rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Hogyan spóroljunk a kisállattartásban?

 • Share on Tumblr

  Kedvenceink is megérzik a válságot, a házi költségvetés csökkenése õket is ugyanúgy érinti mint minket, de ahogy gyermekeinktõl, tõlük sem szívesen vonunk meg bármit.

  Spórolhatunk-e kedvenceinken?

  Jól gondoljuk meg mielõtt a kisállattartás rögös útjára lépünk - a költségek nagyon magasak lehetnek, de megfelelõ körültekintéssel, az akciók figyelésével, a felesleges kiadások kizárásával csökkenthetõk!

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Amin nem spórolhatunk: az állatorvosi költségek, a felelõs állat tartás minden szabályának betartása. Amin spórolhatunk: a saját magunk készítette felszerelések, játékok, az ésszerûen megválasztott táp, táplálkozás.

  És ami megfizethetetlen: a gondoskodásért cserébe kapott feltétlen szeretet, ragaszkodás.

  Írásunkban elsõsorban a legtöbb gazdit érintõ kutya- és macskatartással foglalkozunk. Lássuk hát milyen költségei is vannak a felelõs állattartásnak; min takarékoskodhatunk és min nem szabad takarékoskodni!


  Kezdjük rögtön a vásárlással. Bármilyen ellenállhatatlan az az édes szõrgombolyag, többek között a várható költségek miatt is jól gondoljuk meg bármilyen kisállat beszerzését. Fajtiszta kutyát, macskát vásárolni bizony költséges; fajtától függõen akár a több százer forintba is kerülhet egy-egy kölyök. Vásárlás elõtt gondoljuk át, mit is szeretnénk, pontosan, mire van lehetõségünk, mennyi idõnk, pénzünk van. Tenyészteni szeretnénk, vagy csak egy hûséges társra vágyunk, esetleg házörzõre van szükségünk? Gondoljunk bele abba is, hogy például egy kutya, macska 12-15 évig él, addig kell gondoskodnunk róla.

  Ha nincsenek meg az állatartáshoz szükséges feltételeink, ne engedjünk egy jópofa film hatásának, gyermekünk szüntelen unszolásának, ajándékba se adjunk, lehetõleg ne is fogadjunk el állatot. Ha mégis elszánjuk magunkat, kutyát, macskát lehetõleg menhelyrõl válasszunk magunknak. Ha mindenképpen fajtatiszta állatot szeretnénk, azt csak megbízható tenyésztõtõl vásároljunk, egyébként sok kellemetlen meglepetésben lehet részünk.

  Itt el is érkeztünk a következõ költségekhez, az állatorvosi számlákhoz. A kölyökkutyának,- macskának minden esetben be kell adnunk a kezdeti védõoltásokat, mert ennek hiányában, a még gyenge immunrendszerû kölyökállat könnyen elpusztulhat.

  - Az oltások ára 3-tól 10 ezer forintig változhat, van amelyiket többször kell beadni, ezen természetesen nem spórolhatunk.

  - Állatazonosító mikrochip beültetése ma már kötelezõ, ennek ára 5000 Ft körül van.

  - Az évente beadandó kötelezõ veszettség elleni védõoltás 3-3500 Ft. Ha kutyánkkal rendszeresen sétálunk erdõbe, mezõn, vagy akár parkban is, érdemes Lyme-kór ellen is beoltatni, ami kb. 8000 Ft.

  - Ha nõstény macskánk, szuka kutyánk van és nem szeretnénk tenyészteni, a késõbbi nem kívánt szaporulat elkerülése érdekében mindenképpen érdemes az állatot ivartalanítani, aminek költsége állatorvostól, az állat testsúlyától függõen 15-40 ezer forint.

  Vegyük figyelembe, hogy a nagyon változó állatorvosi mûtéti költségek általában nem tartalmazzák a felhasznált anyagok és gyógyszerek árait! Természetesen a költségek csak tájékoztató jellegûek, állatorvostól, az állat súlyától, rengeteg dologtól változhatnak, de ha csak a kötelezõ elemeket számoljuk, a költség akkor is tetemes.

  Az állatorvosi költségek (részbeni) megtérítése érdekében köthetünk kisállat-biztosítást is. Akinek már volt komolyan beteg, vagy sérült állata, az mindenképpen elgondolkodik ezen a lehetõségen is.

  Ennek tudatában javaslom mindenki gondolja át még egyszer az állat beszerzését, mivel egy felelõsen vállalt kisállat, megvásárlásának, tartásának kezdeti költségei összességében komoly költséget jelentenek.

  Ha kutyusunk, cicánk már otthon van és összepisilte a szõnyeget, szétrágta a kerítést, megkezdhetjük a további felszerelések beszerzését. Ebben nehéz tanácsot adni, mivel ma már az erre szakosodott üzletekben az elképzelhetetlen gazdagságú választékhoz társuló sokszor csillagászati összegekre rúgó felszerelések, eledelek, kiegészítõk között válogathatunk.

  Itt se engedjünk a szirénhangoknak, vásárlás elõtt pontosan határozzuk meg mire is van szükségünk, mi az amit magunk is elkészíthetünk. Lakhelyet, fekhelyet pár ötlettel, kis munkával magunk is készíthetünk. Keressünk rá az interneten.

  Póráz, játékok kiválasztásánál ügyeljünk a tartósságra, a drágán megvásárolt, használhatatlan eszköz pénzkidobás. Póráznál, nyakörvnél figyeljünk arra, hogy könnyen kezelhetõ, nedvességtûrõ legyen. Ruhát vásárolni még rövidszõrû kutyáknak sem kell, hõháztartásuk nem olyan, mint az embereké, pár kis testû, érzékeny fajtát kivéve teljesen felesleges felöltöztetni õket.

  Természetesen kisállatunk nincs tisztában a játékok árával, tökéletesen boldog a már nem használt cipõvel, egy darab fával, vagy ronggyal, fõleg ha a gazdi illata is érezhetõ rajta. Magunk is tapasztalni fogjuk, hogy minden kutyusnak, cicának megvan a maga mániája, és minden eszköznél fontosabb a gazdival, játékkal együtt töltött idõ. Játékoknál a legnagyobb veszély a szétrágott darabok lenyelése, bármennyire is szeret ilyesmivel játszani kedvencünk ne engedjük!

  Amin viszont nem spórolhatunk, az a fejlõdésben, növésben lévõ kutya, cica napi táplálása. Ne feledjük, a kutya és a macska is húsevõ, az anyától való elválasztás után hús alapú táplálékra van szükségük! A kereskedelemben ma már megszámlálhatatlan mennyiségû és minõségû táp kapható, nehéz közülük választani.

  Ne dõljünk be a marketingnek, olvassuk el a tápok összetételét, döntsünk inkább ez alapján. Kaphatók gyanúsan olcsó tápok is, ezekkel semmiképp se etessük fejlõdésben lévõ kedvencünket. Vásárolhatunk fajtára specializált prémium tápot is, ezek ára természetesen arányban van a magas minõséggel; ugyanakkor az ideális összetételt ismerve magunk is összeállíthatjuk kedvenceink táplálékát.

  Megfelelõ minõségû és mennyiségû táplálékra fõleg a nagy testû kutyáknak van szüksége.

  Ami fontos: nyers húst soha ne etessünk, és szilánkosra törõ csontokat (pulyka-, kacsa csont) sem szabad adnunk. Mint a legtöbb dologban, itt is az ésszerûen megválasztott középutat javasoljuk; kifejlett kedvencünket az összetevõk alapján, általunk gondosan megválasztott táppal érdemes etetni, naponta egyszer. A túletetett, elhízott állat nem csak nem szép látvány, de a túlsúly okozta betegségek miatt rövidebb életû lesz. Tápoknál fokozottan érvényesül, hogy a nagyobb kiszerelés olcsóbb, az akciókat is érdemes figyelni.

  Macskaalom esetében sokszor igaz, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy az olcsóbbat vegyük. Az elsõre drágábbnak tûnõ jó minõségû, szagmegkötõ, jól csomosódó és ezáltal hosszabb ideig használható alom sokkal gazdaságosabb lehet az olcsóbb alternatívákkal szemben.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Kutyamama vette gondozásba az oroszlánkölyköt

  Kutyamama vette gondozásba az oroszlánkölykötEgy frissen lekölykezett nőstény kutya vett gondozásba egy kis lengyelországi magánállatkertben egy oroszlánkölyköt, amelyet anyja nem szoptat. Ela, az oroszlánmama kezdettől nem törődött a kis Parysszal, nem szoptatta, és apja is csak egyszer nyalogatta meg, aztán magára hagyta. Ezért Carmen, a nőstény bobtail kutya pár nappal korábban született kölykei közé csempészték be a kisoroszlánt. A férfi elmondása szerint a kutya először meglepődött, de aztán jól fogadta a jövevényt, őt is nyalogatja és szoptatja rendesen.

 • Újra pusztítanak Katalóniában a több mint egy évszázada kihaltnak hitt farkasok

  A kutatók megdöbbenésére nem spanyol ragadozókról van szó: az állatok eredetileg az olasz Abruzzo tartományból származnak.

 • Láttad már? Íme a világ legrondább kutyájának a fotója!

  Egyértelmû, hogy miért is Sam nyerte a világ legrondább kutyája címet, de vajon Paris Hilton és a többi kiskutya kedvelõ csinibaba miért nem a hozzá hasonló fajtákat öltöztetni és csinosítgatja?! Rontana a megjelenésükön? Némelyik hölgy külsejéhez inkább passzolna.

 • Róka ásta kacsa

  Egy élve elásott kacsát talált egy bajorországi férfi házának kertjében. Az állatnak csak a feje és az egyik lába látszott ki a földbõl.

 • 15 kölyke született egy ír szetternek - fotóval!

  Egy átlagos ír szetter legfeljebb hét-nyolc kölyköt hoz világra, ám Romy ennek dupláját, tizenöt csöppséget szült.

 • Boldi tragikus története...

  Boldi a keverék tacskó nyolc éves volt azon a bizonyos reggelen. Az a nap jelentette kedvencünk végét.

 • Pamela Anderson esküvõt szervezett kutyáinak

  Malibu - Tommy Lee exfelesége, Pamela Anderson (38) ismét felhívta magára a figyelmet. A kebelcsoda ugyanis a hét végén esküvõt szervezett kutyáinak, s a ceremónia helyszíne a malibui strand volt.

 • Border Collie

  Leírása: Közepes termetû, a skót juhászkutyához hasonló, de annál kisebb eb. Feje elkeskenyedõ. Szeme sötétbarna, füle lelóg. Törzse karcsú, izmos.

  Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farka hosszú, lelóg. Szõrzete középhosszú, kicsit hullámos; a fején és a lábai elülsõ részén rövid. Színe fehér és fekete, fehér, fekete és cserbarna, fekete és szürke, vörös és fehér vagy egyszínû fekete.

 • Mérges pókokkal zárta össze magát egy ausztrál

  Csótányokkal és mérges pókokkal tölt el három hetet egy kirakatban egy ausztrál férfi, aki hétfõn foglalta el helyét a rovarok mellett Melbourne-ben.

 • Egy vírus és egy gomba a méhek pusztulásának új gyanúsítottja

  A mézelõ méheknek az Egyesült Államokban országszerte jelentkezõ rejtélyes pusztulása okára találtak amerikai kutatók új gyanúsítottakat.

 • Nincsenek született vezetõk - legalábbis a pikóhalaknál

  Washington - Egy vezetõ sikere legalább annyira függ az általa irányított egyének tulajdonságaitól, mint saját képességeitõl - mutatták ki brit tudósok a folyókban élõ kis pikóhalak tanulmányozása alapján.

  Kétfõs, találomra kiválasztott csoportokba osztva a halacskákat rendre azt tapasztalták, hogy az egyik egyedbõl vezetõ lesz, míg a másikból követõ, és hogy melyikre milyen szerep vár, az az egyed merészségétõl függ. Azt is megállapították, hogy a két pikóhal kölcsönösen befolyásolja a másik magatartását.

 • Rendőrök fogták be a szökevény lovat

  Rendőrök fogták be a szökevény lovatElkóborolt vasárnap Szentes külterületéről egy másfél éves hucul kanca a Kurca partjáról, a rendőrök fogták be az állatot. Az internet egynapos sztárjának mára előkerült a gazdája - minden jó, ha vége ló. A másfél éves hucul kancának nem ez volt az első önálló kirándulása, mesélték Szénásiék. A berki lakóhelyüktől pár száz méterre vásárolták jó egy hónapja, Mónit egyelőre visszahúzza a szíve a többi „rokon\" közé. Az ügy jól végződött, hiszen nem érte a lovat baj, nem ütötte el senki, illetve a körülményekhez képest gyorsan hazakerült.

 • Mosogatóba szorult be a kíváncsi kutya

  Kétrészes mosogatóval állított be egy nõ az állatorvoshoz Nagy-Britanniában, mert beleszorult a középsõ, gyümölcsmosó rekeszbe a kutyája.

 • Óriáskígyó-riadó Dél-Angliában

  Óriáskígyó-riadót rendelt el a dél-angliai rendõrség, miután egy boa constrictor megszökött londoni tulajdonosának otthonából.

  A közel kétméteres, fekete foltokkal tarkázott, egzotikus háziállatként tartott barna bõrû hüllõ a brit fõváros déli részén lévõ Catham egyik villájából csusszant ki hétfõn.

 • Kutyaszálló - (Hotel for Dogs, 2009)

  Amikor az energikus testvérpár, Andi és Bruce egy olyan nevelõotthonban találják magukat, ahová szigorúan nem lehet állatokat vinni, Andinak a villámgyors észjárását kell latba vetnie, hogy otthont találjanak kutyájuknak, Pénteknek. Noha együttérzõ nevelõjük, Bernie figyelmezteti õket, hogy kerüljék a bajt, a srácok rábukkannak egy elhagyott hotelre, és elkezdik átalakítani, hogy tökéletes lakhelyet készítsenek Pénteknek és a város összes kóbor kutyájának. Ezzel viszont azt kockáztatják, hogy szétválasztják õket egymástól, ha lebuknak. A két kölyök pillanatok alatt valami varázslatosat alkot a hotelbõl: otthont a kutyáknak és saját maguknak is.

 • Egy zuhanó tehén majdnem végzett egy szörfössel

  Egy brit nõ kis híján meghalt, amikor egy tehén esett arra a helyre, ahonnan pillanatokkal azelõtt állt fel. Az állattal végzett a 16 méteres zuhanás.

 • Magára altatta a lovat

  "Magára" altatott egy lovat Nagy-Britanniában egy állatorvos, és annyira alászorult, hogy tûzoltóknak kellett kiszabadítaniuk.

 • Leégett a nyíregyházi zsiráfistálló

  Nyíregyháza - Tûz ütött ki 2005. július 8-án délelõtt az orrszarvúházban, miközben a munkások a ház fûtési rendszerét javították. Hegesztés közben keletkezett szikra okozta a bajt, a tûz pedig pillanatok alatt átterjedt a zsiráfházra is.

 • Túlélésre tanítják az óriáspandákat Kínában

  A természetes környezetben való túlélésre tanítják a fogságban született óriáspandákat Kínában. A visszaszoktatási programhoz új központot is építenek Szecsuan (Sichuan) tartományban.

 • Lócitromfûtés lesz a brit lovas tüzérségnél

  Áttér a lótrágyafûtésre a brit lovas-, szaknyelven fogatolt tüzérség. 111 lova van az alakulatnak, amely új támaszpontot kap London délkeleti részén. Ennyi ló elég trágyát ad ahhoz, hogy biotüzelõanyaggá átalakítva kielégítse a fûtés és világítás energiaszükségletét.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása