rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Hogyan spóroljunk a kisállattartásban?

 • Share on Tumblr

  Kedvenceink is megérzik a válságot, a házi költségvetés csökkenése õket is ugyanúgy érinti mint minket, de ahogy gyermekeinktõl, tõlük sem szívesen vonunk meg bármit.

  Spórolhatunk-e kedvenceinken?

  Jól gondoljuk meg mielõtt a kisállattartás rögös útjára lépünk - a költségek nagyon magasak lehetnek, de megfelelõ körültekintéssel, az akciók figyelésével, a felesleges kiadások kizárásával csökkenthetõk!

  Amin nem spórolhatunk: az állatorvosi költségek, a felelõs állat tartás minden szabályának betartása. Amin spórolhatunk: a saját magunk készítette felszerelések, játékok, az ésszerûen megválasztott táp, táplálkozás.

  És ami megfizethetetlen: a gondoskodásért cserébe kapott feltétlen szeretet, ragaszkodás.

  Írásunkban elsõsorban a legtöbb gazdit érintõ kutya- és macskatartással foglalkozunk. Lássuk hát milyen költségei is vannak a felelõs állattartásnak; min takarékoskodhatunk és min nem szabad takarékoskodni!


  Kezdjük rögtön a vásárlással. Bármilyen ellenállhatatlan az az édes szõrgombolyag, többek között a várható költségek miatt is jól gondoljuk meg bármilyen kisállat beszerzését. Fajtiszta kutyát, macskát vásárolni bizony költséges; fajtától függõen akár a több százer forintba is kerülhet egy-egy kölyök. Vásárlás elõtt gondoljuk át, mit is szeretnénk, pontosan, mire van lehetõségünk, mennyi idõnk, pénzünk van. Tenyészteni szeretnénk, vagy csak egy hûséges társra vágyunk, esetleg házörzõre van szükségünk? Gondoljunk bele abba is, hogy például egy kutya, macska 12-15 évig él, addig kell gondoskodnunk róla.

  Ha nincsenek meg az állatartáshoz szükséges feltételeink, ne engedjünk egy jópofa film hatásának, gyermekünk szüntelen unszolásának, ajándékba se adjunk, lehetõleg ne is fogadjunk el állatot. Ha mégis elszánjuk magunkat, kutyát, macskát lehetõleg menhelyrõl válasszunk magunknak. Ha mindenképpen fajtatiszta állatot szeretnénk, azt csak megbízható tenyésztõtõl vásároljunk, egyébként sok kellemetlen meglepetésben lehet részünk.

  Itt el is érkeztünk a következõ költségekhez, az állatorvosi számlákhoz. A kölyökkutyának,- macskának minden esetben be kell adnunk a kezdeti védõoltásokat, mert ennek hiányában, a még gyenge immunrendszerû kölyökállat könnyen elpusztulhat.

  - Az oltások ára 3-tól 10 ezer forintig változhat, van amelyiket többször kell beadni, ezen természetesen nem spórolhatunk.

  - Állatazonosító mikrochip beültetése ma már kötelezõ, ennek ára 5000 Ft körül van.

  - Az évente beadandó kötelezõ veszettség elleni védõoltás 3-3500 Ft. Ha kutyánkkal rendszeresen sétálunk erdõbe, mezõn, vagy akár parkban is, érdemes Lyme-kór ellen is beoltatni, ami kb. 8000 Ft.

  - Ha nõstény macskánk, szuka kutyánk van és nem szeretnénk tenyészteni, a késõbbi nem kívánt szaporulat elkerülése érdekében mindenképpen érdemes az állatot ivartalanítani, aminek költsége állatorvostól, az állat testsúlyától függõen 15-40 ezer forint.

  Vegyük figyelembe, hogy a nagyon változó állatorvosi mûtéti költségek általában nem tartalmazzák a felhasznált anyagok és gyógyszerek árait! Természetesen a költségek csak tájékoztató jellegûek, állatorvostól, az állat súlyától, rengeteg dologtól változhatnak, de ha csak a kötelezõ elemeket számoljuk, a költség akkor is tetemes.

  Az állatorvosi költségek (részbeni) megtérítése érdekében köthetünk kisállat-biztosítást is. Akinek már volt komolyan beteg, vagy sérült állata, az mindenképpen elgondolkodik ezen a lehetõségen is.

  Ennek tudatában javaslom mindenki gondolja át még egyszer az állat beszerzését, mivel egy felelõsen vállalt kisállat, megvásárlásának, tartásának kezdeti költségei összességében komoly költséget jelentenek.

  Ha kutyusunk, cicánk már otthon van és összepisilte a szõnyeget, szétrágta a kerítést, megkezdhetjük a további felszerelések beszerzését. Ebben nehéz tanácsot adni, mivel ma már az erre szakosodott üzletekben az elképzelhetetlen gazdagságú választékhoz társuló sokszor csillagászati összegekre rúgó felszerelések, eledelek, kiegészítõk között válogathatunk.

  Itt se engedjünk a szirénhangoknak, vásárlás elõtt pontosan határozzuk meg mire is van szükségünk, mi az amit magunk is elkészíthetünk. Lakhelyet, fekhelyet pár ötlettel, kis munkával magunk is készíthetünk. Keressünk rá az interneten.

  Póráz, játékok kiválasztásánál ügyeljünk a tartósságra, a drágán megvásárolt, használhatatlan eszköz pénzkidobás. Póráznál, nyakörvnél figyeljünk arra, hogy könnyen kezelhetõ, nedvességtûrõ legyen. Ruhát vásárolni még rövidszõrû kutyáknak sem kell, hõháztartásuk nem olyan, mint az embereké, pár kis testû, érzékeny fajtát kivéve teljesen felesleges felöltöztetni õket.

  Természetesen kisállatunk nincs tisztában a játékok árával, tökéletesen boldog a már nem használt cipõvel, egy darab fával, vagy ronggyal, fõleg ha a gazdi illata is érezhetõ rajta. Magunk is tapasztalni fogjuk, hogy minden kutyusnak, cicának megvan a maga mániája, és minden eszköznél fontosabb a gazdival, játékkal együtt töltött idõ. Játékoknál a legnagyobb veszély a szétrágott darabok lenyelése, bármennyire is szeret ilyesmivel játszani kedvencünk ne engedjük!

  Amin viszont nem spórolhatunk, az a fejlõdésben, növésben lévõ kutya, cica napi táplálása. Ne feledjük, a kutya és a macska is húsevõ, az anyától való elválasztás után hús alapú táplálékra van szükségük! A kereskedelemben ma már megszámlálhatatlan mennyiségû és minõségû táp kapható, nehéz közülük választani.

  Ne dõljünk be a marketingnek, olvassuk el a tápok összetételét, döntsünk inkább ez alapján. Kaphatók gyanúsan olcsó tápok is, ezekkel semmiképp se etessük fejlõdésben lévõ kedvencünket. Vásárolhatunk fajtára specializált prémium tápot is, ezek ára természetesen arányban van a magas minõséggel; ugyanakkor az ideális összetételt ismerve magunk is összeállíthatjuk kedvenceink táplálékát.

  Megfelelõ minõségû és mennyiségû táplálékra fõleg a nagy testû kutyáknak van szüksége.

  Ami fontos: nyers húst soha ne etessünk, és szilánkosra törõ csontokat (pulyka-, kacsa csont) sem szabad adnunk. Mint a legtöbb dologban, itt is az ésszerûen megválasztott középutat javasoljuk; kifejlett kedvencünket az összetevõk alapján, általunk gondosan megválasztott táppal érdemes etetni, naponta egyszer. A túletetett, elhízott állat nem csak nem szép látvány, de a túlsúly okozta betegségek miatt rövidebb életû lesz. Tápoknál fokozottan érvényesül, hogy a nagyobb kiszerelés olcsóbb, az akciókat is érdemes figyelni.

  Macskaalom esetében sokszor igaz, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy az olcsóbbat vegyük. Az elsõre drágábbnak tûnõ jó minõségû, szagmegkötõ, jól csomosódó és ezáltal hosszabb ideig használható alom sokkal gazdaságosabb lehet az olcsóbb alternatívákkal szemben.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A majmok nem eresztik bõ lére mondandójukat

  A makákók jóval többször adnak ki rövid hangot, mint hosszút - fedezték fel brit kutatók.

 • Kakassá változott egy csirke

  Egy csirke tulajdonosa döbbenten tapasztalta, hogy egyik csirkéje egyik napról a másikra kakassá változott. A baromfi nyolc hónapon át rendesen tojta a tojásokat, de egyik hajnalban váratlanul kukorékolni kezdett.

 • Porsche árú borjú

  Egy Porsche áráért kelt el egy borjú Nagy-Britanniában: 100 ezer fontot - 30 millió forintot - adtak érte.

 • Állatok Világnapja - Ivartalanítási kampány

  Idén is a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székháza adott otthont az állatvédõ szervezetek Állatok Világnapja alkalmából tartott, immár hagyományosnak tekinthetõ sajtótájékoztatójának. Az idei év témája a Magyar Állatvédõk Országos Szervezete által létrehozott Ivartalanítási Alap és a hozzá kapcsolódó országos kampány, ami a szemléletformálást hivatott elõsegíteni.

 • Arcon harapta a másfél éves kislányt a dalmata

  A másfél éves kislányt mentőhelikopter szállotta kórházba, ahol műtéten esett át. A baleset Abaligeten történt hétfőn délután. Foltos, a hat éves dalmata harapta arcon a kerítésnél játszó kicsit.

 • Madonna befestett egy birkanyájat

  Madonnáék feldühítették az állatvédõket, mert egy fotósorozat kedvéért színesre festették birkanyájukat. Nagy-Britannia legnagyobb állatvédõ szervezetét feldühítette Madonna legújabb húzása. Az énekesnõ és férje, Guy Richie egy fotózás kedvéért ugyanis színesre festette a wiltshire-i birtokukon tenyésztett birkákat.

 • Megérkezett Bo, a washingtoni elsõ kutyakölyök

  Washington - Megérkezett, itt van Bo, a várva várt washingtoni elsõ kutyakölyök: a fekete-fehér portugál vízikutyát Edward Kennedy szenátor ajándékozta az elnöki családnak.

  Barack Obama elnök két lánya választott a kis kutyának nevet Bo Diddley (1928-2008), a legendás afroamerikai gitáros-énekes, a blues és a rock neves elõadója után.

 • Három teve 1,2 milliárdért

  Alaposan bevásárolt tevébõl egy emirátusi férfi: rekordösszegért, 6,47 millió dollárért - 1,2 milliárd forintnyi összegért - vett az állatokból, de mindössze hármat.

 • Aki kutyus, aki beutazta szinte az egész világot

  Aki kutyus, aki beutazta szinte az egész világotA 14 éves Cerbero élete első 11 évét Peru fővárosában, Limában töltötte gazdáival, akik aztán világ körüli útra indultak és úgy döntöttek, hogy magukkal viszik szeretett kutyájukat, akit semmiképp nem szerettek volna otthon hagyni. Cerbero számtalan gyönyörű és izgalmas helyen járt már, eljutott már többek közt Olaszországba, Németországba, Franciaországba, az Egyesült Államokba és Mexikóba is. Most egy kis ízelítő következik az úton megörökített képekből, amiken láthatjuk, hogy a mindig vidám kutyus igazán jól érezte magát a nem mindennapi kaland során.

 • Ember és kutya

  Könnyeden hull a földre le most a hó,
  S letelepszik rá, mint puha, hideg takaró.
  Könnyeden lépdel rajta egy kutya is,
  És az ég lábnyomára új havat hint.

 • Oroszlánkaland Acapulcóban

  Acapulco - Egy nádvágókéssel elkergette az állatkertbõl kiszabadult oroszlánt egy fiatal nõ Acapulco mexikói üdülõváros közben.

  A 35 éves Celsa Aleman hétéves unokahúgát vitte éppen szamárháton, amikor valószínûtlen módon elõbukkant az úton a csaknem két és fél mázsás, Mexikóban nem honos afrikai ragadozó és a füles lábai után kapott.

 • Újraélesztette gazdáját egy kutya

  Addig ugrált mellkasán, míg megindult a szívverése.

  Kitüntetést kapott Autsztrália Queensland államában az a kutya, amely addig ugrált az eszméletét vesztett gazdája mellkasán, míg az idõs férfinek újra indult a szívmûködése - írja az Azta.hu Aztán az utcára rohant és riadóztatta a járókelõket, de akkor már a gazda is hívni tudta a mentõket.

 • Nyúltúlsúly

  Nyúltúlsúllyal küzd Skócia, állatorvosai figyelmeztették a nyúltartókat, hogy fogják kedvenceiket fogyókúrára.

 • Állatos viccözön #1

  Várunk további "szalonképes" állatos vicceket e-mailben!

 • Kerozin- és benzingõzfüggõvé vált több medve Oroszországban

  Kerozin- és benzingõzfüggõvé vált több medve Oroszországban: az állatok elõszeretettel lélegzik be mélyen az üzemanyag szagát, hogy azután bódultan heverésszenek. A jelenségre Oroszország távol-keleti részén, Kamcsatka déli vidékén figyeltek fel.

 • Újabb delfinbaj - nyolcvan delfin sodródott partra Tasmaniában

  Hobart - Mintegy nyolcvan delfin sodródott partra vasárnap Tasmania partvidékén.

  A hosszúszárnyú gömbölyûfejû delfinek (Globicephala melas) egy sziklás partszakaszon vetõdtek ki a szárazra, az Ausztráliához tartozó sziget északnyugati részén.

 • Kutyamasszázs: A gyógyító érintés

  Akinek van négylábú társa, az biztosan meg tudja állapítani, hogy kedvence mikor boldog, beteg, ingerült, bûntudatos, féltékeny, tanakodó vagy kétségbeesett.

  Így abban is egyetért velünk, ha az mondjuk, hogy az állatokra kifejezetten jótékony hatást gyakorol a szeretetteljes cirógatás, a féltõ ölelés vagy egy játékos dögönyözés.

  Innen pedig már csak egy - pontosabban hat - lépés, hogy megtanuljuk tudatosan irányítani érintésünket, s akár gyógyító hatást is elérhessünk vele.

 • A fókáknak is van ritmusérzékük

  Egy, a neki lejátszott zene ritmusára bólogató oroszlánfóka megfigyelése bizonyítja, hogy az állatok ritmusérzéke nincs összefüggésben azzal, hogy mennyire fejlett hangképzõ szervekkel, esetleg hangutánzó képességgel rendelkezik.

 • A jegesmedve és a husky barátsága

  A jegesmedve és a husky barátságaEgy vad jegesmedve szánhúzó kutyákkal játszik Kanadában, a Hudson-öböl partján. A fotó készítője bizonyos volt benne, hogy szánhúzó kutyái nem ússzák meg élve a hirtelen felbukkanó jegesmedve támadását. Ehelyett megtörtént az elképzelhetetlen. A jegesmedve talán már jóllakott aznapra, mert békésen játszani kezdett a huskival. Az amúgy irtózatos erejű állat a hét minden napján, estefelé visszatért és szelíden játszadozott a kutyával. Íme egy újabb példa, hogy két különböző faj békében és harmóniában élhet egymás mellett.

 • Fecskementés a Dugonics téren

  Szombat délelõtt a Dugonics téren jártunk, amikor a szökõkútnál arra lettünk figyelmesek, hogy egy fiatal fecske a vízbe pottyant. A medence mellett lévõ lány nem gondolkodott sokat, azonnal a szökõkút medencéjébe lépett, és kimentette az elázott madárkát.