rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • A róka és a szarka

 • Share on Tumblr

  Ismeritek a híres mesét, amelyben a róka kihízelegte a holló szájából a sajtot? Nos ebben a történetben is a ravaszságát használta fel a vörösbundás, de másképpen. Így szólt a tölgyfán cserregõ szarkához:

  - Te széphangúan fekete-fehér, ne áruld el a Fûszakállas dombon legelészõ nyulaknak, hogy oda megyek most! Nyulat fogok, ha sikerül, az egyik combja, a titoktartásért, a tiéd lesz!

  A szarka így okoskodott magában:
  - Méghogy a róka nekem nyúlcombot adna?! Csinos csíkos csigákra cserregõ csemetém farktollára mondom: nem hiszem! Inkább elárulom a nyulaknak a titkot, figyelmeztetem õket, - de elõbb jutalmat kérek tõlük.

  Így is tett. Azt mondta a nyulaknak:
  - Mit adtok nekem azért, ha megmondom, hogy hova szándékozik menni a róka?

  - Elmakogjuk neked, hogy hol van a Szórakozott Vadász ottfelejtett, nyitott hátizsákja! - válaszolta a legöregebb nyúl.

  - Rendben! - egyezett bele a szarka. Hát a róka ide készül, hozzátok, a Fûszakállas dombra!

  Elmakogták a nyulak, hogy a Szórakozott Vadász nyitott hátizsákja a vadkörtefa alatt van. Utána rohantak a Százvirágos rétre. A szarka meg kicsente a hátizsákból a sajtot, aminek egy holló képe volt a csomagolásán.

  A róka meg, aki sejtette, hogy mi fog történni, figyelte: merre futnak a nyulak? A Százvirágos réten azután észrevétlenül elkapta az egyik nyuszi bundáját.

  Késõbb a róka megint találkozott a szarkával. Bánatos képet színlelt:
  - A Fûszakállas dombon egy árva nyulat sem találtam, de tudom: te megtartottad a titkot, becsületes madár! Most a tavacskához megyek vadkacsát fogni, de el ne áruld nekik! Ha tartod a szád, adok neked a vadkacsa húsából!

  A szarka beleegyezett, de utána meghányta-vetette magában a róka ígéretét, és végül így vetette el a tett magvait:
  - Méghogy a róka adna nekem a vadkacsa húsából?! Inkább figyelmeztetem a vadkacsákat a veszélyre, de elõbb jutalmat kérek tõlük!

  A vadkacsák köszönték a figyelmeztetést, és három kis halat fogtak a szarkának a hírért. A róka rejtekhelyérõl figyelte hová repülnek a vadkacsák, hol telepednek le. Ez a hely a patakparton volt. Odakúszott, ráugrott egy szárnyaival vadul csapkodó vadkacsára, - no az mindjárt olyan szelíd lett, hogy egy hangot sem hápogott ki, csak lógatta a nyakát, fejét, amíg volt neki!

  Kis idõ múlva a róka megint észrevette a szarkát. Szomorú hangon panaszkodott:
  - A tavacska mellett nem volt egyetlen vadkacsa sem! Hoppon maradtam, ráadásul éhkoppon. Tudom, hogy te nem árultad el a titkom, megbízható, hûséges madár, - de, látod, én ilyen balszerencsés vagyok! Most az Illatos mezõn zsenge füvet csipegetõ fürjek közül szeretnék néhányat megfogni. Biztos vagyok abban, hogy tõled nem tudják meg a szándékom, ami, ha sikerül, neked is hozhat majd egy-két fürjlábat hallgatásod jutalmául.

  A szarka elröppent, hogy - valami haszonért cserébe - elcserregje a róka szándékát a fürjeknek. Ám mielõtt a fekete-fehér madár odaért volna, a fürjcsapat máris felröppent. A rókának sem sikerült idõben elfoglalnia leshelyét, így nem láthatta hová szálltak le az ízletes húsú madárkák. Mi okozta e madárkák gyors légbeli távozását?

  Nem más, mint Pusztanyuszkai Jenõ, egy csinos falubeli legény, aki elõbb a mezõgazdászatot tanulta ki a városban, utána meg állatorvoslásban szerzett tudást egy másik egyetemen. Jenõt apja idõnként vadászni küldte, de a legény az állatok lelövése helyett inkább könyveket olvasgatott, növényeket igyekezett tanulmányozni erdõn-mezõn. Utóbbi tevékenységével nyerte el a Szórakozott Vadász lebecsülõ címet a faluban, mivel annyira belefeledkezett a növények tanulmányozásába, hogy olykor még az elhagyott hátizsákjáért is vissza kellett mennie. A faluban idõnként gúnyolták Jenõt, de csak a háta mögött, mivel a tehén-, disznó-, valamint tyúk- és libagyógyításban jeleskedõnek bármelyikük bármikor rászorulhatott a segítségére.
  A legény elõvette a puskáját és lõtt. No nem a fürjekre, hanem a levegõbe, és azért, hogy a mezõn kosarat cipelõ Pirosszoknyás Zsuzsika észrevegye õt.

  A leány észre is vette, odasietett, azt hitte, hogy valami baj történt a legénnyel. Nagyon megörült, hogy nem érte õt baj. Hamarosan együtt nézegették az Erdõ-mezõ Képeskönyvét. Jenõnek régóta tetszett a szépséges kisasszony, és, mi tagadás, Pirosszoknyás Zsuzsika szíve sem volt közömbös a legényt illetõen, pedig igen rátarti hajadon volt. Eddig még senkinek sem engedte meg, hogy hazakísérje, Jenõnek most mégis, sõt, nagylelkûen még azt is: Jenõ vigye helyette a kosarat. Kérdezte is a legény tréfás-komolyan:
  - No Zsuzsika kisasszony, most kosarat kaptam, mivel elkértem a kosarát, - de kosarat kapnék Öntõl egy másfajta kérésre is?

  - Abban nem vagyok biztos, csak abban: a leányszív titkos! - nevetett Zsuzsika. Ám minden titok megfejthetõ, csak megfelelõ fej kell hozzá!

  Odahaza Jenõt megkérdezte az apja:
  - Hogy s mint ment a vadászat? Lõttél-e õzbakot, ráadásul nagyot?!

  Jenõ elpirult:
  - Nem lõttem bakot, hazakísértem Pirosszoknyás Zsuzsikát, vittem a kosarát...

  Apja ámuldozott:
  - Pirosszoknyás Zsuzsika megengedte, hogy hazáig kísérd?! Az a büszke, gyönyörû, kedves, szorgalmas, módos leány?! Hû, fiú, addig üsd a vasat, amíg meleg, azaz, akarom mondani, ha vadászni mégy, mindig Zsuzsikáék háza elõtt masírozz el! Hátha ismét szóba áll veled... Próba - szerencse.

  Jenõ megfogadta apja tanácsát, nagyonis. Kiderült, hogy jó tanács, no meg az is: Zsuzsiéknál jó a kalács. Ráadásul nem csupán a kalács jó, hanem sok minden más is. Jenõ a leánykérésnél nem kosarat kapott, hanem beleegyezõ csókot. Zsuzsikától is, meg a szüleitõl is.

  Ezek szerint Pirosszoknyás Zsuzsika mezõn való kosaras megjelenése a legénynek boldogságot hozott? Igen. Jenõ puskájának dördülése viszont, mivel a fürjek elrepültek, a szarkának és a rókának balszerencsés napot?

  Hát nem egészen. A leánnyal való közös képeskönyv-nézegetés után ugyanis Jenõ örömmel vitte a leány kosarát, de a saját hátizsákját a réten felejtette. A szarka a hátizsákból kártalanította magát a fürjektõl elmaradt jutalomért: kivette azt a nagy sonkaszeletet, amivel alig bírt elrepülni. Az arrafelé kóborló róka is észrevette a háti alkalmatosságot, és némi szaglászás, kotorászás után nagy darab disznósajtot lelt benne. No ha lelt, hát nem hagyta benne. Fura dolog is volna, ha róka által lelt, disznósajtot tartalmazó hátizsákban, sokáig disznósajt lenne! Ugye, ti is így gondoljátok?!

  Lelkes Miklós (2011)


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Halálos áldozatot követelt a bikafuttatás egy spanyol városban

  Halálra döfött egy férfit Spanyolországban egy bika, ahol a híres pamplonaihoz hasonló futtatást rendeztek.

 • Embert is fertőző szívférgek

  Embert is fertőző szívférgekMagyarországon eddig ritkán felbukkanó parazitát találtak egy Szegeden élő németjuhász kutyában, mondta el egy szegedi állatorvos, Rengei Antal, aki meg is mutatta a fiolába zárt, közel 30 centis szívférgeket. A szívférget szúnyogok terjesztik, és akár állatról emberre is átvihetik. Az állatorvos a lapnak elmagyarázta, hogy a betegséget eddig csak délebbre ismerték, Szlovénia, Horvátország mellett az olaszországi Pó-völgy a legfertőzöttebb, de a betegséget hordozó szúnyogok az éghajlat melegedésével északra vándoroltak, és a fő probléma az, hogy ha egyszer már megfertőződött egy állat, akkor utána a szívférget már bármelyik közönséges szúnyog továbbviheti.

 • Az erdõ közepén találtak egy fókát

  A legközelebbi nyílt víztõl hat kilométerre, az erdõ mélyén bukkantak egy fókabébire Svédország keleti részén. A svéd média azt feszegeti, hogyan kerülhetett ilyen szokatlanul messzire a víztõl a kis tengeri emlõs.

 • Elefánt taposott halálra egy turistát Indiában

  Amsterdam – Feldühödött elefánt taposott halálra Indiában egy holland férfit, nyolc másik turista épp, hogy csak megmenekült – jelentette az ANP holland hírügynökség kedden.

 • Kutya a tigrisek pótmamája

  Kleopátra - így hívják a kutyát - fogadta örökbe a tigriskölyköket, akiket eltaszított az anyjuk.

  Kleopátrának szerencsére nemrég saját kölykei születtek, így nem jelentett gondot az örökbefogadás. Szoptatja és tisztogatja a két kis tigrist, Cjopát és Pjusát. A tigris kölykök most az oroszországi Szocsiban, Jekaterina Kodakova lakásában élnek, Kleopátrával és egy Masjanya nevû cicával.

 • Védett madarakra lõttek Csepelen

  Budapest - Eljárás indult ismeretlen tettesek ellen, akik védett madarakra lõttek december végén a XXI. kerületi Tamariska-dombon.

  Kókay Bence madarász december 31-én járt a helyszínen, hogy megszámolja a védett területen telelõ fülesbaglyokat, ekkor talált rá az egyik madártetemre. A közelben lakók mondták el neki, hogy délelõtt két férfit láttak, akik két pisztolylövést adtak le. Amikor megkérdezték õket, hogy mit csinálnak, elmenekültek letakart rendszámú autójukkal.

 • Ez vicces? - elõfagyasztott egérhullák a monitor mellé

  Az állatvédõk nem üdvözlik azt az új angol találmányt, mely elpusztult, igazi egér bõrébe bújtatja a számítógépek elengedhetetlen kellékét, a kurzor irányítóját.

 • Az elhagyatott kutyakölyök

  Kölyökkutya ül a hóban,
  Keservesen sír a holdnak.
  Messze száll a bús sírása,

 • Jávorszarvast "elejtõ" tacskó

  A Ha:lsinge térségében megjelenõ Ljusnan címû lap hétfõi jelentése szerint Roy, a kétéves, szálkás szõrû tacskó hétvégi kiránduláson volt gazdájával, Stefan Söderströmmel, amikor mintegy húsz méternyire tõlük több jávorszarvast pillantottak meg.

 • Ir Szetter

  Leírása: Szép bundájú, elegáns eb. Feje hosszú, szeme sötétbarna, füle lelóg. Háta egyenes, mellkasa mély.

  Lábai párhuzamosak, jó csontozatúak. Szõrzete a fején, a füle hegyén, a mancsán és lábai elülsõ felületén hullámos, selymes; farkán és végtagjai hátulsó felületén zászlót alkot. Színe mahagónibarna vagy rozsdavörös, ill. égõvörös. Eredete: Ír fajta; valószínûleg a legrégebbi szetterféle.

 • Víznyelõbe szorult tevét mentettek tûzoltók

  Nem mindennapi esethez riasztották kedd éjszaka az Oregon állambeli Clackamas megye tûzoltóit: egy 680 kilogrammot nyomó tevét kellett sürgõsen kiszabadítani egy két méter mély víznyelõbbõl.

 • Bakkötény: kecskeóvszer Kenyában

  Nairobi - Kekcseóvszerrel védik a növényzetet Kenyában: megakadályozzák, hogy túlnépesedjen a kecskeállomány és lelegelje az aszály miatt amúgy is gyér növényzetet, aztán meg éhen pusztuljon.

  A kecskeóvszer nem újkeletû találmány, és nem gumi, hanem tehénbõr vagy - lépést tartva a korral - mûanyag. Ebbõl szabnak kötényt a bakkecskékre és kötik meg rajtuk. Aztán ugrálhatnak, mindhiába.

 • A felmelegedés okozhatta a barlangi oroszlán kihalását

  A barlangi oroszlán a felmelegedés miatt halt ki Eurázsiában tizennégyezer éve, mivel drámaian szûkült élõhelye - vélik brit kutatók, akik szerint Alaszkában és Kanada északi részén még további ezer éven át fennmaradtak a nagytestû macskafélék.

 • A kutyám kergeti az autókat, macskákat, bicikliseket...

  A kutyám kergeti az autókat, macskákat, bicikliseket...A különféle eszközök, vagy élőlények kergetése nagyjából két okra vezethető vissza. Egyrészt a mozgó dolgok kergetése, a kutyákban ösztönös, amely a zsákmány elkapását és megszerzését segítette abban az időben, amikor a kutyák még vadásztak. Mára ez a tulajdonság kutyafajtáktól függően elhalványult, de vannak bizonyos fajták, melyekben még mindig erősen él a zsákmányösztön. Az ilyenfajta motivációt csakis komoly fegyelemmel lehet ellensúlyozni. Ez esetben mindenképpen javasolt, hogy a kutyával rendszeresen és nagyon következetesen foglalkozzunk.

 • Féltve őrzik az új családtagot a házikedvencek

  Féltve őrzik az új családtagot a házikedvencekAmióta a Boggs házaspár hazavitte a kórházból kisfiukat Sonny-t, a család házi kedvencei el sem mozdulnak a kisbaba mellől. A négy kutya és a cica nagyon izgatott és lelkes volt amikor Sonny-t bemutatták nekik és egyből maguk közé fogadták a kisbabát, akit féltőn vigyáznak minden pillanatban. Kasey, az anyuka, azt mesélte, nem is számítottak rá, hogy kedvenceik ennyire nagy szeretettel fogják üdvözölni a kisfiukat, akinek még a gondozásában is örömmel részt vesznek. Ráadásul mindegyik állatnak más feladata van: Mia, a macska ugyanis mindig a közelben van, és őrzi a kicsit alvás közben.

 • Arra gondol a kutya, akinek a hangját hallja

  Egy kutya "lelki szemei" előtt megjelenik annak a képe, akinek a hangját hallja - állítják japán tudósok.

 • Lovat mentettek a derítõbõl

  Szennyvízzel telt derítõgödörbõl mentettek ki egy lovat a kecskeméti tûzoltók a várossal szomszédos Helvécián- tudta meg a HavariaPress.

 • Húszmillió forintért értékesítették az óriás tonhalat Tokióban

  Tokió - Száznégyezer dollárért, azaz több mint húszmillió forintért vette meg két szusibár-tulajdonos azt az a kékuszonyú óriás tonhalat, amely a hétfõi tokiói halárverésen került kalapács alá.

  Ennél magasabb összeget, 20 millió jent (több mint 42 millió forintot) mindössze egyszer, 2001-ben fizettek a kékuszonyú tonhalért. Egy hongkongi és egy japán étteremtulajdonos versengett a 128 kilós halért, végül megegyeztek, s közösen vették meg a becses portékát, amelynek kilójáért 817 dollárt, azaz 160.586 forintot fizettek.

 • Meghívó: Fiatalokkal a fiatalokért

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkonnal közösen tartja meg önkéntes jelöltek számára a kerekasztal megbeszélését. A programon önkéntességről, az állatvédő egyesületről ismerhetnek meg a résztvevők sok információt. A közösségi térben megtartartandó program a fiataloknak kapcsolatfelvételi lehetőség is. Az egyesület, mint önkéntes szolgálatosokat fogadó szervezet a fiatalok számára tartalmas eszmecserét biztosít, hogy a témában felmerülő kérdésekre választ kaphassanak.

 • A nagy forróság miatt jelenhetett meg nálunk a pusztai ölyv

  Egy olyan faj jelent meg az ország nyugati felén, amely megdobogtatja a madarászok szívét: a pusztai ölyv alighanem az Anatóliai-fennsíkról költözött hozzánk.