2024.04.25. - Márk

Kutyavilág jön az üdülő kutyákra! Ugatni tilos, a póráz kötelező!

Kutyavilág jön az üdülő kutyákra! Ugatni tilos, a póráz kötelező!
Kutyavilág jön az üdülő kutyákra! Ugatni tilos, a póráz kötelező! Elindult az önkormányzatoknál a tilalmi rendeletalkotás második hulláma. A helyi képviselő-testületek megmondhatják, mik „a közösségi együttélés alapvető szabályai” náluk, és szinte bármiért 150 ezres bírsággal fenyegethetnek, ami szerintük ebbe nem fér bele: a póráz nélküli kutyasétáltatástól kezdve a 14 év felettiek hintázásáig. Aki nyaralni indul a kutyájával a Balatonra, nem árt, ha előtte alaposan körülnéz az üdülőhely rendeletei között, mert előfordulhat, hogy 150 ezer forintos bírságot vesz a nyakába a kutya pancsolni hagyásával.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az önkormányzatok idén megint lehetőséget kaptak arra, hogy rendeletben megtiltsanak és pénzbírsággal fenyegessenek mindenféle olyan dologért, amik egyébként nem minősülnek bűncselekménynek, sőt még csak szabálysértésnek sem. Az Alkotmánybíróság tavaly már alkotmányellenesnek minősített egy törvényhelyet, mely ilyen hatalmat adott az önkormányzatok kezébe, de nem kellett soká várniuk az új esélyre.

Január elsejétől életbe lépett egy másik törvény, amely egyelőre nem alkotmányellenes. Ez felhatalmazást ad minden helyi önkormányzat képviselő-testületének arra, hogy rendeletben határozza meg „a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit”.
Azóta sorra születnek a „közösségi együttélés alapvető szabályairól” szóló önkormányzati rendeletek. Közös bennük, hogy 50 ezer forintig terjedő helyszíni és 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal fenyegetik azt, aki nem tartja be a rendeletben foglaltakat.

Sokba lehet a baki

• Kőteleken az ugatós kutyák gazdáinak lehet félnivalójuk, ugyanis ott „a közösségi együttélés alapvető szabályai elmulasztását követi el az, aki az ebet úgy tartja, hogy az mások nyugalmát tartósan és rendszeresen zavarja”.

• A belügyi tárca letett arról, hogy törvényben tiltsa a póráz nélküli kutyasétáltatást, ám megtette ezt saját hatáskörében például a XIII. kerület, Keszthely és Pákozd.

• Székesfehérváron ebet lakóházi folyosón, liftben csak szájkosárral lehet vezetni.

• Tilos kutyát a tóban fürdetni például Velencén, Balatonkeresztúron és Pákozdon.

• Számos helyen korlátozzák a kutyák számát, de Szárszón háztartásonként macskából sem lehet kettőnél több.

• Keszthelyen nem csendülhet fel a Family Frost jellegzetes dallama, mert az árusításkor duda, dallamkürt stb. nem adható, valamint hangosítás, hangos reklám nem használható”.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra