rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Talán manó talányai

 • Share on Tumblr

  Talán manó tölgyfa üregében lakott. Szeretett ott lakni, mert a fa ellátta makkal, abból ágyat, asztalt, széket készített magának. A makk kupakja sapkát is adott neki, meg ilyen kupakot bögreként is használhatott.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Télire jól felkészült, mert sok száraz szöszt, szõrt, elhullajtott madártollat összegyûjtött, hogy azzal szigetelje el lakását a hidegtõl. A tölgyfát ugyanis nem fûtötték, igaz, fûtési díjat sem kellett fizetnie.

  A manónak volt egy hideget kiûzõ versikéje is, amit maga költött, és amit az erdei irodalom gyöngyszemének gondolt. Így hangzott:

  Ki lakomból hideg, ki,
  mert nem szeret itt senki!
  Bár a nevem csak Talán, -
  én sem szeretlek. Nem ám!

  Talán manó leírta a versikét egy tölgylevélre, és megpróbálta eladni néhány állatnak. Nem sikerült. A mókus elismerte, hogy a hideget kitessékelõ versike jó, de az õ neve nem Talán, hanem Mókázófi Mokkafi. A harkály szerint a hideg valószínûleg sejti, hogy õt mindenütt hidegen fogadják, nem szeretik, így a manó rímes találmányát nem méltányolta, és inkább a fából tessékelt ki egy kukacot.

  A feketerigó volt a legudvariasabb. Füttyentett:
  - Firefurafirió! Ez a versi csuda jó!

  Így dicsérte meg a manó versét, de utána megint füttyentett egyet, és elrepült. A versre fütyült, - vagy a versike hideget menesztõ hatalmára? Ki tudja?

  Talán manó éléskamrája is a fában volt. Erdei mogyoróból, szárított vadalmából, vackorból, szederbõl, galagonyából, csipkebogyóból, gombából csinos készletet halmozott fel. E szorgalom eredményeképpen jutott ideje tûnõdni is ezen-azon. Már jól benne volt az erdõ az õszben, mégis most jutott a manócska eszébe a kérdés: HOVÁ MENT A NYÁR?

  Megkérdezte a cinegét, de az nagyon bizonytalan választ cinegett ki:
  - Lehet, hogy elvitték a fecskék.. Ni, ott fut egy pele, - tán valamit lele?

  A manó sokszor látott már mogyorós pelét, hol mogyoróval, hol mogyoró nélkül, így megmaradt az eredeti kérdésénél:
  - Elvitték volna a kékfrakkosak? Hová vihették?

  Utóbbit a cinege nem tudta, de azt igen: miként húzza ki a fakéreg alatt rejtõzõ bogárkát. Ki is húzta!

  A nyár eltûnése a vaddisznókat nem izgatta fel, csak annyit mondtak a manónak: röf, röf, röf! A mókus szerint a nyár átugrált egy másik erdõbe, mert nem szereti az õszt, és téli álomra sem hajlandó hajtani a fejét. A sündisznó csak zörgéssel felelt a manónak, egy nagy halom lehullott sárgásbarna levél alól.

  Gondolt egyet Talán manó, kettõ lett belõle. Ha nem találta meg a választ a talányra, hogy miért és hová ment el a nyár, akkor jöjjön egy másik rejtély: mikor lesz itt a tél?

  A róka bosszús volt, mert a vadlibák mind elrepültek, és egyiktõl sem kapott elõtte csõrös búcsúcsókot. E borús hangulatában félvállról felelt a manónak:
  - Akkor lesz itt a tél, ha megjön.

  - Hát ez igaz, - gondolta a manó - de mire megyek vele? Újabb kérdést szül az ilyen válasz: no és mikor jön meg?

  A medve hosszan töprengett a tél eljövetelének idõpontján. Háromszor is elmagyaráztatta magának, hogy mi is az a tél, de utána meglepõen okos választ adott:
  - Akkor jön el a tél, amikor én bebújok elõle az odúmba!

  - No és mikor fogsz bebújni az odúdba? - érdeklõdött kíváncsian Talán manó.

  A medve azonban erre nem tudott értelmes választ adni, csak összevissza dörmögött. Hát az észkerék furcsa találmány, - de láttam én már olyanokat, akiknél hamarabb leállt a kerékforgás, pedig nem is voltak medvék.

  A sikertelenségek után azonban a siker is felütötte a fejét. Megjelent egy gyönyörû hajú, arcú, termetû, és igen okos manóhajadon: Hagydnekemke Katalinka.

  A széphajú hajadon leány így szólt Talánkához:
  - Miért kérdezgeted körbe kérdéseiddel e kerek erdõt, ami nem is kerek, Talán Tibike? Nagyon ügyesen kérdezel, elismerésem, de hadd bizonyítsam be: legjobb a kérdés és válasz cserebere! Elõször én kérdezek, te válaszolsz, de õszintén:
  - Szeretsz te engem, vagy csak meresztgetni szoktad rám azokat a nagy kerek szemeidet, mert megigézett a szépségem?

  Talán manó e kérdésre majd hanyatt esett a meglepetéstõl. Hû, ilyen jó kérdés, amire jó válasz, meg további kérdés adható! Remek, a szíve máris remeg!

  Boldogan röpült ki a szívébõl-szájából a kérdéssel megtoldott választ:
  - Én úgy szeretlek Katalinka, mint a medve a mézet, csak még annál is jobban, mert neked nincsenek szúrós méheid. Te is szeretsz engem, édesen, mézesen?

  Katalinka mindjárt megfogta Talán Tibi manó kezét, de nem talán, hanem valóságos bizonyossággal:
  - Én is szeretlek, ezt tisztáztuk, és így máris megbeszélhetjük a lakodalom idõpontját! Jövõ héten jó lesz? Hegyen-völgyön lakodalom lesz, mindenkit meghívunk, akitõl ajándékot remélhetünk! Minden vendég annyi makkot ehet, amennyit csak akar. Aki nem eszi a makkot, az sem marad éhen sokáig, mert a lakodalom után, másnap, azt ehet, amit talál.

  A lakodalomban derült ki, hogy Talánka Tiborné, született Hagydnekemke Katalinka nem csak szép, de tudós manófeleség, mert még olyan kérdésekre is tudja a költõi választ, mint arra: a nyár hova tûnt, és mikor jön a tél. Valamelyik erdei kópé rögtön megzenésítette Katalinka versét, amelynek szövege így hangzott:

  Mikor itt a SZEPTEMBER,
  elszökken a nyár.
  A szöcskétõl tanulta,
  aki úgy ugrál?
  Fecske elszáll, e tájon
  már nem csivitel,
  irányt vesz a gólya is
  Afrikára, s el!
  Miért szökkent el a nyár?
  Itt a felelet:
  három évszakot hagyott
  nekem és neked.
  OKTÓBERBEN levél hull,
  színvásár ragyog, -
  te ne búsulj, férjecském,
  csókom megkapod!
  NOVEMBERBEN az esõk
  szõnek fonalat,
  de szívünkben boldogság,
  hidd el, megmarad!
  DECEMBERBEN jön a tél,
  lehet, hogy havaz,
  s JANUÁR, meg FEBRUÁR
  havat ott maraszt,
  ám felfénylik hóvirág,
  fehér, hallgató,
  jégorr cseppen, tündököl
  tavasz, halihó!
  Zöld zászlókkal MÁRCIUS,
  a szemekbe néz,
  elõbb félénk, késõbb már
  oly büszkén merész!
  Gólya eljön, s béka, bús,
  brekeg õs hibát:
  - Mért hagytad ott, Hosszúcsõr,
  azt az Afrikát?
  Hancúroznak a nyuszik?
  Ez már ÁPRILIS,
  s napernyõ vált esernyõt, -
  szeszélyeskedik.
  MÁJUS ringat pirosat,
  sárgát és lilát,
  kék kétkedik, le-lenéz:
  - Ez csodavilág?
  Itt a nyár, a JÚNIUS?
  A föld melegebb,
  s vakációt vár, nagyon,
  iskolás gyerek.
  JÚLIUSBAN Nap koma
  túl heves lehet,
  fejre sapkát, jöjjön ing, -
  s bõröd mentheted!
  Hidd el nekem: bõr, vörös,
  napokig de fáj!
  Ideje ezt, mondom én,
  megjegyezni már!
  AUGUSZTUSBAN dinnyebál, -
  csak a darazsak!
  Rájuk vigyázz, barátom:
  meg ne szúrjanak!
  Újra itt a SZEPTEMBER,
  nyár el, - s bánat nõ?
  Tõlünk is függ, férjecském,
  szívbéli idõ!

  Ha Kerekerdõben jártok, kopogtassatok be Talánkáékhoz! Azóta két manógyerekük született: Talánka Katika és Talánka Tibike. Eljátszhattok velük!
  Biztosan kaptok egy makk kupaknyi erdei málnaszörpöt is a szüleiktõl.

  Azt mondjátok, hogy egy makk kupaknyi ital nektek nem elég?

  Ne legyetek telhetetlenek! Jól jegyezzétek meg a mondást: KI A KICSIT NEM BECSÜLI, AZ A NAGYOT NEM ÉRDEMLI. Becsüljétek meg a kicsit is, és baktassatok tovább az erdõben, szomjasan ugyan, - de abban a vigasztaló tudatban: a nagyot is megérdemelnétek! Akár málnaszörpbõl is, egy egész, tele pohárral..

  Lelkes Miklós (2012)


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Olasz állatvédõk a hermelinrõl való lemondásra biztatják a pápát

  Vatikánváros - Olasz állatvédõk arra szólították fel XVI. Benedek katolikus egyházfõt, hogy mondjon le a fejfedõinek és palástjainak hermelinprém-díszítésérõl, és kérésük alátámasztására a pápa közismert macskaimádatára hivatkoznak.

  Az AIDAA állatvédõ szervezet, amelynek fehér nyúl a logója, aláírásgyûjtést kezdeményezett céljának elérésére, és felkérte a német születésû egyházfõt, hogy egyáltalán ne viseljen többé állati prémet. A felhívást már több mint kétezren írták alá.

 • Paul McCartney az állatkísérletek ellen

  Paul McCartney egykori Beatles-tag bekapcsolódott egy állatkísérletek elleni kampányba, mert ezek a kísérletek szerinte "az orvosi kutatás sötét korszakának maradványai".
  A Peta állatvédõ szervezet internetes honlapján megjelent nyilatkozatában a 63 éves rocksztár úgy vélekedett, hogy nem szabad már olyan nagyon bízni "a laboratóriumokban tevékenykedõ fehér köpenyes emberekben".

 • Ebnek való sör egy brit kocsmában

  Kifejezetten kutyáknak való sörrel - is - szolgál egy brit kocsma. A gosforth-i The Brandling Villa nevû ivó kínálata bõvült a különleges itallal, amelyet ebbarátnak minõsít a kocsma.

 • A 26 éves Corduroy a világ legidősebb macskája

  A 26 éves Corduroy a világ legidősebb macskájaAz Amerikában élő, 26 éves Corduroy-t jegyezte be a Guinness World Record a világ legidősebb macskájaként. Corduroy egy vidéki település, a Portlandtól 160 kilométerre fekvő Sisters lakója Oregon államban. Gazdája, Ashley Reed Okura szerint valószínűleg azért ért meg ilyen nagy kort, mert nagyon sokat van a szabadban és rengeteg szeretetet kap. Reed hétéves korában vette magához, és engedte, hogy szabadon bóklásszon, vadászon a birtokán. A cica az egerek hajkurászásán kívül a cheddar sajtot is kedveli. A korábbi korrekorder, a San Diegó-i Tiffany Two 26 éves és 204 napos korában június 3-án pusztult el.

 • Welsh terrier

  A welsh terrier az egyik legõsibb kutyafajta, Wales-bõl, Nagy-Britanniából, az airedale terrier egyik õse. Magyarországon csak elvétve vadásznak vele, luxuskutyaként tartják.

 • Keresztes harcol a vérszívókkal

  A kullancsok nemcsak az emberekre, hanem az állatokra is veszélyesek. Keresztes Ildikó nagyon félti a kedvencét a vérszívóktól, hiszen az állat akár bele is halhat egy fertõzött egyed csípésébe.

 • Három napig raboskodott a macska

  Szombathely - Látványos szabadítási akciónak lehettek szemtanúi a járókelõk csütörtök délután Szombathely belvárosában. Harmadik napja hangzott keserves macskanyávogás egy belvárosi újságospavilon alól. A közeli házban lakók hiába zörgették meg a deszkákat, a panaszos sírás újból elkezdõdött. A városi gyepmester sem tudott mit kezdeni a helyzettel, mivel nem talált macskát a pavilon alatt.

 • Sajátos alakú fosszíliát fedeztek fel kanadai kutatók

  Sajátos alakú fosszilíát fedeztek fel kanadai kutatók. A korábban ismeretlen, kambriumi idõszakból származó állatot Spartobranchus tenuis-nak nevezték el. A furcsa kinézetû lény valószínûleg az õsi rokona a ma létezõ makk férgeknek.

 • Abruzzói juhászkutya

  Az Abruzzói juhászutya (Cane de Pastore Maremmano-Abruzzese, Maremman) egy olasz pásztorkutya. Nemes vonalú, erõteljes és izmos. Az olaszok egyik leghíresebb nyájõrzõ kutyája. Pontos származása nem ismert. Egyes források szerint õsi olasz, illetve római fajta. Azoknak az õsi pásztorkutyáknak lehet a leszármazottja, amelyeket már a római kor elõtt is ismertek Maremma és Abruzzo tájain. Mások szerint azonban Közép-Ázsiából származik, alighanem azoktól a nagy fehér keleti nyájõrzõktõl, amelyek ezer évvel ezelõtt, lassan terjedtek el egész Európában.

 • Rejtélyes hal: átlátszó a vére és nincsenek pikkelyei

  Teljesen átlátszó a vére és nincsenek pikkelyei egy tokiói akváriumban megtekinthetõ rejtélyes mélytengeri jéghalfajnak, amely az Antarktisz ezer méter mély vizeibõl származik.

 • A majmok szeretnek tévét nézni

  A majmok szeretnek tévét nézni - állapították meg japán tudósok. A Kiotói Egyetem fõemlõskutatói egy makákóval nézettek - neki való - mûsort: cirkuszi elefánt, zsiráf, tigris voltak a fõszereplõi.

 • Halálra éheztetett állatokat találtak Tiszadobon

  Két hete se élelmet, se vizet nem kaptak azok az állatok, amelyek tetemeire kedden bukkantak egy tiszadobi tanyán. Az életben maradt sertések kínjukban már fajtestvéreikből eszegettek.

 • Kimentették a kutyát a megolvadt jégbõl

  Egy nagy testû kutyát mentettek ki a jeges Zagyvából a szolnoki tûzoltók kedd délután - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a szolnoki tûzoltóság sajtóügyeletese.

  A folyó vasúti hídhoz közeli szakaszán, a parttól 30 méterre szakadt be a jég egy nagyobb kutya alatt. A tûzoltók csónakon közelítették meg az állatot. A mentést nehezítette, hogy a csónak elõtt csáklyával és bontóbaltával kellett a jeget feltörni, hogy a közelébe jussanak a fuldokló állatnak.

 • Veszélyes házikedvencek

  Fenevadak a lakásban

  Néhány veszélyes állathoz elég könnyû hozzájutni. Elég csak bemenni egy állatkereskedésbe, és ha a vevõ nem gyerek, el is vihet egy skorpiót vagy egy kígyót. Igaz, hogy ezeknek a tartásához engedély kell, de ezt vásárláskor nem kell feltétlenül lobogtatni. Ha viszont bajt okoznak, az még akár bûncselekménynek is számíthat.

 • Kivilágítatlan, hófehér lovon hóesésben

  Cody - Közterületi ittasságért állított elõ a rendõrség lovastul egy férfit az Egyesült Államokban: az illetõ hatalmas hóesésben veszélyeztette a közúti forgalmat.

  A hatóság emberei egy autós bejelentése nyomán állították meg a 28 éves Benjamin Danielst hófehér lován. (A ló eredendõen is fehér, de a hó még "rátett").

 • 24 évesen halt meg a világ legidősebb macskája

  24 évesen halt meg a világ legidősebb macskájaElhunyt Nagy-Britanniában a világ igazoltan legöregebb macskája, amely öt brit miniszterelnököt és három pápát „fogyasztott el”. Huszonnégy évesen fertőzés okozta a halálát. Poppynak még nincs a Guinness-világrekordok által hivatalosan kijelölt utóda, egyelőre keresik azt a macskát, amely átveszi a rekordot a pénteken eltávozott állattól. „Tudtuk, hogy öreg már, de így is nehéz” – mondta a nőstény állat Bournemouthban élő gazdáját. Poppyt alig néhány héttel ezelőtt ismerték el hivatalosan a világ legöregebb macskájának.

 • Kutyája vezette eltûnt jegygyûrûjéhez az elkeseredett nõt

  Az állat kisebb csodát hajtott végre, hiszen a 100 hektáros erdõs területen bárhol rejtõzhetett a gyûrû egészen három héten át.

 • Kormányfõjós krokodil

  Nõi gyõzelmet jövendöl az ausztráliai választás eredményeként Harry, az ötméteres jóskrokodil.

 • Macskamama neveli az újszülött vöröspandakölyköt

  Amszterdam - Házimacska fogadott be kicsinyei közé egy születése után magára hagyott vöröspandakölyköt az amszterdami állatkertben.

  Tíz nappal ezelõtt két kis vörös macskamedve, azaz vöröspanda jött világra a holland állatkertben, ám a kölyköket Gladys, az anyjuk magukra hagyta. A csöppnyi pandákat egy ideig inkubátorban tartották, majd az egyik gondozó macskája, amelyik éppen megkölykezett, befogadta õket a kiscicák közé.

 • Megmentik az ördögöt!

  Ausztrál kutatók összefogtak a világ számos pontján lévõ állatkertekkel és természetvédelmi parkokkal, hogy megpróbálják megmenteni a híres erszényes vagy tasmán ördögöt. A világ legnagyobb erszényes ragadozóját rejtélyes arctumor tizedeli. A szakértõk attól tartanak, hogy 30 éven belül kipusztulhat a rendkívüli állat. Abban reménykednek, hogy ha kitelepítik Tasmániából az egészséges példányokat, akkor gondoskodnak a faj jövõbeni fennmaradásáról.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása