rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Hogyan spóroljunk a kisállattartásban?

 • Share on Tumblr

  Kedvenceink is megérzik a válságot, a házi költségvetés csökkenése õket is ugyanúgy érinti mint minket, de ahogy gyermekeinktõl, tõlük sem szívesen vonunk meg bármit.

  Spórolhatunk-e kedvenceinken?

  Jól gondoljuk meg mielõtt a kisállattartás rögös útjára lépünk - a költségek nagyon magasak lehetnek, de megfelelõ körültekintéssel, az akciók figyelésével, a felesleges kiadások kizárásával csökkenthetõk!

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Amin nem spórolhatunk: az állatorvosi költségek, a felelõs állat tartás minden szabályának betartása. Amin spórolhatunk: a saját magunk készítette felszerelések, játékok, az ésszerûen megválasztott táp, táplálkozás.

  És ami megfizethetetlen: a gondoskodásért cserébe kapott feltétlen szeretet, ragaszkodás.

  Írásunkban elsõsorban a legtöbb gazdit érintõ kutya- és macskatartással foglalkozunk. Lássuk hát milyen költségei is vannak a felelõs állattartásnak; min takarékoskodhatunk és min nem szabad takarékoskodni!


  Kezdjük rögtön a vásárlással. Bármilyen ellenállhatatlan az az édes szõrgombolyag, többek között a várható költségek miatt is jól gondoljuk meg bármilyen kisállat beszerzését. Fajtiszta kutyát, macskát vásárolni bizony költséges; fajtától függõen akár a több százer forintba is kerülhet egy-egy kölyök. Vásárlás elõtt gondoljuk át, mit is szeretnénk, pontosan, mire van lehetõségünk, mennyi idõnk, pénzünk van. Tenyészteni szeretnénk, vagy csak egy hûséges társra vágyunk, esetleg házörzõre van szükségünk? Gondoljunk bele abba is, hogy például egy kutya, macska 12-15 évig él, addig kell gondoskodnunk róla.

  Ha nincsenek meg az állatartáshoz szükséges feltételeink, ne engedjünk egy jópofa film hatásának, gyermekünk szüntelen unszolásának, ajándékba se adjunk, lehetõleg ne is fogadjunk el állatot. Ha mégis elszánjuk magunkat, kutyát, macskát lehetõleg menhelyrõl válasszunk magunknak. Ha mindenképpen fajtatiszta állatot szeretnénk, azt csak megbízható tenyésztõtõl vásároljunk, egyébként sok kellemetlen meglepetésben lehet részünk.

  Itt el is érkeztünk a következõ költségekhez, az állatorvosi számlákhoz. A kölyökkutyának,- macskának minden esetben be kell adnunk a kezdeti védõoltásokat, mert ennek hiányában, a még gyenge immunrendszerû kölyökállat könnyen elpusztulhat.

  - Az oltások ára 3-tól 10 ezer forintig változhat, van amelyiket többször kell beadni, ezen természetesen nem spórolhatunk.

  - Állatazonosító mikrochip beültetése ma már kötelezõ, ennek ára 5000 Ft körül van.

  - Az évente beadandó kötelezõ veszettség elleni védõoltás 3-3500 Ft. Ha kutyánkkal rendszeresen sétálunk erdõbe, mezõn, vagy akár parkban is, érdemes Lyme-kór ellen is beoltatni, ami kb. 8000 Ft.

  - Ha nõstény macskánk, szuka kutyánk van és nem szeretnénk tenyészteni, a késõbbi nem kívánt szaporulat elkerülése érdekében mindenképpen érdemes az állatot ivartalanítani, aminek költsége állatorvostól, az állat testsúlyától függõen 15-40 ezer forint.

  Vegyük figyelembe, hogy a nagyon változó állatorvosi mûtéti költségek általában nem tartalmazzák a felhasznált anyagok és gyógyszerek árait! Természetesen a költségek csak tájékoztató jellegûek, állatorvostól, az állat súlyától, rengeteg dologtól változhatnak, de ha csak a kötelezõ elemeket számoljuk, a költség akkor is tetemes.

  Az állatorvosi költségek (részbeni) megtérítése érdekében köthetünk kisállat-biztosítást is. Akinek már volt komolyan beteg, vagy sérült állata, az mindenképpen elgondolkodik ezen a lehetõségen is.

  Ennek tudatában javaslom mindenki gondolja át még egyszer az állat beszerzését, mivel egy felelõsen vállalt kisállat, megvásárlásának, tartásának kezdeti költségei összességében komoly költséget jelentenek.

  Ha kutyusunk, cicánk már otthon van és összepisilte a szõnyeget, szétrágta a kerítést, megkezdhetjük a további felszerelések beszerzését. Ebben nehéz tanácsot adni, mivel ma már az erre szakosodott üzletekben az elképzelhetetlen gazdagságú választékhoz társuló sokszor csillagászati összegekre rúgó felszerelések, eledelek, kiegészítõk között válogathatunk.

  Itt se engedjünk a szirénhangoknak, vásárlás elõtt pontosan határozzuk meg mire is van szükségünk, mi az amit magunk is elkészíthetünk. Lakhelyet, fekhelyet pár ötlettel, kis munkával magunk is készíthetünk. Keressünk rá az interneten.

  Póráz, játékok kiválasztásánál ügyeljünk a tartósságra, a drágán megvásárolt, használhatatlan eszköz pénzkidobás. Póráznál, nyakörvnél figyeljünk arra, hogy könnyen kezelhetõ, nedvességtûrõ legyen. Ruhát vásárolni még rövidszõrû kutyáknak sem kell, hõháztartásuk nem olyan, mint az embereké, pár kis testû, érzékeny fajtát kivéve teljesen felesleges felöltöztetni õket.

  Természetesen kisállatunk nincs tisztában a játékok árával, tökéletesen boldog a már nem használt cipõvel, egy darab fával, vagy ronggyal, fõleg ha a gazdi illata is érezhetõ rajta. Magunk is tapasztalni fogjuk, hogy minden kutyusnak, cicának megvan a maga mániája, és minden eszköznél fontosabb a gazdival, játékkal együtt töltött idõ. Játékoknál a legnagyobb veszély a szétrágott darabok lenyelése, bármennyire is szeret ilyesmivel játszani kedvencünk ne engedjük!

  Amin viszont nem spórolhatunk, az a fejlõdésben, növésben lévõ kutya, cica napi táplálása. Ne feledjük, a kutya és a macska is húsevõ, az anyától való elválasztás után hús alapú táplálékra van szükségük! A kereskedelemben ma már megszámlálhatatlan mennyiségû és minõségû táp kapható, nehéz közülük választani.

  Ne dõljünk be a marketingnek, olvassuk el a tápok összetételét, döntsünk inkább ez alapján. Kaphatók gyanúsan olcsó tápok is, ezekkel semmiképp se etessük fejlõdésben lévõ kedvencünket. Vásárolhatunk fajtára specializált prémium tápot is, ezek ára természetesen arányban van a magas minõséggel; ugyanakkor az ideális összetételt ismerve magunk is összeállíthatjuk kedvenceink táplálékát.

  Megfelelõ minõségû és mennyiségû táplálékra fõleg a nagy testû kutyáknak van szüksége.

  Ami fontos: nyers húst soha ne etessünk, és szilánkosra törõ csontokat (pulyka-, kacsa csont) sem szabad adnunk. Mint a legtöbb dologban, itt is az ésszerûen megválasztott középutat javasoljuk; kifejlett kedvencünket az összetevõk alapján, általunk gondosan megválasztott táppal érdemes etetni, naponta egyszer. A túletetett, elhízott állat nem csak nem szép látvány, de a túlsúly okozta betegségek miatt rövidebb életû lesz. Tápoknál fokozottan érvényesül, hogy a nagyobb kiszerelés olcsóbb, az akciókat is érdemes figyelni.

  Macskaalom esetében sokszor igaz, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy az olcsóbbat vegyük. Az elsõre drágábbnak tûnõ jó minõségû, szagmegkötõ, jól csomosódó és ezáltal hosszabb ideig használható alom sokkal gazdaságosabb lehet az olcsóbb alternatívákkal szemben.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Meg van a bronx-i állatkert szökött kobrája

  A bronx-i állatkertbõl szökött meg az a halálos mérgû egyiptomi kobra, amit az intézmény munkatársai majdnem egy hétig kerestek az állatkertben és azon kívül is. Az 50 centiméteres hüllõt végül a hüllõház egyik sötét sarkában találták meg összetekeredve - nem jutott tehát messzire.

 • Kiköltöztették Zorrót

  Több mint egy évig élt egy fokvárosi szennyvíztelepen a Zorro nevû fiatal dél-afrikai víziló, de most "kilakoltatták".

 • Narkóõrzõ mackókommandó

  Kábítószer-ültetvény õrzésére idomítottak be medvéket kanadai termesztõk, ám az állatok igen békésen fogadták a rendõrséget.

 • Kétfejû teknõs Kubában

  Havannában egy kétfejû ékszerteknõsre bukkantak, amely a tudósok szerint nem fog sokáig életben maradni. Ennek ellenére az apró állat igen élénk és jó egészségnek örvend.

 • Ejnye!

  Barnás bõrû hottentotta
  gondolta: strucctojást lopna.
  Strucctojásra rá is lele,
  ámde a strucc mit tett vele?
  Megszántam õt, ahogy ott állt,
  s kotta nélkül jajt kikottált:
  - Nagy csõr nagyot ad a búból.
  Máskor csenj tojást a tyúktól!
  Szomorú egy hottentotta,
  aki strucctól koppentotta!

 • 'Nyúlfelmetszõ' garázdálkodik Németországban

  Berlin - Harminc házinyúllal végzett kegyetlen módon egy ismeretlen tavaly nyár óta; "Nyúlfelmetszõ Jack" a németországi Wittenben és Dortmundban garázdálkodik.

 • 165 millió éves pókot találtak

  Százhatvanötmillió éves pókot ástak ki kutatók Kínában.

  A maradvány a középsõ jura idõszakból származik, és egy eddig ismeretlen póknemzetség tagja - írta Paul Selden, az amerikai Kansas Egyetem kutatója és Diying Huang, a kínai tudományos akadémia paleontológusa a német Naturwissenschaften címû folyóiratban. A kövületen még az állat apró szõrei is kivehetõk.

 • Halálos találkozó egy hegyi kecskével az Egyesült Államokban

  Minden bizonnyal hegyi kecske ölt meg egy 63 éves túrázót a Washington állambeli Olimpia Nemzeti Parkban.

 • Nem a cigi lett a veszte

  Nem a dohányzás okozta a halálát a bloemfonteini állatkert Charlie névre keresztelt csimpánzának, amely kezdetben a látogatóktól szerzett csikkeket szívta.

 • A verembe jutott oroszlán

  Az oroszlán nem vette észre a gallyakkal, fûvel fedett vermet, melyet a vadászok csapdának készítettek. Beleesett.

  Megpróbált kimászni belõle. Kis híján sikerült neki felugorni és megkapaszkodni a szélén, de végül mégiscsak vissza-visszacsúszott.

 • Börtön a zalai állatkínzóknak

  7-7 hónapra börtönbe kell mennie annak a két huszonéves fiatalnak, akik még 2003 õszén megkínoztak egy kutyát - így döntött a napokban a Zala Megyei Bíróság.

 • Macskákra vadásznak Moszkvában

  Valóságos hajtóvadászat indult az orosz fõváros délnyugati részén az elszaporodott kóbor macskák ellen.

 • Macskát sütöttek a mikróban

  Úgy látszik, egy dél-afrikai egyetemen is ismerik a megmikrózott macska történetét - és ki is akarták próbálni. Vagy mégsem? A májusban állatkínzás vádjával indított eljárást ugyanis beszüntették a négy fiatal gyanúsított ellen.

 • Hüllõt dugott a melltarójába

  A blackpooli állatkertben kötött ki az az iguana, amelyet egy nõ a melltartójában próbált meg becsempészni Nagy-Britanniába a város repülõtéren. A csempész hiába dugta a zöld hüllõt a melltartójába, az addig ficánkolt, amíg a mozgó ruha fel nem hívta egy rendõr figyelmét.

 • Kacsába szeretett bele egy lúd

  Vadkacsába szeretett bele egy vadlúd Nagy-Britanniában. A párosodási szezon javában dúl mind lúdéknál, mind kacsáéknál, emiatt aztán sok dolga van a kacsába habarodott libának, párját ugyanis rendre ostromolni próbálják gácsérok.

 • Haszontalan varázslat

  A varázsló , mint minden reggel , ezúttal is az erdõben sétált.Szerette ezt a lélegzõ farengeteget , amelyben álmodozó tölgyesek váltakoztak büszke fenyõk kis szigeteivel.

 • Figyelnek a farkasok

  Az állatvilágban fontos egy egyednek mások tekintetét követni, hogy információt szerezzen a fajtársakról, illetve a potenciális ellenségekrõl. Ugyanakkor csak kevés állatfaj képes követni a másik tekintetét valamilyen akadályon át.

 • Ismertető kisfilm a szívférgességről

  Ismertető kisfilm a szívférgességrőlEgyre több kutyatartó retteg a szívférgességtől. Félelmük némileg jogos is. A korábban egzotikus mediterrán betegség, egyre nagyobb számban fordul elő már Magyarországon is. A gyógyítása bonyolult és rizikós. A megelőzés egyszerű és hatékony. Itt egy vicces videó, ami igen csak komolyan taglalja a témát. Minden kutyás gazdinak szinte kötelező megnézni! Ha megnézted a videót, légyszi oszd meg kutyusos ismerőseid körében, mert szinte minden alapvető információt tartalmaz a film, ráadásul nagyon egyszerűen fogalmaz és jól meg van a képanyag is komponálva.

 • Schnauzer

  Leírása: Három fajta létezik belöle. Feje hosszú, arcorri része balta formájú. Szeme sötétbarna. Fülét hegyesre csonkolják, feláll. Háta feszes, ágyéka rövid, fara izmos. Végtagjai párhuzamos állásúak, oszlopszerûek.

  Farkát rövidre csonkolják. Szõrzete drótszerû, kemény szálú. Trimmelik: fején szakállt, bajuszt és szemöldököt hagynak. Színe fekete, szürke, esetleg fekete hát, ezüstszínû rajzolattal, ritkán egyszínû fehér.

 • Az óriáspanda túlélheti

  Az óriáspanda nem jutott "evolúciós zsákutcába", és hosszú távon életképes jövõje lehet - állítja egy kutatócsoport. A korábbi vizsgálatok során azt találták, hogy az állatok izolációja, szokatlan táplálkozási követelményei, és lassú szaporodási rátája a genetikai sokféleség hiányához vezetett, mely elkerülhetetlenül a kihalás felé sodorja a fajt.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása