rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Lelkes Miklós: A báró macskája

 • Share on Tumblr

  A báró macskája valójában a báró kislányának cicája volt, - de ne vágjunk a dolgok elébe. Ha már vágni van kedvünk, vágjunk inkább sonkába, ementáli sajtba, vagy más finomságba.

  No, szóval, élt-éldegélt egy parasztember, meg annak legényfia. Azt mondja az apa a fiának:
  - Felhős az ég, de majd csak kiderül, ami beborult. Gyerünk gombászni! Amit szedünk eladjuk a piacon, az érte kapott pénzt zsebre vágjuk. Így forog a világ, amin a féreg lyukat kirág!

  A fia rábólintott. Bementek az erdőbe, de eleredt az eső. Azt mondja az apa a fiának:
  - Sötétfelhős időben nem jó útra kelni. Ha több eszünk lett volna, otthon maradunk! Álljunk az alá a nagy bokor alá! Az á után jön majd bé, esőnk nem tart örökké!

  Odaálltak, de a makacs eső nem akart elállni, vagy odébbállni.

  Azt mondja a fiú:
  - Lassan átázik ez a sűrűlevelű bokor is! Ha több eszünk lett volna, inkább az alá a nagy fa alá állunk!

  Az apja rábólintott. Átmentek a fa alá. Ott korántsem áztak annyira.

  Fészek volt a fán, madarastul. A tiszteletlen madár meg pötty-pötty! - lepiszkította mindkettőjük kalapját.

  Szinte egyszerre mondták:
  - Ha több eszünk lett volna, nem megyünk ilyen fészekcsudás fa alá! Róka vigye a madarát, lecsúfolt-megcsúfolt bennünket, de megfizet érte! Felmászunk a fára, kiszedjük tojásait a fészekből, jó lesz otthon rántottának!

  Elkezdtek felfele mászni, de középtájon vékonyodni kezdtek az ágak, recsegtek-ropogtak. Azt mondja az apa:
  - Ha az ember lepottyan, nem biztos, hogy az meg se kottyan! Ha több eszünk lett volna, nem mászunk fel erre a fára! Kutya szőrén megy a kefe, másszunk hát fiam lefele!

  Elkezdtek visszafelé mászni, de egyszer csak felkiált a fiú:
  - Macskát látok, apám! Lent, az egyik bokor alatt. Piros nyakörv van rajta!

  - Akkor kutya az! - mondta az apja. Még sohasem láttam macskán nyakörvet!

  Lent kiderült: mégis macska. Az apa úgy vélte: bár van otthon macskájuk, jó lesz pótegerészőnek. A fia rábólintott, és az erdei sorsát panaszló, nyávogó cicát óvatosan betessékelte hátizsákjába.

  Hazafelé útjukban megéheztek. Kibontották a hátizsákot. A cica benne volt, a magukkal hozott kolbász szintén, de már a cicában. Megette az éhes nyávogó. Igaz, most már nem nyávogott. Szemrehányóan néztek rá.

  Az apa saját koponyájára ütögetett bosszúságában:
  - Ha több eszünk lett volna, otthagyjuk ezt a falánk állatot, ahol rátaláltunk! Hanem most már mit tehetünk? Ha macskába kolbász bú, bizony késő ott a bú! Vigyük haza ezt a kolbásszal telt macskát!

  A fiú rábólintott.

  Az erdőszélen a báró úrral találkoztak, aki nem messze lakott onnan, kidűlt-bedűlt kastélyában. Vadászruhában volt, vállán puska himbálódzott.

  Köszöntötték, kérdezgették:
  - Sikeres volt a vadászat, báró úr?! Mi van a tarisznyában? Fácán? Nyúl?

  A báró szomorúan válaszolt:
  - Nem vadásztam: egy macskát kerestem. A kislányom kedvence, de már egy hete sehol. Picimanci a neve, rajta piros nyakörv. Ma reggel a kocsmában is kihirdettem: habár nem vagyok már gazdag, mégis tizenkét csengő ezüstforintot fizetek annak, aki visszahozza. A kislányom ugyanis egészen belebetegedett a cica hiányába. Nem eszik, nem alszik, csak sír. Úgy szereti azt a cicát a kis copfos szeleburdi!

  A parasztember ravaszul tudakolta:
  - No és, ha véletlenül mi találnánk meg a cicát, a mi markunkba is leszámolná a báró úr azt a tizenkét ezüstforintot?!

  - Örömmel! - kapott a szón a báró. Maguknak egy paraszthajszállal még szívesebben, mint másnak, mert magukat ismerem, tudom milyen jó eszű, ügyes, szorgalmas emberek!

  A parasztember hümmögött, a fia ráhemmegett. Elbúcsúztak. Tettek néhány vargabetűt az erdőben, majd pedig nagy kiáltozások közepette, mintha éppen most találtak volna rá a cicára, visszatértek a báróhoz.

  Hozták, magasra feltartották a macskát.

  A báró szeme felragyogott. Kinyitotta vadásztarisznyáját, leszámolta az ígért tizenkét ezüstpénzt, és sietett haza, feleségéhez, kislányához.

  Amikor a báró eltűnt a láthatáron, az apa jót nevetett, vállon veregette fiát, ráütött szőrmellényén mindkét ezüstcsengésűvé lett zsebére, és elégedetten nyugtázta:
  - No, annyi eszünk van, hogy több se kell! Mi mindent veszünk majd rajtatok, kerek forintocska-barátocskáink!

  A fia rábólintott, de néhány lépés után kissé felhős arccal megállt:
  - Nem mondom, szép pénzt kaptunk azért az elkényeztetett úri macskáért, de hát a kolbász, amit a hátizsákomban elpusztított? Ha több eszünk lett volna, azt is szóvá, pénzzé tesszük, kárpótoltatjuk!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Mától szigorodnak az állattartási szabályok

  Mától (2012.08.01. naptól) szigorodnak az állattartási szabályok, az állatvédelmi bírság alapösszege ötezer forintról tizenötezerre nõ, de többszöri jogsértés esetén akár több százezer forintos bírságot is ki lehet majd szabni.

 • 30 pulóvernyi gyapjúval került elő az elkóborolt juh

  30 pulóvernyi gyapjúval került elő az elkóborolt juhChris évekkel ezelőtt kóborolt el, és az idők során mintegy 40 kilogrammnyi gyapjat növesztett. Ez akkora mennyiség, hogy minden bizonnyal bekerül a Guinness-rekordok közé. Harminc pulóvernyi gyapjúval került elő Chris, az évekkel ezelőtt elkóborolt merinói juh Ausztráliában. A kasztrált kost feltehetően csütörtökön nyírták meg először. Az elkóborolt állat az idők során mintegy 40 kilogrammnyi gyapjat növesztett. Ez akkora mennyiség, hogy a juhot befogadó canberrai állatmenhely vezetője, Tammy Ven Dange szerint minden bizonnyal bekerül a Guinness-rekordok közé.

 • Mérges pókokkal zárta össze magát egy ausztrál

  Csótányokkal és mérges pókokkal tölt el három hetet egy kirakatban egy ausztrál férfi, aki hétfõn foglalta el helyét a rovarok mellett Melbourne-ben.

 • Állatkísérlet 'Animal test' - A laborállatok általános ismertetõje

  Állatkísérletek a Magyar Oktatásban

  Tanárok boncolnak hüllõket, kisebb állatokat, orvostanhallgatók pedig a kisebb állatok mellett tucat számra operálnak tanulmányai éveik alatt macskákat, kutyákat. Vannak olyan telepek, ahol kifejezetten mûtétgyakorlat céljára tenyésztenek állatokat.

 • Megszökött otthonról, majd lefutotta a félmaratont egy nyolcéves labrador

  Megszökött otthonról, majd lefutotta a félmaratont egy nyolcéves labradorA verseny előtti éjszaka szökött el otthonról, majd csatlakozott a futóversenyhez, és szinte az egészet távot lefutotta. A Boogie nevű nyolcéves labrador pár száz méterrel a startvonal után kapcsolódott be az amerikai Evansville városában rendezett futóversenybe, majd 2 óra 15 perc alatt teljesítette a félmaratoni távot, ráverve a mezőnyben futó emberek többségére. A gazdátlanul futó kutyát a célnál az állatvédelmi hatóság emberei vették magukhoz és telephelyükre vitték. Közben a helyi rendőrség az interneten kért segítséget a maratonfutó blöki gazdájának megtalálásához

 • Birkát mentettek a tetõrõl

  Két egységnyi tûzoltó kellett ahhoz, hogy biztonságban kimenekítsenek egy eltévedt birkát, ami egy álmos dél-walesi kisváros egyik háztetejére tervezte kirándulását.

 • Róka, róka...

  Róka, róka,
  merre jársz?
  Tyúkól körül
  somfordálsz?
  Vigyázz, mert jön
  Kutya Pál,
  s rókafarkat
  harapdál!

 • Ejnye!

  Barnás bõrû hottentotta
  gondolta: strucctojást lopna.
  Strucctojásra rá is lele,
  ámde a strucc mit tett vele?
  Megszántam õt, ahogy ott állt,
  s kotta nélkül jajt kikottált:
  - Nagy csõr nagyot ad a búból.
  Máskor csenj tojást a tyúktól!
  Szomorú egy hottentotta,
  aki strucctól koppentotta!

 • Picipaci Pista és a beszélõ macska

  Hát, nem mondom, kicsit fura neve volt Pistának: Picipaci. Igaz, még furcsább volt nagybácsija, Picipaci Zebulon, aki az erdõben élt és varázslással foglalkozott. Utóbbi minden bûvös pálcás úrnál igen jövedelmezõ tudomány, de Picipaci Zebulonnál nem volt az, mert sok mindenkin segített, sok mindennel törõdött, csak a saját hasznával nem. Nem is örökölt utána unokaöccse, Picipaci Pista mást, mint egy kastélyocskát. Nem volt abban csak hét szoba, meg egy fekete-fehér foltos macska, Kicsitgézengúz Gedeon. Ám ez a cica nem akármilyen kandúrféle volt, mivel az emberi nyelvet is beszélte. Így fogadta a kastélyba beköltözõ Pistát:

 • Macska hívta ki a rendõröket

  Az új-zélandi rendõrök betörték a ház ajtaját és átvizsgálták a házat, persze kiderült, hogy hiába, csak a macska lépett véletlenül a telefonra.

 • Bölények kontra hangyák: látszatcsapatjáték és valódi

  London - A méhek és a hangyák, ellentétben más állatokkal, "élnek-halnak" a csapatjátékért, pontosabban közösségükért.

  Edinburgh-i és oxfordi egyetemi kutatók matematikai modelleket használtak az állati "tömegviselkedés" tanulmányozására.

 • Kutyaiskolába kerül a rendõrautót megtámadó pitbull

  Megtámadott egy rendõrautót, ezért kutyaiskolába kell járnia egy pitbull keveréknek az Egyesült Államokban.

 • Hetek óta hagyják lógni a macskatetemet

  Másfél hónapja lóg Rákóczifalván egy macskatetem a villanypózna tetején. A szerencsétlenül járt állat elszállítását sem az áramszolgáltató, sem a tûzoltóság nem vállalta. Hiába próbáltak a tulajdonosok segítséget kérni egy elpusztult macska elszállításához a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalván - számolt be róla elsõként a Szolnok-Jászkun Online. Az állat másfél hónappal ezelõtt mászott fel madárra lesve egy villanypóznára, ahol az áram agyonütötte, és a tetem ott maradt az oszlop tetején.

 • Különös kiscsikó: anyukája zebra, apukája szamár

  Különös kiscsikó: anyukája zebra, apukája szamárCsíkos lábakat örökölt anyukájától, szamár felsőtestet apukájától a kis állatkerti jövevény. Szabra született Mexikó Tamaulipas szövetségi államában! Hogy nem tudják, mi az a szabra? Egy szamár és egy zebra szerelméből született, édes kis patás állat. A kis szabracsikónak a lábai lettek zebracsíkosak, vagyis úgy néz ki, mintha csíkos harisnyája lenne, a felsőteste viszont tipikusan csacsis. A Khumba nevet adták neki. 70 centiméter magas és 26 kilót nyomott az első mérlegeléskor az állatkertben, ahol meglátta a napvilágot.

 • 60 centi vastag macskapiszok

  Chester Township (New Jersey állam) - Feltehetõen világcsúcs dõlt meg beltéri macskapiszok-vastagságból 61 centivel az Egyesült Államokban.

 • Az állatvédők új fegyvere a gyújtóbomba

  A brit rendőrség lezárta az oxfordi egyetemhez tartozó, menedzserképző Templeton College épületét, amelyben két gyújtóbombát találtak.

 • DiCaprio álma az volt, hogy állatokkal foglalkozzon...

  Micsoda veszteség lett volna, ha Leonardo DiCaprio, a Titanic sztárja valóra váltja gyerekkori álmát. A sikeres színész kamaszkorában ugyanis állatokkal szeretett volna foglalkozni.

 • A világ legapróbb állatai

  A világ legapróbb állataiA következő képek főszereplői imádnivaló, parányi állatok, akiket könnyű szem elől téveszteni. Nem csoda, hogy a világ legkisebb kaméleonjára csak néhány éve bukkantak rá a kutatók Madagaszkáron. Az állat kifejlett példánya is alig harminc milliméteres, az egyik legkisebb gerinces, amit ismerünk. De nem csak a legkisebb kaméleont, hanem aranyos kismókusokat, törpemajmokat és aprócska teknősöket is láthatunk a képeken. A világ legkisebb kaméleonja például a Brookesia minima. Ezek a cuki állatok aztán tényleg parányiak!

 • Ado 1 százalék

  Ado 1 százalékA négylábú védencek nevében is hálásan köszönjük mindazok támogatását, akik adójuk 1%-ának felajánlásával az állatok mentését segítik. Angyalaink nélkül a gazdátlan négylábúak nem juthatnának védelem alá, az állatvédelmi tevékenység az adó egy százalékának felajánlása nélkül nem lenne ilyen eredményes. Az Orpheus Gazdikeresõ Programja havi átlag 30-50 állatot juttat új, szeretõ gazdihoz, jelenleg rengeteg otthon nélküli állat várja a segítséget. Minden állatmentõ tevékenységkor a hála a segítõk felé irányul, akik nélkül a feladatok megoldatlanok maradnának. Köszönjük!

 • Párnák között heverésző kutyusok

  Párnák között heverésző kutyusokAzt már tudjuk, hogy a kutyusok szinte minden lehetetlen pózban eltudnak aludni. A most következő összeállításban pedig olyan kutyákat láthatunk, akik simán kitúrják gazdijukat az ágyból, hogy kedvükre lustálkodhassanak a puha párnák között. Egy egészséges, megfelelő tartási körülmények között élő kutya naponta kb. 12 órát tölt el alvással, és úgy tűnik, hogy sokan közülük ezt a lehető legkényelmesebb helyen szeretnék eltölteni. A következő képek egészen biztosan mosolyt csalnak minden kutyabarát arcára.