2024.03.29. - Auguszta

Többen orvvadásznak, mint korábban

2012. év decemberig több eljárás indult orvvadászat miatt, mint egy évvel korábban; a nyáron hatályba lépõ új büntetõ törvénykönyv (Btk.) a mostaninál részletesebben szabályozza a természetkárosítást - írja a szerdai Magyar Nemzet.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Míg 2011-ben az elsõ tizenegy hónapban 60, egy évvel késõbb 63 hatósági eljárás indult orvvadászat miatt - tudta meg a lap az Országos Rendõr-fõkapitányságtól.

A hatályos jogszabályok egyaránt büntetik azt, aki tiltott eszközzel, valamint tiltott módon vadászik vagy halászik. Az új Btk.-ban változnak az orvvadászatra vonatkozó elõírások. Már nemcsak a vad elejtése számít, hanem az is bûncselekmény, amikor a vadat még nem ejtették el, de a magatartás erre irányul.

Büntethetõ lesz az úgynevezett külsõ orvvadászat (amikor az orvvadászatot nem vadász követi el) és a belsõ orvvadászat (amikor a vadászok idegen vadászterületen végeznek vad elejtésére, elfogására irányuló tevékenységet anélkül, hogy bérvadászként, vendégvadászként erre engedélyük lenne) is.

Büntetendõ az a magatartás is, amikor vadászati tilalmi idõ hatálya alá esõ vadfaj egyedét ejtik vagy fogják el.

Orvhalászat alatt ugyanakkor a jogosulatlan halfogásra irányuló tevékenységet érti a jogalkotó, de csak a halászhálóval vagy más halászati eszközzel folytatott orvhalászat számít bûncselekménynek, a horgászbotos halfogásra nem vonatkozik az új Btk. rendelkezése.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra