroszlánkölykötEgy frissen lekölykezett nőstény kutya vett gondozásba egy kis lengyelországi magánállatkertben egy oroszlánkölyköt, amelyet anyja nem szoptat. Ela, az oroszlánmama kezdettől nem törődött a kis Parysszal, nem szoptatta, és apja is csak egyszer nyalogatta meg, aztán magára hagyta. Ezért Carmen, a nőstény bobtail kutya pár nappal korábban született kölykei közé csempészték be a kisoroszlánt. A férfi elmondása szerint a kutya először meglepődött, de aztán jól fogadta a jövevényt, őt is nyalogatja és szoptatja rendesen.

 • Rothadó hús szagával vagy sült dió illatával tartják távol a rovarokat a békák

  Egyes ausztrál békafaj saját rovarirtót termel. Némelyek rothadó húsra, vagy kakukkfûre, esetleg sült dióra emlékeztetõ szagot bocsátanak ki. Az eddig is ismert volt, hogy sok béka faj vegyi anyagot - többek között hallucinogéneket - termel bõrében, hogy távol tartsa a ragadozókat, ám Mike Tyler ausztrál professzor és Craig Williams entomológus arra is kíváncsiak voltak, hogy Tyler elmélete helyes-e, és az állatok tényleg termelnek olyan anyagot, mellyel távol tartják maguktól a rovarokat.

 • Sarkvidéki állatok magyar bélyegeken

  Budapest - Bélyegkülönlegességgel hívja fel a figyelmet a globális felmelegedés veszélyeire a Magyar Posta: a sarkvidéki állatokat ábrázoló blokkot Persányi Miklós, a Fõvárosi Állat- és Növénykert fõigazgatója és Csáki György, a Magyar Posta elnöke közösen bocsátotta forgalomba pénteken.

 • Tibeti masztiff

  A tibeti masztiff tiszteletet parancsoló megjelenésû, igen erõs testfelépítésû kutya. Hátvonala erõs és vízszintes, mellkasa széles és mély, a könyöke alá nyúlik. Hátával egy vonalban tûzött farkát járás közben a hátára görbíti; a farok lógó helyzetben nem érhet a csánk alá. A hátsó lábak igen izmosak. Szorosan zárt ujjú mancsai nagyok és erõsek, az ujjak közt szõrösek. A hátsó lábakon farkaskarom is elõfordulhat. Válla izmos, szép formájú, széles és erõs nyakán gyengén fejlett lebernyeg látható. Feje viszonylag széles, nehéz és erõs.A stopp határozottan kirajzolódik.

 • Betegségek, állatbetegségek melyekről tudnod kell!

  Állataink egészsége érdekében évente legalább egy alkalommal (a kötelező veszettség oltáskor legalább) konzultáljunk kedvencünk egészségügyi állapotát illetően! Sok állatbetegség van, mely kölyök korban, vagy felnőtt korban veszélyt jelenthet háziállatunk számára.

 • Szexparfüm a bagolypapagájoknak

  Bécs - A röpképtelen kakapó, más nevén bagolypapagáj, a világ egyik legritkább állatfaja. A természetvédõk a nyolcvanas évek óta próbálják egy átfogó program segítségével megóvni a kihalástól.

  Elõször kis szigetekre vitték az állatokat, ahol azelõtt az összes ragadozót kiirtották. A tojásokat és a fiókákat ugyanis elvadult macskák, menyétek és más rablók fenyegetik, amelyeket egykor az európai telepesek hurcoltak be Új-Zélandra. Mivel a kakapók olyan környezetben alakultak ki, ahol nem volt ilyen ellenségük, védtelenek velük szemben.

 • Grizzlyk költöztek a jegesmedvék otthonába

  Amerikai kutatók megfigyelték, hogy grizzly medvék kóborolnak egy olyan térségben, amelyrõl eddig azt hitték, hogy kizárólag a jegesmedvék élõhelye.

 • A kiscica és a bagolyfióka, akik legjobb barátok lettek

  A kiscica és a bagolyfióka, akik legjobb barátok lettekFuku, a kisbagoly és Marimo macskakölyök egy japán “bagolykávézóban” találkoztak és szinte azonnal a legjobb barátok lettek. Az Oszakában működő Hukulou kávéházban több bagollyal is találkozhatnak a vendégek, de tudnak akár cicát is simogatni, mivel a kávézónak új lakója lett, a Marimo nevű kiscica. Bár a macskák és a madarak általában nem nagyon szoktak barátkozni, ez egy cseppet sem zavarja a két kis állatot, hiszen Fuku és Marimo elválaszthatatlan társak lettek. A bagolyfióka és a kiscica együtt játszanak és összebújva alszanak, a vendégek nagy örömére.

 • Látnokokkal kerestetett kutya

  London - Fizetés nélküli szabadságot vett ki egy házaspár Nagy-Britanniában eltûnt kutyája megkeresése végett, és már látnokokat is bevetett az akcióba.

  Jon és Shelley Haggerwood ebe még januárban lógott el egy erdõben õzet kergetve. Gazdái szerint a hajsza hevében túl messzire keveredhetett és nem talált vissza. A házaspár egyebek közt pilótát bérelt, hogy felülrõl is megszemlélhesse az erdõt, éjjellátó távcsöveket vásárolt, és persze szórólapokat nyomatott. Ha két heti kiesett bérüket is belevesszük, akkor már 1 millió forintnál is többe van nekik a mentõhadjárat.

 • Az Antarktisz fogyó jege hatással van a bálnák életére

  A hosszúszárnyú bálnák korábban nem tapasztalt tömörülésére figyeltek fel amerikai kutatók az Antarktisz közelében: a húszéves rekordkoncentrációban megjelenõ krillek miatt gyûlnek össze az állatok.

 • Kóbor kutyák húsát tálalták fel birkahúsként - bezárták az éttermet

  Az orosz rendõrség Moszkva délnyugati részében bezárt egy éttermet, mert kiderült, hogy kóbor kutyákat végeztek ki, és a húsukat birkahúsként szolgálták fel.

 • Halott krokodil gazdáját keresi a lengyel rendõrség

  Erdõben talált halott krokodil gazdáját keresi a lengyel rendõrség. A kifejlett nõstény állat tetemét Lengyelország északi részében, Ostroda város mellett fedezték fel. Az erdõs területen fagypont alatt volt a hõmérséklet.

 • Csigabiga Bál

  Ánc - mánc - micimánc!
  Milyen is a csigatánc?
  Csicsi, csicsi, angyalom!
  Lassú az ám, de nagyon!

 • Pulit mentettek a víz fogságából

  A bajba jutott pulira a helyi rádió hallgatói hívták fel a figyelmet péntek délután. A kutyus egy záportározó közepén, egy farönkön rekedt és láthatóan nem tudott menekülni. A állatvédõk azonnal a helyszínre siettek, de a víz túl mélynek bizonyult, nem érték el a farönköt.

 • Mérgespókok martak meg öt embert a Krímben

  Ungvár - Öt embert martak meg karakurt pókok az utóbbi két hét során a Krím-félszigeti Kercs városban és környékén.

  Egy nõt az autójában, kettõt pedig a konyhakertben ért a karakurtok harapása. Két közeli faluban egy-egy helybéli lakos szenvedett mérgezést pókokmarás következtében - jelentette hétfõn az UNIAN hírügynökség.

 • Amikor a veszély bekúszik az otthonokba...

  Öt méteres pitont keresnek a spanyol környezetvédelmi minisztérium szakemberei és a helyi lakosság az északi Pontevedrában, miután megtalálták az állat levetett bõrét. Minimum öt méter hosszú és 150 kiló lehet az a kígyó, amelyik a Santo Tomé parókia mosókonyhájában levedlette bõrét, majd köddé vált. Már napok óta kutatják, mintegy hathektárnyi területet vizsgáltak át a környékbeli hegyekben és farmokon, de egyelõre hûlt helye.

 • Kutyaütõ ebtolvaj: ugyanazt lopta el kétszer

  Tokió - Kutyaütõ ebtolvajt csípett el a rendõrség Japánban: a férfi másodszor is megpróbált "meglovasítani" egy kutyát, és másodszor is ugyanazon az eben bukott le.

 • Huszonnyolc gömbölyûfejû delfin pusztult el az új-zélandi partoknál

  Legkevesebb huszonnyolc gömbölyûfejû delfin pusztult el, amikor az apálykor megfeneklettek a sekély vízben az új-zélandi Stewart-sziget partjánál.

 • Pótmamájukként szeretik az elefántbébik az őket megmentő lányt

  Pótmamájukként szeretik az elefántbébik az őket megmentő lánytÉlelem mellett szeretetre is vágynak az Afrikában elárvult elefántbébik. Rachel Murton meg is adja nekik, de arra is vigyáznia kell, hogy eközben a kétszáz kilós ormányos óvodások össze ne nyomják. Az orvvadászok Afrikában a mai napig válogatás nélkül gyilkolják az elefántokat. Rengeteg kilőtt tehén után marad árva elefántbébi. A kicsikre a természetben a biztos halál vár. Egy angol lány, Rachel Murton az elefántkölykök megmentésére tette fel az életét. A szerencsétlen sorsú kis or­mányosokat hosszas táplálás és tanítás után vezeti vissza természetes környezetükbe.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása