2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Szumátrai orrszarvúborjú született Indonéziában

Szumátrai orrszarvúborjú született Indonézia nyugati részén egy nemzeti parkban. Az állatot a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a végveszélyben lévõ fajok között tartják számon.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Vadvédelmi illetékesek szerint 123 év alatt ez az ötödik ismert eset, amikor fogságban született szumátrai rinocérosz.

16 hónapos vemhesség után hozta világra borját a Ratu nevû nõstény a Way Kambas Nemzeti Park területén Lampung tartományban – közölte az indonéz erdészeti minisztérium illetékese. „Ez történelmi ellés volt, mert a szumátrai orrszarvú a kipusztulás szélén áll” – tette hozzá Novianto Bambang.

A feljegyzések szerint elõször 1889-ben a calcuttai állatkertben született fogságban szumátrai orrszavú, a másik három az amerikai Cincinatti állatkertjében. Ratu vadon született. Két borjával már elvetélt. Párja, Andalas az Egyesült Államokban született és 2007-ben vitték Indonéziába.

Az amerikai székhelyû International Rhino Foundation (Nemzetközi Rinocéroszalapítvány) a faj megmentésére tett erõfeszítések egyik legjelentõsebb elõrelépéseként értékelte a bikaborjú világrajövetelét.

Az öt rinocéroszfaj közül a szumátrai orrszarvú a legkisebb testû; közülük mintegy 200 példány él csoportosan a vadonban Indonéziában és Malajziában, ez fele a 15 évvel ezelõtti populációnak. Tíz példány fogságban él, ahogyan Ratu is négy másik társával együtt a nyugat-indonéziai orrszarvúparkban.

A rinocéroszok átlagosan 40 évig élnek, és meglehetõsen lassan szaporodnak. Az összes fajt – fõleg a jávai és a szumátrai orrszarvút – súlyos veszély fenyegeti élõhelyük pusztulása miatt, és mert gyógyító erejûnek hitt szarvuk miatt még mindig vadásszák õket illegálisan. 1985 óta a szumátrai rinocéroszfaj 70 százaléka pusztult ki.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra