rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • A perzsa cicus

 • Share on Tumblr

  Kedves, erõs, daliás, szorgalmas legény volt Kitartó János. Szántott, vetett, ásott, kapált, halászott, vadászott, - mindig azt csinálta, amit kellett.

  Egyszer még tanítványa is akadt: titokzatos tekintetû, elegáns öltözetû úr. Megkérte Jánost, hogy oktassa ki a vadászat tudományára, tíz csengõ aranyat fizet érte.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  János igen megörült: sok pénz volt ám az akkor! Igaz, ami igaz, õ is sokat tanult ettõl az úrtól, ám a végén csak egy kézszorítást kapott tõle. János nem merte elkérni a tíz aranyat, csak célozgatott rá, ilyesféleképpen:
  - Láttam egyszer tíz aranyos madárkát! Ó, de szívesen fogtam volna õket a markomba! Mind a tizet!

  Az úr azonban, bár megtanult Jánostól puskával jól célozni, ezt a célzást nem értette meg. Másutt járt az esze. Talán Perzsián, ahová készült?

  Hitte János, hogy sohasem látja többé az adósának megmaradt urat, azt a tudós Különcbölönc Benedeket. Ám nem minden adós marad örökké az. Két év múlva ki kereste fel a meglepett Jánost? Hát nem más, mint éppen ez az úr, Különcbölönc Benedek! Örült János: most megjön a tíz arany!

  Aranyakról szó sem esett, de János különös ajándékot kapott: egy perzsamacskát, barátságosan-tréfásan szigorú pofikájú, hosszú szõrû, végtelenül türelmes természetû cicust. Az mindjárt helyet is talált magának Jánosnál, a pipacsokkal és margarétákkal díszített párnán.

  Elment a fura úr, ott maradt a cicus. János így szólt, hangosan, de csak önmagához:
  - No az aranyakat megint elfelejtette!

  Szegény János majdnem leesett a székrõl, amikor a cica embernyelven megjegyezte:
  - Mindig ilyen feledékeny volt! Múltkor megígérte, hogy ad három halacskát az akváriumból, - de azt hiszed: adott?!

  Kiderült: a különös úr varázsló. A cica azonban nem volt vele elégedett, mert embernyelvre tanította, miközben õ az egérnyelvet szerette volna elsajátítani.

  Okos volt János, tudta: nem szabad kifecsegnie a cica tudományát. Még bolondnak néznék õt, - vagy ellopnák tõle a cicust a cirkuszosok!

  Hamarosan szokatlan nagy árvíz tologatta magát elõre a falu felé. Már János kiskertjében pocsékoltatta a zöldségféléket. Így szólt János a cicushoz:
  - No te kedves szõröske, aki okos, most szökne! Legyünk mi is okosak, menjünk innen!

  A cicus azonban másképpen vélekedett:
  - Csak türelem, türelem! Az nemcsak rózsát terem! Majd menekít minket víz, aki okos: ebben hisz!

  János kétkedõen ingatta a fejét, de azért maradtak még. Jól tették, mert gyönyörû, nagy csónakot sodor a víz János zöldségeskertjébe. Abba került: díszpárna, díszpárnára a cica, ennivaló, innivaló, utána meg, az evezõpadhoz, János. Már mentek is a vizen.

  Egy idõ múlva száraz partot pillantottak meg, rajta kis vityilóval. János ott ki akart kötni, de a cica másképpen vélekedett:
  - Csak türelem, türelem! Feneked nem tûhegyen! Jobb helyre is vihet víz, aki okos: ebben hisz!

  Szót fogadott János, tovább evezett. Ahová értek, már nyoma sem volt árvíznek, sõt, egy csinos sziget tûnt fel, pompás házacskával. A ház elõtt rózsakert volt,
  benne fenségesen szép leány üldögélt, könyvvel a kezében. János egybõl ki akart kötni a szigeten, de a cicus másképpen vélekedett:
  - Csak türelen, türelem! Evezgess itt, csendesen! Figyeld mit csinál e lány! Némely leány kész talány!

  Igaza lett a cicának, de csak félig: a leány nem volt "némely". Ellenkezõleg: kiszaladt a partra, integetett, hahózott. János közelebb evezett, beszélgetett vele. A beszélgetés során a talány teljesen eltûnt, mert kiderült: a leány valóban leány,
  szívesen látja Jánost és a cicust ebédre. Mindezt cseppet sem titkolta.

  A leány szülei is szeretettel fogadták Jánost és a cicust. A perzsamacska teljesen ismeretlen volt azon a vidéken, ami nem csoda, mert az a táj igen messze esett Perzsiától. A leány megkérte Jánost: hadd legyen a cica az õ szobájában, legalább a vendéglátás idejére!

  A vendéglátás ideje sokáig tartott, mivel a leány szülei felfedezték: a legény igencsak ért a kertészkedéshez. A leány meg azt fedezte fel, hogy nem közömbös a szívének ez a kedves, daliás legény. A perzsacica meg felfedezett egy akváriumot, díszhalakkal. Azt már nem árulom el, hogy mit evett a cicus aznap este a díszpárnán...mert én nem szeretek árulkodni!

  Múltak a napok, ment a rózsafák gondozása a rózsalugasban, a rózsákat azonban hiába termette a türelem, mert a türelmetlenség elérkezett. A leány, Csodakerti Klára, valamint János úgy vélték: vége a türelemnek, kezet kezért, csókot csókért, szívet szívért, - jöhetne az esküvõ!

  Klárika szülei nem ellenezték a dolgot, mert megismerték Jánost, no meg felismerték azt is: nem szabad a szerelmes leányszívet elszakítani attól, akit szeret, ha az is szereti õt.

  A lakodalomra - honnan, honnan nem - beállított Különcbölönc Benedek is. Kiderült: joggal, mert Klárika az unokahúga. Az adósságát - a tíz aranyat -
  most is elfelejtette megadni, de némileg enyhítette a dolgot, hogy bõkezû nászajándékot hozott, óriási gyémántokkal és más drágakövekkel ékesített ezüstládikót, amely testvérek között is megért tízezer aranyat. No és a perzsa cicusnak is hozott valamit, amit az elismerõ nyávogással fogadott: egy szótárt, amelyik a legfontosabb szavakat tartalmazta perzsa, valamint egérnyelven.

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Kilenc éve eltûnt macska került meg

  Egy londoni pár ismét élvezheti kilenc éve eltûnt, rég halottnak hitt macskája társaságát.

  A 15 éves, vörös színû Dixie-t birminghami otthonától kevesebb mint fél mérföldnyire találták meg egy környékbeli lakos hívására érkezõ állatvédelmi egyesület tagjai. A lesoványodott és zilált küllemû cica a bejelentés szerint hónapok óta lézengett a környéken.

 • Síelõkre támadó bagoly

  Bangor (Maine állam) - Bagolytámadások érnek éjszakai síelõket az Egyesült Államokban.

  Az utóbbi három hétben legalább nyolc, holdvilágnál síelõt "búbolt" meg - feltehetõen ugyanaz a - bagoly. A síelõ embereken kívül a kutyákat sem kedveli, azokra is rá-rátámad, pedig azok nem síelnek. Az emberek közül többen meg is sérültek, bár egyikük fejvágásait sem kellett összevarrni vagy -kapcsozni. Viszont mindegyikük halálra rémült.

 • Indiai papagájok telepedtek meg Üzbegisztánban

  Hosszú farkú indiai papagájok telepedtek meg a közép-ázsiai Üzbegisztánban. Természetvédelmi illetékesek szerint alighanem eredeti életterükben túl meleg volt már számukra a klíma.

 • Varánusz fogta erdész

  Erdészt fogott egy varánusz Indonéziában: a férfi jobb lábát kapta be a két méter hosszú óriásgyík.

 • A BP bûne: Kihalás fenyegeti a csikóhalat

  Teljesen eltûnhetnek a törpe csikóhalak a Mexikói-öböl olajszennyezése miatt. Az állatfajt nemcsak maga az olajkatasztrófa, hanem a vegyszeres takarítás is veszélyezteti, ráadásul meglehetõsen rosszul úszó fajról van szó. Bójákkal és trágyával lehetne megmenteni a kihalás szélén álló tengeri élõlényeket.

 • Sok a patkány és az egér Moszkvában

  Moszkvában több mint kétszer annyi rágcsáló - patkány és egér - él, mint amennyi járványügyi szempontból biztonságosnak tekinthetõ - jelentette ki Tatyjana Gololobova a moszkvai városi önkormányzat városgazdálkodási és lakáspolitikai bizottságának ülésén.

 • Gazdát keresnek az Ermitázs macskáinak

  Az "Otthonra vágyom" akció keretében nem csupán az állatmenhelyek négylábúinak, hanem a szentpétervári Ermitázs macskáinak is gazdát keresnek.

 • Három ország együtt a hegyi gorillák megmentéséért

  Három afrikai ország eddig példátlan együttmûködést kezdett a hegyi gorillák megmentése érdekében. Ebbõl a fõemlõsbõl mindössze körülbelül 700 él már csak, a Ruanda, Uganda és Kongói Demokratikus Köztársaság határvidékén lévõ esõerdõkben. A hegyi gorillák száma nemcsak az erdõirtások következtében fogyatkozott meg jelentõsen az utóbbi években, hanem az orvvadászok miatt is. A Virunga-hegységben a természetvédelmi területeken is gyakran lelövik a húsáért ezt a hatalmas emberszabásút.

 • Lelkes Miklós: A majomtudósok

  No, nem a tudósok voltak majmok, hanem ők voltak tudósak a majmok viselkedését illetően. Ott kóboroltak az afrikai tájon. Egyikük igen szép leány volt, Baba keresztnévvel, kézitáskával. A másik Huba névre hallgatott, de ha fejébe vett valami tudománykodó eszmét, akkor nem hallgatott senkire, csak saját magára. Megesik az ilyesmi, többször is, mint az eső esik.

 • Krokodil ölt meg egy kislányt Brazíliában

  Négy méteres krokodil ölt meg egy tizenegy éves kislányt Brazíliában.

 • Az EU korlátozta a lehalászást

  Az Európai Unió tagállamainak halászati miniszterei a 2006-os évre csökkentették a lehalászási kvótákat és szûkítették a lehalászási évadot azzal céllal, hogy megakadályozzák az olyan veszélyeztetett halfajták kipusztulását, mint például a közönséges tõkehal (Gadus morrhua).

 • Ötven kutyával éltek egy házban

  Nem kevesebb mint ötven kutyával élt együtt egy nõ meg a lánya egy ebhotellé átalakított házban a délnyugat-törökországi Bodrum fürdõhelyen.

 • Úszóbajnok patkány

  Tudósok elõl szökött az a patkány, mely az Új-Zéland környéki szigeteken 400 méter tengeri úszással keresett új otthont magának.

 • Macska, a Nagy Ska fia

  A történet színhelye Észak-Nyugat Skócia, egy kis sziget a Belsõ Hebridákon, a neve Seil Island. Rendszeres látogatók voltunk a szigeten, a férjem munkájával kapcsolatban kéthetenként töltöttünk itt egy-két napot mielõtt még végleg ide költöztünk volna. Egy derûs tavaszi reggelen a kis pajta elõtt megláttam egy fekete macskát otthonosan sütkérezni a napon. Elsõ, óvatos közeledéseimre mindig elszaladt.Pár hét mulva, megláttam õt ahogy a pajta kis üvegezetlen ablakán keresztül kimászva elfoglalja szokásos napozó helyét.

 • 25 éves a világ legöregebb kutyája

  Rálicitált egy német nõ arra, hogy kinek a kutyája a legöregebb a világon. Az asszony ugyanis azt állította szerdán, hogy az õ kedvence 25 éves, ráadásul még él, míg a héten Amerikában elpusztult másik kutya csak 21 évet élt.

 • Los Angeles: a Földre szállt kutyamennyország

  Diszkó, jógatanfolyam, szépségszalon, cukrászda - Los Angelesben az égvilágon mindent megkaphat az ember kutyája, amit csak megkíván. A statisztikák szerint körülbelül 65 millió kutya él az Egyesült Államokban, és gazdáik hozzávetõleg 35 milliárd dollárt költenek rájuk évente.

 • Megmentették az utolsó, Tasmániánál partra vetõdött delfint

  Sydney/Canberra - Sikerült megmenteni az utolsó életben maradt delfint, amely Tasmániától délre egy szigeten vetõdött partra.

  A vasárnap partra sodródott gömbfejû és palackorrú delfinek utolsó, még életben lévõ példányának szerdán sikerült visszaúsznia a tengerbe, megmenekülésébe az állatvédõk is besegítettek:

 • Kocsmázó nyúl

  Az állatot a Walesi Herceg tulajdonosa vitte be vendéglõjébe a kinti zimankóból. A Walesi Herceg a kocsma neve, a vendéglõ Malvern városában van. A nyúl igen érdeklõdõ, nagyon tetszik neki a játékgép fényorgiája, gyakran mászik fel az automatára és bámulja a villódzást. A játszó vendégeknek óvatosan kell hátralépniük, mert a nyúl rendre a sarkukban van és vár a sorára.

 • Fagyállóval mérgezik a kutyákat

  Állatkínzó betörõk garázdálkodnak a XXII. kerületben. Az elkövetõk fagyállóval mérgezik meg a kutyákat, majd pár nap múlva, miután az eb elpusztul, kifosztják a házakat. A rendõrség egy gyanúsítottat már elfogott, de a hajléktalan férfi szabadlábon védekezhet.

 • Papagájper: 3 év után kerül vissza régi gazdájához

  Boca Raton (Florida állam) - Papagájperre tett pontot a bíróság az Egyesült Államokban: a madár visszakerül három éve elhagyott elsõ gazdájához.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása