2024.04.19. - Emma

Éhes kutya tényleg csonttal álmodik?

Éhes kutya tényleg csonttal álmodik?
Éhes kutya tényleg csonttal álmodik?Mit álmodik a kutya? Mit álmodik a cica? Egyáltalán álmodnak a háziállatok?! Sajnos nem tudjuk megkérdezni reggel a fekhelyén nyújtózkodó macskánkat, ugyan, jól aludt-e, és mi szépet álmodott, de szerencsére vannak módszereink, amikkel megvizsgálhatjuk, hozzánk hasonlóan álmodnak-e az állatok. Az egyik módszer segítségével megvizsgálhatjuk a viselkedésüket alvás közben, a másikkal pedig azt figyelhetjük meg, hogy az alvó agyuk a mienkhez hasonlóan működik-e. Az alvó állatok agyának vizsgálata egészen az 1960-as évekig nyúlik vissza.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Ekkoriban látott ugyanis elsőként napvilágot az a felfedezés, miszerint REM periódusban az emberek bár mozognak álmaikban, ám ilyenkor az izomzatuk szabályosan le van bénulva. A kutatók hamarosan ráébredtek, hogy hasonló állapotot elérve az állatoknál meg tudják vizsgálni, azok hogyan álmodnak.

1965-ben két francia tudós, Michel Jouvet és J. F. Delorme rájött, hogy ha eltávolítanak egy részt a kísérleti alanyuk, egy macska agytörzséből, a mozgása még REM periódusban sem bénul le. Az állat, ahelyett, hogy békésen feküdt volna a helyén, körbesétált és agresszív viselkedéseket produkált álmában. Ebből arra lehetett következtetni, hogy minden bizonnyal az ébrenléte aktív idejét álmodja ilyenkor újra.

Nem csak az állatoknál, de bizonyos embereknél is tapasztaltak hasonló viselkedést. Az REM viselkedési zavartól szenvedő emberek ugyanis ütnek, rúgnak, ugranak vagy hirtelen felpattannak és elszaladnak az ágyukból alvás közben. Az ilyen esetekben komoly a sérülés kockázata mind a rendellenességtől szenvedő illetőnél, mind annak hálótársánál. Ma már szerencsére nem csak a fenti kísérlethez hasonlóan brutális módon lehet megvizsgálni az állatok alvásciklusait, és így többet is tudhatunk meg az agyi viselkedésükről alvás közben.

2007-ben két tudós, Kenway Louise és Matthew Wilson patkányok hippokampuszának aktivitását figyelték meg két időszakban: amikor szabadon mozogtak az állatok egy labirintusban és amikor aludtak. Mindkét esetben hasonló aktivitást mutattak a mozgásért felelős agyi területek, amiből arra lehet következtetni, hogy álmukban az állatok ugyanabba az útvesztőbe képzelték magukat, mint ahol ébrenlétük során jártak. Annyira tisztán lehetett látni az állatok álombeli mozgását, hogy a tudósok még azt is meg tudták pontosan határozni, a patkányok hol vannak a labirintusban éppen.

Két amerikai biológus zebrapintyek vizsgálata során hasonló eredményre jutott. Ezeknek a madarak születésük után kell megtanulniuk a füttyeiket, mivel eredendően nem születnek ezzel a tudással. Az ő esetük tökéletesen egybevágott a fent említett patkányokéval: alvás közben a tudósok képesek voltak hangra pontosan megállapítani, melyik dallamot álmodják éppen a madarak. Olyan volt, mintha a pintyek alvás közben is a dalokat gyakorolták volna.

De vajon az állatok utólag tudják, hogy csak álmodták az egészet? Hogy valójában nem énekeltek hangosan, vagy hogy igazából nem a labirintusban voltak? Az álmokra vajon álomként emlékeznek vissza? Erre sajnos még a tudósok sem adhatják meg a választ.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra