rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Veszélyes házikedvencek

 • Share on Tumblr

  Fenevadak a lakásban

  Néhány veszélyes állathoz elég könnyû hozzájutni. Elég csak bemenni egy állatkereskedésbe, és ha a vevõ nem gyerek, el is vihet egy skorpiót vagy egy kígyót. Igaz, hogy ezeknek a tartásához engedély kell, de ezt vásárláskor nem kell feltétlenül lobogtatni. Ha viszont bajt okoznak, az még akár bûncselekménynek is számíthat.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Manapság egyre többen gondolják úgy, hogy az aranyhörcsög vagy a tengerimalac túl szokványos háziállat, ezért kis kedvencnek inkább skorpiót, kígyót vagy éppen oroszlánt választanak. Természetesen vannak, akik megfelelõ szakértelemmel nevelgetik az extrém állatokat, de van olyan is, amikor a gazdi gondatlansága komoly gondokat okozhat. Fõként akkor, ha a fenevad eléri a felnõttkort.

  Az, hogy melyik állat számít veszélyesnek, a jogszabály szigorúan szabályozza. Ilyenek például az erszényesek, több majomfajta, a kutyafélék, medvefélék, nagymacskák, óriáskígyók, bizonyos pókok, vagy éppen a skorpiók. Ha valaki úgy érzi, mindenképpen egy tigrisre vagy egy skorpióra vágyik, engedélyt kell kérnie az illetékes önkormányzattól. Szükség van továbbá minimum öt év szakirányú tapasztalatra és a szomszédok beleegyezésére. A hatóságok azt is ellenõrzik, hogy az állat megfelelõ körülmények közé kerül-e. Ha valaki megszegi a szabályokat, és emiatt kedvence megsebesít valakit, annak komoly következményei vannak.

  “Ebben az esetben bûncselekményt követ el az illetõ, mert ez már nem is szabálysértés, hanem vétség. Ilyenkor a rendõrség indít vizsgálatot, és természetesen hatósági állatorvos is megvizsgálja az állatot” – fogalmazott dr. Filipsz Andrea jegyzõ.

  A hatóságok idõnként ellenõrizhetik az állattartás körülményeit. Ha valami nincs rendben, elveszik a gazdájától.

  “Ha egy illegálisan tartott állatot lefoglalnak, az bizony probléma, mert el kell helyezni olyan helyen, ahol jó körülmények közt van, szakértõ gondoskodás mellett. Ilyen hely lehet az állatkert, de nyilván itt tervezve van, mennyi állat lehet. Az az elképzelés, hogy egy állatkert bármennyi állatot befogad, csacskaság” – mondta Hanga Zoltán, a Fõvárosi Állat- és Növénykert szakreferense.

  Ezért aztán a felelõtlenség sokszor a veszélyes állat életébe kerülhet. Rosszabb esetben egy emberébe. Jól tudja ezt Schumann József is, aki már másfél évtizede foglalkozik nagymacskákkal. A két tigris és két oroszlán már igazi családtagnak minõsül, de azért egy ágyban nem aludna velük.

  “Apró sérülések adódnak, fõként a játék hevében. Ma már azért óvatosabb vagyok velük szemben, fõleg az oroszlánfiúval. Csak úgy megyek be, ha el van zárva, mert neki már külön területe van, és az nem az én tulajdonom” – mesélte Schumann József.

  Egy veszedelmes nagymacskát természetesen nem könnyû eltitkolni a szomszédok elõl. Ám egy skorpió vagy egy kígyó gond nélkül hazavihetõ. Az állatkereskedések ugyanis a megfelelõ engedélyek mellett árulhatnak ilyeneket. A vevõ pedig bemegy és megvásárolja az állatot, egy madárpókot akár már 800 forintért.

  “Sajnos semmiféle hatósági engedélyünk, lehetõségünk nincs arra, hogy bármilyen igazolványt kérjünk, Az más kérdés, hogy saját szakállra nem adunk el kisgyereknek madárpókot, skorpiót, nagy boát” – nyilatkozta Udvari József üzletvezetõ.

  A különleges állatok valóban nagyon szépek, de már a boltban kötelezõ feltüntetni, hogy veszélyes állatról van szó. Egy boa például az ijedtség mellett komoly sérüléseket is okozhat.

  “Õ is a veszélyes állat kategóriájában van. Dupla ekkora tud lenni. Úgy gondolom, hogy egy ekkora kígyó már indokoltan veszélyes. 101 néhány foga van, éles, hegyes fogak. Nem feltétlenül életveszélyes, de az biztos, hogy nem jó ha valakit megharap” – tette hozzá Udvari József.

  Akadnak olyanok is, akik az állatkertben beleszeretnek egy zebrába, vagy éppen egy kedves gorillába. Az õ tartásuk már több nehézséggel jár, hiszen egyáltalán nincsenek háziasítva. Az engedélyeztetésük is jóval nehezebb, mint egy csúszómászóé.

  “A majmok tartásával sok a gond, nagy szakmai kihívás, még egy állatkertnek is. Ez az egyik. A másik, hogy az illegálisan behozott majmok HIV-vírust terjeszthetnek. A harmadik, hogy ebbe már a természetvédelmi hatóságnak is beleszólása van, mert sok faj azért van a kihalás szélén, mert befogják õket házikedvencnek” – fogalmazott Hanga Zoltán.

  Tehát, ha valakinek nem elég egy aranyhörcsög, jól gondolja meg, mit választ helyette. Hiszen nem csupán önmagát és a környezetét veszélyeztetheti, de egy apró figyelmetlenség könnyen az állat életébe kerülhet. Õ pedig semmirõl nem tehet.

  Orosz Hajnalka


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Aki kutyus, aki beutazta szinte az egész világot

  Aki kutyus, aki beutazta szinte az egész világotA 14 éves Cerbero élete első 11 évét Peru fővárosában, Limában töltötte gazdáival, akik aztán világ körüli útra indultak és úgy döntöttek, hogy magukkal viszik szeretett kutyájukat, akit semmiképp nem szerettek volna otthon hagyni. Cerbero számtalan gyönyörű és izgalmas helyen járt már, eljutott már többek közt Olaszországba, Németországba, Franciaországba, az Egyesült Államokba és Mexikóba is. Most egy kis ízelítő következik az úton megörökített képekből, amiken láthatjuk, hogy a mindig vidám kutyus igazán jól érezte magát a nem mindennapi kaland során.

 • Meghívó: SZIN tiszta önkéntes

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkonnal közösen vesz részt a szegedi Ifjúsági Napok programon. A Civil Falu részeként a programrészben elvárt aktivitás többszörösét valósítjuk meg. A környezetvédelem, az állatok védelme mellett a fiatalokat érintő életmód, társadalmi,, szociális kérdések is szóba kerülnek. Az aktív résztvevők a program helyszínen ajándékokat kapnak, melyek révén később az egyesülettel a kapcsolat felvétel könnyebbé válhat.

 • Meghívó: Művészettel a psziché egészségéért

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Mátrix Alapítvány és a Pszichiátriai Klinikáért Alapítvány által a TIK -ben megrendezendő képzőművészeti maratonon működteti a konfliktuskezelő tréninget. Várunk mindenkit, aki szeretne rajzokat - festményeket készíteni. A 24 órás művészeti napon az Orpheus a program idején büfét és jótékonysági hátteret biztosít. A tér teret ad a párbeszéd fontosságának kiemelésére is.

 • Szamármentés Tengelicen

  Ismét állati kalandban lehetett része a szekszárdi tûzoltóknak. Akárcsak a múlt héten, most is egy bajba jutott állatot, ezúttal egy szamarat kellett megmenteniük egy szennyvízaknából. A múlt heti esethez hasonlóan - amikor egy bika süllyedt trágyába - a szamár sem éppen baldahinos ágy fogságába esett, hanem szennyvízaknába. A szerencsére még serdülõ korú állat egy lyukon keresztül zuhant az ötvenszer ötven méteres aknába.

 • Húszmillió forintért értékesítették az óriás tonhalat Tokióban

  Tokió - Száznégyezer dollárért, azaz több mint húszmillió forintért vette meg két szusibár-tulajdonos azt az a kékuszonyú óriás tonhalat, amely a hétfõi tokiói halárverésen került kalapács alá.

  Ennél magasabb összeget, 20 millió jent (több mint 42 millió forintot) mindössze egyszer, 2001-ben fizettek a kékuszonyú tonhalért. Egy hongkongi és egy japán étteremtulajdonos versengett a 128 kilós halért, végül megegyeztek, s közösen vették meg a becses portékát, amelynek kilójáért 817 dollárt, azaz 160.586 forintot fizettek.

 • Cápa gyomrában találták meg az eltûnt tengerészt

  Az egyik Cápa-film forgatási helyszíne közelében találták meg egy eltûnt tengerész maradványait - egy cápa gyomrában.

 • Így kér bocsánatot gazdijától a labrador

  Így kér bocsánatot gazdijától a labradorA videóban az látható ahogy egy Ettore nevű kutyus a gazdija (Anthony Federica Granai) bocsánatáért esedezik, miután valami rosszaságot követett el. A bűnbánó labrador mindenáron szeretné megenyhíteni gazdáját és elnyerni a bocsánatát, ezért kitartóan ölelgeti a férfit. A gazdi persze végül megbocsát kutyusának, hiszen nem is tudott haragudni rá a szívmelengető bocsánatkérés után. A videóból az nem derül ki, hogy mit csinált a kutya, de az biztos, hogy nagyon megbánta a tettét, de legalábbis tudja, hogy miként lágyítsa el a gazdája szívét.

 • Hős cica mentette meg a kisfiút egy megvadult kutyától - videó!

  Hős cica mentette meg a kisfiút egy megvadult kutyától - videó!Még hogy a macska csak önmagára figyel... A „magasról teszek mindenre” hozzáállással megáldott macskák most bizonyítottak. Kaliforniában egy szabadon kószáló kutya megtámadott egy bicikliző kisfiút. A gyerek nem provokálta, hanem látszott, hogy az eb egyenesen nekimegy, és a lábánál fogva ráncigálni kezdi. Elképesztő szerencséje volt, mert egy bátor macska közbelépett. Azt nem tudni, hogy az állat a saját házi kedvencük e, de az biztos, hogy jókor volt jó helyen. A cica nekiugrott a kutyának és biztonságos távolságra kergette. A felvételen megjelenik egy nő is, aki ahelyett, hogy felvenné a gyereket inkább elszalad.

 • Kismacskákat dobott a folyóba egy férfi

  Egy férfi nylontáskába zárt macskákat hajított a folyóba. A táskát elvitte a víz.

 • Farkasfalka támadt emberekre Ukrajnában

  Farkasfalka támadott meg 14 embert Kelet-Ukrajnában, az állatok egyike veszettségben szenvedett; valamennyi megtámadott személy, köztük egy 60 éves asszony, súlyos állapotban van.

 • Legöregebb kutya - 144 éves 'emberben'

  Húsz éves és nyolc hónapos a világ legöregebb kortárs kutyája.

  Emberre átszámítva 144 éves a brit eb, Otto Jones. Fajtáját tekintve tacskó és terrier keveréke. Korát meghazudtolón játékos, még mindig élvezettel labdázik a szomszédok gyerekeivel. Otto ugyanakkor kicsit már süket és az ízületei se mai "kölykök", amúgy remek kondiban van.

 • Elszabadult görények okozhatnak káoszt a Kanári-szigeteken

  Felelõtlen vadászok sodorták veszélybe a Kanári-szigetek állatvilágát. A tenerifei La Laguna Egyetem kutatói felfedezték, hogy elszabadult vadászgörények egyre inkább megtelepednek a vadonban, sõt szaporodnak is.

 • Imaadó kutyáknak

  Marad az ölebtemetési szerzetesi imaadó

  Tokió - Nem mentesülnek az imaadó alól az ölebek temetésén közremûködõ szerzetesek - így döntött Japánban a legfelsõbb bíróság.

 • Kampány az állatszex ellen Hollandiában

  Amszterdam - Az állatokkal való szexuális érintkezés tilalmát akarják elérni hollandiai állatvédõk.

  Az aktivisták szerint elfogadhatatlan, hogy Hollandia egyike azon kevés országnak, ahol büntetlenséget élvez az állatok elleni szexuális erõszak.

  A De Telegraaf címû holland lap szerint az Alapítvány az Állatok Elleni Erõszak Felszámolására nevû állatvédõ szervezet felszólította a parlamentet, hogy minél elõbb fogadja el az ember és állat közti szex tilalmáról már hónapokkal ezelõtt benyújtott törvényjavaslatot.

 • 'Rasszista' kutyatenyésztõk?

  New York - Ku Klux Klan-tagoknak öltözött állatvédõk tüntettek New Yorkban a Westminster Kennels Club kutyaversenyének szabályzata miatt, amely fajtiszta kutyák tenyésztését, az állatok egészségére káros tenyésztési módokat ösztönöz.

 • Állatvédõ úszómester

  Nem embereket cápától, hanem egy cápát az emberektõl mentett meg New Yorkban egy vízimentõ. A 39 éves brooklyni Marisu Mironescu a fürdõzõk biztonságára felügyel strandõrként a világváros üdülõszigetén, Coney Islanden. Egy nap arra lett figyelmes, hogy a parti vízben 75-100 ember egy kisebb méretû cápát kerített be.

 • Meghívó: Szemléletformáló foglalkozás

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkon Társadalomkutató Egyesülettel és a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen jógázással egybekötve szemléletformáló foglalkozást tart. A program célja, hogy a gyerekek gondolkodás módját, környezetükre való odafigyelést és önmaguk megismerését elősegítsük. A részvétel az iskola keretein belül. További információ kérhető a +36-20-929-81-81-es számon.

 • Cápát kergetett el ökölcsapásával egy ausztrál szörfös

  Szerencsés véget ért egy cápakaland Nyugat-Ausztrália partjainál: a zsákmánynak kiszemelt hullámlovas egy merész ökölcsapással menekülésre késztette a ragadozó halat.

 • Párna a házikedvencbõl

  Mindig szomorú, amikor meghal a házi kedvenc. Éppen ezért egy nevadai férfi úgy döntött, új vállalkozásba kezd.

 • Macska miatt állt a vasúti forgalom

  Zavart okozott az új-zélandi fõváros vonatközlekedésében egy macska – írta egy helyi újság csütörtökön.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása