rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Lelkes Miklós: A báró macskája

 • Share on Tumblr

  A báró macskája valójában a báró kislányának cicája volt, - de ne vágjunk a dolgok elébe. Ha már vágni van kedvünk, vágjunk inkább sonkába, ementáli sajtba, vagy más finomságba.

  · INGYEN Kiadványok· Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  No, szóval, élt-éldegélt egy parasztember, meg annak legényfia. Azt mondja az apa a fiának:
  - Felhős az ég, de majd csak kiderül, ami beborult. Gyerünk gombászni! Amit szedünk eladjuk a piacon, az érte kapott pénzt zsebre vágjuk. Így forog a világ, amin a féreg lyukat kirág!

  A fia rábólintott. Bementek az erdőbe, de eleredt az eső. Azt mondja az apa a fiának:
  - Sötétfelhős időben nem jó útra kelni. Ha több eszünk lett volna, otthon maradunk! Álljunk az alá a nagy bokor alá! Az á után jön majd bé, esőnk nem tart örökké!

  Odaálltak, de a makacs eső nem akart elállni, vagy odébbállni.

  Azt mondja a fiú:
  - Lassan átázik ez a sűrűlevelű bokor is! Ha több eszünk lett volna, inkább az alá a nagy fa alá állunk!

  Az apja rábólintott. Átmentek a fa alá. Ott korántsem áztak annyira.

  Fészek volt a fán, madarastul. A tiszteletlen madár meg pötty-pötty! - lepiszkította mindkettőjük kalapját.

  Szinte egyszerre mondták:
  - Ha több eszünk lett volna, nem megyünk ilyen fészekcsudás fa alá! Róka vigye a madarát, lecsúfolt-megcsúfolt bennünket, de megfizet érte! Felmászunk a fára, kiszedjük tojásait a fészekből, jó lesz otthon rántottának!

  Elkezdtek felfele mászni, de középtájon vékonyodni kezdtek az ágak, recsegtek-ropogtak. Azt mondja az apa:
  - Ha az ember lepottyan, nem biztos, hogy az meg se kottyan! Ha több eszünk lett volna, nem mászunk fel erre a fára! Kutya szőrén megy a kefe, másszunk hát fiam lefele!

  Elkezdtek visszafelé mászni, de egyszer csak felkiált a fiú:
  - Macskát látok, apám! Lent, az egyik bokor alatt. Piros nyakörv van rajta!

  - Akkor kutya az! - mondta az apja. Még sohasem láttam macskán nyakörvet!

  Lent kiderült: mégis macska. Az apa úgy vélte: bár van otthon macskájuk, jó lesz pótegerészőnek. A fia rábólintott, és az erdei sorsát panaszló, nyávogó cicát óvatosan betessékelte hátizsákjába.

  Hazafelé útjukban megéheztek. Kibontották a hátizsákot. A cica benne volt, a magukkal hozott kolbász szintén, de már a cicában. Megette az éhes nyávogó. Igaz, most már nem nyávogott. Szemrehányóan néztek rá.

  Az apa saját koponyájára ütögetett bosszúságában:
  - Ha több eszünk lett volna, otthagyjuk ezt a falánk állatot, ahol rátaláltunk! Hanem most már mit tehetünk? Ha macskába kolbász bú, bizony késő ott a bú! Vigyük haza ezt a kolbásszal telt macskát!

  A fiú rábólintott.

  Az erdőszélen a báró úrral találkoztak, aki nem messze lakott onnan, kidűlt-bedűlt kastélyában. Vadászruhában volt, vállán puska himbálódzott.

  Köszöntötték, kérdezgették:
  - Sikeres volt a vadászat, báró úr?! Mi van a tarisznyában? Fácán? Nyúl?

  A báró szomorúan válaszolt:
  - Nem vadásztam: egy macskát kerestem. A kislányom kedvence, de már egy hete sehol. Picimanci a neve, rajta piros nyakörv. Ma reggel a kocsmában is kihirdettem: habár nem vagyok már gazdag, mégis tizenkét csengő ezüstforintot fizetek annak, aki visszahozza. A kislányom ugyanis egészen belebetegedett a cica hiányába. Nem eszik, nem alszik, csak sír. Úgy szereti azt a cicát a kis copfos szeleburdi!

  A parasztember ravaszul tudakolta:
  - No és, ha véletlenül mi találnánk meg a cicát, a mi markunkba is leszámolná a báró úr azt a tizenkét ezüstforintot?!

  - Örömmel! - kapott a szón a báró. Maguknak egy paraszthajszállal még szívesebben, mint másnak, mert magukat ismerem, tudom milyen jó eszű, ügyes, szorgalmas emberek!

  A parasztember hümmögött, a fia ráhemmegett. Elbúcsúztak. Tettek néhány vargabetűt az erdőben, majd pedig nagy kiáltozások közepette, mintha éppen most találtak volna rá a cicára, visszatértek a báróhoz.

  Hozták, magasra feltartották a macskát.

  A báró szeme felragyogott. Kinyitotta vadásztarisznyáját, leszámolta az ígért tizenkét ezüstpénzt, és sietett haza, feleségéhez, kislányához.

  Amikor a báró eltűnt a láthatáron, az apa jót nevetett, vállon veregette fiát, ráütött szőrmellényén mindkét ezüstcsengésűvé lett zsebére, és elégedetten nyugtázta:
  - No, annyi eszünk van, hogy több se kell! Mi mindent veszünk majd rajtatok, kerek forintocska-barátocskáink!

  A fia rábólintott, de néhány lépés után kissé felhős arccal megállt:
  - Nem mondom, szép pénzt kaptunk azért az elkényeztetett úri macskáért, de hát a kolbász, amit a hátizsákomban elpusztított? Ha több eszünk lett volna, azt is szóvá, pénzzé tesszük, kárpótoltatjuk!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A terhesség hosszát a placenta szerkezete befolyásolja az emlõsöknél

  A méhlepény szerkezete határozza meg, hogy milyen hosszú ideig viselõs egy emlõs az utódjával.

 • Autókat tört össze egy elszabadult lovaskocsi Nagykanizsán

  Megbokrosodott lovak kilométereket vágtázva több autót is összetörtek szekerükkel Nagykanizsán kedden délután; az állatok könnyebb sérülést okoztak a magukkal vonszolt gazdájuknak is. Legalább kilenc autót tört össze a két ló vontatta kocsi, amelynek ámokfutása a kiskanizsai városrészbõl egészen a belvárosig tartott. Az állatoktól könnyebben megsérült gazda azt mondta: nem tudja mitõl bokrosodtak meg a lovai.

 • Állatvédõk tiltakoznak Mike Tyson galambshow-ja miatt

  Állatkínzással és illegális hazárdjátékkal vádolja egy nemzetközi állatvédõ csoport New Yorkban Mike Tyson egykori nehézsúlyú bokszbajnok televíziós galambshow-ját.

 • Lebuktak a tigriscsontbor állatkerti kotyvasztói Kínában

  Hagyományos "tigriscsontbor" titkos kereskedelmére derült fény egy északkelet-kínai Hejlungcsiang (Heilonjiang) tartomány tigrisparkjában - adta hírül a Shanghai Daily címû lap szerdán.

 • Kutya tartáshoz is kell a jogosítvány

  Kutya tartáshoz is kell a jogosítványA kutyatartáshoz szükséges lenne jogosítványra Magyarországon is, ezt az Orpheus Állatvédő Egyesület már többször hangoztatta. A cikk a bécsi helyzetről ad infókat. A statisztikák szerint a kötelező kutyajogsi óta felére csökkent a harapások száma. Az engedélyköteles fajtákat – bullterrier, staffordshire és amerikai staffordshire bullterrier, nápolyi, spanyol, brazil és bullmasztiff, tosa inu, pitbullterrier, rottweiler, argentin dog – egy szakértőkből álló zsűri választotta ki a kutyák harapásának erőssége, valamint a harapásos esetek gyakorisága alapján.

 • Víziszörnyet keresnek a tóban a kutatók

  Kutatóexpedíciót szervezett a Toronto melletti Simcoe-tóhoz egy kanadai tudóscsapat. A kalandorok azt a taviszörnyet keresik, melynek létezésérõl már a 19. században is legendákat meséltek a környékbeliek.

 • Részeg vadorzó lõtte ki a szarvast Sopronban

  Részegen és a vadásztársaság engedélye nélkül lõtt ki egy szarvast Sopron környékén egy férfi, a rendõrség nyomoz az ügyben.

 • Macska miatt állt a vasúti forgalom

  Zavart okozott az új-zélandi fõváros vonatközlekedésében egy macska – írta egy helyi újság csütörtökön.

 • Előre megérzik a hangyák a földrengést

  Előre megérzik a hangyák a földrengéstA hangyák előre megérzik a földrengést, jóllehet ennek ára az, hogy csapnivalóan választják ki lakóhelyüket. Gabriele Berberich, a Duisburg-Esseni Egyetem kutatója csapatával három éven át tanulmányozta az erdei vöröshangyák viselkedését Németországban. Arra az eredményre jutottak, hogy az apró, szorgalmas rovarok előszeretettel építik ki fészküket vetődések és repedések mentén, csupa olyan helyen, ahol gyakoriak a tektonikus mozgások, és földrengés esetén a leginkább beszakadhat a talaj. Az állatok magatartását videokamerákkal rögzítették.

 • Újabb embert ölt a medve Erdélyben

  Embert ölt a medve a Barcaságban. Az erdélyi Zernyest (Zarnesti) közelében az erdõt járó vadász talált rá egy ötvenéves férfi szétmarcangolt holttestére. A vidéken mintegy ötezer állat él szabadon.

 • Farba lõtte a kutyája

  Farba lõtt egy férfit a kutyája Új-Zélandon. A 40 éves illetõ vadászaton volt, épp beszállt autójába, amikor kutyája bepattant a másik ülésre, amelyen egy puska hevert.

 • Szexéhesek lettek a patkányok a kávétól

  Növeli a libidót a kávé a nõsténypatkányoknál - állítják amerikai kutatók, akik megfigyelték, hogy a koffein stimulálja az ébrenlétért felelõs agyterületet. A hatás természetesen embereknél is hasonló, de csak azoknál, akik nem szenvedélyes kávéfogyasztók.

 • Kung-fu Panda

  Kung-fu bajnokká avatják az egyetlen óriáspandát, amely Észak-Amerikában született. A kedves mackó az atlantai állatkert lakója, és a Kung Fu Panda 2 címû film elkészülte kapcsán érte a megtiszteltetés: Jack Black jelenlétében a stáb tiszteletbeli tagjává fogadták.

 • Mese egy okos tojásról, meg a vadlibákról

  Ha valakire az mondják, hogy okos tojás, hát az talán picikét tréfás dicséret, de sokszor egyúttal a túlzásba vitt észmozgatás miatti korholás is.

 • Pofonvágta a medve az idomárt

  Jól pofonvágta a Prima nevû 21 éves medvehölgy idomárját, Viktor Kudrjavcevet éppen fellépés elõtt, de a csapat nem mondta le mutatványát, és a sérült idomárt csak aztán vitték kórházba.

 • Drága büntetés jár a vadkutyák etetéséért Ausztráliában

  Hatalmas pénzösszeg fizetésére köteleztek egy fotóst Ausztráliában dingók etetése miatt.

 • Hidegvérû herceg: Harry mobillal filmezte a lefejezést

  Mobiltelefonjával filmezte le Harry herceg egy kecske lefejezését Afganisztánban. Az állatból karácsonyi ebéd készült. A The Sun címû bulvárlap fotóin jól látszik, ahogy egy brit katona egy hatalmas késsel nekikészül az állat lefejezéséhez. Harry herceg december 25-én egy napot töltött a nepáli gurkák elõretolt állásában, mindössze fél kilométerre a tálibok állásától.

 • Állatvédelem?

  Egy társadalom fejlettségének mércéje az, ahogyan az elesettekkel és kiszolgáltatottakkal - köztük az állatokkal - bánik.

 • 4 galamb a nadrágban

  Négy galambfiókát találtak egy utas nadrágjában a düsseldorfi repülõtéren.

 • Újabb megböbbentõ titokra derült fény a dinoszauruszokkal kapcsolatban

  Egy Arizonában felfedezett új dinoszaurusz faj azt sugallja, az õshüllõk nem úgy terjedtek el a világon, hogy legyõzték a többi fajt, hanem elõnyt kovácsoltak abból a természetes katasztrófából, mely elsöpörte versenytársaikat.

· INGYEN Kiadványok· Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása