rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Szépszemû kacifánciusz

 • Share on Tumblr

  A gyerekek - Máté, Szilvi, Fannika - nagy diadallal hozták a cicát, és kórusban kiáltozták:
  - Cica! Cica! Egy nénitõl kaptuk! Fehér a sapkája, kesztyûje, papucsa, - de másutt fekete! Szilvike elnevezte Szépszemû Kacifánciusznak, és verset költött róla! CICA-KÉRELEM: "Azt akarja velünk legyen, díszes tálból velünk egyen!"

  - No ezt nem engedhetem... - komorodott el édesapjuk.

  A gyerekeken úrrá lett a kétségbeesés:
  - Miért nem?! Olyan szép cica! Okos, kedves! Hadd legyen nekünk is cicánk!

  Édesapjuk fizimiskáján ború derûre változott, elnevette magát:
  - Azt nem engedhetem, hogy velünk egy tálból egyen! Maradni maradhat, mert jó ha valaki kordában tartja az egérnépséget.

  Ujjongtak a gyerekek, vitték a cicát a mamához. Õ engedékenyebb volt apunál, így a cica házbeli jövõje már nem volt kétséges.

  No senki sem csalódott a fura nevet kapott cicában. Tartott tõle az egérnépség, nagyonis. Kivéve Kalappáni Falafánit, az öreg egérapót és családját.

  Kalappáni õse Törökországból jött, egy dervis lepényeszsákjából ugrott elõ valamikor régen, még úgy Eger várának ostroma idején. Erre az õsére igen büszke volt az egér. Ha sajtot látott, mindig mondogatta: "Erõs foggal ebbõl török, az én õsöm híres török!"

  Az õsein kívül arra is büszke volt Kalappáni, hogy õt és családját hét róka ravaszságával áldotta-csintalankodta meg a sors. Túl is járt Kacifánciusz eszén az egész Kalappáni egércsalád, nemhogy hétszer, de hetvenhétszer is! Borsót gurítottak a fejére, borsot törtek az orra alá.

  Hanem hát addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik, addig látni esernyõ nélkül a kis Mukit, amíg nem kap a nyakába egy nagy hideg zuhit!

  Hajnalrózsás reggelen történt,hogy Kacifánciusz kis híján elkapta Kalappáni egérapó farkincáját. Ha egy hangyabajusszal hosszabb az a farok, hát el is kapja! Így azonban bemenekült az egér a lyukba, leroskadt sajtszagú karosszékébe és lihegett, erõsen.

  Üldögélt a lyuk elõtt Kacifánciusz, fancsali képpel, mert a majdnem annyit ér csak, mint a nem, sõt, olykor még kevesebbet, mert bosszantóbb.Üldögélt, üldögélt, de mindent meg lehet unni: álldogálást, üldögélést, heverészést, heherészést, nyammogást, nyávogást egyaránt. Meg is unta. Észrevett a közelben egy vastepsit, és elváltoztatott macskahangon rákezdte:
  - Én vagyok a Fekete Éj Fekete Varázslója! Amiért mindig bosszantjátok Kacifánciuszt, az én legkedvesebb cicabarátomat, rátok engedem az örök sötétséget, örök éjszakát, amelyik vaksin vaksötét és ráadásul vasból van!
  Nyávogandum-nyivákulum, nyányinyanyó-májvolnajó, úgy legyen!

  Ezután két mancsával megragadta, és szorosan a lyuk elé állította a vastepsit. Sötét lett az egérlyukban, sötétebb a legsötétebb éjszakánál. Mégis: hitték a varázslatot az egerek, meg nem is. Ám amikor már igencsak korgott a gyomruk, és a lyukba mégsem huncutkodott be egyetlen világosság-csíkocska sem - csodálkoztak.

  Csodálkozni csodálkoztak, de megijedni nem ijedtek meg. Az egér sötétben is egér, a konyha, kamra sötétben is látogatható, sõt!
  Ki akarta dugni fejét a lyukból Kalappáni, méghozzá kíváncsiságtól hajtott nagy lendülettel. Nekiugrott. Ám a hopp!-ra jött a kopp! Jajgatni kezdett az egérapó:
  - Jaj! Jaj! Az a varázsló tényleg ránkhozta a vaséjszakát! Beleütöttem a fejem!

  A Kalappáni-család többi tagja is kipróbálta a dolgot. Persze, õk óvatosan. Hû, ez nem csak sötét, de vas, így hát mint lesz tele a has?! A vas még az egérfogon is kifog!

  A szerencse azonban hamarosan ellátogatott hozzájuk, mert Szilvike, aki nem tudta, hogy a vastepsit Kacifánciusz tette oda, de szerette a rendet, a fekete sütõalkalmatosságot visszaállította a helyére.

  Az egércsalád így megszabadult börtönébõl, de ettõl fogva egy csíny nem sok, annyit sem tettek Kacifánciusz rovására. Tisztelni kell azt a cicát, akinek a Fekete Éj Fekete Varázslója a kebelbarátja!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Két magyarországi fekete gólya kapott mûholdas jeladót

  A Flying Over Natura 2000 projekt keretében összesen 20 példány európai - köztük két magyar - fekete gólyára került „hátizsák”, melyek segítségével nyomon követhetjük mozgásukat a fészkelõhelyeken, a vonulás során valamint a telelõhelyeken.

 • Afgán agár

  Az afgán agár eredeti neve: Tāzī (Arabul: تازی) Az afgánok szerint olyan õsi faja, hogy már Noé is felvette a bárkájába a "tázisz"-t, ahogy eredetileg hívják. A pasutok (afgán hegyi törzs) antilop, vadkecske, vadjuh, és ragadozók vadászatára használják. Talán az egyetlen afgán fajta, melyet hegyi vadászatokra, sõt teherhordára is befognak. Az eredeti típus lényegesen eltér a mai luxusfajtától. Az afgán agár egy kutyafajta, a Földközi-tenger keleti partvidékérõl származik, az agarak közé tartozik. Azért tenyésztették, mert nagyon jó futó és nagyon jó látása volt.

 • Extrém bundázatú állatok

  Extrém bundázatú állatokSzínét, mintázatát, a szőrszálak vagy tollak hosszát, vastagságát és alakját tekintve az állati szőrzet rendkívül változatos, fajonként, de akár fajtánként és egyedenként is eltérő lehet. Bármilyen állat tud elragadó lenni, függetlenül a színétől, méretétől, fajtájától, vagy szőrzete hosszúságától. Viszont mégis azt kell mondanunk, hogy a bolyhos állatoknak van egy bizonyos vonzerejük, ami a rövid szőrűeknek nincs. Némelyik állatnak pedig igencsak extrémre alkotta a természet a "frizuráját"! Érdemes megnézni őket!

 • Kutyajogosítvány és GazdiSuli Gödöllõn

  Budapest - Oktatási programot indít gazdiknak és kutyáknak egy állatterápiás szervezet Gödöllõn. Egy svájci törvény szerint 2010-tõl csak azok tarthatnak kutyát, akik részt vettek egy 15 órás GazdiSuli jellegû oktatási programon és eredményes vizsgát tettek.

 • Cápa mart halálra egy 21 éves lányt Ausztráliában

  Egy fürdõzõ nõt támadott meg és mart halálra egy cápa a kelet-ausztráliai Brisbane közelében, egy sziget partjainál - közölte szombaton a rendõrség.

 • A világon elõször másodgenerációs angolnákat tenyésztettek Japánban

  A világon elõször sikerült mesterségesen tenyésztett angolnák ondójának és ikráinak felhasználásával a nevelt példányok második nemzedékét kitenyészteni Japánban.

 • Furcsa anyatej-testvérek

  Furcsa anyatej-testvérekTejtestvéreivel, három malaccal egy tigriskölyök a Bangkoktól mintegy 120 kilométerre délkeletre fekvő Sziracsa Tigriskertjében augusztus 8-án. A szokatlan jó viszony hátterében az áll, hogy a kis tigrist egy anyakoca táplálja. Annyira megható, hogy a kihalástól megmentő ember más anyaállatokhoz próbálja bevinni az anyai gondoskodástól eleső vadállatokat, jelen esetben a kicsi tigris kölyköt. A kölykök szemmel láthatóan nagyon jól elvannak: malacokkal együtt a tigris kölyök. Viccesen mondhatnánk, hogy a tigrisnek malaca van, mégpedig malacmamája és tejtestvérei.

 • India: megmentenék a tigriseket

  Az indiai kormány úgy döntött, nagyobb támogatást nyújt a tigrisek védelmében. Korábban 40.000 állat élt az országban, mára számuk 1.300-1.500 körülre tehetõ. Vajon megvédhetõek az emberektõl? Az indiai kormány a következõ öt évben hat milliárd rúpiát (150 millió dollár) költ a veszélyeztetett tigrisek megmentésére. Egy évszázaddal ezelõtt 40.000 nagymacska élt az országban, mára 1.300 és 1.500 közé becsülik a számukat az emberi beavatkozás miatt: vagy egyes testrészeikért vagy azért ölik meg õket, mert behatoltak a lakott területekre.

 • Vödörrel kapták el az ormányos macit

  Jászberény - Elkapták a grabancát a jászberényi állatkertbõl megszökött ormányos mackónak.

 • Úttörõ útépítés: disznótrágyaszfalt

  Disznótrágyaaszfaltos út készült el a világon elsõként az Egyesült Államokban.

 • Melegszik a Tanganyika-tó

  Szinte "felforrt" az elmúlt 90 év alatt a Tanganyika-tó vize Afrikában: a világ második legnagyobb víztömegû tavának vize legalább 1500 éve nem volt ilyen meleg, a tó élõvilága veszélyben forog - hívta fel a figyelmet egy tanulmány.

 • Megtizedelte a gyöngybaglyokat a rossz idõ Baranyában

  2010 június végéig mindössze 9 bagolyfiókát sikerült meggyûrûzniük a baranyai szakembereknek, míg a tavalyi év hasonló idõszakában már 200 fölötti volt a példányszám.

 • Száguldó autók közül mentette ki a kisbocsot az anyamedve

  Száguldó autók közül mentette ki a kisbocsot az anyamedveAkár tragédia is történhetett volna az egyik kanadai autópályán, miután egy medvebocs véletlenül a sztrádára keveredett. Végül azonban a kis kódorgót anyukája megmentette a száguldó autók elől. Megható pillanatokat sikerült megörökítenie egy férfinak az egyik kanadai autópályán. Ricky Forbes a Brit Kolumbia délkeleti részén található Kootenay Nemzeti Park közelében haladt autójával, amikor arra lett figyelmes, hogy egy medvebocs a sztráda kellős közepén esik-kel és próbál kitérni a száguldó kocsik elől.

 • Békák hada miatt lezártak egy görög autópályát

  A vonuló békák seregei miatt két órára lezárták az egyik kulcsfontosságú görög autópályát - közölte a görög közlekedési rendõrség.

 • Embert is fertőző szívférgek

  Embert is fertőző szívférgekMagyarországon eddig ritkán felbukkanó parazitát találtak egy Szegeden élő németjuhász kutyában, mondta el egy szegedi állatorvos, Rengei Antal, aki meg is mutatta a fiolába zárt, közel 30 centis szívférgeket. A szívférget szúnyogok terjesztik, és akár állatról emberre is átvihetik. Az állatorvos a lapnak elmagyarázta, hogy a betegséget eddig csak délebbre ismerték, Szlovénia, Horvátország mellett az olaszországi Pó-völgy a legfertőzöttebb, de a betegséget hordozó szúnyogok az éghajlat melegedésével északra vándoroltak, és a fő probléma az, hogy ha egyszer már megfertőződött egy állat, akkor utána a szívférget már bármelyik közönséges szúnyog továbbviheti.

 • Forgalmas útkereszteződésből mentette meg a kiscicát a motoros

  Forgalmas útkereszteződésből mentette meg a kiscicát a motorosEgy forgalmas útkereszteződés forgatagában rekedt kiscicát mentett meg egy amerikai motoros, akinek a sisakjára szerelt kamera rögzítette az esetet. Az aprócska cicán több autó is majdnem áthajtott, de szerencsére végül megmentőre lelt a női motoros személyében, aki megállította a forgalmat, felkapta a bajba jutott állatot és kiszaladt vele az út szélére, ahol egy arra járó nő is a segítségére sietett. A motoros végül úgy döntött, hogy megtartja a kismacskát, akit Skidmarknak nevezett el. Igazán szép cselekedet volt a motorostól.

 • Nem mehetnek lovaik közelébe a magyar huszárok

  Utuk folytatását tervezik az állatkínzásért õrizetbe vett huszárok Svédországban. Azt mondják, be volt tervezve a kényszerpihenõ. A lovakat ápolják.

  Fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentõt kapott a korábban állatkínzással gyanúsított két várpalotai huszár Kõrös nevû hucul lova Svédországban; a nyolcezer kilométeres utazás nincs veszélyben - mondta az egyik huszár.

 • Inkább a halál, mint a szexuális zaklatás

  A tolakodó udvarlók elõl menekülve akár életveszélybe is sodorhatják magukat a halnõstények: a Poecilia reticulata nevû guppifaj nõstényei a hímek elõl a folyó mélyebb részeire úsztak a csendes-óceáni Trinidad szigetén, holott ott ragadozó halak leselkednek rájuk.

 • A vaddisznó visszavágott a vadásznak

  Közelharcba bonyolódott egy ügyetlen francia vadász azzal a vaddisznóval, amelyet ugyan sikerült puskavégre kapnia, de a lövés csak könnyebben sértette meg az állatot. A fenevad úgy döntött, nem hagyja annyiban a dolgot. Ezúttal a vadász húzta a rövidebbet.

 • Juhász Gyula: Beteg Kutya

  Úgy néz reád, mint szótlan fájdalom
  És vánszorog a ragyogó napon.