2024.04.19. - Emma

Kihaltnak hitt Pinokkió-gyíkot találtak

Kihaltnak hitt Pinokkió-gyíkot találtak
Kihaltnak hitt Pinokkió-gyíkot találtakEcuador felhőerdeiben ismét felfedezték az ötven évig kihaltnak hitt Pinokkió-gyíkot. Miután egy csapat fotós és kutató három éven át kereste a hosszú orrú állatot, az ország északnyugati részének egyik érintetlen felhőerdejében bukkant rá. A Pinokkió-anolisznak is nevezett állatot először 1953-ban fedezték fel, ám a hatvanas évektől egészen 2005-ig egyáltalán nem látták. Ekkor azonban egy ornitológus észlelte egyik egyedét Ecuador ugyanezen félreeső régiójában. A jelen kutatás alapját képező észlelés a harmadik alkalom 2005 óta, hogy a gyíkfajt kiszúrták.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kutatók általában éjszaka keresik a gyíkfajokat, amikor a legtöbb állat alszik, és amikor színük haloványabbá válik, illetve kisebb valószínűséggel menekülnek el. A csapat egyik tagja még januárban pillantotta meg a megfigyelt hím anoliszt egy csermely feletti faágon. Éjszakára befogták, majd természetes környezetében, reggel kapták lencsevégre.

Arteaga és csapata azért kutatta a gyíkfajt, mert ez volt az utolsó, amelyre szükségük volt könyvük (A Mindo kétéltű- és hüllőfajai) befejezéséhez.

A Pinokkió-anolisz (Anolis proboscis) veszélyeztetett faj, csupán négy helyszínen található meg, javarészt egyetlen útvonal mentén – állítja a Nemzetközi Természetvédelmi Unió. Arteaga hozzátette, a gyíkok között az egyik legkisebb elterjedési területet mutatják.

A faj orrszerű függeléke a nemi kiválasztódás eredménye, és valószínűleg nincs más célja, mint a hím megfelelő génjeit hirdetni a nőstényeknek. A faj nőstényei ugyanis nem rendelkeznek ilyen ékességgel.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra