rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Lelkes Miklós: A füllentős macska

 • Share on Tumblr

  Rigószerető Éva meséket, verseket írt, és igen szerette cicáját, Szárnyadó Marcit. Mindkettőjük neve találó volt, mert Éva szerette a madarakat, köztük a rigókat is, és a madarak, köztük a rigók is, ha meglátták Marcit, felrebbentek, tehát szárnyakat adott nekik a cica.

  Azt azonban nem szerette Éva, ha a cica a konyhában, kamrában lábatlankodik, mert ilyenkor ennek-annak lába kelt. Egyszer, mikor a cica azzal védekezett, hogy a köcsög tejfelnek ő csak a közismert gyermekmondókát mondogatta: Tejfel, kelj fel!, és nem tudja hová lett a felkelt fehér finomság, Éva mérges lett, a seprű után kapott. Söprés végett, de a cica félreértette, megsértődött, ám futás közben is költőnő cicájához méltóan ezt dúdolta magának:

  Szép hölgy képén arany ráma,
  elmegyek egy más kamrába!

  A legközelebbi kamra a palotában volt, a királyé. Azon a kamrán volt egy kis szellőzőablak, amin a cica nagy nehezen bejutott a füstölt sonkák, kolbászok, hurkák, disznósajtok világába. Ott a cicába is bejutott ez-az. Sajnos, a szakács is bejutott a kamrába, de ő könnyen, mert az ajtón. Fülön fogta a bűnöst, vitte a király elé.

  A királynak azonban sok dolga volt, továbbadta az ítélkezést a királynőnek. Az meg éppen a gyémántos szobában etyepetyézett az udvarhölgyekkel, amit nem akart abbahagyni, így kinevezte leányát, a királykisasszonyt, bírónak, aki a palotakertben unatkozott, és utasítást adott: ő ítélkezzen a cica felett.

  Megörült Kincstartó Klárika, a királykisasszony a fekete, de érdekesen fehér foltokkal tarkított bundájú cicának, de azért színlelt szigorúsággal kérdezte:
  - Mit kerestél, cica, a kamránkban, ahol semmi keresnivalód nincsen?

  A cica meghajtotta magát:
  - Felségesen gyönyörű királykisasszony, bocsánatáért esedezem, de nekem nagyon is volt keresnivalóm a kamrában! Nem akartam, hogy harminc vad kalóz megrohanja, és mind felegye a sonkákat, hurkákat, kolbászokat! Gondoltam: megvédem ezeket az ártatlan étkeket a kalózoktól. Egykori gazdám, Rigószerető Éva is azt írta:

  Sonka, hurka, kolbász,
  ment vad kalózszájba,
  nem lett ám már abból
  vissza hajózása!

  A királykisasszony, Kincstartó Klárika, ezt a mentséget menten elfogadta, hiszen világos: ha a sötét kamrában harminc vad kalóz kitapogatja a füstölt dolgokat, akkor a felfüstölteknek már lőttek! Sőt, ki is jelentette, hogy a cicát
  felveszi az udvarhölgyei közé. Meg is kérdezte, hogy volt-e már valahol udvarhölgyek között.

  A cica nem árulta el, hogy ő nem cicahölgy, hanem kandúr, a továbbiakban azonban annyi igaz volt szavaiból, hogy ő már volt cicahölgyek között az udvaron, meg a háztetőn is.

  Szárnyadó Marci igen jól élt a királykisasszony szolgálatában, de időnként bántotta a lelkiismeret, háromszorosan is. Egyrészt azért, mert a királykisasszony azt hitte, hogy "egykori gazdája" már nem él, hiszen egy ilyen bájos cicát csak a halál választhat el a gazdájától. Másrészt azért, mert a királykisasszony szórakoztatására Rigószerető Éva SZÁRNYASOK ÉS SZÁRNYATLANOK CINCOGÓORSZÁGBAN című regényének történeteit mondta el, melyeket jól ismert, hiszen azokat, leírás előtt, Éva mindig neki mesélte el, ezekről a történetekről viszont most azt állította: ő találta ki, írta le egérbőrre.
  No és, nem utolsósorban, hiányzott neki az, akit elhagyott: Rigószerető Éva, bár a királykisasszonyt is igen megszerette.

  Talán sokáig ment volna minden: a pazar lakomák a királykisasszonnyal, az időnkénti lelkiismeret-furdalás, meg az ellopott írói dicsőség, ha a királykisasszony nem szokik rá az olvasgatásra. Ám a cicától hallott történeteket úgy megkedvelte, hogy rászokott. Ha rászokott, rászokott, de egyszer csak az egyik újságban különös verset olvasott:

  ELTŰNT CICÁMHOZ
  Írta: Rigószerető Éva

  Cicám, fekete-fehér szépség!
  Nélküled nincs szívemben épség.
  Nézek egy tejfölös köcsögre,
  s hull a bánat csillogó csöppje.

  Kamrám az egérfogak foglya!
  Fülelek cincogó dalokra:
  hiányod nékik csupán ünnep!
  Sajtok, kolbászok el-eltűnnek.

  Hol vagy? Emlékszel: ekkor-akkor
  mint mesélgettem szárnyasokról,
  s figyelő fülecskéd mint hallott
  sok szárnyatlan földi kalandot?

  Akárhol vagy, adj jelt magadról!
  Édes körte savanyú vackor
  számomra, ha Téged nem látlak,
  cica, kit imádtam, - s imádlak!

  Kincstartó Klárika királykisasszonyba beköltözött egy kis óvatoskodó, kíváncsiskodó, ámulgató, morfondírozó manócska, akinek neve: GYANÚ. Lehet, hogy a cica gazdája él? Lehet, hogy az írta a történeteket, amelyeket a cica a magáénak mondott? Lehet, hogy Szárnyadó Marci nem az Igazmondó Cicák Gyöngyszeme?

  A sok lehet közül az nem jutott eszébe: lehet, hogy nem is cicahölgy, hanem cicaúr?

  Nem untatok senkit azzal a hosszas kimagyarázkodós belemagyarázkodással ami ezután következett, már csak azért sem, mert ilyesfélék minden országocskában bekövetkeznek előbb-utóbb, illetve előbb is, utóbb is. A megoldás azonban - Szárnyadó Marci javaslatára - hamar bekövetkezett. Több részből állt:

  1. Rigószerető Évát a királykisasszony kineveztette udvari költőnek és udvarhölgyének,

  2. Éva kezét hamarosan megkérte egy kedves, daliás lovag, Kapudöngető Ádám, aki ezzel a kérésével nyílt kaput döngetett, csak addig ezt nem tudta,

  3. Szárnyadó Marcit, mint udvarhölgyet elbocsátották, azzal az átlátszó indokolással, hogy nem hölgy, de a királykisasszony és Éva
  közös szolgálatában maradt, valamint kapott egy gyönyörű cicafeleséget.

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Új csigafajt fedeztek fel a Schönbrunni Állatkertben

  Csupán három milliméteres, mégis hatalmas szenzáció az az új trópusi csigafaj, amelyet a Schönbrunni Állatkert esõerdõházában fedeztek fel kutatók.

 • Védett madarakat foglaltak le a vámosok

  Védett madarakra bukkantak a pénzügyõrök Röszkénél, egy kocsi hátsó ülésén a napokban. Az állatok értéke több százezer forint.

 • Kincses kagyló: 26 gyöngy volt benne

  Szúr (Türosz) - 26 gyöngyöt talált egy kagylóban egy asszony Libanonban, természetesen igazgyöngyöt.

  "Nem hittem a szememnek. Annyira meglepõdtem és megörültem, hogy felsikítottam. Gyönyörû volt a kagyló belseje, a gyöngyök szõlõfürtszerûen feküdtek benne. Mikor megszámláltam õket, kiderült, hogy 26 van belõlük, különbözõ méretûek" - mondta lelkesen az AFP francia hírügynökségnek az 50 éves nõ.

 • 10 ezer eurót evett meg a kecske

  10 ezer eurót - 2,57 millió forintot - legelt magába egy kecske Németországban. Gazdája igencsak bánkódott, ám - a Piroska és a farkashoz hasonlón, de egész más szereposztásban - visszaszerezte a pénzt: állatorvossal mûtette ki a gidából.

 • 'Holtverseny': Piton - aligátor = 0:0

  Miami - Igazi holtverseny lett egy óriáskígyó és egy aligátor párharcának eredménye: mindkettõ megdöglött.

  Az összecsapás Floridában történt. Az aligátor 1 méter 80 centi hosszú volt, a burmai tigriskígyó 3 méter 90 centis. Utóbbinak sikerült bekapnia az aligátort a fejénél "fogva", ám lenyelnie már nem: túl nagy falatnak bizonyult a falat és a kígyó szétdurrant. A duó tetemére erdõkerülõk bukkantak rá. Úgy vélik, hogy a Floridában nem õshonos kígyófajta a táplálkozási lánc élére próbál törni, letaszítva onnan az aligátorokat.

 • Szopornyica

  A fiatal kutyák és macskák heveny ragadós betegsége, mely a nyálkahártyák hurutjában, ezenkivül pedig sokszor ideges tünetekben és sajátszerü bõrkiütésben nyilvánul. A fiatal kutyák között rendkivül gyakori (innen a másik neve: kutyabetegség) és igen sok esetben elhullásra vezet. Kizárólag ragályozás útján támad és terjed állatról állatra.

 • Egy méter hosszú varánusz sétálgatott az utcán

  Egy közel egy méter hosszú varánuszt találtak Csepelen. Az állat vélhetõen gazdájától szökött meg. A hüllõt befogták, gazdáját azóta is keresik.

 • 'Vécézõ' kígyó

  Amszterdam - Két és fél méteres óriáskígyóra bukkant egy szálloda vécéjében egy vendég Hollandiában.

  A kígyó nem szobatiszta, nem a dolgát végezte. Mint kiderült, felszökött a csöveken az egy emelettel lejjebb lévõ szobából, amelyet állatcsempészek vettek ki. A rendõrség további kígyókat, békákat, gyíkokat, szalamandrákat és egy kis krokodilt talált a helyiségben. Három férfit és egy nõt tartóztattak le, valamennyien római lakosok.

 • Süni téli oltalmazása

  Süni téli oltalmazásaHa a hidegben, télen találsz sünit, helyezd biztonságba. A süni téli álmot alszik, normális körülmények között a téli hideg időszakra elvackolja magát. Előfordulhat, hogy az erdőben kutyák kikaparják a sünit, ilyenkor az embernek tavaszig segítenie kell a tüskés túlélését. A tartására vonatkozóan: kell alá szalma, forgács, macska alom egy kis alomtálcába. A süni laktóz érzékeny nem szabad nekik tejet adni (habár a sajtot és a tejet is mohón fogyasztaná). Ehetnek, halat, húst, zöldséget-gyümölcsöt. Száraz macskatápot felnőttnek valót. Alutasakos cica kaját felnőttet. A kemény tojást is nagyon szeretik. A süni a természetben rovarokat - bogarakat eszik leginkább...

 • Kannibállá változnak a halak, ha túl sok "kakukktojást" találnak ikráik közt

  Ha a tüskés pikó (Gasterosteus aculeatus) hímje túl sok olyan ikrát fedez fel sajátjai között, amelyet idegen hím termékenyített meg, azonmód megeszi az egész szaporulatot - fedezték fel német kutatók.

 • Darius a világ legnagyobb nyula

  Darius a világ legnagyobb nyula22,2 kilogramm, 1,3 méter és 1,6 millió dollárra van biztosítva. Ő Darius, a világ legnagyobb nyula. Az óriás nyúl hatalmas méretével a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, de csak a hosszát vették figyelembe. Régebben ugyanis a tömeg is számított, de az emberek elkezdték túletetni kedvenceiket, hogy bekerüljenek a könyvbe, így hát ejtették ezt a szempontot. A mammut nyúl méreteihez méltó étvággyal rendelkezik: minden nap megeszik egy tál nyúltápot, 12 répát, 2 almát és egy fél káposztát, valamint szénát nassol és vizet iszik.

 • Állítólag már cápák is feltûntek az elárasztott ausztrál városokban

  Mérgeskígyók és krokodilok után már cápákat is látni vélnek az árvíz sújtotta ausztráliai városok utcáin.

 • Trópusi fajokat veszélyeztet az éghajlatváltozás

  Az éghajlatváltozás a trópusi ökoszisztémákat jobban veszélyezteti, mint a hûvösebb vidékek élõvilágát, annak ellenére, hogy az Egyenlítõ közelében kevéssé emelkedik a hõmérséklet. Erre amerikai kutatók következtettek az elmúlt ötven év hõmérsékleti adatainak kiértékelésébõl.

 • Két cápatámadás egymás után

  Két cápatámadás egymás utánEgy gyanútlan strandolót a lábánál fogva rántott a mélybe a szörnyeteg, de szinte egy időben, nem messze szinte ugyanez a baleset történt meg. Horrorfilmekbe illő rejtély a napfényes parton. Két cápatámadás sokkolta egy floridai strand fürdőzőit szombaton. Az első áldozat derékig állt a vízben, amikor egyszer csak eltűnt. Lábát egy cápa ragadta meg, lehúzta, de csodával határos módon sikerült megmenekülnie. Alig pár perccel később egy 43 éves szörfös is támadás áldozatául esett, ráadásul nem messze az előző helyszínétől.

 • Borztoborzó pelikánok ellen

  Borztoborzó után megkezdõdött a hadmûvelet az Egyesült Államok Idaho államában a pelikánok ellen.

 • Csótánysimogatás a Szigeten

  A „Civil Sziget” térségében felállított állatkerti sátornál érdekes „állati alkatrészekkel”, a Madagaszkár kampányhoz kapcsolódó kiállítással, valamint zoopedagógiai programokkal várják az élõvilág, illetve a természetvédelem iránt érdeklõdõket. A bátrabbak akár a madagaszkári bütykös csótányokkal, és számos más ízeltlábúval is megismerkedhetnek.

 • Nikotinfüggõ lett a páncélos

  Dohányzó teknõc

  Cigarettázásra szoktatta teknõcét egy férfi Kínában, ami annyira jól sikerült, hogy az állat - a teknõs - látszatra már nikotinfüggõ. Önállóan rágyújtani azonban nem tud, sem a gyufával, sem az öngyújtóval nem boldogul.

 • Sminkelnek a flamingók a párzási idõszakban

  A flamingóknak is fontos a kinézet a párzási idõszakban, ezért vonzerejük növelése érdekében "sminkelik" tollaikat.

 • 2 millió kutya = 600 tonna ürülék naponta = több millió élõsködõ pete környezetünkben nap mint nap

  A kutyák emésztõcsatornájában számos féregfaj (fõként fonál- és galandféreg) élõsködik, melyek petéi, lárvái több ezres számban juthatnak ki a környezetbe az állatok bélsárürítése során.

 • Különös kegyetlenség: halálra forráztak egy kiskutyát

  Egy brit nõ forró vízbe próbált belefojtani egy kölyökkutyát, majd amikor nem sikerült, elküldte fiát, hogy hagyja valahol elpusztulni az állatot. A bíróságon az ügyészség az összeégett kiskutya képével támasztotta alá az állatkínzás vádját.