2024.04.26. - Ervin

Nem mehetnek lovaik közelébe a magyar huszárok

Utuk folytatását tervezik az állatkínzásért õrizetbe vett huszárok Svédországban. Azt mondják, be volt tervezve a kényszerpihenõ. A lovakat ápolják.

Fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentõt kapott a korábban állatkínzással gyanúsított két várpalotai huszár Kõrös nevû hucul lova Svédországban; a nyolcezer kilométeres utazás nincs veszélyben - mondta az egyik huszár.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Csepin Péter, a várpalotai Bakonyi Poroszkálók Hagyományõrzõ és Sport Egyesület vezetõje elmondta, hogy négy lovuk közelébe ugyan továbbra sem mehetnek, de a lovarda tulajdonosától azt hallották, hogy hétfõn egy újabb svéd állatorvos alaposan megvizsgálta az állatokat, állapotukkal elégedett volt, Kõrösnek fájdalomcsillapítót és gyulladásgátlót adott.

Csepin Péter szerint több mint egy hete álltak meg pihenni az amali lovardában a beszûrõdött lábú Kõrös miatt. Miután egy állatvédõ feljelentést tett ellenük állatkínzás miatt, a lovakat meg is nézte egy állatorvos, kezelést azonban tegnapig nem kaptak.

A hagyományõrzõ huszárok kibékültek a kényszerpihenõvel, mivel Svédországban hatalmas esõzések voltak. "Nem bánjuk, hogy fedél van a fejünk fölött, ha egy hetet állnunk kell, az csak elõnyünkre válik" - mondta Csepin. A nyolcezer kilométeresre tervezett utat folytatják, küldetésüket pedig nem érzik veszélyben, kényszerpihenõkkel a tervezéskor is számoltak.

Csepin Péter társával, Bakó Sándorral április 7-én indult Várpalotáról az Északi portya elnevezésû útra, eddig háromezer kilométert tettek meg hagyományos huszár viseletben. Finnország-Észtország-Lettország-Litvánia- Lengyelország-Kelet-Szlovákia-Kelet-Magyarország érintésével november végén, december elején érkeznek Várpalotára.

A magyar huszárokat Amal városában állatkínzás miatt vették õrizetbe, majd július 3-án szabadon bocsátották õket. A ló háta lila volt, amikor õrizetbe vették õket.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra