rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Talán manó talányai

 • Share on Tumblr

  Talán manó tölgyfa üregében lakott. Szeretett ott lakni, mert a fa ellátta makkal, abból ágyat, asztalt, széket készített magának. A makk kupakja sapkát is adott neki, meg ilyen kupakot bögreként is használhatott.

  Télire jól felkészült, mert sok száraz szöszt, szõrt, elhullajtott madártollat összegyûjtött, hogy azzal szigetelje el lakását a hidegtõl. A tölgyfát ugyanis nem fûtötték, igaz, fûtési díjat sem kellett fizetnie.

  A manónak volt egy hideget kiûzõ versikéje is, amit maga költött, és amit az erdei irodalom gyöngyszemének gondolt. Így hangzott:

  Ki lakomból hideg, ki,
  mert nem szeret itt senki!
  Bár a nevem csak Talán, -
  én sem szeretlek. Nem ám!

  Talán manó leírta a versikét egy tölgylevélre, és megpróbálta eladni néhány állatnak. Nem sikerült. A mókus elismerte, hogy a hideget kitessékelõ versike jó, de az õ neve nem Talán, hanem Mókázófi Mokkafi. A harkály szerint a hideg valószínûleg sejti, hogy õt mindenütt hidegen fogadják, nem szeretik, így a manó rímes találmányát nem méltányolta, és inkább a fából tessékelt ki egy kukacot.

  A feketerigó volt a legudvariasabb. Füttyentett:
  - Firefurafirió! Ez a versi csuda jó!

  Így dicsérte meg a manó versét, de utána megint füttyentett egyet, és elrepült. A versre fütyült, - vagy a versike hideget menesztõ hatalmára? Ki tudja?

  Talán manó éléskamrája is a fában volt. Erdei mogyoróból, szárított vadalmából, vackorból, szederbõl, galagonyából, csipkebogyóból, gombából csinos készletet halmozott fel. E szorgalom eredményeképpen jutott ideje tûnõdni is ezen-azon. Már jól benne volt az erdõ az õszben, mégis most jutott a manócska eszébe a kérdés: HOVÁ MENT A NYÁR?

  Megkérdezte a cinegét, de az nagyon bizonytalan választ cinegett ki:
  - Lehet, hogy elvitték a fecskék.. Ni, ott fut egy pele, - tán valamit lele?

  A manó sokszor látott már mogyorós pelét, hol mogyoróval, hol mogyoró nélkül, így megmaradt az eredeti kérdésénél:
  - Elvitték volna a kékfrakkosak? Hová vihették?

  Utóbbit a cinege nem tudta, de azt igen: miként húzza ki a fakéreg alatt rejtõzõ bogárkát. Ki is húzta!

  A nyár eltûnése a vaddisznókat nem izgatta fel, csak annyit mondtak a manónak: röf, röf, röf! A mókus szerint a nyár átugrált egy másik erdõbe, mert nem szereti az õszt, és téli álomra sem hajlandó hajtani a fejét. A sündisznó csak zörgéssel felelt a manónak, egy nagy halom lehullott sárgásbarna levél alól.

  Gondolt egyet Talán manó, kettõ lett belõle. Ha nem találta meg a választ a talányra, hogy miért és hová ment el a nyár, akkor jöjjön egy másik rejtély: mikor lesz itt a tél?

  A róka bosszús volt, mert a vadlibák mind elrepültek, és egyiktõl sem kapott elõtte csõrös búcsúcsókot. E borús hangulatában félvállról felelt a manónak:
  - Akkor lesz itt a tél, ha megjön.

  - Hát ez igaz, - gondolta a manó - de mire megyek vele? Újabb kérdést szül az ilyen válasz: no és mikor jön meg?

  A medve hosszan töprengett a tél eljövetelének idõpontján. Háromszor is elmagyaráztatta magának, hogy mi is az a tél, de utána meglepõen okos választ adott:
  - Akkor jön el a tél, amikor én bebújok elõle az odúmba!

  - No és mikor fogsz bebújni az odúdba? - érdeklõdött kíváncsian Talán manó.

  A medve azonban erre nem tudott értelmes választ adni, csak összevissza dörmögött. Hát az észkerék furcsa találmány, - de láttam én már olyanokat, akiknél hamarabb leállt a kerékforgás, pedig nem is voltak medvék.

  A sikertelenségek után azonban a siker is felütötte a fejét. Megjelent egy gyönyörû hajú, arcú, termetû, és igen okos manóhajadon: Hagydnekemke Katalinka.

  A széphajú hajadon leány így szólt Talánkához:
  - Miért kérdezgeted körbe kérdéseiddel e kerek erdõt, ami nem is kerek, Talán Tibike? Nagyon ügyesen kérdezel, elismerésem, de hadd bizonyítsam be: legjobb a kérdés és válasz cserebere! Elõször én kérdezek, te válaszolsz, de õszintén:
  - Szeretsz te engem, vagy csak meresztgetni szoktad rám azokat a nagy kerek szemeidet, mert megigézett a szépségem?

  Talán manó e kérdésre majd hanyatt esett a meglepetéstõl. Hû, ilyen jó kérdés, amire jó válasz, meg további kérdés adható! Remek, a szíve máris remeg!

  Boldogan röpült ki a szívébõl-szájából a kérdéssel megtoldott választ:
  - Én úgy szeretlek Katalinka, mint a medve a mézet, csak még annál is jobban, mert neked nincsenek szúrós méheid. Te is szeretsz engem, édesen, mézesen?

  Katalinka mindjárt megfogta Talán Tibi manó kezét, de nem talán, hanem valóságos bizonyossággal:
  - Én is szeretlek, ezt tisztáztuk, és így máris megbeszélhetjük a lakodalom idõpontját! Jövõ héten jó lesz? Hegyen-völgyön lakodalom lesz, mindenkit meghívunk, akitõl ajándékot remélhetünk! Minden vendég annyi makkot ehet, amennyit csak akar. Aki nem eszi a makkot, az sem marad éhen sokáig, mert a lakodalom után, másnap, azt ehet, amit talál.

  A lakodalomban derült ki, hogy Talánka Tiborné, született Hagydnekemke Katalinka nem csak szép, de tudós manófeleség, mert még olyan kérdésekre is tudja a költõi választ, mint arra: a nyár hova tûnt, és mikor jön a tél. Valamelyik erdei kópé rögtön megzenésítette Katalinka versét, amelynek szövege így hangzott:

  Mikor itt a SZEPTEMBER,
  elszökken a nyár.
  A szöcskétõl tanulta,
  aki úgy ugrál?
  Fecske elszáll, e tájon
  már nem csivitel,
  irányt vesz a gólya is
  Afrikára, s el!
  Miért szökkent el a nyár?
  Itt a felelet:
  három évszakot hagyott
  nekem és neked.
  OKTÓBERBEN levél hull,
  színvásár ragyog, -
  te ne búsulj, férjecském,
  csókom megkapod!
  NOVEMBERBEN az esõk
  szõnek fonalat,
  de szívünkben boldogság,
  hidd el, megmarad!
  DECEMBERBEN jön a tél,
  lehet, hogy havaz,
  s JANUÁR, meg FEBRUÁR
  havat ott maraszt,
  ám felfénylik hóvirág,
  fehér, hallgató,
  jégorr cseppen, tündököl
  tavasz, halihó!
  Zöld zászlókkal MÁRCIUS,
  a szemekbe néz,
  elõbb félénk, késõbb már
  oly büszkén merész!
  Gólya eljön, s béka, bús,
  brekeg õs hibát:
  - Mért hagytad ott, Hosszúcsõr,
  azt az Afrikát?
  Hancúroznak a nyuszik?
  Ez már ÁPRILIS,
  s napernyõ vált esernyõt, -
  szeszélyeskedik.
  MÁJUS ringat pirosat,
  sárgát és lilát,
  kék kétkedik, le-lenéz:
  - Ez csodavilág?
  Itt a nyár, a JÚNIUS?
  A föld melegebb,
  s vakációt vár, nagyon,
  iskolás gyerek.
  JÚLIUSBAN Nap koma
  túl heves lehet,
  fejre sapkát, jöjjön ing, -
  s bõröd mentheted!
  Hidd el nekem: bõr, vörös,
  napokig de fáj!
  Ideje ezt, mondom én,
  megjegyezni már!
  AUGUSZTUSBAN dinnyebál, -
  csak a darazsak!
  Rájuk vigyázz, barátom:
  meg ne szúrjanak!
  Újra itt a SZEPTEMBER,
  nyár el, - s bánat nõ?
  Tõlünk is függ, férjecském,
  szívbéli idõ!

  Ha Kerekerdõben jártok, kopogtassatok be Talánkáékhoz! Azóta két manógyerekük született: Talánka Katika és Talánka Tibike. Eljátszhattok velük!
  Biztosan kaptok egy makk kupaknyi erdei málnaszörpöt is a szüleiktõl.

  Azt mondjátok, hogy egy makk kupaknyi ital nektek nem elég?

  Ne legyetek telhetetlenek! Jól jegyezzétek meg a mondást: KI A KICSIT NEM BECSÜLI, AZ A NAGYOT NEM ÉRDEMLI. Becsüljétek meg a kicsit is, és baktassatok tovább az erdõben, szomjasan ugyan, - de abban a vigasztaló tudatban: a nagyot is megérdemelnétek! Akár málnaszörpbõl is, egy egész, tele pohárral..

  Lelkes Miklós (2012)


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Durva: Lelõhetik a kóbor kutyákat Egerben

  Kilövési engedélyt adott az Egerben, illetve a városhatárban kóborló kutyákra a település jegyzõje a mezõõröknek.

 • Ebfagylaltos kocsi

  Ebfagylaltos kocsi csillapítja a kutyák desszertvágyát Nagy-Britanniában. Az áru összetétele fõleg sonka és csirke, ebbõl van a krém, melyet hagyományos ostyatölcsérben árulnak a vállalkozás mûködtetõi.

 • Német Dog

  Leírása: Hatalmas termetû, elegáns megjelenésû kutya. Feje hatalmas, hosszú és keskeny. Stopja kifejezett. Orrtükre fekete: a harlekin dogoké fekete foltos vagy hússzínû is lehet. Szeme kerek, sötétbarna. Füle magasan tûzött, feláll, csonkolják. Nyaka hosszú, erõteljes, lebernyeg nélküli. Háta egyenes, rövid, feszes, a fara felé lejt, ágyéka könnyedén ívelt, fara telt, mellkasa mély, széles. Végtagjai erõteljesek, hosszúak, párhuzamos állásúak. Mancsa nagy, kerekded. Farka lelóg, a csánkjáig ér, ha figyel, kissé felhajlítja. Szõrzete rövid, sûrû, fényes. Színe fekete, kék, sárga, csíkos és fehér fekete foltos (harlekin).

 • Apa lett az elsõ klónozott kutya

  Apa lett Snuppy, a világ elsõ klónozással létrehozott kutyája, egy afgán agár: õ már természetes(ebb) úton szaporodott tovább, nevezetesen mesterséges megtermékenyítés nyomán vált két nõsténykutya kölykeinek felmenõjévé - jelentették be csütörtökön dél-koreai tudósok.

 • Száznegyven kiskutya utazta át illegálisan Európát egy magyar furgonban

  Több mint 140 fajtatiszta kölyökkutyát találtak francia rendõrök egy magyar gépkocsiban összezsúfolva, hamis papírokkal - közölték a hatóságok.

 • Húsevõ piranha került horogra egy brit tóban

  Dél-Amerikában honos húsevõ piranha akadt horogra egy brit tóban. A Londontól 113 kilométerre, délkeletre kifogott halból nem lett halászlé, miután kiderült, hogy a bot végén vergõdõ állat egy vöröshasú piranha (Pygocentrus nattereri).

 • Meghívó: Tematikus beszélgető kör - Állatvédelmi délután

  A programon az egyesület konkrét tevékenységeinek megismerése mellett a házi kedvencek, a gazdasági állatok kapcsán fellelhető problémákról épp úgy eszmét cserélnek, mint a tudatos vásárlói szokások fontosságáról, illetve olyan extrém témakörök is szóba kerülnek, mint pl. a laboratóriumi állatok vagy a szőrmekabát helyzetkép, az állatok kínzása, mint bűncselekmény. Regisztrálni (további civil szervezetek tagjainak, illetve segítő önkénteseknek, résztvevőknek) a +36-20/929-8181-es számon a programot megelőző napig munkanapokon 9-11 óra között lehet.

 • Pocok mentés

  A bûbájos kis rágcsálókat a Temzébõl menekítették ki. A közönséges kószapocok, régi nevén vízipocok szapora állatka.

 • Gyerekeket gyógyít a delfin

  Moszkva - Az orosz fõváros delfináriumában a különbözõ idegbénulási betegségekben szenvedõ gyermekek kezelésében nagy szerepet vállalnak a delfinek, akikkel együtt úsznak a kis páciensek.

 • Repülõ pingvinek

  Rio de Janeiro - Vízen érkeztek Brazíliába, de a levegõben tértek vissza Patagóniába pingvinek, méghozzá repülve.

  A brazil légierõ repülõgépén. Az odaút önkéntelen volt, zsákmány után keresgélve merészkedhettek egyre északabbra és egyre melegebb vizekre, mígnem a brazil partoknál "szárnyaik" alá vették a 3 ezer kilométerre eltévelyedett madarakat emberek.

 • Viperamarások az erdélyi Kommandón

  2010-ben már két embert mart meg vipera az erdélyi Kommandó falu környékén. Mindkét esetben végtagot ért a mérges kígyó marása, így helyben, sürgõsségi ellátással lehetett kezelni a betegeket.

 • Közel 800 pacsirta tetemre bukkantak a vámosok

  Mintegy nyolcszáz pacsirta tetemére bukkantak a rendõrök 2011 októberében a kiszombori határátkelõhelyen.

 • Nem neveli kiscsikóját a tevemama

  Rövid idő alatt bánatba csapott át a veszprémi állatkert gondozóinak öröme: újszülött tevecsikójukat ugyanis magára hagyta az édesanyja, Fruzsina. Most az egyik gondozó otthonában neveli a bébit.

 • Zsófi: a kutya olyan, mint a gazdája.

  A Barátok Közt Zsófija szerint minden esetben igaz, hogy a kutya olyan, mint a gazdája.

  Ramóna kiskutyája nem más, mint George Lucas. A nevét onnan kapta, hogy Rami nem tudott nevet adni neki, ezért a törzskönyvi nevét használta, ami Luxas. Ezt a nevet azonban mindenki félreértette, õ pedig példának George Lucas nevét hozta fel. Tehát így maradt rajta a név.

 • A lágyhéjú teknõs a vándorlás mestere

  Elképesztõ távolságot, több mint 20.900 kilométert tett meg egy lágyhéjú teknõs. Soha, egyetlen állat sem tett meg ilyen hosszú vízi utat úgy, hogy a tudósok rögzíteni tudták annak adatait. A veszélyeztetett fajok közé tartozó lágyhéjú teknõs Indonézia partjaitól az Egyesült Államok nyugati partjáig 20.558 kilométert úszott, majd dolga végeztével visszafordult.

 • Kitépte a leopárd nyelvét az öregasszony

  Egy 73 éves kenyai nõ, aki éppen a földjén dolgozott, puszta kézzel végzett a rátámadó leopárddal, kitépve annak nyelvét.

 • Rendõrök végezték ki az emberekre és rájuk támadó kutyát

  Szitává lõtték a rendõrök azt az utcán kóboroló, de nem gazdátlan nagytestû kutyát, amely járókelõkre, majd a rendõrökre is rátámadt Nyíregyházán - tudta meg a HavariaPress.

 • Rendõrökre támadt a disznó

  Boulder Creek - Egy Kate nevû disznón röhög egész Amerika. Az alig egymázsás sertés háromszor is megfutamította a rendõröket, akik gazdája kilakoltatása végett érkeztek. Disznó - rendõrség: 3:0!

 • Luxushotelben élnek az állatok

  Las Vegas - Jakuzziban fürdőző fehér tigrist, mindennap friss halhúst lakmározó delfineket és igazi játszótéren szórakozó kisoroszlánokat csodálhatnak az amerikai turisták az Egyesült Államok szórakoztatóközpontjának számító városban.

 • Élõ hal rekordmélys

  2300 méteres rekordmélységben sikerült élõ halat fogni az Atlanti-óceán mélyén húzódó hegyvonulat meleg kürtõinél. Három garnélafajt is felszínre húztak, írják a kutatók a Deep-Sea Research címû szaklapban.

  A ritka fogás egy olyan új eszköznek köszönhetõ, amely úgy tudja felszínre hozni az élõ állatokat, hogy közben szinten tartja az õket természetes körülményeik közt körülvevõ nyomást. égbõl