rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Lelkes Miklós: Új lakást keresők

 • Share on Tumblr

  Volt egy erdő, abban vén bükkfa, a fában odú, az odún ajtó. Miért volt az odún ajtó? Mert lakás volt belül, az odúban, három szobás. Benne éldegélt három parányi törpécske: Dani, Feri, Laci.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Ők kezdtek el új lakást keresni. Miért?

  Vihar kerekedett, kidöntötte a fát. Lakásuknak csak egy baja lett ugyan, de az sok bajocskát szült. Földre került az, ami a magasban volt: a törpelak. Arra járt a róka: megszagolta az ablakot. Bükkmakkot rágcsált kívül az egérke, de belül a törpék felébredtek rá.

  Azt mondta Dani:
  - Most még tavasz van, de mi lesz télen? Ajtónkra, ablakunkra hull a hó!

  Feri is bosszúsan nézett a kidőlt bükkfára:
  - Tavasszal és nyáron is esik olykor az eső, ősszel még inkább. Víz jut be a lakásunkba, ha nyitva felejtjük az ablakot!

  Laci volt hármuk közül az egyetlen, aki kedvező dolgot is talált a vihar okozta kárban:
  - Igen, igen, de azelőtt kötéllétrán kellett lemásznunk, felmásznunk, most meg csak be kell lépnünk az ajtón..

  Nem volt azonban kétséges a kétségtelen: új lakást kell keresniük.

  Dani így szólt a fecskéhez:

  Kedves, frakkos, szép madár!
  Nekünk lakást találnál?
  Nálad annyi légi út!
  Űzd el arcunkról a bút!

  Feri a gyíkot kérlelte:

  Te aztán de fürge vagy,
  s fejecskédben csodás agy!
  Találj nekünk szép lakot,
  s dicséretünk megkapod!
  Most viszont Laci volt az, aki nem bízott a fecskében, meg a gyíkban, hogy azok segítenek az új lakás felkutatásában:

  Fecske légben bogarat
  kerget, s minket cserben hagy!
  A gyík legyek után kap.
  Nem érdekli törpelak!

  Hát, igaz, ami igaz: végül a törpéknek kellett új lakás után nézni. Csináld magad, az biztosabb, - még akkor is, ha nézegetés!

  Találtak megfelelőt?

  Eleinte nem, de végül igen. A patak mellett volt három nagy tölgyfa, egymás mellett, mindegyik odúval.

  Dani ujjongott, fél lábon ugrált:
  - Remek, szívem örömtől remeg! Mindegyikünknek külön lakása lesz, átlátogatunk egymáshoz. Itt a patak, fogunk halat. A közelben málnabokor, málnát szed majd, ki nem botor!

  Feri egyetértett vele. Málna nem volt még, de nyáron majd lesz.

  Laci azonban kissé aggodalmaskodott:
  - Erre szokott járni, itt szokott megpihenni a meseíró vadász, Nyúllábú Kelemen, az a fácántollasan kalapos. Erre jár, leül a mohás kőre, és ír, ír, ír..

  Dani azonban ezt nem gondolta akkora bajnak, mint Laci:
  - Na és? Ha ír, nem lát, nem hall.. Máig sem tudja, hogy mi csentük el vadásztarisznyájából az uzsonnáját, háromszor is. Jámbor ember, a puskájával csak egyszer lőtt, akkor is a levegőbe, hogy jelezze: eltévedt az erdőben..

  Emlegesd az ördögöt, és megjelenik. Legalábbis így tartja a mondás. Nyúllábú Kelemen nem volt ördög, de megjelent. Észrevette a törpéket, kerekre tágult a szeme csodálkozásában. No, még ilyet! Meg is csípte magát: nem álmodik?

  Megijedt a három törpe. Jaj, megfogja őket Kelemen! Rabul ejti! Könyörögtek neki: ne tegye!

  Kelemen kissé magához tért, mosolygott:
  - Nem bolondultam meg! Miért bántanálak bennetek? Bérbe adott szőlőbirtokomból élek, de az életem a meséké. Ezt az erdőrészt, a kis heggyel együtt, megvettem, ide szoktam kijárni, írogatni. Van egy ajánlatom. Ha eljövök ide, ti meséltek arról, hogy mit láttatok, miről hallottatok az erdőben. Én cserébe adok nektek ezt-azt, ami nem terem nálatok: sajtot, kolbászt, szalonnát. Az, hogy vagytok, és ráadásul ilyen csöppnyi törpék, maradjon titok! Áll az alku? Ha igen, csapjatok a tenyerembe!

  Belecsapott a három törpécske, utána pedig mindhárman táncra perdültek örömükben, azaz négyen, mert Kelemen is velük táncolt.

  Szentül megfogadták: az egyezséget titokban tartják. Teljes titokban!

  Ám lehet teljes titokban tartani valamit, amit három szajkó is látott, halott? Aligha.

  Nem is maradt titokban a hír, gyorsan ide szállt, oda röppent, de, szerencsére, csak az erdőn belül.

  Mindhárom törpe berendezte odúlakását, ügyesen.

  Más fontos dolog nem történt?

  A baj nem jár egyedül, amint a mondás tartja, - de olykor az öröm sem. Megjelent három gyönyörű törpelány: Éva, Klári, Lili.

  A három törpelegénynek nagyon megtetszettek a lányok, de a lányoknak is a legények. Mi lett ennek a vége?

  Előbb három lakodalom, később itt is, ott is törpegyerekek születtek. A meseírót, Nyúllábú Kelement, a törpefeleségek, törpegyerekek bármikor az ujjuk köré tudták csavarni, annyira megszerette őket. Bármit kértek tőle, mindjárt igyekezett teljesíteni.

  Az igazsághoz azonban hozzátartozik: Kelemen a törpéktől kapott történeteket remekül feldolgozta. Hamarosan úgy hívták őt: a Mesekirály. Egy szépséges és dúsgazdag kisasszony előbb a meséibe szeretett bele, de, miután a szerzőt is megismerte, Kelemenbe is.

  Kelemen szíve is a leányhoz húzott, meseíró legényként bátor volt, ám udvarlóként kevésbé. Nem merte megkérni a leány, Harangvirágos Melinda kezét.

  A leány azonban látta, amit látott, tudta, amit tudott. Küldött egy saját kezűleg írt versikét Kelemennek:

  Bár csendes a harangvirág,
  vedd már, legény, észre:
  számot tarthatsz bízón, bátran
  egy leány kezére.

  Ki e leány? Nos, találd ki!
  Tőled csókot kaphat
  holnap, ha ott lesz hajában
  fényes, piros szalag.

  Éles eszű legény volt Kelemen, és amikor Melinda másnap megjelent nála, piros masnival a hajában, egyből megcsókolta, kettőből megkérte a kezét, - és mindjárt meg is kapta. Egykettőre túl voltak a lakodalmon, mézesheteken, - de a következő hónapok, évek, évtizedek is édesek maradtak mindkettőjüknek.

  A lakodalom után kiderült: Melindában is meseírói tehetség szunnyad, csak fel kell ébreszteni. Kelemen felébresztette. Miért legyen féltékeny a férj szerető feleségének írói sikereire, ha egyébként nincs oka a féltékenységre?

  Nocsak, nocsak, ilyen messzire vezethet, ha három törpécske nekiáll új lakást keresni!

  Lelkes Miklós
  (2013)


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Bakot lõtt a légpuskás

  Kóbor kutyára lõtt, de majdnem az unokáival sétáló nagymamát találta el egy putnoki férfi.

  A Putnoki Rendõrõrs ügyeletére érkezett bejelentés szerint a város belterületén egy férfi házának udvaráról lövéseket adott le, miközben a portája elõtt két unokájával egy nagymama sétált.

  A bejelentést követõen a helyszínre kiérkezõ rendõrök megállapították a lövést egy 48 éves férfi adta le. Elmondása szerint egy kóbor ebre célzott, mivel az nekiment a saját házõrzõjének.

 • A férfi aki tényleg nem fél! - Dobermannokat lopott a bátor tolvaj

  Három harci kutyát is ellopott egy bátor tolvaj kedden Köröshegyen – értesült a HavariaPress.

 • Táskaszarka róka

  Basel - Táskatolvaj róka garázdálkodik Svájcban.

  A vörös ravaszdi egy mezõn dolgozó parasztasszonytól lopta el annak táskáját. A nõ észrevette, amint a róka elfut pofájában a szatyorral, amelyben az asszonynak nem csak a pénztárcája volt, hanem házának összes kulcsa is. Egy férfi a róka után eredt, ám az állat jóval gyorsabb volt és hamar abbamaradt az üldözés.

 • Tengeri tehenet mentettek meg Fülöp-szigeteki halászok

  Manila - Partra vetett dugongot - egy tengeri tehénfélét - mentettek meg Fülöp-szigeteki halászok, akik a nyílt vízre tolták vissza a nagyon ritka és ezért védett vízi emlõst.

  A Természetvédelmi Alap (WWF) képviselõinek keddi közlése szerint a hûtõszekrény-méretû dugongot még szilveszterkor "ejtette foglyul" az apály Palawan szigetén, Puerta Princesa város közelében.

 • A kutyasétáltatás jobb családi program a közös étkezésnél

  A közös kutyasétáltatás még a közös étkezésnél is jobb a családi élet minõsége szempontjából - állítják brit kutatók.

 • Részeges szarvas a családi kertben

  Folyamatos aggodalomban él az a svéd család, akit sakkban tart a hívatlan vendég: egy részeges jávorszarvas beszokott a kertjükbe.

 • Majomtestõr kutya

  Peking - Kutyát kapott egy árva majomfi testõrnek, hogy az eb megvédje a nagyobb majmok támadásaitól egy kínai állatkertben.

  A gondozók már jó ideje felfigyeltek arra, hogy fõképp a hordavezér majom imádja megtépázni a kicsit, olyannyira, hogy az apróság abba bele is halhat. Többször is a gondozóknak kellett közbelépniük, hogy a bántalmazás ne legyen végzetes. Végül arra jutottak, hogy beraknak a majmokhoz egy kutyát, hátha az megvédi a majomfit.

 • Meghívó: Szeged Napja, Orpheus Önkéntes Közösségi stand

  Meghívó: Szeged Napja, Orpheus Önkéntes Közösségi standSzeged város meghívására az Orpheus Állatvédő Egyesület Önkéntes programja a Szeged Napi rendezvényen vesz részt. A 100 ezer főt megmozgató rendezvényen az Orpheus Önkéntes Közösség program standja szeretettel várja az önkéntesség iránt és az egyesület életével kapcsolatban érdeklődőket. A programon helyet biztosítottunk bemutatkozási lehetőséggel az ÉT-REND Egyesületnek, az Angyali.hu Alapítványnak, a Mátrix Közhasznú Alapítványnak, a Karitáció Szociális Alapítványnak és más szervezeteknek is. Lesz frissítő, játékos programok, nasi, szakmai és élmény kiadványok.

 • Észt szúnyogfogó bajnokság

  Valamelyest csökkent a szúnyogállomány Észtországban, miután országos szúnyogfogó bajnokságot rendeztek.

 • Durva - felgyújtotta a birokára lépõ lovat

  Hátborzongató kegyetlenséggel bosszulta meg egy román férfi azt, hogy birtokára lépett egy ló.

 • A szúnyogok a világ legveszélyesebb állatai

  Amint az április nyáriasabb arcát mutatta, azonnal felhangzott a zümmögésük. Mert a melegebb idõjárás köztudottan a szúnyogok idejét is jelenti. Április végén a lárvákból extra sebességgel bújnak elõ a csípõs rovarok, amelyek nem csupán bosszantóak, hanem nagyon veszélyesek is. Német biológusok szerint a legveszélyesebb állatok a világon - írja a Bild.

 • Abruzzói juhászkutya

  Az Abruzzói juhászutya (Cane de Pastore Maremmano-Abruzzese, Maremman) egy olasz pásztorkutya. Nemes vonalú, erõteljes és izmos. Az olaszok egyik leghíresebb nyájõrzõ kutyája. Pontos származása nem ismert. Egyes források szerint õsi olasz, illetve római fajta. Azoknak az õsi pásztorkutyáknak lehet a leszármazottja, amelyeket már a római kor elõtt is ismertek Maremma és Abruzzo tájain. Mások szerint azonban Közép-Ázsiából származik, alighanem azoktól a nagy fehér keleti nyájõrzõktõl, amelyek ezer évvel ezelõtt, lassan terjedtek el egész Európában.

 • Új pókfajt fedeztek fel a Szaharában

  Ez ám a sivatagi show! A Szaharában élõ guruló pók nem mászik, hanem lábait kerekekké gömbölyítve kényelmesen legurul a homokdûnéken. De ha üldözik, felfelé is képes gurulni!

 • Hosszúorrú csikóhalak születtek Nyíregyházán

  Hosszúorrú csikóhalak születtek NyíregyházánHosszúorrú csikóhalak (Hippocampus reidi) keltek ki a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumában. A leginkább sakkfigurára emlékeztető állatok 3-4 mm-esen látták meg a napvilágot, s most 4 hónaposan már nagyságuk elérte a 4 cm-t. A szülőállatok a bécsi Tengerek Házából (HAUS des MEERES – Aqua Terra Zoo) érkeztek 2012-ben egy tenyésztési program keretében. Mint minden csikóhal fajnál, ez esetben is igazi apás szülésről beszélhettünk, hiszen az utódok a hím állat költőtasakjában fejlődtek ki. A szaporodás során a nőstény tojócsövével ide helyezte be az érett ikrákat.

 • Éhes békák segítenek az indonéz kakaóültetvényeseknek

  Az Indonéziában õshonos békák védelme kifizetõdõ lehet az ottani kakaóültetvényeseknek: kutatók kimutatták, hogy egy õshonos békafaj az indonéz Celebesz szigetén behurcolt hangyákkal táplálkozik, és megakadályozza azok elterjedését és pusztítását.

 • Részeg lett a kelt tésztától egy osztrák kutya

  Részegségi tünetekkel szállítottak be egy hároméves labradort az állatklinikára az ausztriai Gmunden körzetben. A Dingo névre hallgató kutyának a vérében 1,6 ezrelékes (mg/ml) alkoholszintet állapítottak meg, pedig egy korty szeszt sem ivott.

 • Fénnyel vadászik az óriás tintahal

  Fényt bocsát ki az egyik óriás tintahalfaj, mielőtt megtámadja az áldozatát - figyelhető meg a nemrég nyilvánosságra hozott felvételeken, amelyek azért számítanak különlegesnek, mert korábban nem sikerült megörökíteni természetes környezetükben ezeket a mélyben élő állatokat.

 • Focilabda okozta egy kétméteres harcsa vesztét

  Berlin - Focilabda okozta egy kétméteres harcsa vesztét Németországban: a hal megpróbálta lenyelni, s megfulladt.

  A német rendõrség szerint az óriás harcsára hétfõn bukkantak: egy bajorországi csatornában a víz felszínén, kék-fehér labdával a szájában, hassal felfele lebegett a víz felszínén.

  Mint Karl-Heinz Kuberlein rendõrségi szóvivõ kedden kifejtette, a hal feltehetõleg megpróbálta megenni a labdát, ám az a torkán akadt.

 • Kóbor Állatok - Kóborállat helyzetkép

  Az ország 93.000. km2-es területén folyamatosan egymillió feletti a kóborrá vált "kedvencek" száma. Évente mintegy 150.000. állatot ölnek meg Magyarországon a gyepmesteri (sintér) telepeken! Az állatok felelõtlen szaporítása az anyagi haszon reményében folyik többnyire, de a tudatlanság is szerepet játszik az állapotokért.

 • Vadászok és állatmentõk segítségével fogtak be egy rókát

  Székesfehérváron a Tóvárosi lakónegyedben egy bokor alatt lapuló rókára lett figyelmes egy férfi, kutyasétáltatás közben. A róka miatt a rendõrség segítségét kérték.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása