2024.04.20. - Tivadar

A nyávogó egér

Incilinci Cincilinci, a szépséges egérleány meglepõ kívánsággal állt oda termetes egérmamája elé:
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

- Mama! Én meg szeretném tanulni a macskák nyelvét!Tanulhatok macskául?!
- Júj! Cicinc! Inc! Cinc! - jajgatott megdöbbent mamája.Az ilyen tudás bajba sodorhat! Kandúr Karmul, az az egérgyilkos, minden más macskánál rosszabb! Ne tegyél ilyet!
- Hagyjátok csak! - mondta a sebtiben összehívott családi-rokoni tanácsban Cincilinci papája.Úgysem tud megtanulni macskául!Megtanulhatja az egér-angolt, egér-franciát, de hogy macskául tudjon megszólalni... az lehetetlen! Nyávogó egér még sohasem élt ezen a világon!
Ám van úgy, hogy amiben senki sem hisz - bekövetkezik, amiben pedig mindenki bizonyos - az csalfa módon elmarad.
Cincilinci ugyanis biztos rejtekhelyekrõl szorgalmasan figyelte-hallgatta a macskák beszédét és végül éppúgy nyávogott már, mint egy kandúrokat szerelemre csábító cicalány.Sõt!Dalokat költött és énekelt cicanyelven a falba épített egérszobában, egérkonyhában.
Az egyik ilyen szívhez szóló dalocska felkeltette Kandúr Karmul, az elegáns cicalegény figyelmét.Ki lehet az a szépséges cicaleány, akit elrejt a fal?!Talán rút boszorkány falaztatott be egy gyönyörû cicakirálykisasszonyt?!
Hamarosan szerelmes cicabeszéddel ostromolta a fal mögötti, cicakirálykisasszonynak hitt Cincilincit.Az elõször megijedt, de késõbb úgy gondolta: kihasználja a cica tévedését.Magára vállalta, hogy õ cicakirálylány és egy boszorkány jóvoltából, azaz rosszvoltából raboskodik a fal mögötti üregben. Karmullal sajtot, sonkát és más ínyencségeket lopatott a kamrából és a cicának sajátmancsúlag be is kellett dugni a finomságokat az egérlyukon keresztül.
No most már az egérnépség nem gyõzte dicsérni Cincilincit.A szerelmes cicaifjúnak ugyanis nem volt ideje egérfogásra, annyi dolgot adott adott neki Cincilinci.Ó, ha tudta volna a cica, hogy õt egy egérlány teszi lóvá, és az egerek rajta nevetnek!
Boriska néni, a ház úrnõje és a konyha nagyfõnöke, azonban észrevette, hogy Kandúr Karmul az utóbbi idõben egérfogás helyett inkább ellopja azt, amit az egerektõl kellene megvédenie.Boriskanéni nem tudott cicául, így Karmul nagy ívben, légi úton távozott a házból, még egy mukkot sem mondhatott, csak nyekkenhetett egyet a légi út végén.
Karmul szerepét néhány egérfogó vette át.Ezek azonban nem voltak már annyira veszélyesek az egerekre, mint Karmul.Tudóska Tódor, az igen ügyes, mindenféle szerkezethez értõ egér ugyanis ki tudta szerelni az egérfogóból a csalétket: a szalonna vagy sajtdarabkát, anélkül, hogy e mûvelet során baja esett volna.Cincilinci egérkisasszony pedig az javasolta: egy-egy, végelgyengülésben kimúlt egeret olykor helyezzen el Tódor az egérfogóban, nehogy Boriska néni egércsapdákban való bizodalma úgy meggyengüljön, hogy visszahozza a cicát.
Minden jó, ha jó a vége - tartja a közmondás.Cincilincibõl nem lett ugyan cicakirálykisasszony, de azért derék férjet kapott: éppen Tudóska Tódort.Egész
egérfamiliájukkal továbbra is ott élnek Boriska néni házában - cifra bajszot kipödrõsen, fejedelmien.
No de mi lett szegény Kandúr Karmullal?!Kemény kõre légi út, no az nem hoz mást, csak bút!
Általában így van, de nem mindig.Karmul ugyanis egy bácsi lába elõtt nyekkent nagyot.A bácsinál elefántcsont fejû sétapálca volt és gyönyörû szürke posztókalapot viselt.Híres tudós volt, de nem abból a szegényfélébõl, akirõl Arany János írt A tudós macskája címû versében, mivel kalapgyára is volt, amelyik ontotta a kalapokat kisvilágba, nagyvilágba.No és mirõl írt éppen könyvet ez a tudós?A macskanyávogás hangjainak zenei tulajdonságairól. Joggal, mert kicsit értett macskául is, amellett hogy tizenkét más nyelven is.
A bácsi felháborodott:
- Ki bánt veled így, cicám?!Kegyetlen gazdasszony?!Rossz gyerek, akinek meg kellene húzni mindkét fülét?!Gyere hozzám, én megbecsülöm a kandúrokat, no meg van nálam egy bájos cicakisasszony is!
Karmula ráállt, azaz elfogadta az ajánlatot.A bácsinál levõ cicakisasszony ugyan nem volt királykisasszony, de Karmula ezt kicsit sem bánta, mert a cicalánynak szép szõre volt, vereske, no meg egyéb bája sem volt keveske.
Így hát kétszeresen is jól végzõdött ez a cicás-egeres történet, legalábbis a benne szereplõ cicák és egerek számára.

Lelkes Miklós
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra