rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Lelkes Miklós: A báró macskája

 • Share on Tumblr

  A báró macskája valójában a báró kislányának cicája volt, - de ne vágjunk a dolgok elébe. Ha már vágni van kedvünk, vágjunk inkább sonkába, ementáli sajtba, vagy más finomságba.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  No, szóval, élt-éldegélt egy parasztember, meg annak legényfia. Azt mondja az apa a fiának:
  - Felhős az ég, de majd csak kiderül, ami beborult. Gyerünk gombászni! Amit szedünk eladjuk a piacon, az érte kapott pénzt zsebre vágjuk. Így forog a világ, amin a féreg lyukat kirág!

  A fia rábólintott. Bementek az erdőbe, de eleredt az eső. Azt mondja az apa a fiának:
  - Sötétfelhős időben nem jó útra kelni. Ha több eszünk lett volna, otthon maradunk! Álljunk az alá a nagy bokor alá! Az á után jön majd bé, esőnk nem tart örökké!

  Odaálltak, de a makacs eső nem akart elállni, vagy odébbállni.

  Azt mondja a fiú:
  - Lassan átázik ez a sűrűlevelű bokor is! Ha több eszünk lett volna, inkább az alá a nagy fa alá állunk!

  Az apja rábólintott. Átmentek a fa alá. Ott korántsem áztak annyira.

  Fészek volt a fán, madarastul. A tiszteletlen madár meg pötty-pötty! - lepiszkította mindkettőjük kalapját.

  Szinte egyszerre mondták:
  - Ha több eszünk lett volna, nem megyünk ilyen fészekcsudás fa alá! Róka vigye a madarát, lecsúfolt-megcsúfolt bennünket, de megfizet érte! Felmászunk a fára, kiszedjük tojásait a fészekből, jó lesz otthon rántottának!

  Elkezdtek felfele mászni, de középtájon vékonyodni kezdtek az ágak, recsegtek-ropogtak. Azt mondja az apa:
  - Ha az ember lepottyan, nem biztos, hogy az meg se kottyan! Ha több eszünk lett volna, nem mászunk fel erre a fára! Kutya szőrén megy a kefe, másszunk hát fiam lefele!

  Elkezdtek visszafelé mászni, de egyszer csak felkiált a fiú:
  - Macskát látok, apám! Lent, az egyik bokor alatt. Piros nyakörv van rajta!

  - Akkor kutya az! - mondta az apja. Még sohasem láttam macskán nyakörvet!

  Lent kiderült: mégis macska. Az apa úgy vélte: bár van otthon macskájuk, jó lesz pótegerészőnek. A fia rábólintott, és az erdei sorsát panaszló, nyávogó cicát óvatosan betessékelte hátizsákjába.

  Hazafelé útjukban megéheztek. Kibontották a hátizsákot. A cica benne volt, a magukkal hozott kolbász szintén, de már a cicában. Megette az éhes nyávogó. Igaz, most már nem nyávogott. Szemrehányóan néztek rá.

  Az apa saját koponyájára ütögetett bosszúságában:
  - Ha több eszünk lett volna, otthagyjuk ezt a falánk állatot, ahol rátaláltunk! Hanem most már mit tehetünk? Ha macskába kolbász bú, bizony késő ott a bú! Vigyük haza ezt a kolbásszal telt macskát!

  A fiú rábólintott.

  Az erdőszélen a báró úrral találkoztak, aki nem messze lakott onnan, kidűlt-bedűlt kastélyában. Vadászruhában volt, vállán puska himbálódzott.

  Köszöntötték, kérdezgették:
  - Sikeres volt a vadászat, báró úr?! Mi van a tarisznyában? Fácán? Nyúl?

  A báró szomorúan válaszolt:
  - Nem vadásztam: egy macskát kerestem. A kislányom kedvence, de már egy hete sehol. Picimanci a neve, rajta piros nyakörv. Ma reggel a kocsmában is kihirdettem: habár nem vagyok már gazdag, mégis tizenkét csengő ezüstforintot fizetek annak, aki visszahozza. A kislányom ugyanis egészen belebetegedett a cica hiányába. Nem eszik, nem alszik, csak sír. Úgy szereti azt a cicát a kis copfos szeleburdi!

  A parasztember ravaszul tudakolta:
  - No és, ha véletlenül mi találnánk meg a cicát, a mi markunkba is leszámolná a báró úr azt a tizenkét ezüstforintot?!

  - Örömmel! - kapott a szón a báró. Maguknak egy paraszthajszállal még szívesebben, mint másnak, mert magukat ismerem, tudom milyen jó eszű, ügyes, szorgalmas emberek!

  A parasztember hümmögött, a fia ráhemmegett. Elbúcsúztak. Tettek néhány vargabetűt az erdőben, majd pedig nagy kiáltozások közepette, mintha éppen most találtak volna rá a cicára, visszatértek a báróhoz.

  Hozták, magasra feltartották a macskát.

  A báró szeme felragyogott. Kinyitotta vadásztarisznyáját, leszámolta az ígért tizenkét ezüstpénzt, és sietett haza, feleségéhez, kislányához.

  Amikor a báró eltűnt a láthatáron, az apa jót nevetett, vállon veregette fiát, ráütött szőrmellényén mindkét ezüstcsengésűvé lett zsebére, és elégedetten nyugtázta:
  - No, annyi eszünk van, hogy több se kell! Mi mindent veszünk majd rajtatok, kerek forintocska-barátocskáink!

  A fia rábólintott, de néhány lépés után kissé felhős arccal megállt:
  - Nem mondom, szép pénzt kaptunk azért az elkényeztetett úri macskáért, de hát a kolbász, amit a hátizsákomban elpusztított? Ha több eszünk lett volna, azt is szóvá, pénzzé tesszük, kárpótoltatjuk!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Támadnak a medvék a Bucsecs hegységben

  Hét sátrat szétszaggattak a medvék az elmúlt héten a Bucsecs hegységben, közölte a Dâmboviþa megyei Salvamont vezetõje. Doru Diaconescu szerint az állatok eledelt kerestek. A riadt turisták többségét a hegyimentõk szállásolták el, de voltak olyanok is, akik annyira megijedtek, hogy inkább hazautaztak.

 • Virágzik a Tisza Szeged alatt

  Rajzó tiszavirágok lepték el a Tisza felszínét Szeged és az országhatár között. A védett rovar nemcsak a Tisza jelképe, hanem jelzi a víz minõségét, a folyóban bekövetkezett ökológiai változásokat is.

 • Paris Hilton a hõs

  Paris Hilton húsz nyulat mentett meg a biztos haláltól. "Megláttam a nyuszikat az állatkereskedésben, ahol azt mondták, hogy a kígyóknak akarják odaadni õket."

 • Természetvédõk madárvadászat miatt kritizálják Montenegrót

  Radolfzell - A vándormadarak vadászata miatt bírálta a környezetvédõ német EuroNatur Alapítvány Montenegrót, ahol a vadászat ugyanis illegális, a balkáni ország kormánya mégis tolerálja ezt a cselekedetet.

 • Öt embert állítottak elő tiltott kutyaviadalon - videóval

  Öt embert állítottak elő tiltott kutyaviadalon - videóvalTiltott állatviadal részvevőin ütöttek rajta a rendőrök szombaton hajnalban Verpelét külterületén, egy tanyán. Öt embert őrizetbe vettek. Soltész Bálint elmondta: az akcióban a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság és az Egri Rendőrkapitányság nyomozói - a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségével - több embert előállítottak, a házkutatások során csaknem negyven harci kutyát, valamint kábítószergyanús anyagokat is találtak. Az egri kapitányság tiltott állatviadal szervezése, valamint állatkínzás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

 • Lelkes Miklós: A leány, a cica, az egér, meg a huszár

  Volt egyszer egy leány, aki az erdő sűrűjében éldegélt, takaros kis házikóban. Volt tehénlepényeket, meg tejet adó tehene, káposztát jóval nem kecsegtető, pákosztos kecskéje, rátarti lova, meg egy cicája: Hamiska Miska.

 • Állatbarát - állatvédelmi kiadványok INGYENESEN rendelhetõek az Orpheus Egyesülettõl!

  Állatbarát - állatvédelmi kiadványok INGYENESEN rendelhetõek az Orpheus Egyesülettõl!Rendelj INGYEN ÁLLATOS KIADVÁNYT!

  Az Orpheus Állatvédő Egyesületnél MINDEN INGYENES!

  Plakát, poszter, képeslap, matrica, naptár, ismertető kiadványok (esetenként limitált könyvek, kifestő füzetek, újságok) állatbarát - állatvédelmi (környezet, természetvédelmi) témakörökben egyesületünktől INGYENESEN rendelhetőek!

 • Az ausztrál dingó lehet a világ legrégebbi kutyafajtája

  Ausztrália ikonszerû dingója lehet a világ legrégebbi kutyafajtája egy most közzétett DNS-tanulmány szerint.

 • Lovat gázolt a vonat Hortobágyon

  A nagytestû állat az ütközéstõl elpusztult. Személyi sérülésrõl nem érkezett jelentés. A helyszínelés idején a vonatközlekedés szünetelt.

 • Jó stresszoldó: a kutyasimogatás

  Nem kell meginni egy pohár bort, és nem is kell megnézni a kedvenc szappanoperát a nap végén ahhoz, hogy valaki megnyugodjon. Kutatók arra mutattak rá: a legjobb stresszoldó, ha a munka után a kutyájukkal töltik az idõt az emberek. Ez a tevékenység ugyanis nagyon ellazít és kikapcsol.

  A kutya lelkesedése ugyanis "fertõzõ", a négylábú öröme gyorsan átragad a gazdira. A kutyatartó emberek lazábbak, inkább optimisták kevesebbet aggódnak a mindennapok gondjai miatt.

 • Egy teniszlabda okozta a víziló halálát

  Egy teniszlabda okozta a víziló halálátLenyelt egy teniszlabdát és elpusztult egy víziló a frankfurti állatkertben. A Maikel nevű állatnak elzáródott a bele a labdától – közölte pénteken a németországi intézmény, amely azt gyanítja, hogy egy látogató dobta a 39 éves bika szájába a teniszlabdát. Az állatkert ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. A gondozók vasárnap észlelték, hogy Maikellel nincs minden rendben. Az állatorvosi kezelés ellenére a több mint kéttonnás víziló csütörtökön elpusztult. A teniszlabdát a pénteken elvégzett boncolás során fedezték fel.

 • Lelkes Miklós: Az emberről, akinek igen nagy lábujja volt, meg a macskájáról

  Hol volt. hol nem, volt egy ember, akinek igen nagyra nőtt a nagy lábujja és úgy hívták: Nagylábujjú Balambér. Volt egy macskája is, amelyiknek viszont a termete volt nagy, de azért sokkal kisebb volt egy oroszlánnál, őt úgy hívták: Bundás Berci.

 • Modern angol harcos, a gyíkfejû kakas

  Miután államilag betiltották Angliában a kakasviadalokat, kiállítási célokra a kecses, finom felépítésû viadorok kerültek elõtérbe. Nem csak az angol futballdrukkerek harciasak, hanem a kakasaik is? Miután államilag betiltották Angliában a kakasviadalokat, kiállítási célokra a kecses, finom felépítésû viadorok kerültek elõtérbe. A viadalokat szem elõtt tartó régi tenyésztési irány harcos kakasai ennek a célnak már nem feleltek meg, ezért lassanként a "modern játékok" állatai léptek a helyükbe. Természetesen a modern harcosok õsei az óangol harcosok voltak, de a típus javítására bekeresztezték õket a malájokkal. Így a modern angol harcosok magasabb állásúak és karcsúbbak lettek.

 • Szopornyica

  A fiatal kutyák és macskák heveny ragadós betegsége, mely a nyálkahártyák hurutjában, ezenkivül pedig sokszor ideges tünetekben és sajátszerü bõrkiütésben nyilvánul. A fiatal kutyák között rendkivül gyakori (innen a másik neve: kutyabetegség) és igen sok esetben elhullásra vezet. Kizárólag ragályozás útján támad és terjed állatról állatra.

 • Sziámi macska

  A Sziámi macska egy kedvelt macskafajta, amely a Távol-Keletrõl származik. Nevüket Sziámról, a mai Thaiföldrõl kapták. Az elsõ példányt Peter Simon Pallas német természettudós pillantotta meg elõször és írta le, 1794-es Kaszpi-tengeri expediciója során. A macskák az 1870-1880-as években kerültek Angliába. A történetírók szerint Sir Owen Gould brit nagykövet, aki V. Rama sziámi király mellett teljesített szolgálatot, figyelt fel rájuk elõször 1884-ben. Két csokoládészínû példányt Pho és Mia nevû cicákat, hazavitt Angliába, és az egyik macska leszármazottja az 1888-as londoni macskakiállításon a Crystal Palace-ban, elnyerte "A legszebb macska" címet.

 • Hercules, a világ legnagyobb macskaféléje

  Hercules, a világ legnagyobb macskaféléjeBekerült a Guiness Rekordok Könyvébe Hercules, a közel fél tonnás oroszlán-tigris keverék. Miaú-ezredes, a világ legszőrösebb cicája után újabb macska került a 2014-es Guiness Rekordok Könyvébe. (Csak egy kicsit nagyobbacska.) Hercules, a 418 kg súlyú, több, mint 3 méter hosszú és vállánál közel 1,5 méter magas liger lett a világ leghatalmasabb macskaféléje. A liger egy különleges állatfaj, mely egy hím oroszlán és egy nőstény tigris keresztezésével jön létre. A kicsinyek szülei kétszeresére is nőhetnek és a házi macskánál százszor nagyobb termetűek.

 • Rászokott a dohányzásra a hollywoodi sztármajom

  A legismertebb nemzetközi állatvédõ szervezet, a PETA jogi lépéseket fontolgat Todd Phillips, a Másnaposok 2 címû vígjáték rendezõje ellen, mivel a filmben szereplõ majom a forgatás alatt rászokott a dohányzásra.

 • Imádnivaló családi fotók állatokról

  Imádnivaló családi fotók állatokrólAz állatvilágban éppúgy léteznek utódaikkal gondosan törődő, mint azokat a sorsukra hagyó szülők. Bizonyos fajok kis családban, mások nagycsaládban élnek. Akadnak olyanok, amelyek közösségeket alkotnak, de olyanok is, amelyeknek egyedei inkább magányosan kószálnak. Az alábbiakban imádnivaló fotókon láthatjuk, hogy miként nevelik fel utódaikat a falkában élő farkasok, az kicsinyüket féltő koalák, a csemetéiket ölelő szurikáták, a vándorló jegesmedvék, vagy éppen a meglepően gondos csimpánzok.

 • 100 legendás macska

  A 21. század hajnalán a macska vált a legnépszerûbb társállattá. Ez híven tükrözi az ember elragadtatását, amelyet a csodálatos háziállat iránt érez. A történelem során jó néhány híres macska neve maradt fenn.

 • Pandának, tigrisnek festett ebek

  Pandáknak, tigriseknek festik be kutyáikat jó páran Kínában, ez a legfrissebb állati divat.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása