rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Hogyan spóroljunk a kisállattartásban?

 • Share on Tumblr

  Kedvenceink is megérzik a válságot, a házi költségvetés csökkenése õket is ugyanúgy érinti mint minket, de ahogy gyermekeinktõl, tõlük sem szívesen vonunk meg bármit.

  Spórolhatunk-e kedvenceinken?

  Jól gondoljuk meg mielõtt a kisállattartás rögös útjára lépünk - a költségek nagyon magasak lehetnek, de megfelelõ körültekintéssel, az akciók figyelésével, a felesleges kiadások kizárásával csökkenthetõk!

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Amin nem spórolhatunk: az állatorvosi költségek, a felelõs állat tartás minden szabályának betartása. Amin spórolhatunk: a saját magunk készítette felszerelések, játékok, az ésszerûen megválasztott táp, táplálkozás.

  És ami megfizethetetlen: a gondoskodásért cserébe kapott feltétlen szeretet, ragaszkodás.

  Írásunkban elsõsorban a legtöbb gazdit érintõ kutya- és macskatartással foglalkozunk. Lássuk hát milyen költségei is vannak a felelõs állattartásnak; min takarékoskodhatunk és min nem szabad takarékoskodni!


  Kezdjük rögtön a vásárlással. Bármilyen ellenállhatatlan az az édes szõrgombolyag, többek között a várható költségek miatt is jól gondoljuk meg bármilyen kisállat beszerzését. Fajtiszta kutyát, macskát vásárolni bizony költséges; fajtától függõen akár a több százer forintba is kerülhet egy-egy kölyök. Vásárlás elõtt gondoljuk át, mit is szeretnénk, pontosan, mire van lehetõségünk, mennyi idõnk, pénzünk van. Tenyészteni szeretnénk, vagy csak egy hûséges társra vágyunk, esetleg házörzõre van szükségünk? Gondoljunk bele abba is, hogy például egy kutya, macska 12-15 évig él, addig kell gondoskodnunk róla.

  Ha nincsenek meg az állatartáshoz szükséges feltételeink, ne engedjünk egy jópofa film hatásának, gyermekünk szüntelen unszolásának, ajándékba se adjunk, lehetõleg ne is fogadjunk el állatot. Ha mégis elszánjuk magunkat, kutyát, macskát lehetõleg menhelyrõl válasszunk magunknak. Ha mindenképpen fajtatiszta állatot szeretnénk, azt csak megbízható tenyésztõtõl vásároljunk, egyébként sok kellemetlen meglepetésben lehet részünk.

  Itt el is érkeztünk a következõ költségekhez, az állatorvosi számlákhoz. A kölyökkutyának,- macskának minden esetben be kell adnunk a kezdeti védõoltásokat, mert ennek hiányában, a még gyenge immunrendszerû kölyökállat könnyen elpusztulhat.

  - Az oltások ára 3-tól 10 ezer forintig változhat, van amelyiket többször kell beadni, ezen természetesen nem spórolhatunk.

  - Állatazonosító mikrochip beültetése ma már kötelezõ, ennek ára 5000 Ft körül van.

  - Az évente beadandó kötelezõ veszettség elleni védõoltás 3-3500 Ft. Ha kutyánkkal rendszeresen sétálunk erdõbe, mezõn, vagy akár parkban is, érdemes Lyme-kór ellen is beoltatni, ami kb. 8000 Ft.

  - Ha nõstény macskánk, szuka kutyánk van és nem szeretnénk tenyészteni, a késõbbi nem kívánt szaporulat elkerülése érdekében mindenképpen érdemes az állatot ivartalanítani, aminek költsége állatorvostól, az állat testsúlyától függõen 15-40 ezer forint.

  Vegyük figyelembe, hogy a nagyon változó állatorvosi mûtéti költségek általában nem tartalmazzák a felhasznált anyagok és gyógyszerek árait! Természetesen a költségek csak tájékoztató jellegûek, állatorvostól, az állat súlyától, rengeteg dologtól változhatnak, de ha csak a kötelezõ elemeket számoljuk, a költség akkor is tetemes.

  Az állatorvosi költségek (részbeni) megtérítése érdekében köthetünk kisállat-biztosítást is. Akinek már volt komolyan beteg, vagy sérült állata, az mindenképpen elgondolkodik ezen a lehetõségen is.

  Ennek tudatában javaslom mindenki gondolja át még egyszer az állat beszerzését, mivel egy felelõsen vállalt kisállat, megvásárlásának, tartásának kezdeti költségei összességében komoly költséget jelentenek.

  Ha kutyusunk, cicánk már otthon van és összepisilte a szõnyeget, szétrágta a kerítést, megkezdhetjük a további felszerelések beszerzését. Ebben nehéz tanácsot adni, mivel ma már az erre szakosodott üzletekben az elképzelhetetlen gazdagságú választékhoz társuló sokszor csillagászati összegekre rúgó felszerelések, eledelek, kiegészítõk között válogathatunk.

  Itt se engedjünk a szirénhangoknak, vásárlás elõtt pontosan határozzuk meg mire is van szükségünk, mi az amit magunk is elkészíthetünk. Lakhelyet, fekhelyet pár ötlettel, kis munkával magunk is készíthetünk. Keressünk rá az interneten.

  Póráz, játékok kiválasztásánál ügyeljünk a tartósságra, a drágán megvásárolt, használhatatlan eszköz pénzkidobás. Póráznál, nyakörvnél figyeljünk arra, hogy könnyen kezelhetõ, nedvességtûrõ legyen. Ruhát vásárolni még rövidszõrû kutyáknak sem kell, hõháztartásuk nem olyan, mint az embereké, pár kis testû, érzékeny fajtát kivéve teljesen felesleges felöltöztetni õket.

  Természetesen kisállatunk nincs tisztában a játékok árával, tökéletesen boldog a már nem használt cipõvel, egy darab fával, vagy ronggyal, fõleg ha a gazdi illata is érezhetõ rajta. Magunk is tapasztalni fogjuk, hogy minden kutyusnak, cicának megvan a maga mániája, és minden eszköznél fontosabb a gazdival, játékkal együtt töltött idõ. Játékoknál a legnagyobb veszély a szétrágott darabok lenyelése, bármennyire is szeret ilyesmivel játszani kedvencünk ne engedjük!

  Amin viszont nem spórolhatunk, az a fejlõdésben, növésben lévõ kutya, cica napi táplálása. Ne feledjük, a kutya és a macska is húsevõ, az anyától való elválasztás után hús alapú táplálékra van szükségük! A kereskedelemben ma már megszámlálhatatlan mennyiségû és minõségû táp kapható, nehéz közülük választani.

  Ne dõljünk be a marketingnek, olvassuk el a tápok összetételét, döntsünk inkább ez alapján. Kaphatók gyanúsan olcsó tápok is, ezekkel semmiképp se etessük fejlõdésben lévõ kedvencünket. Vásárolhatunk fajtára specializált prémium tápot is, ezek ára természetesen arányban van a magas minõséggel; ugyanakkor az ideális összetételt ismerve magunk is összeállíthatjuk kedvenceink táplálékát.

  Megfelelõ minõségû és mennyiségû táplálékra fõleg a nagy testû kutyáknak van szüksége.

  Ami fontos: nyers húst soha ne etessünk, és szilánkosra törõ csontokat (pulyka-, kacsa csont) sem szabad adnunk. Mint a legtöbb dologban, itt is az ésszerûen megválasztott középutat javasoljuk; kifejlett kedvencünket az összetevõk alapján, általunk gondosan megválasztott táppal érdemes etetni, naponta egyszer. A túletetett, elhízott állat nem csak nem szép látvány, de a túlsúly okozta betegségek miatt rövidebb életû lesz. Tápoknál fokozottan érvényesül, hogy a nagyobb kiszerelés olcsóbb, az akciókat is érdemes figyelni.

  Macskaalom esetében sokszor igaz, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy az olcsóbbat vegyük. Az elsõre drágábbnak tûnõ jó minõségû, szagmegkötõ, jól csomosódó és ezáltal hosszabb ideig használható alom sokkal gazdaságosabb lehet az olcsóbb alternatívákkal szemben.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Állatkínzás Miskolcon-szörnyû körülmények között tartottak egy õrkutyát?

  Brutális körülmények között tartottak egy õrkutyát Miskolcon egy telephelyen. Az esetrõl egy férfi hívta fel a Miskolci Állatsegítõ Alapítvány munkatársait kedden este, mert szerinte a kutyát már ellepték a csontkukacok. Szemtanúk szerint a telephelyre érkezõ állatvédõket a biztonsági õrök lökdösni kezdték és nem engedték be õket az elzárt területre. Az õrök azt mondták, hogy jó helyre viszik az állatot, majd a kutyát egy autó csomagtartójába tették.

 • Megérkezett a szökött cseh majom

  Nyolc hónapig volt szökésben egy állatkert majma Csehországban, de egész "jó húsban" érkezett vissza.

 • Akik megirígyelték a medvét

  Volt egy erdõszéli házikó, melyet körüldalolt száz rigó. No lehet, hogy nem éppen száz, hanem csak kilencvenkilenc... nehéz dolog ám a rigószámolás!

 • Először érkeztek Magyarországra gundik

  Először érkeztek Magyarországra gundikKülönleges új lakókkal, nyolc gundival gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert állatállománya. A fürge afrikai rágcsálók alig nagyobbak egy egérnél, ám igencsak szívós apróságok: sivatagi életmódjuk miatt a forrósághoz és a jéghideghez is alkalmazkodtak, s vízre sincs szükségük, ugyanis a folyadékot a táplálékból vonják ki. Túlélésük kulcsa még, hogy veszély esetén képesek halottnak tettetni magukat. Budapestre nyolc gundi érkezett, s ez igencsak különleges alkalom, hiszen ilyen állat még nem élt magyarországi állatkertben.

 • Állatkínzással gyanúsított orvhalászokat állítottak elõ

  Az orvhalászokat akár két évig terjedõ börtönnel sújthatja a törvény. Állatkínzás gyanújával állítottak elõ a siófoki rendõrök három siójuti férfit, akik eresztõ hálóval halásztak a Sió-csatornán - tudatta Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendõr-fõkapitányság szóvivõje.

 • Állatkínzás! Vasvillával szurkáltak meg három kutyát

  Állatkínzásba, fenyegetõzésbe torkollott több szomszéd vitája Pakson. Egy férfi három kutyát szurkált meg vasvillával - közölte Péger János, a Paksi Rendõrkapitányság bûnügyi osztályvezetõje vasárnap.

 • Nem hajlandó visszaköltözni a házból az istállóba a félős ló

  Nem hajlandó visszaköltözni a házból az istállóba a félős lóTény, hogy a Nasar nevű ló nem igazán szereti sem az esőt, sem az erős szelet, de gazdái nem gondolták, hogy az ideiglenes menedéket az állat véglegesnek fogja tekinteni. A hároméves Nasar még decemberben kapott helyet az istálló helyett a család lakóházában, amikor Németországra lecsapott a Xaver hurrikán. A ló gazdája, Stephanie Arndt elmondta, hogy Nasar mindig is félt a viharban és az esőt sem szívleli különösebben, ezért engedték meg neki, hogy átmenetileg meghúzza magát a biztonságosabb házban.

 • A viaszmolynak van a legjobb hallása az állatok közül

  A viaszmolynak van a legjobb hallása az állatok közülA legmagasabb hangokat is meghallja a nagy viaszmoly (Galleria mellonella): hallószerve 300 kilohertzes frekvenciájú hangokat is érzékel. Az állatvilágban ez az eddig mért legmagasabb frekvencia brit kutatók szerint, akik tanulmányukat a brit tudományos akadémia Biology Letters című szaklapjában mutatták be. Összehasonlításképpen: az ember hallóképessége 18-20 kilohertz közelében maximalizálódik. A nagy viaszmoly hallóképessége meghaladja az eddigi rekordtartóét, az amerikai gyapjaslepkéét is, sőt, annak duplája.

 • A kiscica és a bagolyfióka, akik legjobb barátok lettek

  A kiscica és a bagolyfióka, akik legjobb barátok lettekFuku, a kisbagoly és Marimo macskakölyök egy japán “bagolykávézóban” találkoztak és szinte azonnal a legjobb barátok lettek. Az Oszakában működő Hukulou kávéházban több bagollyal is találkozhatnak a vendégek, de tudnak akár cicát is simogatni, mivel a kávézónak új lakója lett, a Marimo nevű kiscica. Bár a macskák és a madarak általában nem nagyon szoktak barátkozni, ez egy cseppet sem zavarja a két kis állatot, hiszen Fuku és Marimo elválaszthatatlan társak lettek. A bagolyfióka és a kiscica együtt játszanak és összebújva alszanak, a vendégek nagy örömére.

 • Bûnüldözésimánia-hiány miatt nyugdíjazott rendõrkutya

  Buster, a kétéves német juhász 14 hetes kiképzési kurzusának elején még jó tanulónak bizonyult, ígéretes növendéknek tûnt, de idõvel márt nem nagyon igyekezett. Az igazi gondok azonban akkor mutatkoztak meg, amikor munkára fogták: vagy egyáltalán nem érdekelték a bûnözõk, vagy barátkozni kezdett velük, sõt, akadt olyan, akibe egyenesen "beleszeretett". Utóbbi eset éjszaka történt, egy családi ház kertjében a bokrokban bújt el a körözött személy.

 • Magával vitte a kutyát a betörő

  Gyilkolni érkezett Jason L. McDaniel egy amerikai pár otthonába, de mint később kiderült, eltévesztette a házat. Megetette a Haver névre hallgató kutyájukat, aztán együtt le is léptek. A kutyát azóta is keresik.

 • KUTYÁSFILM egy cicához

  (68 perc)

  A film ember és kutyája kapcsolatát boncolgatja rövid kultúrtörténeti keretben. Popper Péter és Csányi Vilmos professzorok, El Kazovszkij és más kutyások beszélnek arról, hogy miért van szükségünk egymásra - az embernek kutyára és viszont - néhány százezer éve.

 • Macskát sütöttek a mikróban

  Úgy látszik, egy dél-afrikai egyetemen is ismerik a megmikrózott macska történetét - és ki is akarták próbálni. Vagy mégsem? A májusban állatkínzás vádjával indított eljárást ugyanis beszüntették a négy fiatal gyanúsított ellen.

 • Veszett macska harapott meg öt embert

  Ungvár - Öt embert harapott és mart meg egy veszett macska a Krím-félsziget egyik falujában, amelyet a beteg állat miatt karantén alá helyeztek.

  Az agresszívvá vált veszett macska a Pervomajszki járás Gvargyijszke nevû községének egyik utcájában ütött tanyát, és minden arrajárót megtámadott. Egy nap alatt négy nõt, köztük egy 13 éves kislányt, valamint egy férfit harapott és mart meg a kezén és lábán, számos sérülést okozva nekik - jelentette kedden az UNIAN hírügynökség.

 • Kukába szorult medve

  Kórházba lopódzott be ennivalóért egy medve Romániában, ám "szorulást" kapott, de nem a koszttól, hanem egy kukától. A barna medve éjszaka mászott be egy ablakon az intézménybe és hajolt túl mélyre az egyik szeméttartályban, ami miatt "megkukásodott".

 • Víziszörnyet keresnek a tóban a kutatók

  Kutatóexpedíciót szervezett a Toronto melletti Simcoe-tóhoz egy kanadai tudóscsapat. A kalandorok azt a taviszörnyet keresik, melynek létezésérõl már a 19. században is legendákat meséltek a környékbeliek.

 • Macskák üldözték el az otthonából

  Macskák hordája üldözött el egy férfit a saját házából a Szaúd-Arábia keleti részén fekvõ Dammám városában. Az állatok azalatt vették birtokukba a házat, míg a férfi a munkája miatt távol volt – számolt be a Saudi Gazette címû újság.

  A megzavarodott háztulajdonos a féregirtókat hívta segítségül a macskák elûzésére, az irtók a szokásos, kígyók és skorpiók elintézésére alkalmas felszerelésükkel annak rendje és módja szerint fel is vonultak. A macskaklán nem bírta az egyenlõtlen küzdelmet és eltûnt a helyszínrõl.

 • Trükkök erõszakoskodó hímek ellen

  A particsiga hímjei állandóan szexre éhesek. Ezért a nõstények egy különleges trükköt eszeltek ki a nemkívánatos udvarlók távoltartására - fedezték fel svéd kutatók.

 • Bakkötény: kecskeóvszer Kenyában

  Nairobi - Kekcseóvszerrel védik a növényzetet Kenyában: megakadályozzák, hogy túlnépesedjen a kecskeállomány és lelegelje az aszály miatt amúgy is gyér növényzetet, aztán meg éhen pusztuljon.

  A kecskeóvszer nem újkeletû találmány, és nem gumi, hanem tehénbõr vagy - lépést tartva a korral - mûanyag. Ebbõl szabnak kötényt a bakkecskékre és kötik meg rajtuk. Aztán ugrálhatnak, mindhiába.

 • Elhagyott kedvencek Spanyolországban - az állatvédõk törvényt sürgetnek

  Több mint 100 ezer kutyát és macskát hagytak sorsukra a spanyolok 2004-ben a nyári szabadságok idején, ezért az állatvédõk törvényt sürgetnek. A Le Refuge nevû állatvédõ egyesület azért hozta elõ a témát, mert ismét itt van a szabadságolások ideje, és félõ, hogy megint nagyon sok házi kedvencet eresztenek szélnek.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása