rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Hogyan spóroljunk a kisállattartásban?

 • Share on Tumblr

  Kedvenceink is megérzik a válságot, a házi költségvetés csökkenése õket is ugyanúgy érinti mint minket, de ahogy gyermekeinktõl, tõlük sem szívesen vonunk meg bármit.

  Spórolhatunk-e kedvenceinken?

  Jól gondoljuk meg mielõtt a kisállattartás rögös útjára lépünk - a költségek nagyon magasak lehetnek, de megfelelõ körültekintéssel, az akciók figyelésével, a felesleges kiadások kizárásával csökkenthetõk!

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Amin nem spórolhatunk: az állatorvosi költségek, a felelõs állat tartás minden szabályának betartása. Amin spórolhatunk: a saját magunk készítette felszerelések, játékok, az ésszerûen megválasztott táp, táplálkozás.

  És ami megfizethetetlen: a gondoskodásért cserébe kapott feltétlen szeretet, ragaszkodás.

  Írásunkban elsõsorban a legtöbb gazdit érintõ kutya- és macskatartással foglalkozunk. Lássuk hát milyen költségei is vannak a felelõs állattartásnak; min takarékoskodhatunk és min nem szabad takarékoskodni!


  Kezdjük rögtön a vásárlással. Bármilyen ellenállhatatlan az az édes szõrgombolyag, többek között a várható költségek miatt is jól gondoljuk meg bármilyen kisállat beszerzését. Fajtiszta kutyát, macskát vásárolni bizony költséges; fajtától függõen akár a több százer forintba is kerülhet egy-egy kölyök. Vásárlás elõtt gondoljuk át, mit is szeretnénk, pontosan, mire van lehetõségünk, mennyi idõnk, pénzünk van. Tenyészteni szeretnénk, vagy csak egy hûséges társra vágyunk, esetleg házörzõre van szükségünk? Gondoljunk bele abba is, hogy például egy kutya, macska 12-15 évig él, addig kell gondoskodnunk róla.

  Ha nincsenek meg az állatartáshoz szükséges feltételeink, ne engedjünk egy jópofa film hatásának, gyermekünk szüntelen unszolásának, ajándékba se adjunk, lehetõleg ne is fogadjunk el állatot. Ha mégis elszánjuk magunkat, kutyát, macskát lehetõleg menhelyrõl válasszunk magunknak. Ha mindenképpen fajtatiszta állatot szeretnénk, azt csak megbízható tenyésztõtõl vásároljunk, egyébként sok kellemetlen meglepetésben lehet részünk.

  Itt el is érkeztünk a következõ költségekhez, az állatorvosi számlákhoz. A kölyökkutyának,- macskának minden esetben be kell adnunk a kezdeti védõoltásokat, mert ennek hiányában, a még gyenge immunrendszerû kölyökállat könnyen elpusztulhat.

  - Az oltások ára 3-tól 10 ezer forintig változhat, van amelyiket többször kell beadni, ezen természetesen nem spórolhatunk.

  - Állatazonosító mikrochip beültetése ma már kötelezõ, ennek ára 5000 Ft körül van.

  - Az évente beadandó kötelezõ veszettség elleni védõoltás 3-3500 Ft. Ha kutyánkkal rendszeresen sétálunk erdõbe, mezõn, vagy akár parkban is, érdemes Lyme-kór ellen is beoltatni, ami kb. 8000 Ft.

  - Ha nõstény macskánk, szuka kutyánk van és nem szeretnénk tenyészteni, a késõbbi nem kívánt szaporulat elkerülése érdekében mindenképpen érdemes az állatot ivartalanítani, aminek költsége állatorvostól, az állat testsúlyától függõen 15-40 ezer forint.

  Vegyük figyelembe, hogy a nagyon változó állatorvosi mûtéti költségek általában nem tartalmazzák a felhasznált anyagok és gyógyszerek árait! Természetesen a költségek csak tájékoztató jellegûek, állatorvostól, az állat súlyától, rengeteg dologtól változhatnak, de ha csak a kötelezõ elemeket számoljuk, a költség akkor is tetemes.

  Az állatorvosi költségek (részbeni) megtérítése érdekében köthetünk kisállat-biztosítást is. Akinek már volt komolyan beteg, vagy sérült állata, az mindenképpen elgondolkodik ezen a lehetõségen is.

  Ennek tudatában javaslom mindenki gondolja át még egyszer az állat beszerzését, mivel egy felelõsen vállalt kisállat, megvásárlásának, tartásának kezdeti költségei összességében komoly költséget jelentenek.

  Ha kutyusunk, cicánk már otthon van és összepisilte a szõnyeget, szétrágta a kerítést, megkezdhetjük a további felszerelések beszerzését. Ebben nehéz tanácsot adni, mivel ma már az erre szakosodott üzletekben az elképzelhetetlen gazdagságú választékhoz társuló sokszor csillagászati összegekre rúgó felszerelések, eledelek, kiegészítõk között válogathatunk.

  Itt se engedjünk a szirénhangoknak, vásárlás elõtt pontosan határozzuk meg mire is van szükségünk, mi az amit magunk is elkészíthetünk. Lakhelyet, fekhelyet pár ötlettel, kis munkával magunk is készíthetünk. Keressünk rá az interneten.

  Póráz, játékok kiválasztásánál ügyeljünk a tartósságra, a drágán megvásárolt, használhatatlan eszköz pénzkidobás. Póráznál, nyakörvnél figyeljünk arra, hogy könnyen kezelhetõ, nedvességtûrõ legyen. Ruhát vásárolni még rövidszõrû kutyáknak sem kell, hõháztartásuk nem olyan, mint az embereké, pár kis testû, érzékeny fajtát kivéve teljesen felesleges felöltöztetni õket.

  Természetesen kisállatunk nincs tisztában a játékok árával, tökéletesen boldog a már nem használt cipõvel, egy darab fával, vagy ronggyal, fõleg ha a gazdi illata is érezhetõ rajta. Magunk is tapasztalni fogjuk, hogy minden kutyusnak, cicának megvan a maga mániája, és minden eszköznél fontosabb a gazdival, játékkal együtt töltött idõ. Játékoknál a legnagyobb veszély a szétrágott darabok lenyelése, bármennyire is szeret ilyesmivel játszani kedvencünk ne engedjük!

  Amin viszont nem spórolhatunk, az a fejlõdésben, növésben lévõ kutya, cica napi táplálása. Ne feledjük, a kutya és a macska is húsevõ, az anyától való elválasztás után hús alapú táplálékra van szükségük! A kereskedelemben ma már megszámlálhatatlan mennyiségû és minõségû táp kapható, nehéz közülük választani.

  Ne dõljünk be a marketingnek, olvassuk el a tápok összetételét, döntsünk inkább ez alapján. Kaphatók gyanúsan olcsó tápok is, ezekkel semmiképp se etessük fejlõdésben lévõ kedvencünket. Vásárolhatunk fajtára specializált prémium tápot is, ezek ára természetesen arányban van a magas minõséggel; ugyanakkor az ideális összetételt ismerve magunk is összeállíthatjuk kedvenceink táplálékát.

  Megfelelõ minõségû és mennyiségû táplálékra fõleg a nagy testû kutyáknak van szüksége.

  Ami fontos: nyers húst soha ne etessünk, és szilánkosra törõ csontokat (pulyka-, kacsa csont) sem szabad adnunk. Mint a legtöbb dologban, itt is az ésszerûen megválasztott középutat javasoljuk; kifejlett kedvencünket az összetevõk alapján, általunk gondosan megválasztott táppal érdemes etetni, naponta egyszer. A túletetett, elhízott állat nem csak nem szép látvány, de a túlsúly okozta betegségek miatt rövidebb életû lesz. Tápoknál fokozottan érvényesül, hogy a nagyobb kiszerelés olcsóbb, az akciókat is érdemes figyelni.

  Macskaalom esetében sokszor igaz, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy az olcsóbbat vegyük. Az elsõre drágábbnak tûnõ jó minõségû, szagmegkötõ, jól csomosódó és ezáltal hosszabb ideig használható alom sokkal gazdaságosabb lehet az olcsóbb alternatívákkal szemben.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Hogyan spóroljunk a kisállattartásban?

  Kedvenceink is megérzik a válságot, a házi költségvetés csökkenése õket is ugyanúgy érinti mint minket, de ahogy gyermekeinktõl, tõlük sem szívesen vonunk meg bármit.

  Spórolhatunk-e kedvenceinken?

  Jól gondoljuk meg mielõtt a kisállattartás rögös útjára lépünk - a költségek nagyon magasak lehetnek, de megfelelõ körültekintéssel, az akciók figyelésével, a felesleges kiadások kizárásával csökkenthetõk!

 • Barnamedve járt az Aggteleki Nemzeti Parkban

  Barnamedvét észlelt az Aggteleki Nemzeti Park Természetvédelmi Õrszolgálata a park északi részén, a szlovák-magyar országhatár közelében.

  A nyomok alapján egy kifejlett példány és egy idén született fiatal medvebocs járt a területen - olvasható az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) honlapján.

  Az európai barnamedve korábban általánosan elterjedt faj volt, de ma már leginkább csak néhány magasabb hegységben található meg.

 • Megölt a pitbull egy ötéves kislányt Angliában

  Halálra mart újév napján a család pitbull-terriere egy ötéves kislányt, és súlyosan megsebesítette a gyerekre felvigyázó nagymamát Észak-Angliában.

 • Ázsiából jöttek az amerikai kutyák, de hogyan?

  Ázsiából jöttek az amerikai kutyák, de hogyan?eredetű az amerikai kutyák hetven százaléka – derítette ki egy friss kutatás. A kutyák a Kolumbusz előtti időkben kerültek az amerikai kontinensre. Az amerikai kutyák többsége ázsiai gyökerekkel büszkélkedhet, mindössze 30 százalékuk köthető genetikailag Európához – állapította meg a stockholmi Királyi Technológiai Intézet kutatása. Az ázsiai származás azt jelenti, hogy a kutyák a Kolumbusz előtti időkben kerültek az amerikai kontinensre. A csivava, amelyet az inkák és az aztékok idején őrzőkutyaként alkalmaztak, az egyik legősibb törzsből ered.

 • Postamacska

  Véletlenül elpostázta a macskáját is egy csomagban a rokonainak egy nõ Németországban.

  Miközben különféle ajándékokat rakott egy nagyobb dobozba, magyaros nevû macskája, Janosch egy óvatlan pillanatban beszökkent és elbújt a küldeményben. 700 kilométerrel odébb, két nap múlva bontották ki a csomagot, amelybõl igen nyugodt hangulatban szökkent ki a kandúr.

 • Kutya evés helyett gyilkosság

  Egy orosz férfi megölte két barátját, akik megpróbálták megenni a kutyáját. A 40 éves Alekszandr Jermilov, aki a Csitai terület Nacigun nevû falvában él, arra tért haza, hogy két barátja megölte kedvenc kutyáját, egy dán dogot, s épp a tetemet darabolják fel, hogy vacsorát készítsenek húsából - olvasható a Dnyi.ru címû orosz hírportálon, hivatkozással a területi ügyészség jelentésére.

 • Rombol és épít az afrikai elefánt

  Amerikai kutatók nemrégiben megfigyelték, hogy azokon a területeken, ahol az elefántok elsõ ránézésre hatalmas pusztításokat visznek véghez annak érdekében, hogy élelemhez jussanak, számos hüllõnek és kétéltûnek adnak otthont.

 • Állatkínzás: saját kertjében akasztották fel a kutyáját

  Egy ismeretlen behatolt egy kisújszállási ház udvarára és felakasztotta egy gerendára az ott láncon tartott kutyát — tájékoztatta hírportálunkat Pásztorné Kovács Ágnes, a megyei rendõr-fõkapitányság sajtószóvivõje.

 • Az angol hadsereg medvebõr-pótlót keres

  London - Az angol hadsereg közleménye szerint megpróbálnak eleget tenni az állatvédõk kérésének, és a Buckingham-palota õreinek fejfedõjét medvebõr helyett más anyagból készítik majd el.

  A védelmi minisztérium a PETA állatvédelmi szervezet képviselõivel való találkozást követõen döntött úgy, hogy a kanadai feketemedvék bõre helyett igyekszik más kucsmaalapanyagot találni a királyi család lakhelyét õrzõ gárdistáknak - tudatta az AP hírügynökség.

 • Döglött lovat rejtett a somogyi kút

  Elpusztult lovat húztak ki egy Nikla és Csömend közötti elhagyatott kútból. A somogyi településen az úgynevezett Csikó-legelõn találták meg az állati tetemet.

 • A mókus, aki operatőrnek állt

  A mókus, aki operatőrnek álltKanadában, Montréalban szerette volna lefilmezni a mókusokat David Freiheit, egy amatőr filmes, akinek egy kíváncsi mókus közreműködésével igazán különleges videót sikerült készítenie. A férfi kenyérdarabokat szórt szét, hogy felkeltse a mókusok figyelmét, azonban az egyik állatnak nem csak a finom falatok, hanem a kamera is megtetszett. A kíváncsi állat felkapta a kamerát, felszaladt vele egy fára, megörökített az igencsak meglepett férfit, készített magáról néhány közeli felvételt, majd miután megunta a kamerát egyszerűen lehajított azt a fáról.

 • Rekordszámú tengeri tehén pusztult el Florida partjainál

  Korábban egy egész év alatt nem pusztult el annyi tengeri tehén (Trichechus Manatus) Florida partjainál, mint az idei év elsõ három hónapjában - jelentette be az állam hal- és vadvédelmi bizottsága.

 • Ebek veszettség elleni kötelezõ védõoltása

  Valószínûleg minden kutyatartó tudja, hogy az állatait minden évben kötelezõ beoltania veszettség ellen.

  A jelenleg érvényben lévõ állategészségügyi jogszabályok azt írják elõ, hogy minden 3 hónapnál idõsebb ebet 30 napon belül (tehát 3 és 4 hónapos kora között) be kell oltani veszettség ellen.

 • Macska, a Nagy Ska fia

  A történet színhelye Észak-Nyugat Skócia, egy kis sziget a Belsõ Hebridákon, a neve Seil Island. Rendszeres látogatók voltunk a szigeten, a férjem munkájával kapcsolatban kéthetenként töltöttünk itt egy-két napot mielõtt még végleg ide költöztünk volna. Egy derûs tavaszi reggelen a kis pajta elõtt megláttam egy fekete macskát otthonosan sütkérezni a napon. Elsõ, óvatos közeledéseimre mindig elszaladt.Pár hét mulva, megláttam õt ahogy a pajta kis üvegezetlen ablakán keresztül kimászva elfoglalja szokásos napozó helyét.

 • Ejnye!

  Barnás bõrû hottentotta
  gondolta: strucctojást lopna.
  Strucctojásra rá is lele,
  ámde a strucc mit tett vele?
  Megszántam õt, ahogy ott állt,
  s kotta nélkül jajt kikottált:
  - Nagy csõr nagyot ad a búból.
  Máskor csenj tojást a tyúktól!
  Szomorú egy hottentotta,
  aki strucctól koppentotta!

 • Emberekre támadt egy mókus

  Több embert megtámadott és megharapott egy agresszív mókus a németországi Saarlandban.

 • Haszontalan varázslat

  A varázsló , mint minden reggel , ezúttal is az erdõben sétált.Szerette ezt a lélegzõ farengeteget , amelyben álmodozó tölgyesek váltakoztak büszke fenyõk kis szigeteivel.

 • Új agysejteket növesztenek az egerek, ha kötõdnek kicsinyeikhez

  Ha egérapák szaglásszák kölykeiket, új idegsejtek jönnek létre agyukban, amelyek késõbb segítenek nekik utódaikra emlékezni - derült egy kanadai tanulmányból.

 • Vad barátságok

  Vad barátságokTöbb mint 10 évig élt együtt a francia Pierre Thivillon és felesége, egy Digit névre keresztelt gorillával. Az óriásemlős még 1998-ban került az állatkert-igazgatóként dolgozó férfihoz, aki egy másik állatparkból hozta el Digitet, ahol meglehetősen sanyarú körülmények közt élt, sőt, a kis gorillát az anyja ellökte magától. A házaspár kezdetben három óránként cumisüvegből etette a kis gorillát, aki velük együtt élt, majd ahogy egyre nagyobbra nőtt saját lakrészt kapott Pierre Thivillon állatkertjében. Pierre Thivillon és felesége Eliane, gyermekükként tekintettek a hatalmas gorillára. 2011-ben engedték vissza a vadonba, hogy saját családot alapítson.

 • 120 millió éves hangyafajt fedeztek fel német tudósok

  Berlin - Német biológusok felfedezték a legöregebb hangyát: az eddig ismeretlen hangyafaj már 120 millió évvel ezelõtt is élt a Földön.

  A karlsruhei Természettudományi Múzeum kutatói tavaly találták a 3 milliméteres példányt az Amazonas õserdejében. A páratlan lelet rávilágíthat a hangyák korai törzsfejlõdésére - magyarázták jelentõségét.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása