rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Cilimici és az óévi-újévi ajándék

 • Share on Tumblr

  Cilimici cica díszpárnán feküdt, ott búcsúztatta az óévet. Lehet jobb helyen évet búcsúztatni?

  El is szunnyadt. Ám azért nagyon szorgos volt a cica, - álmában. Ez szép volt tõle, még ha álmában is, - hányan álmukban is csak hevernek, vagy ülnek a fotelban, a tévé elõtt.

  Mit csinált Cilimici álmában, miként szorgoskodott?

  Egeret fogott!

  Elõször egyet, bal manccsal. Utána még egyet, a jobbal. Két álombeli egér! No, az több ám, mint egy!

  Arra gondolt a cica:
  - Ügyes vagyok én, nem csak díszesen bajszos. Bal mancsom is egérfarkon, jobb mancsom is. Cica vagyok, talpraesett, amikor egérre lesek! Nem bal lábbal keltem fel, hanem a jobbal, de lehetne egérfarok a hátsó bal lábam kipárnázott karmocskái alatt, meg a hátsó jobb lábam talpa alatt is.

  Lett is!

  Ekkor jelent meg a cicaálomban Kackiásbajszos, a kandúr, akinek nagyon tetszett Cilimici. Így dicsérgette:
  - Te vagy szívem cicuskája, ügyességed vak is látja! Négy egér, de egy ötödik farkát is fogaid közé tudnád fogni! Nem akárki vagy, bársonybundások Bundása!

  Megörült a cica a kandúrosan udvarló dicséretnek. Rögtön elkapta fogacskáival az ötödik egér farkát.

  Mi történt közben, a lakásban?

  A cica gazdája, Csengõcipõs Katinka is szorgos volt, - igaz, õ is álmában. A díványon feküdt. Kis ruhát horgolt, mint az édesanyja egykor. Horgolt és horkolt, mindkettõt együtt, ügyesen, persze, a horgolás álmában volt, de a horkolás a valóságban. Ezt hívják félálomnak?

  Lusta leány volt Csengõcipõs Katinka, a valóságban?

  Egyáltalán nem. Szép volt, okos volt, kamrájában sonka volt. Volt egy kis régiségüzlete, maga az üzlet is régi volt, a benne árult dolgok is régiek, és rég volt olyan, aki betért a boltocskába. Háromszoros régiség, mosolyoghatsz égi kék!

  Az üzletben mit szokott csinálni Katinka kisasszony, hiszen ritkán volt vevõje, ideje viszont gyakran és bõségesen? Verseket írt, hosszú-hosszú verseket.

  A hosszú kolbász biztosan jó. A hosszú vers? Hát az már nem mindig, mert annak, aki írta, így jó, elég, de az olvasó gyakran keresi a tövét, - ha egyáltalán keresi.

  Most, álmában, azonban nem verset írt Katinka, hanem, mint fentebb írtam, babaruhát horgolt, - és horkolt.

  Csengettek.

  Mit hozhat a csengõszó? Örömet is, bosszúságot is, sõt, mindkettõt.

  Katinkának elõbb bosszúságot hozott, mert felébresztette az álomból, és azt hitte: Nyinyanyanya Néni csenget, akit kevésbé kedvelt, mint horgolásos munkaálmát.

  Ám azután mégis örömöt hozott, mert az ajtóban daliás legényember állt: Katinka álmainak Álma, Szúnyogkardos Ferdinánd. Kiderült: Ferdinánd véletlenül kizárta magát a saját lakásából, - és most honnan szerezzen lakatost, ezen a szilveszteri napon?

  Ferdinánd kizárta magát, de csak a saját lakásából, mert Katinka kisasszony már elõbb a szívébe zárta, és esze ágában sem volt onnan kizárnia. Ezt hamarosan Ferdinánd tapasztalta is, Katinka terített asztalánál.

  Mi történt ezután?

  Cilimici felébredt, pontosan az óév és az újév határán. Éppen akkor egy egérke futott el mellette. Nagyot ugrott Cilimici. Az öt, álomban szerzett, egér elfutott, de a hatodiknak, a valóságosnak, sikerült a farkára lépnie, még mielõtt a farok is bebújt volna a lyukba.

  Itt jött közbe az a túl buzgó, kakukkos falióra.

  Kiugrott belõle a kakukk, éjfélt kakukkolt. Megijedt a cica a kakukkolástól, pedig máskor is hallhatta már. Az egérfarok pedig eltûnt. Volt egér, nincs egér, - azaz nagyon is van egér, de már a lyukban!

  - Oda az óévi-újévi ajándékom! Az egerem! - nyávogta a cica.

  Gazdasszonya, aki éppen csókot kapott szívszerelmétõl, nem nézett ki az eltûnt egér miatt bánatosnak, inkább valami miatt nagyon is boldognak. Így szólt:
  - Te egeret fogtál, eltûnt, sajnállak! Én legényt fogtam, a legény meg engem fogott, ennek örülök. Fogok én még babaruhát horgolni a valóságban is! Gyere, cicám, kárpótlást kapsz az eltûnt egérért!

  Elõkerült a cicatál, abba finom falatok vándoroltak. Volt abban még malachúsi is, meg darabka a malacka farkából.

  Cilimici megvigasztalódott, különösen, amikor Ferdinánd is megsimogatta, és biztosította: ilyen cica, mint õ, nincs több a világon!

  Lelkes Miklós (2012)


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Bakot lõtt a légpuskás

  Kóbor kutyára lõtt, de majdnem az unokáival sétáló nagymamát találta el egy putnoki férfi.

  A Putnoki Rendõrõrs ügyeletére érkezett bejelentés szerint a város belterületén egy férfi házának udvaráról lövéseket adott le, miközben a portája elõtt két unokájával egy nagymama sétált.

  A bejelentést követõen a helyszínre kiérkezõ rendõrök megállapították a lövést egy 48 éves férfi adta le. Elmondása szerint egy kóbor ebre célzott, mivel az nekiment a saját házõrzõjének.

 • Kacsába szeretett bele egy lúd

  Vadkacsába szeretett bele egy vadlúd Nagy-Britanniában. A párosodási szezon javában dúl mind lúdéknál, mind kacsáéknál, emiatt aztán sok dolga van a kacsába habarodott libának, párját ugyanis rendre ostromolni próbálják gácsérok.

 • Az állatvédõ tragikus halála

  Afrika egyik legagresszívabb állata, egy sérült bivaly megölte a neves zimbabwei állatvédõt, Steve Kokot, aki egész életét az állatok védelmének és orvvadászcsapdákból való megmentésüknek szentelte.

 • Kardszárnyú delfineket figyeltek meg léghajó segítségével

  Kardszárnyú delfineket (Orcinus orca) figyeltek meg kutatók az amerikai-kanadai határnál egy léghajó fedélzetérõl.

 • Kubai zsiráf venezuelai orvosi mûszerekért - jó célért az állatbiznisz?!

  Havanna - Venezuela eddig olajat szállított Kubának, amely orvosokat küldött cserébe, Kuba a jövõben állatkertjébõl zsiráfot és más ritkaságokat szállít a venezuelai zoóknak állatorvosi mûszerekért - új dimenziót adva a két ideológiai szövetséges kapcsolatainak.

  A Havannai Nemzeti Állatkert a jövõ hónapban indítja elsõ szállítmányát a dél-amerikai országba, amelynek állatkertjei meglehetõsen leromlottak az elmúlt években. A küldeményt Venezuela orvosi mûszerekkel ellentételezi - közölte a havannai kert igazgatója.

 • Mérges kígyók jelentek meg a focimeccsen

  Több mérges kígyó "tette tiszteletét" egy indiai futballmeccsen a találkozó lefújása után nem sokkal. Az állatok szerencsére senkit sem martak meg.

 • Halott krokodil gazdáját keresi a lengyel rendõrség

  Erdõben talált halott krokodil gazdáját keresi a lengyel rendõrség. A kifejlett nõstény állat tetemét Lengyelország északi részében, Ostroda város mellett fedezték fel. Az erdõs területen fagypont alatt volt a hõmérséklet.

 • Felelõsebben kell tartani a macskákat is!

  Ami sok, az sokk macskából is sok

  Hága - Hatvan macskájából novemberig ötvenen túl kell adnia egy holland állatbarát hölgynek - így döntött az ország északi részében lévõ Leeuwarden bírósága.

 • Négy embert harapott meg egy harci kutya Eszergomban

  Négy embert, köztük egy 11 éves fiút harapott meg egy harci kutya Esztergom- Kertvárosban. A kutyatámadás áldozatait súlyos sérülésekkel szállították kórházba csütörtök este.

 • Kijárási tilalom medvék miatt

  Moszkva - Medvék gyakori "látogatásai" miatt sötétedés után kijárási tilalmat léptettek érvénybe két faluban az Altaj-hegységben lévõ Altaj Nemzeti Parkban.

  A szakértõk szerint a mackók azért merészkednek élelmért a lakott településekre, mert a tajgában idén nagyon kevés fenyõmag és bogyós gyümölcs termett, nekik meg szeptember közepétõl melengetõ zsírréteget kell növeszteni téli álmukhoz.

  Ezért elõbb csak éjszaka, aztán már nappal is csapatostul rájártak a nemzeti parkkal határos Jajlju és Belje települések gyümölcsöseire, aztán pedig már a házak körüli kertekre is.

 • Kutyákkal segítik a gepárdok túlélését

  Kutya-macska barátság segít amerikai vadasparkokban és állatkertekben, hogy a gepárdok ne haljanak ki. Az ebek játszópajtásként és viselkedési mintaadóként szolgálják a macskaféle ragadozók kicsinyeinek fejlõdését.

 • Macskadolgok

  A lakásban tartott macska számára mindenképpen biztosítsunk illemhelyet. A macska wc-je praktikus kialakítású, könnyen tisztítható, egyben higiénikus kell legyen.

  A macskák tiszta állatok és elvárják, hogy illemhelyük is tiszta legyen.

 • Egy bikaviadal... és árnyéka

  Barátnõm Spanyolországban járt. Hazajövetele után felkeresett. Spanyolország nagyon szép - lelkendezett. De - itt elkomorult a hangja - voltam bikaviadalon is. Nem akartam elmenni, de tudod, a társaság...

 • Vaddisznó invázió a budai hegyekben

  A tavalyi rekord makktermés és az enyhe tél következtében szaporodtak el idén a vaddisznók. Az ember közelségéhez hozzászokott állatoknak ideális életteret jelentenek a lakott területekhez közeli erdõségek. A nappal az erdõben megbúvó állatok, este és hajnalban bejárnak a házak kertjeibe, ahol rendszeresen feltúrják a gyepet, a virágágyásokat és megdézsmálják a gyümölcsfákat. Az esetek többségében inkább bosszúságot okoznak...

 • Gyógy - fürdõzéssel lazítanak

  Budapest - Ma már nemcsak az emberek, hanem kutyák is kaphatnak víz alatti fizioterápiás kezelést. A hazánkban egyedülálló gyógytornára Hoydent, a spánielt kísértük el.

 • Kutyák enyhítik a vizsgadrukkot az Egyesült Államokban

  A bostoni Tufts Egyetem kollégiumában nyolc terápiás kutya áll a hallgatók rendelkezésére, akik gyakran szoronganak vizsgáik elõtt. A hallgatók gondoskodnak az ebekrõl - etetik, simogatják õket, játszanak velük - ez oldja a vizsgák elõtti feszültséget.

 • Trónoló macskák

  Macskákat angol vécére szoktató ötlépcsõs tanfolyammal rukkolt ki egy ausztrál nõ.

 • Ingyenes telefonszám az idegen kóbor ebek ellen Sepsiszentgyörgyön

  Kolozsvár/Sepsiszentgyörgy/Budapest - A lakosság segítségét kéri Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, hogy a romániai Kovászna megye székhelyére ne vihessenek más városból kóbor kutyákat. Az idegen ebeket hamarosan egy ingyenesen hívható zöld számon is bejelenthetik a város lakói - írja a kolozsvári Krónika napilap internetes oldalán.

 • Legyél Te is szerkesztõnk!

  Az Orpheus Egyesület Állatbarát Önkéntes csapata keres rendszeres vagy alkalmi jellegû telepsegítõket, gazdikeresõket, online cikkírókat, témafelelõsöket, moderátorokat, rovatvezetõket.

  Ha van kedved és heti 1-2 óra szabadidõd (ötleteid, kreativitásod, hírérzékenységed, objektivitásod), akkor jelentkezz!

  Küldj cikket, hírt, fotót, információt... ezzel is segíted az állatvédelmi szemléletformálást! Legyél állatmentõ, gazdikeresõ!

 • Kecskéje helyett bátyját ütötte agyon

  "Eredetileg egy kecskét akartam agyonvágni, de az hirtelen átváltozott a fivéremmé" - ezzel védekezett egy testvérgyilkosság miatt letartóztatott férfi Nigériában.