rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • A perzsa cicus

 • Share on Tumblr

  Kedves, erõs, daliás, szorgalmas legény volt Kitartó János. Szántott, vetett, ásott, kapált, halászott, vadászott, - mindig azt csinálta, amit kellett.

  Egyszer még tanítványa is akadt: titokzatos tekintetû, elegáns öltözetû úr. Megkérte Jánost, hogy oktassa ki a vadászat tudományára, tíz csengõ aranyat fizet érte.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  János igen megörült: sok pénz volt ám az akkor! Igaz, ami igaz, õ is sokat tanult ettõl az úrtól, ám a végén csak egy kézszorítást kapott tõle. János nem merte elkérni a tíz aranyat, csak célozgatott rá, ilyesféleképpen:
  - Láttam egyszer tíz aranyos madárkát! Ó, de szívesen fogtam volna õket a markomba! Mind a tizet!

  Az úr azonban, bár megtanult Jánostól puskával jól célozni, ezt a célzást nem értette meg. Másutt járt az esze. Talán Perzsián, ahová készült?

  Hitte János, hogy sohasem látja többé az adósának megmaradt urat, azt a tudós Különcbölönc Benedeket. Ám nem minden adós marad örökké az. Két év múlva ki kereste fel a meglepett Jánost? Hát nem más, mint éppen ez az úr, Különcbölönc Benedek! Örült János: most megjön a tíz arany!

  Aranyakról szó sem esett, de János különös ajándékot kapott: egy perzsamacskát, barátságosan-tréfásan szigorú pofikájú, hosszú szõrû, végtelenül türelmes természetû cicust. Az mindjárt helyet is talált magának Jánosnál, a pipacsokkal és margarétákkal díszített párnán.

  Elment a fura úr, ott maradt a cicus. János így szólt, hangosan, de csak önmagához:
  - No az aranyakat megint elfelejtette!

  Szegény János majdnem leesett a székrõl, amikor a cica embernyelven megjegyezte:
  - Mindig ilyen feledékeny volt! Múltkor megígérte, hogy ad három halacskát az akváriumból, - de azt hiszed: adott?!

  Kiderült: a különös úr varázsló. A cica azonban nem volt vele elégedett, mert embernyelvre tanította, miközben õ az egérnyelvet szerette volna elsajátítani.

  Okos volt János, tudta: nem szabad kifecsegnie a cica tudományát. Még bolondnak néznék õt, - vagy ellopnák tõle a cicust a cirkuszosok!

  Hamarosan szokatlan nagy árvíz tologatta magát elõre a falu felé. Már János kiskertjében pocsékoltatta a zöldségféléket. Így szólt János a cicushoz:
  - No te kedves szõröske, aki okos, most szökne! Legyünk mi is okosak, menjünk innen!

  A cicus azonban másképpen vélekedett:
  - Csak türelem, türelem! Az nemcsak rózsát terem! Majd menekít minket víz, aki okos: ebben hisz!

  János kétkedõen ingatta a fejét, de azért maradtak még. Jól tették, mert gyönyörû, nagy csónakot sodor a víz János zöldségeskertjébe. Abba került: díszpárna, díszpárnára a cica, ennivaló, innivaló, utána meg, az evezõpadhoz, János. Már mentek is a vizen.

  Egy idõ múlva száraz partot pillantottak meg, rajta kis vityilóval. János ott ki akart kötni, de a cica másképpen vélekedett:
  - Csak türelem, türelem! Feneked nem tûhegyen! Jobb helyre is vihet víz, aki okos: ebben hisz!

  Szót fogadott János, tovább evezett. Ahová értek, már nyoma sem volt árvíznek, sõt, egy csinos sziget tûnt fel, pompás házacskával. A ház elõtt rózsakert volt,
  benne fenségesen szép leány üldögélt, könyvvel a kezében. János egybõl ki akart kötni a szigeten, de a cicus másképpen vélekedett:
  - Csak türelen, türelem! Evezgess itt, csendesen! Figyeld mit csinál e lány! Némely leány kész talány!

  Igaza lett a cicának, de csak félig: a leány nem volt "némely". Ellenkezõleg: kiszaladt a partra, integetett, hahózott. János közelebb evezett, beszélgetett vele. A beszélgetés során a talány teljesen eltûnt, mert kiderült: a leány valóban leány,
  szívesen látja Jánost és a cicust ebédre. Mindezt cseppet sem titkolta.

  A leány szülei is szeretettel fogadták Jánost és a cicust. A perzsamacska teljesen ismeretlen volt azon a vidéken, ami nem csoda, mert az a táj igen messze esett Perzsiától. A leány megkérte Jánost: hadd legyen a cica az õ szobájában, legalább a vendéglátás idejére!

  A vendéglátás ideje sokáig tartott, mivel a leány szülei felfedezték: a legény igencsak ért a kertészkedéshez. A leány meg azt fedezte fel, hogy nem közömbös a szívének ez a kedves, daliás legény. A perzsacica meg felfedezett egy akváriumot, díszhalakkal. Azt már nem árulom el, hogy mit evett a cicus aznap este a díszpárnán...mert én nem szeretek árulkodni!

  Múltak a napok, ment a rózsafák gondozása a rózsalugasban, a rózsákat azonban hiába termette a türelem, mert a türelmetlenség elérkezett. A leány, Csodakerti Klára, valamint János úgy vélték: vége a türelemnek, kezet kezért, csókot csókért, szívet szívért, - jöhetne az esküvõ!

  Klárika szülei nem ellenezték a dolgot, mert megismerték Jánost, no meg felismerték azt is: nem szabad a szerelmes leányszívet elszakítani attól, akit szeret, ha az is szereti õt.

  A lakodalomra - honnan, honnan nem - beállított Különcbölönc Benedek is. Kiderült: joggal, mert Klárika az unokahúga. Az adósságát - a tíz aranyat -
  most is elfelejtette megadni, de némileg enyhítette a dolgot, hogy bõkezû nászajándékot hozott, óriási gyémántokkal és más drágakövekkel ékesített ezüstládikót, amely testvérek között is megért tízezer aranyat. No és a perzsa cicusnak is hozott valamit, amit az elismerõ nyávogással fogadott: egy szótárt, amelyik a legfontosabb szavakat tartalmazta perzsa, valamint egérnyelven.

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A tigrisek féltek a kiscsibéktõl

  Napos csibékkel barátkozott össze három tigriskölyök Kínában, egy állatkertben, bár elõször féltek tõlük.

 • Vidrát tanítanak úszni

  Vidrát tanítanak úszni Nagy-Britanniában: a 3 hónapos kölyköt árván találták egy walesi építkezésen.

 • Méhek bénították meg az autópálya forgalmát

  Órákra lezárták a 99-es autópályát Kaliforniában, Sacramento közelében, ahol felborult egy méhkaptárokat szállító teherautó és a kaptárakból 12 millió méh szabadult ki.

 • Bizarr kinézetû új fajt fedeztek fel

  Egy új, meglehetõsen furcsa kinézetû állatfajt fedeztek fel Tanzánia hegyeiben a kutatók. Az emlõs macskaméretû, de az elefántokéhoz hasonló ormánya van. Új emlõst fedeztek fel a kutatók Tanzánia hegyeiben. Az egyelõre a Rhynochocyon udzungwensis nevet kapó, az elefántcickányok családjába tartozó állat egy kisméretû antilop és egy hangyász keresztezésének tûnik - derül ki a Journal of Zoology címû szaklapból.

 • Harminchat métert zuhant a kutyus: csodával határos módon túlélte

  Harminchat métert zuhant a kutyus: csodával határos módon túlélteBonzo, akit gazdija nyolc évvel korábban fogadott örökbe egy menhelyről, idős korából fakadóan már nehezen mozog és idegrendszeri problémákkal küzd, így a gazdája azt gondolta, hogy anyja lakásában nyugodtan kiengedheti felügyelet nélkül az erkélyre, hiszen úgyis csak pihenni fog. A kutyust felfedező ösztönei azonban a balkon szélére vitték, ahol átcsúszhatott a rácsokon, majd harminchat métert zuhant. A füves területre érkezett állatot azonnal orvoshoz vitték, a vizsgálatok és röntgenképek pedig kiderítették, hogy korántsem volt akkora a baj, mint azt elsőre hitték.

 • Labdázó nyulacskák

  A réten négy kis nyuszi labdázott. Pöttömke volt a legkisebb. Övé volt a labda, tegnap reggel kapta a szép piros, katicapettyes labdát, születésnapjára.

  Meg is csodálták ezt a labdát, különösen a lepkék. Bár azok nem valami nagy labdaszakértõk, - virágnak hitték az ugribugri játékszert.

 • Leharapta egy oroszlán a kisfiú fülét az állatkertben

  Az oroszlán gyakorlatilag félig megskalpolta a gyereket, aki mogyoróval szerette volna etetni a vadállatot.

 • Állatkínzásnak tartják az élõhal-árusítást

  Tiltakoznak az élõhalak áruházi árusításának hazánkban elterjedt módja ellen a hazai állatvédõk. A szervezetek szerint sajátos és sajnálatos hungarikummá vált az a mód, ahogyan a nagyáruházak tartják és árulják Karácsony elõtt az élõhalakat: szerintük nincs még egy olyan Európai Uniós ország, ahol ez a közszemlére bocsátás ismert lenne. Ezen a területen jelenleg joghézag van, az áruházi élõhaltartás ugyanis átmeneti állapot a tenyésztés és a fogyasztás között.

 • Húsevõ piranhát fogott a jéghideg folyóból

  Különös fogása akadt egy brit fiúnak. Josh Boyle (14) horgára ugyanis egy húsevõ piranha akadt Reddish Vale-nél. Szerencsére a gyerek felismerte az egzotikus vidékrõl származó halat, ezért óvatosan, egy törölközõ segítségével fogta meg - az állat így nem tudta megharapni. Lefotózta a zsákmányt, aztán visszaengedte a folyóba.

 • A kóbor kutyus segített a mentőcsoportnak kimenteni a kutyakölyköket a csatornából

  A kóbor kutyus segített a mentőcsoportnak kimenteni a kutyakölyköket a csatornábólNem mindennapi mentőakciónak lehettek szemtanúi a törökországi Muğla városának lakói. Erhan Erol, a tengerparti város egyik állandó lakója értesítette a tűzoltókat, hogy kutyakölykökre lelt, akik egy vízelvezető csatornába szorulva nyüszítettek. A népszerű turistaközpont, Bodrum közelében található tengerparton a bajba jutott ebeket a fulladás veszélye fenyegette. A kiérkező tűzoltóknak sikerült elzárniuk a csatornát az emelkedő tengerszinttől, de mint megrémülve tapasztalták, a kanális túl szűk volt ahhoz, hogy a kutyákhoz férjenek.

 • Egy hónapig volt bezárva egy autóba a kölyökkutya

  Egy hónapig volt bezárva egy autóba a kölyökkutyaA mindössze 12 hetes Kia csodával határos módon túlélte a kalandot, és már hízott is valamennyit. Kiát ugyanis egy olyan autóban találták meg, amit egy hónappal korábban foglaltak le, és egy hatóság által őrzött parkolóba vittek. A telepen dolgozók közül ez idő alatt senki nem nézett az autóra, mert még csak nem is sejtették, hogy egy kiskutya is jött benne. Így hatalmas szerencse volt, hogy egy telepellenőrzés során észrevették az autóban lévő kiskutyát. A túlélést valószínűleg az ottani esős időjárásnak köszönheti, mivel az eső által tudott vízhez jutni.

 • Sztár lett a pályára rohanó mókusból

  A kis állat akár az Arsenal új kabalaállata is lehet

  Igazi médiasztár lett Angliában az a mókus, amely többször is beszaladt a pályára szerdán, az Arsenal Villarreal elleni labdarúgó Bajnokok Ligája-elõdöntõjén, sõt egy alkalommal a mérkõzést is meg kellett állítani miatta.

 • Két cápatámadás egymás után

  Két cápatámadás egymás utánEgy gyanútlan strandolót a lábánál fogva rántott a mélybe a szörnyeteg, de szinte egy időben, nem messze szinte ugyanez a baleset történt meg. Horrorfilmekbe illő rejtély a napfényes parton. Két cápatámadás sokkolta egy floridai strand fürdőzőit szombaton. Az első áldozat derékig állt a vízben, amikor egyszer csak eltűnt. Lábát egy cápa ragadta meg, lehúzta, de csodával határos módon sikerült megmenekülnie. Alig pár perccel később egy 43 éves szörfös is támadás áldozatául esett, ráadásul nem messze az előző helyszínétől.

 • Újabb rájatámadás

  Ismét emberre támadt egy tüskés rája.

 • Elégett a mérgezõ állatok világhírû gyûjteménye Brazíliában

  Lángok martaléka lett a brazíliai Sao Paulóban található híres Butantan Intézet: a keletkezett tûz a mérgezõ állatok gyûjteményének nagy részét, több mint hetvenezer, formalinban tartósított kígyót, pókot és skorpiót pusztított el.

 • Elpusztult a Hawaiin partra vetõdött barázdás bálna

  Elpusztult a nemrég megmentett, Maui szigeténél partra vetõdött barázdás bálna a tengeri emlõsök klinikáján.

 • Kutyája mentette meg az árvíztől a mozgássérült férfit

  Kutyája mentette meg az árvíztől a mozgássérült férfitPáratlan érettséggel sietett mozgássérült gazdája segítségére egy keverékkutya a belarusz Lidában. Az ország nyugati felében fekvő százezres városban – vélhetően a Ligyeja folyó áradásakor – került bajba egy férfi, ám az arra járó autósok segítségét elutasítva kutyájára bízta magát. „Istenkém, szegény kutya” – hallható a felvételen, amelynek készítője maga is a vízben araszol autóján, miközben az eb kétlábra állva tolja gazdáját a part felé. A férfi csak akarta megörökíteni, hogyan hömpölyög az árvíz az elárasztott utcákon, ám egy egészen különös jelenetre lett ehelyett figyelmes.

 • A nagyobb agyú madarak jobban boldogulnak

  Minden madár számára fontos az agyának a mérete a legújabb kutatási eredmények szerint. A liverpooli, a birminghami egyetem és a Királyi Madárvédelmi Társaság tudósai szerint a nagyobb agytérfogatú madarak jobban illeszkednek a környezetükbe és emiatt életrevalóbbak.

 • Bölény a lakásban

  EDMONTON – Mit tegyen egy jólelkû tenyésztõ, ha egy bölénymama sorsára hagyja gyengébbik kölykét? Természetesen istápolja a kisbölényt. Igen ám, csakhogy a vadállat nem akarja elhagyni új otthonát. Hát… Egy jólelkû tenyésztõ ilyenkor megpróbál együttélni a 725 kilós kanadai bölénnyel.

 • Durva: Lelõhetik a kóbor kutyákat Egerben

  Kilövési engedélyt adott az Egerben, illetve a városhatárban kóborló kutyákra a település jegyzõje a mezõõröknek.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása