rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Lelkes Miklós: Új lakást keresők

 • Share on Tumblr

  Volt egy erdő, abban vén bükkfa, a fában odú, az odún ajtó. Miért volt az odún ajtó? Mert lakás volt belül, az odúban, három szobás. Benne éldegélt három parányi törpécske: Dani, Feri, Laci.

  Ők kezdtek el új lakást keresni. Miért?

  Vihar kerekedett, kidöntötte a fát. Lakásuknak csak egy baja lett ugyan, de az sok bajocskát szült. Földre került az, ami a magasban volt: a törpelak. Arra járt a róka: megszagolta az ablakot. Bükkmakkot rágcsált kívül az egérke, de belül a törpék felébredtek rá.

  Azt mondta Dani:
  - Most még tavasz van, de mi lesz télen? Ajtónkra, ablakunkra hull a hó!

  Feri is bosszúsan nézett a kidőlt bükkfára:
  - Tavasszal és nyáron is esik olykor az eső, ősszel még inkább. Víz jut be a lakásunkba, ha nyitva felejtjük az ablakot!

  Laci volt hármuk közül az egyetlen, aki kedvező dolgot is talált a vihar okozta kárban:
  - Igen, igen, de azelőtt kötéllétrán kellett lemásznunk, felmásznunk, most meg csak be kell lépnünk az ajtón..

  Nem volt azonban kétséges a kétségtelen: új lakást kell keresniük.

  Dani így szólt a fecskéhez:

  Kedves, frakkos, szép madár!
  Nekünk lakást találnál?
  Nálad annyi légi út!
  Űzd el arcunkról a bút!

  Feri a gyíkot kérlelte:

  Te aztán de fürge vagy,
  s fejecskédben csodás agy!
  Találj nekünk szép lakot,
  s dicséretünk megkapod!
  Most viszont Laci volt az, aki nem bízott a fecskében, meg a gyíkban, hogy azok segítenek az új lakás felkutatásában:

  Fecske légben bogarat
  kerget, s minket cserben hagy!
  A gyík legyek után kap.
  Nem érdekli törpelak!

  Hát, igaz, ami igaz: végül a törpéknek kellett új lakás után nézni. Csináld magad, az biztosabb, - még akkor is, ha nézegetés!

  Találtak megfelelőt?

  Eleinte nem, de végül igen. A patak mellett volt három nagy tölgyfa, egymás mellett, mindegyik odúval.

  Dani ujjongott, fél lábon ugrált:
  - Remek, szívem örömtől remeg! Mindegyikünknek külön lakása lesz, átlátogatunk egymáshoz. Itt a patak, fogunk halat. A közelben málnabokor, málnát szed majd, ki nem botor!

  Feri egyetértett vele. Málna nem volt még, de nyáron majd lesz.

  Laci azonban kissé aggodalmaskodott:
  - Erre szokott járni, itt szokott megpihenni a meseíró vadász, Nyúllábú Kelemen, az a fácántollasan kalapos. Erre jár, leül a mohás kőre, és ír, ír, ír..

  Dani azonban ezt nem gondolta akkora bajnak, mint Laci:
  - Na és? Ha ír, nem lát, nem hall.. Máig sem tudja, hogy mi csentük el vadásztarisznyájából az uzsonnáját, háromszor is. Jámbor ember, a puskájával csak egyszer lőtt, akkor is a levegőbe, hogy jelezze: eltévedt az erdőben..

  Emlegesd az ördögöt, és megjelenik. Legalábbis így tartja a mondás. Nyúllábú Kelemen nem volt ördög, de megjelent. Észrevette a törpéket, kerekre tágult a szeme csodálkozásában. No, még ilyet! Meg is csípte magát: nem álmodik?

  Megijedt a három törpe. Jaj, megfogja őket Kelemen! Rabul ejti! Könyörögtek neki: ne tegye!

  Kelemen kissé magához tért, mosolygott:
  - Nem bolondultam meg! Miért bántanálak bennetek? Bérbe adott szőlőbirtokomból élek, de az életem a meséké. Ezt az erdőrészt, a kis heggyel együtt, megvettem, ide szoktam kijárni, írogatni. Van egy ajánlatom. Ha eljövök ide, ti meséltek arról, hogy mit láttatok, miről hallottatok az erdőben. Én cserébe adok nektek ezt-azt, ami nem terem nálatok: sajtot, kolbászt, szalonnát. Az, hogy vagytok, és ráadásul ilyen csöppnyi törpék, maradjon titok! Áll az alku? Ha igen, csapjatok a tenyerembe!

  Belecsapott a három törpécske, utána pedig mindhárman táncra perdültek örömükben, azaz négyen, mert Kelemen is velük táncolt.

  Szentül megfogadták: az egyezséget titokban tartják. Teljes titokban!

  Ám lehet teljes titokban tartani valamit, amit három szajkó is látott, halott? Aligha.

  Nem is maradt titokban a hír, gyorsan ide szállt, oda röppent, de, szerencsére, csak az erdőn belül.

  Mindhárom törpe berendezte odúlakását, ügyesen.

  Más fontos dolog nem történt?

  A baj nem jár egyedül, amint a mondás tartja, - de olykor az öröm sem. Megjelent három gyönyörű törpelány: Éva, Klári, Lili.

  A három törpelegénynek nagyon megtetszettek a lányok, de a lányoknak is a legények. Mi lett ennek a vége?

  Előbb három lakodalom, később itt is, ott is törpegyerekek születtek. A meseírót, Nyúllábú Kelement, a törpefeleségek, törpegyerekek bármikor az ujjuk köré tudták csavarni, annyira megszerette őket. Bármit kértek tőle, mindjárt igyekezett teljesíteni.

  Az igazsághoz azonban hozzátartozik: Kelemen a törpéktől kapott történeteket remekül feldolgozta. Hamarosan úgy hívták őt: a Mesekirály. Egy szépséges és dúsgazdag kisasszony előbb a meséibe szeretett bele, de, miután a szerzőt is megismerte, Kelemenbe is.

  Kelemen szíve is a leányhoz húzott, meseíró legényként bátor volt, ám udvarlóként kevésbé. Nem merte megkérni a leány, Harangvirágos Melinda kezét.

  A leány azonban látta, amit látott, tudta, amit tudott. Küldött egy saját kezűleg írt versikét Kelemennek:

  Bár csendes a harangvirág,
  vedd már, legény, észre:
  számot tarthatsz bízón, bátran
  egy leány kezére.

  Ki e leány? Nos, találd ki!
  Tőled csókot kaphat
  holnap, ha ott lesz hajában
  fényes, piros szalag.

  Éles eszű legény volt Kelemen, és amikor Melinda másnap megjelent nála, piros masnival a hajában, egyből megcsókolta, kettőből megkérte a kezét, - és mindjárt meg is kapta. Egykettőre túl voltak a lakodalmon, mézesheteken, - de a következő hónapok, évek, évtizedek is édesek maradtak mindkettőjüknek.

  A lakodalom után kiderült: Melindában is meseírói tehetség szunnyad, csak fel kell ébreszteni. Kelemen felébresztette. Miért legyen féltékeny a férj szerető feleségének írói sikereire, ha egyébként nincs oka a féltékenységre?

  Nocsak, nocsak, ilyen messzire vezethet, ha három törpécske nekiáll új lakást keresni!

  Lelkes Miklós
  (2013)


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • 6,17 méter és több mint egy tonna a világ legnagyobb krokodilja

  A világ legnagyobb fogságban élõ sósvízi krokodiljává nyilvánították Lolongot, a Fülöp-szigetek déli partjainál tavaly befogott krokodilt, amely 6,17 méteres hosszával és több mint egytonnás súlyával immár hivatalosan is megelõzte Cassius nevû ausztrál társát.

 • Az oroszlán és az őt felnevelő emberek találkozása egy év után

  Az oroszlán és az őt felnevelő emberek találkozása egy év utánTöbb olyan család is van a világon akik nem éppen mindennapi háziállatokat tartanak. A hírben szereplő emberek felneveltek egy árva kisoroszlánt, majd visszaküldték Afrikába. Egy év múlva elmentek meglátogatni a már felnőtt oroszlánt. (Előre figyelmeztették őket, hogy az oroszlán nem fog emlékezni rájuk).

  Elképesztő jelenetsorok következnek...

 • Majomkommandó vigyáz a sportolókra

  Majomkommandó - is - vigyázza a sportolókat Indiában a Brit Nemzetközösségi Játékokon.

 • Brutális állatkínzás: megnyúztak és megsütöttek egy kutyát

  Egy tizennégy éves szerb gyerek egy elhagyatott gyári épületben megölt és megsütött egy kutyát. A Kulán élõ Rajko Keljeviæ tavaly december vége óta kereste azt a kóbor kutyát, melyrõl õ maga gondoskodott egy ideig, de titokzatos módon eltûnt.

 • Egy X-aktákba illõ eset Romániában

  Egyetlen éj alatt megzöldült egy teljes birkanyáj Romániában, és a földönkívüli külcsínû juhok csodájára járnak a környékbeliek - adta hírül a román sajtó. A mintegy 250 birkát állatorvos is megvizsgálta és gyapjuk alapján arra jutott, hogy nem "juhfók", azaz nem idegen galaxisból érkezve cserélõdtek ki földi juhokra, hanem meszes oldat okozta "kizöldülésüket".

 • Börtön vár az állatkínzóra

  A férfi alkoholmámorosan eldobta nevelt lánya kistermetû kutyáját, majd rátámadt saját fiára.

  Jogerõsen hét hónap letöltendõ fogházbüntetésre ítélt állatkínzás és más bûncselekmények miatt a Fõvárosi Bíróság szerdán egy 43 éves férfit.

  Az elítélt ittas állapotban átdobta nevelt lánya bichon havanese fajtájú kutyáját egy VIII. kerületi lakóház harmadik emeleti körfolyosójának a korlátján, és a saját fiára is rátámadt.

 • Sadie, a skót terrier a kutyák kutyája

  Egy Sadie nevû fekete skót terriert koronáztak a 2010-ben, a 134 éves múltra visszatekintõ amerikai kutyaverseny gyõztesévé New Yorkban.

 • Éhes maci bolttal álmodik

  Bántalmazott, szétvert orrú mackót fogtak a rendõrök a Moszkva melletti Ogyincovóban: a rend õreit a helyi lakosok hívták segítségül, akik látták, hogy a kifejlett állat az élelmiszerbolt körül ólálkodik.

 • Hegyoldalról bukfencezett le egy szlovákiai falu új lakója

  Új lakó érkezett egy szlovákiai faluba; a medvebocs több száz métert bukfencezett le a közeli meredek hegyoldalon egészen a falu széléig.

 • Barlanglátogatási tilalom fertõzõ denevérbetegség miatt

  Albany - A fehér orr szindróma elnevezésû betegségben eddig 500.000 denevér hullott el az Egyesült Államokban. Az USA Hal- és Vadgazdálkodási Szolgálata felszólította az embereket, hogy tartsák távol magukat a barlangoktól.

 • Kutyastrand az Adrián

  Utazási ajánlatok

  Nem kell többé megválni, még a nyaralás idejére sem a házi kedvenctõl, mert az Adrián, Krk szigeten megnyílt az elsõ kutyastrand.

 • Lelkes Miklós: Kakast keresgélõk

  Kiskolumbáci Pista falun élt, Kopaszerdõkarácson, de félig a városban dolgozott. Miért félig? Nos hát regényeit, meséit, verseit Kopaszerdõkarácson írta, de a városba vitte be kinyomtatás végett, és ott szerkesztette a Lacamacapacai Újságot, ami igen kedvelt volt, akik nem olvasták, azok is használták: ezt-azt csomagoltak bele.

 • Labrador Retriever

  Leírása: Masszív, erõteljes, rusztikus megjelenésû, közepes termetû kutya. Koponyája széles, állkapcsa erõteljes. Szeme sötétbarna. Füle lelóg. Háta egyenes, fara kissé csapott, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai párhuzamosak, egyenesek, jó csontozatúak. Fara közepes hosszúságú, a hegye felé elvékonyodik, többnyire majdnem vízszintesen tartja. Szõrzete rövid, sûrû, zárt. Bundája legtöbbször egyszínû fekete vagy sárga, olykor barna. Eredete: Nem túl régi fajta; az 1800-as évek eleje óta ismerik.

 • Az amerikai alom: tizenkilencet kölkedzõ dán dog

  Fruitvale - Bár "csupán" tucatnyi kölyökre számított egy dán dog gazdája az Egyesült Államokban, Kyla nevû kutyája tizenkilenccel lepte meg.

  "Egyre csak jöttek és jöttek és jöttek a kölykök" - mondta a példátlanul szapora szuka gazdája a sajtónak.

 • Lefotóztak egy óriáspolipot

  Japán kutatóknak sikerült elõször az, ami annyi sok tengerbiológus álma: lefényképeztek természetes környezetében egy élõ óriáspolipot. A filmek és mesék misztikus hõse éppen vadászott.

 • Galambászni indult a cica, de megtorpant egy magasban lévő vakablak peremén

  Galambászni indult a cica, de megtorpant egy magasban lévő vakablak pereménAz egyik belvárosi tömbház belső udvarán feljutott a harmadik emeletre egy a tapasztalatlan, kölyök cica. Kiment a hosszú és vastag párkányra, a legvégén egy vakablakig jutott. Ott a friss galambtojások ritkításának reményében át is ugrott a vakablak párkányára, el is pusztította a tojásokat. Közben eleredt az eső, a macska valamiért nem tudott visszamenni a fentebb lévő párkányra. Tizenöt méter magasságban ott rekedt. A lakók megijedtek, a tűzoltókat hívták, de nem tudtak segíteni. Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentői nem tudták beemelni a szerencsétlent. Végül egy emelő kosaras autóval oldották meg a cicamentő akciót.

 • Kézenálló és -járó kétlábú disznó

  Kétlábú disznót nevelget nagy szeretettel egy gazda Kínában. Az állat csak mellsõ lábakkal született, így aztán nem majdani sonkái miatt kegyelmezett meg neki gazdája, hanem az élet tisztelete okán. Bár felesége azt mondta neki, hogy ne bajlódjon a torz malaccal, a férfi esélyt adott az állatnak a túlélésre, mi több, egy hét elteltével elkezdte tanítgatni "kézen" járni úgy, hogy felemelte a farkánál fogva.

 • Rózsaszínû elefántborjút kaptak lencsevégre Botswanában

  Gaborone - Rózsaszínû elefántborjút kapott lencsevégre egy természetfotós Botswanában, az Okavango-folyó deltájában.

  A szakértõk szerint a kiselefánt, amely egy körülbelül 80 egyedet számláló elefántcsorda tagja, feltehetõen albínó, s így kilátásai nem túl rózsásak. Az égetõ afrikai napfény ugyanis vakságot és bõrelváltozásokat okozhat - olvasható a BBC hírei között.

 • Túlélte a megmérgezett rétisas

  Visszaeresztik a természetbe azt a rétisast, melyet megmérgezve találtak meg a Nógrád megyei Cerednél. A fokozottan védett madár életét a gyors orvosi beavatkozás mentette meg.

 • Dinoszaurusz tojás vagy csak egy csiga?

  Az egyik mordvin falu lakosa megkövesedett dinoszaurusz tojást szállított a helyi tájmúzeumba.