2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kié legyen a cica?

A furcsa nevû faluban, Palacsintabependerítõben, megjelent egy gyönyörû, barna bundás cica. Miként került oda? Nem kötöm az orrotokra, nehogy megnyúljon a nózitok!
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Volt abban a faluban három csinos, fiatal szomszédasszony: Márti, Klári, Sári. Mindegyiktõl kapott nevet a cica. Az egyik Nyávogicának, a másik Bajszoskának, a harmadik Barnabundillának hívta.

Nem bánta ezt a cica, mert mindegyiktõl eleséget is kapott, új neve mellé.

Mégis megtörtént a baj, mert mindhárom asszony magának követelte a cicát.

No, ezen kissé hajba kaptak, de azért még maradt hajuk elég. Férjeik a hangos szócsata miatt gyorsan elsiettek a kocsmába. Abban a faluban úgy vélték: kicsi kocsma, zöld vagy kék, asszonynyelvtõl menedék.

A bíró éppen arra ment, felfigyelt a perpatvarra. Emlékezett Arany János A fülemile címû versére. Nem ismeritek? No, abban nem macska van, hanem madár, a bíró sem olyan becsületes, mint Palacsintabependerítõ igazságot szolgáltatója, de azért abban is van egy peres ügyecske, mint ebben a macskás történetben.

Az asszonyok megkérték: tegyen igazságot. Kié legyen a cica?

A bíró így szólt:
- Ugye, nem vághatom háromfelé a cicát, hogy mindegyiküknek egyenlõen jusson belõle?

Az asszonyok helyeseltek. Igaz, ami igaz!

- Ha pedig nem, - folytatta a bíró - akkor a cica mindig azé, akinek a háza táján tartózkodik, és addig, ameddig ott van. Bölcs törvénykezésem díja, hogy épüljön út a faluból a Pilimpalam tóig. Ez magukra tartozik.

Megijedtek az asszonyok, tiltakoztak:
- Az útépítés férfimunka!

A bíró nevetett:
- Mondtam én, hogy maguknak kell megépíteni? Mire valók a férjek? Egy-két puszi, s máris ugrik a nyuszi. Tudják azt maguk jól!

Az asszonyok tényleg tudták. A férjek elõször kicsit morogtak, de az asszonyok arra hivatkoztak: ha megépül az út, a férjek esõs idõben is elmehetnek potykát fogni ebédre, mert nem lesz az a feneketlen sár!

Elkészült az út, nem is hozott bút. Ellenkezõleg: örömet. A barna bundás cica is meghálálta a kapott jómódot, mert kiscicákat szült.

Ugye, ki tudjátok számolni, hogy hányat, ha mindegyik asszonynak két-két kiscica jutott?

Ha igen, akkor kérhettek jutalmul egy barackot a fejetekre apukátoktól.

Különben kérhettek mást is, például anyukátoktól túrós palacsintát.

Lelkes Miklós (2012)
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra