rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Lelkes Miklós: A füllentős macska

 • Share on Tumblr

  Rigószerető Éva meséket, verseket írt, és igen szerette cicáját, Szárnyadó Marcit. Mindkettőjük neve találó volt, mert Éva szerette a madarakat, köztük a rigókat is, és a madarak, köztük a rigók is, ha meglátták Marcit, felrebbentek, tehát szárnyakat adott nekik a cica.

  Azt azonban nem szerette Éva, ha a cica a konyhában, kamrában lábatlankodik, mert ilyenkor ennek-annak lába kelt. Egyszer, mikor a cica azzal védekezett, hogy a köcsög tejfelnek ő csak a közismert gyermekmondókát mondogatta: Tejfel, kelj fel!, és nem tudja hová lett a felkelt fehér finomság, Éva mérges lett, a seprű után kapott. Söprés végett, de a cica félreértette, megsértődött, ám futás közben is költőnő cicájához méltóan ezt dúdolta magának:

  Szép hölgy képén arany ráma,
  elmegyek egy más kamrába!

  A legközelebbi kamra a palotában volt, a királyé. Azon a kamrán volt egy kis szellőzőablak, amin a cica nagy nehezen bejutott a füstölt sonkák, kolbászok, hurkák, disznósajtok világába. Ott a cicába is bejutott ez-az. Sajnos, a szakács is bejutott a kamrába, de ő könnyen, mert az ajtón. Fülön fogta a bűnöst, vitte a király elé.

  A királynak azonban sok dolga volt, továbbadta az ítélkezést a királynőnek. Az meg éppen a gyémántos szobában etyepetyézett az udvarhölgyekkel, amit nem akart abbahagyni, így kinevezte leányát, a királykisasszonyt, bírónak, aki a palotakertben unatkozott, és utasítást adott: ő ítélkezzen a cica felett.

  Megörült Kincstartó Klárika, a királykisasszony a fekete, de érdekesen fehér foltokkal tarkított bundájú cicának, de azért színlelt szigorúsággal kérdezte:
  - Mit kerestél, cica, a kamránkban, ahol semmi keresnivalód nincsen?

  A cica meghajtotta magát:
  - Felségesen gyönyörű királykisasszony, bocsánatáért esedezem, de nekem nagyon is volt keresnivalóm a kamrában! Nem akartam, hogy harminc vad kalóz megrohanja, és mind felegye a sonkákat, hurkákat, kolbászokat! Gondoltam: megvédem ezeket az ártatlan étkeket a kalózoktól. Egykori gazdám, Rigószerető Éva is azt írta:

  Sonka, hurka, kolbász,
  ment vad kalózszájba,
  nem lett ám már abból
  vissza hajózása!

  A királykisasszony, Kincstartó Klárika, ezt a mentséget menten elfogadta, hiszen világos: ha a sötét kamrában harminc vad kalóz kitapogatja a füstölt dolgokat, akkor a felfüstölteknek már lőttek! Sőt, ki is jelentette, hogy a cicát
  felveszi az udvarhölgyei közé. Meg is kérdezte, hogy volt-e már valahol udvarhölgyek között.

  A cica nem árulta el, hogy ő nem cicahölgy, hanem kandúr, a továbbiakban azonban annyi igaz volt szavaiból, hogy ő már volt cicahölgyek között az udvaron, meg a háztetőn is.

  Szárnyadó Marci igen jól élt a királykisasszony szolgálatában, de időnként bántotta a lelkiismeret, háromszorosan is. Egyrészt azért, mert a királykisasszony azt hitte, hogy "egykori gazdája" már nem él, hiszen egy ilyen bájos cicát csak a halál választhat el a gazdájától. Másrészt azért, mert a királykisasszony szórakoztatására Rigószerető Éva SZÁRNYASOK ÉS SZÁRNYATLANOK CINCOGÓORSZÁGBAN című regényének történeteit mondta el, melyeket jól ismert, hiszen azokat, leírás előtt, Éva mindig neki mesélte el, ezekről a történetekről viszont most azt állította: ő találta ki, írta le egérbőrre.
  No és, nem utolsósorban, hiányzott neki az, akit elhagyott: Rigószerető Éva, bár a királykisasszonyt is igen megszerette.

  Talán sokáig ment volna minden: a pazar lakomák a királykisasszonnyal, az időnkénti lelkiismeret-furdalás, meg az ellopott írói dicsőség, ha a királykisasszony nem szokik rá az olvasgatásra. Ám a cicától hallott történeteket úgy megkedvelte, hogy rászokott. Ha rászokott, rászokott, de egyszer csak az egyik újságban különös verset olvasott:

  ELTŰNT CICÁMHOZ
  Írta: Rigószerető Éva

  Cicám, fekete-fehér szépség!
  Nélküled nincs szívemben épség.
  Nézek egy tejfölös köcsögre,
  s hull a bánat csillogó csöppje.

  Kamrám az egérfogak foglya!
  Fülelek cincogó dalokra:
  hiányod nékik csupán ünnep!
  Sajtok, kolbászok el-eltűnnek.

  Hol vagy? Emlékszel: ekkor-akkor
  mint mesélgettem szárnyasokról,
  s figyelő fülecskéd mint hallott
  sok szárnyatlan földi kalandot?

  Akárhol vagy, adj jelt magadról!
  Édes körte savanyú vackor
  számomra, ha Téged nem látlak,
  cica, kit imádtam, - s imádlak!

  Kincstartó Klárika királykisasszonyba beköltözött egy kis óvatoskodó, kíváncsiskodó, ámulgató, morfondírozó manócska, akinek neve: GYANÚ. Lehet, hogy a cica gazdája él? Lehet, hogy az írta a történeteket, amelyeket a cica a magáénak mondott? Lehet, hogy Szárnyadó Marci nem az Igazmondó Cicák Gyöngyszeme?

  A sok lehet közül az nem jutott eszébe: lehet, hogy nem is cicahölgy, hanem cicaúr?

  Nem untatok senkit azzal a hosszas kimagyarázkodós belemagyarázkodással ami ezután következett, már csak azért sem, mert ilyesfélék minden országocskában bekövetkeznek előbb-utóbb, illetve előbb is, utóbb is. A megoldás azonban - Szárnyadó Marci javaslatára - hamar bekövetkezett. Több részből állt:

  1. Rigószerető Évát a királykisasszony kineveztette udvari költőnek és udvarhölgyének,

  2. Éva kezét hamarosan megkérte egy kedves, daliás lovag, Kapudöngető Ádám, aki ezzel a kérésével nyílt kaput döngetett, csak addig ezt nem tudta,

  3. Szárnyadó Marcit, mint udvarhölgyet elbocsátották, azzal az átlátszó indokolással, hogy nem hölgy, de a királykisasszony és Éva
  közös szolgálatában maradt, valamint kapott egy gyönyörű cicafeleséget.

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Mackótestvér

  Brother Bear
  színes magyarul beszélõ amerikai animációs film (2003)
  forgatókönyvíró: Ron J.

  Brother Bear
  színes magyarul beszélõ amerikai animációs film (2003)
  forgatókönyvíró: Ron J. Friedman, Steve Bencich
  zene: Phil Collins, Mark Mancina
  producer: Chuck Williams
  Rendezõ: Aaron Blaise, Bob Walker
  Játékidõ: 85 perc

 • Visszatért Anglia folyóiba a vidra

  A védelmi intézkedéseknek köszönhetõen magához tért az 1970-es évekre szinte egész Angliából eltûnt vidra állománya a brit Környezetvédelmi Ügynökség (Environment Agency) friss felmérése szerint.

 • Kislányra támadt az éhes rottweiler

  Újabb kutyatámadás történtn ma reggel. Míg tegnap Kecskemét belvárosában támadtak emberre ebek, addig ma Helvécián egy rotweiler támadott meg egy tíz év körüli kislányt - írja a baon.hu.

 • Nem mehetnek lovaik közelébe a magyar huszárok

  Utuk folytatását tervezik az állatkínzásért õrizetbe vett huszárok Svédországban. Azt mondják, be volt tervezve a kényszerpihenõ. A lovakat ápolják.

  Fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentõt kapott a korábban állatkínzással gyanúsított két várpalotai huszár Kõrös nevû hucul lova Svédországban; a nyolcezer kilométeres utazás nincs veszélyben - mondta az egyik huszár.

 • Rosszul lett, miközben felakasztotta kutyáját

  A Vásárosnamény Rendõrkapitányság állatkínzás vétségének megalapozott gyanújával három tarpai lakos ellen indított eljárást.

 • Három kiló heroin egy kölyökkutyában

  Kölyökkutyákban akartak kábítószert csempészni Amerikába kolumbiai drogfutárok. A heroint a kiskutyák gyomrába operálták, volt amelyikbõl 3 kilogramm kábítószert szedtek ki. A hat kölyökkutyából három elpusztult.

 • Meghívó: Tematikus beszélgetési kör

  Az Orpheus Önkéntes Közösség, a Mátrix Közhasznú Alapítvány, a Csermely tematikus beszélgető kört tart. A program célja, hogy a gyermekek mindennapi életében a környezettudatos szemlélet és az állatok védelme aktív szerepet kapjon. A program során a gyerekek a beszélgetéssel egybekötött természetismereti és állatvédelmi előadáson állatos kiadványokat kapnak. A részvétel az iskola keretein belül.

 • Kengurunindzsa: éjszakai beugró egy családhoz

  Canberra - Kenguru ugrott be egy család hálószobájába, egyenesen a hitvesi ágyba éjszakai "üdvözlésre" Ausztráliában.

  Az állat az ablakon át érkezett vasárnap hajnali kettõkor. Az ablak csukva volt, így irgalmatlan csörömpölés közepette landolt a kenguru a házaspár ágyán - amelyben 9 éves lányuk is aludt -, majd elkezdett a 3 családtagon - is - ugrálni.

 • Féltőn óvják a kutyusok a befogadott kiskacsákat

  Féltőn óvják a kutyusok a befogadott kiskacsákatPikelet és Patty Cakes mindketten menhelyi kutyák voltak mielőtt egy ausztrál család örökbe fogadta őket. Pikelet csupán 5 hetes volt, altatás várt rá, de gazdáinak köszönhetően megmenekült és nem sokkal később megérkeztet hozzá legjobb barátja, Patty Cakes. A két imádnivaló kutya tökéletes harmóniában él együtt, ráadásul nemrég új barátok csatlakoztak hozzájuk, méghozzá két kiskacsa, Pingvin és Popinjay. A kutyák az első perctől kezdve a védelmükbe vették a kiskacsákat, féltőn óvják őket, együtt játszanak és fürdenek velük, közben pedig nagyon ügyelnek, nehogy véletlenül kárt tegyenek az apróságokban.

 • Gyíkbõr alapján hoznának létre ellenálló bevonatot

  Az orvosi szkink, egy sivatagban élõ 20 centiméteres gyíkféle gond nélkül vészeli át a zord körülményeket: a szárazságot, a hosszan tartó homokviharokat, szélsõséges hõmérséklet-ingadozást. Kültakarója egyedi szerkezetét most a technika is alkalmazni szeretné.

 • A kutyák is képesek a féltékenykedésre

  A kutyák is képesek a féltékenykedésreAmerikai kutatók eredményei szerint a féltékenység a korábban véltnél mélyebben gyökerezhet a kutyatermészetben - A San Diegó-i Egyetem két kutatója, Christine Harris és Caroline Prouvost 36 kutyáról megszokott környezetében készített felvételeket. Gazdáikat arra kérték, saját állatukról ne vegyenek tudomást, helyette szenteljék minden figyelmüket egy kitömött kutyának, amely gombnyomásra ugatott, nyüszített és csóválta a farkát - olvasható a PLoS One tudományos lapban közzétett tanulmányban. A kutyások állataik féltékenységi szokásait eddig is ismerték...

 • Hét méteres kígyót találtak kirándulás közben

  A tûzoltóság emberei azt hitték, hogy a kerékpáros túrára induló telefonáló egy mérgezõ kígyót talált, de végül "csak" egy óriáskígyót fogtak be az egyik kedvelt németországi erdei út mellett.

 • A férfi aki tényleg nem fél! - Dobermannokat lopott a bátor tolvaj

  Három harci kutyát is ellopott egy bátor tolvaj kedden Köröshegyen – értesült a HavariaPress.

 • A holdvilág hatással van az állatokra is

  A holdvilág hatással van az állatokra isSzámos mítosz és legenda született arról a hatásról, amelyet a holdvilág gyakorol az állatok magatartására, de tudományos alapon eddig csak kevesen próbálták feltárni a jelenség gyökereit:a tudósok most átfogó felmérést készített a holdciklus által kiváltott viselkedési normák közvetlen és közvetett összefüggéseiről. A brit tudományos akadémia biológiai kiadványában megjelent szemle egyszersmind felhívja a figyelmet arra is, hogy a Hold fényét elhomályosító mesterséges fényszennyezés megzavarhatja a természetes úton kialakult cselekvési mintákat.

 • Miket esznek ezek?

  Bejing - Európai szemmel hihetetlen, de a kínaiak rajonganak a hím állatok nemi szervébõl készült ínyencségekért.

 • Baromfiürülékbõl lesz gáz- és villamos energia

  Az USA Illinois államában, Des Plainesben mûködõ Gas Technology Institute (GIT) kifejlesztett egy olyan szilárd-oxid tüzelõanyag-cellás berendezést, amely a csirkeürüléket gázzá és villamos energiává alakítja át - adta hírül a cég a közelmúltban. A fejlesztés célja az volt, hogy környezetbarát megoldást találjanak a csirkeürülék elhelyezésére, amelybõl az Egyesült Államokban évente több milliárd kilogramm termelõdik. Az ürülék nagy részét jelenleg trágyaként hasznosítják, illetve mezõkön terítik szét, ahol foszfátok és egyéb szennyezõanyagok mosódnak be a talajvízbe.

 • Autókat tört össze egy elszabadult lovaskocsi Nagykanizsán

  Megbokrosodott lovak kilométereket vágtázva több autót is összetörtek szekerükkel Nagykanizsán kedden délután; az állatok könnyebb sérülést okoztak a magukkal vonszolt gazdájuknak is. Legalább kilenc autót tört össze a két ló vontatta kocsi, amelynek ámokfutása a kiskanizsai városrészbõl egészen a belvárosig tartott. Az állatoktól könnyebben megsérült gazda azt mondta: nem tudja mitõl bokrosodtak meg a lovai.

 • A háziállat

  Egy kis tappancs ér kezedhez,
  Egy kis szempár néz szemedbe.
  Szavak nélkül ezt mondja ki:
  "Soha nem hagylak el, gazdi!"

 • Tyúkpulóverkötõk

  London - 1500 tyúknak kötött és köttetett pulóvert egy nõ Nagy-Britanniában - eddig.

  A tyúkok mindegyike eléggé tépázott tollazatú, akad köztük "nudista" is bõven, 60 százalékuk szinte teljesen csupasz, ezért tartja szükségesnek a 29 éves Jo Eglan, hogy meleg ruhát adjon rájuk. A nõ egyébként a norwichi Little Hen Rescue Centre - Kis Tyúkmentõközpont - vezetõje.

 • Kutyaütõ ebtolvaj: ugyanazt lopta el kétszer

  Tokió - Kutyaütõ ebtolvajt csípett el a rendõrség Japánban: a férfi másodszor is megpróbált "meglovasítani" egy kutyát, és másodszor is ugyanazon az eben bukott le.