2024.03.29. - Auguszta

Magyarországon telelő madarak

Magyarországon telelő madarak
Magyarországon telelő madarakA madarak közül sokan melegebb vidékre költöznek késő ősszel (költöző madarak), de vannak, akik képesek a zord telet átvészelni: ezek nem repülnek messzi vidékekre. Télen viszont sokkal nehezebb élelmet találniuk a hóval fedett kertekben, parkokban. Segítségükre szolgál, ha kiteszel néhány madáretetőt kertedbe. Sokfajta madáretetőt lehet készíteni, mindennapi alapanyagokból. Ismerkedj meg néhány Magyarországon telelő madárral, majd próbálj nekik egy etetőt készíteni: első ötlet, második ötlet. A szárnyas barátaink listája korántsem teljes!
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Széncinege
A széncinege védett madár, főként lomberdőkben és tölgyesekben él. Kertekben és parkokban is gyakran megtalálható. A feje fekete-fehér, a hasát sárga toll borítja. Rovarokat, pókokat és olajos magvakat eszik. A téli etetőket is szívesen felkeresi.

Nagyfakopáncs
Magyarországon a leggyakoribb harkályféle. Erdőkben, parkokban, kertekben él. Odúlakó. Táplálékát fatörzseken, vastagabb ágakon, vagy talajon keresi. Ősszel és télen a kéreg alól veszi ki az ott rejtőző lárvákat. Megeszi a magvakat is (pl. fenyőmag). Védett madár.

Zöldküllő
A zöldküllő gazdag színezetű, jóval nagyobb testű harkályfaj, mint a nagy fakopáncs. Tél végén és kora tavasszal hangos, „klü-klü” kiáltása hallható. Kedvelt helyei a ligetes erdők, fasorok és parkok. Egész évben a talajon keresi táplálékát. Kedvenc eledele a hangya, melyet télen is kivés akár a hó alól is.

Erdei fülesbagoly
Az erdei fülesbagoly egy közepes agyságú bagoly, hatalmas tollfülekkel s nagy narancsvörös szemekkel. Nyílt területeken vadászik. Főként rágcsálókat eszik; szereti a mezei pockot és a cickányt. Havas teleken főleg madarakat (pl. verebet) fogyaszt szívesen.

Jégmadár
A jégmadár egy hosszú és erős csőrű, rövid farkú, zömök testű madár. Kedvelt helye a vízpart. A be nem fagyott tavak mellett télen is megtalálható. Türelmesen üldögélve les zsákmányára, apró halakra, vízi rovarokra. Magyarországon védett madár.

Tengelic
A tengelic az egyik legtarkább magyarországi madár. Kertekben, gyümölcsösökben és szőlőhegyekenél. A tengelic télen hóból kiálló gyomokon keres magának magokat. Azonkívűl hernyókat és bogarakat is eszik. A nagy hidegben nehéz a sorsa, mert nehezen talál élelmet.


Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra