2024.04.25. - Márk

Embert is fertőző szívférgek

Embert is fertőző szívférgek
Embert is fertőző szívférgekMagyarországon eddig ritkán felbukkanó parazitát találtak egy Szegeden élő németjuhász kutyában, mondta el egy szegedi állatorvos, Rengei Antal, aki meg is mutatta a fiolába zárt, közel 30 centis szívférgeket. A szívférget szúnyogok terjesztik, és akár állatról emberre is átvihetik. Az állatorvos a lapnak elmagyarázta, hogy a betegséget eddig csak délebbre ismerték, Szlovénia, Horvátország mellett az olaszországi Pó-völgy a legfertőzöttebb, de a betegséget hordozó szúnyogok az éghajlat melegedésével északra vándoroltak, és a fő probléma az, hogy ha egyszer már megfertőződött egy állat, akkor utána a szívférget már bármelyik közönséges szúnyog továbbviheti.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A rendelőbe behozott német juhász el sem hagyta Szegedet, jegyezte meg az állatorvos.

A kutyát felpuffadva és lesoványodva vitte gazdája az állatorvoshoz, ahol több vizsgálat után derült ki a szívférgesség. Az állat a kezelés ellenére elpusztult, a boncoláskor 38 darab férget távolítottak el a szívéből.

A férgeket mutatja Rengei doktor.

Az állatorvos elmondta, hogy ha embert fertőz meg szúnyog a szívféreg lárvájával, akkor a csípés helyén gyulladás alakulhat ki, és ha a féreg ki is fejlődik, nem juthat el a szívig. Jellemzően a tüdőben tokozódik be, majd elpusztul, viszont csomókat képez a tüdőben, ami egy röntgenen tüdőráknak is tűnhet, magyarázta Rengei Antal. A betegség csak szúnyoggal és vérrel terjed.

Az Amerikai Szívféreg Társaság honlapja szerint a fertőzött emberek egyharmadánál jelentkezik mellkasi fájdalom, ötödénél köhögés, nyolcadánál láz, az esetek mindössze egy százalékában számoltak be véres köhögésről és légzési nehézségekről.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra