rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • A macska álma

 • Share on Tumblr

  A macskát, Fészerbenszületett Ferenckét, gazdája, Üreszsebû János nagyon szerette. Ezt a koromfekete cica meg is érdemelte, mert nem hagyta el a legényt sem gazdagságban, sem szegénységben, és szorgalmasan egértelenítette a házat. Igaz, gazdagságban nem is hagyhatta el, mivel János mindig szûkösségben éldegélt. Kis föld, sok munka, nehéz élet, - nemcsak János sorsa volt ez, sokaké.

  · INGYEN Kiadványok· Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Egyszer a cica azt álmodta, hogy õ a király fõminisztere lett. Babonás volt, erõsen hitt az álmokban. Fogta egérbõr tarisznyáját, elballagott, egészen a királyi várig. A várba könnyen bejutott, még a palotába sem túl nehezen, a király lakosztályába azonban már csak nagy szerencsével. A fõlakáj ugyanis szintén babonás volt. Amikor a cica átfutott elõtte a folyosón, megijedt: ez rossz jel! Berohant a szobájába, hogy a rossz jel ellen jó jelet találjon a SEJTÉSEK ÉS GYANÍTÁSOK KÖNYVE lapjain. Nem talált, de addig Ferencke cica már ott állt a király elõtt, és így szólt:
  - Felséges Király Uram! Álomország Nagy Szelleme azt javasolta nekem: kérjek Király Uramtól fõminiszteri kinevezést. Legyen szíves titkosítottan kinevezni a Különleges Trónügyek Fõminiszterének! Ha én leszek a fõminisztere, nem fõ majd gondtól a feje. Fizetést magamnak nem kérek, csupán egy csekélységet, ami három: gazdámnak, Üreszsebû Jánosnak grófságot, mindig arannyal telt zsebet, meg egy kastélyt, hétezer hold földdel.

  Meghökkent a király, de azután - mivel nem tudta, hogy jó jel-e a cica megjelenése, kérése, vagy pedig rossz - óvatosan így felelt:
  - Rendben van, kinevezlek a Különleges Trónügyek Titkos Fõtitok Fõminiszterének, de csak próbaidõre. Három hónap a próbaidõ, ha nem válsz be, akkor süthet a nap, eshet a hó, lehet akármilyen idõ: leteszlek e fõtisztségrõl. Ebben maradunk?

  - Ebben, de legyen a Nagy Titkolt Megegyezés Közöttünk: én akkor megyek, csak a gazdám marad gróf, kastéllyal, földekkel!

  A király parancsba adta: ezentúl tisztelni kell minden macskát, akárhol van is: háztetõn, pincében, kamrában, réten, mezõn, ezt-azt-keresõn, vagy fület hegyezõn. No volt macska, aki ezzel visszaélt, - de hát ilyen a világ, hogy a macska karmolná meg!

  A király azonban hamar feladta az elsõ fogas kérdést titkoltan titkos fõminiszerének:
  - Mondd meg, kandúr, legyen-e durr!-durr!, vagyis háborúnk Innyehinnyedinnyeországgal, vagy nem?! Mit tegyünk, mit ne tegyünk, mit együnk, mit ne együnk?

  - Utánanézetek! - vágta rá a cica, és elvágtatott. Harminc macskát titokban elküldött Innyehinnyedinnyeországba, kipuhatolni a választ a kõkemény királyi kérdésre. Három nap után jelentette:
  - Innyehinnyedinnyeországnak négyszer több katonája, hétszer több ágyúja van, mint nekünk. Ám ott nagyon utálják egymást a görögdinnyét dicsõítõk, meg a sárgadinnye evõk. Erre a viszályra legyünk vevõk! Elõször támogassuk a görögdinnye evõket, ha pedig azok megerõsödni látszanak, akkor a sárgadinnye evõket. Addig tegyünk így, míg ez is, az is legyöngül, mint felkelõ naptól a hajnali harmat! Utána elégedjünk meg azzal, ha adót fizetnek nekünk a meg nem támadásukért, mi csak kitartjuk a markunkat, és az aranyak belepotyognak!

  Megörült a király. Kinevezte a cica gazdáját gróffá, kandúrkedvelõföldi elõnévvel, adott neki kastélyt, aranyakat, meg hétezer hold földet. Kandúrkedvelõföldi Üreszsebû János gróf nem tudta mire vélni a dolgot. Talán rosszul forog a király agyának egyik kereke, hogy számára ennyire jól?!

  Tudakolta ezt tapintatosan a díszebéden a királykisasszonytól is, de az nem törõdött a király agyával, viszont Jánossal, aki megtetszett neki, annál inkább. Még a palotakerti szõlõlugasba is lehívta, hogy szemezgessen vele szõlõt a holdas éjben. Hasonló kegyet még senkivel sem tett! János nem is tudta, hogy illik-e elfogadnia egy ilyen meghívást, de a királykisasszony nem sokat teketóriázott, elkapta János mentéjét, és már ott is voltak. Mit csináltak? No arra egy nagy tollas madár azt mondta: UHU!

  A király azonban megint bajba került. Nagyon szerette leányát, de háborútól való félelmében Háromlónyerítõországgal, annak királyának megígérte: az õ fiához adja leányát. Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó, - tartja a közmondás, de nem mindig úgy jó! Most sem lett volna az, mert a királykisasszony, bár még sohasem látta, megutálta Háromlónyerítõország királyfiát, részben azért, mert annyit dícsérték elõtte, részben azért, mert annyi rosszat hallott felõle. A királyt a szava kötelezte, de a lelke lázadozott az ígéret beváltása ellen.

  - Most mit csináljak?! Ígéretet kihányjak?! Had nyerít itt majd lován! Ló rúgja meg koronám!

  Ferencke cica nem esett a feje lágyára. Cincogj ellenpipere, rútságnak is van szere! Szép csúf legyen, mint sátán, kapott púppal és sántán! Csak jöjjön az a királyfi leánynézõbe!

  Az jött is, közben a királykisasszony szépségérõl álmodozott. Ám amikor elõjött a leány, púposan, sántán, rücskös arccal, büdösséget árasztó hajjal, és meg akarta csókolni, mint jegyesét, a királyfi zavarában a magával hozott rózsákat nem átadta, hanem enni kezdte. A leány macskahangon szólalt meg, minden szavát nyávogás kísérte. Hát még amikor a király, a királyné, meg a királyi kincseskamra fõõre is a nyakába akart borulni, miközben szegénységükrõl, az ország kifosztottságáról, koldusbotra jutásukról panaszkodtak!

  A királyfit szorult helyzetébõl Ferencke cica mentette meg. Aláiratott vele egy hosszú papirost, amelyben elismerte: a királykisasszony a Föld legszebb leánya, a Királykisasszonyok Gyöngye. Õ csak azért mond le a királykisasszony hófehér kezérõl, mert szívét már másik leány rabul ejtette. Könyörög a király és a királykisasszony kegyes bocsánatáért.

  Ezt követõen a királyfi lóra ugrott, hazavágtatott, ott gyorsan megházasodott, nehogy utólag mégis volt jegyeséhez kényszerítsék.

  No lett nagy nevetés a királyi udvarban! A királykisasszony lemosta kezérõl, karjáról, arcáról a kormot, piszkot. Hátáról eltûnt a púpot alkotó kispárna, a sántítást abbahagyta. Szemei boldogan felragyogtak. Gyönyörû fehér kezecskéjét, finom célzásként, János gróf ölébe ejtette.

  A király elgondolkozott. Tényleg! Nincs annál gazdagabb gróf, mint akinek ilyen cicája van! Ebéd után sietett a szõlõlugashoz, közölni leányával és Jánossal: nem áll boldogságuk útjába.

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A macskatulajdonosok mûveltebbek a kutyatartóknál?

  A macskákról régóta azt tartják, hogy okosabbak a kutyáknál, most ugyanezt állapította meg gazdáikról is egy brit tanulmány.

  A macskák gazdái nagyobb valószínûséggel végeztek egyetemet, mint a kutyák tulajdonosai, legalábbis Nagy-Britanniában, ahol a macska- és kutyapopuláció 50 százalékkal magasabb a becsültnél, és eléri a 20,8 milliót - derítették ki a Bristoli Egyetem szakemberei.

 • Újraélesztette gazdáját egy kutya

  Addig ugrált mellkasán, míg megindult a szívverése.

  Kitüntetést kapott Autsztrália Queensland államában az a kutya, amely addig ugrált az eszméletét vesztett gazdája mellkasán, míg az idõs férfinek újra indult a szívmûködése - írja az Azta.hu Aztán az utcára rohant és riadóztatta a járókelõket, de akkor már a gazda is hívni tudta a mentõket.

 • Ő itt Simba, a kiskutya

  Ő itt Simba, a kiskutyaEz az édes pofa kutyus egyébként Leonbergi fajtájú. A németországi Leonberg városából származó nagytestű kutyafajta, melyet azért tenyésztettek ki, hogy a város címerében látható oroszlánhoz hasonlóan a város jelképe legyen. Családi kutyaként kimondott gyerekszeretetével tünteti ki magát. Marmagassága kb. 72–80 cm, és akár 80 kg súlyú is lehet. Bár a képen látható lány nem egy termetes teremtés, ez a csodálatos kutyus tényleg oroszlánhoz hasonlítható. Gyönyörű állat, ugye, a kutya ártáke pénzben nehezen fejezhető ki, de nem olcsó, annyi biztos.

 • Túl meleg az Adria, veszélyben az állatok

  Az Adriai-tenger túlmelegedésére figyelmeztettek olasz és horvát kutatók. A globális felmelegedés miatt a víz hõmérséklete évek óta télen sem megy 15 Celsius-fok alá, nyáron pedig sokszor 30 fok felett van, ez pedig megviseli a tenger élõvilágát. Ezen a nyáron szenzációként érkeztek a hírek elsõsorban az Adria montenegrói partjairól, de Dalmáciából is, hogy egyes területeken a tengervíz hõmérséklete elérte a 30 Celsius-fokot.

 • Csokoládévész fenyegeti karácsonykor az állatokat

  Brit állatbiztosító-társaságok figyelmeztették a kutyatartókat: nehogy túlságosan sok csokoládéval kedveskedjenek négylábúiknak a karácsonyi ünnepek idején. A kutyákat ugyanis csokoládémérgezés fenyegeti, s ebbe akár bele is pusztulhatnak. "Gondoskodjék róla, hogy háziállatai ne tudjanak csokoládéhoz hozzáférni" - figyelmeztetett a Tesco Pet Insurance társaság. A Daily Mail arra figyelmeztetett, hogy rekordokat döntõ kutyavész fenyegeti karácsonykor a szigetországot. A kutyatartók közül sokan még csak nem is sejtik, hogy a csokoládéban és más kakaótermékekben található teobromin - egy koffeinhez hasonló alkaloid - kutyákra és más állatokra nézve veszélyes.

 • Megvalósult a Kultúrált Ebtartás Program 2005 címû pályázat a Ferencvárosban

  A Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezete javában folytatja a Kultúrált Ebtartás 2005 címû programot.

 • Nem tudja a vadász, milyen állatot lõtt le

  Nagy árat fizethet tévedéséért egy kanadai vadász, aki rálõtt egy medvére. A probléma csak az, hogy a férfi nem tudja eldönteni, hogy pontosan milyen állatot is sikerült leterítenie. A 65 éves Jim Martell 50 ezer kanadai dollárt (csaknem 10 millió forint) fizetett, hogy kilõhessen egy jegesmedvét.

 • Visszatért Anglia folyóiba a vidra

  A védelmi intézkedéseknek köszönhetõen magához tért az 1970-es évekre szinte egész Angliából eltûnt vidra állománya a brit Környezetvédelmi Ügynökség (Environment Agency) friss felmérése szerint.

 • Birkát mentettek a tetõrõl

  Két egységnyi tûzoltó kellett ahhoz, hogy biztonságban kimenekítsenek egy eltévedt birkát, ami egy álmos dél-walesi kisváros egyik háztetejére tervezte kirándulását.

 • Kutyák és a sofőr is meghaltak az autóbalesetben

  Kutyák és a sofőr is meghaltak az autóbalesetbenÓrákig, akár egy fél napig is az út mellett fekhetett egy halott nő Ságvárnál, lesodródott az útról a kocsijával, és egy fának csapódott. Senki nem vette észre hosszú ideig, azt se tudják, hogy mikor történt a baleset. Mire a rendőrök odaértek, már rég halott volt. A kocsiban a kutyáival utazott, azok sem élték túl a balesetet. Mi történhetett?! Közlekedés szempontjából aggályos, ha egy autóvezető mellett ott lébecolnak a kutyák! A kutyát - mint a többi utast - szigorúan biztonsági övvel rögzíteni kell, így nem terelheti el a figyelmét a vezetőnek, és nem sodródhat ki az útról sem...

 • Hat kocsi egy macskaéletért

  Hat gépkocsi bûnhõdött az oroszországi Vologdában egy elütött macska miatt. Az utcára óvatlanul kimerészkedõ macskát egy gyorshajtó gázolta el. Az állat tetemére gazdája, egy nyugdíjas bukkant rá. Az idõs férfi hazatért, alaposan felöntött a garatra, majd bánatát alkoholba fojtva összetört hat parkoló gépkocsit - olvasható a Lenta címû orosz portálon.

 • Elfogták a brit vécék rémét - lecsaptak a csatornában bújkáló kígyóra

  Keith, az óriáskígyó meglehetõsen furcsa szokással rendelkezett: azzal kergette õrületbe egy brit kisváros lakóit, hogy idõnként felbukkant a vécécsészéjükben.

 • Most akkor csináljunk bohócot a kutyánkból vagy ne?!

  Most akkor csináljunk bohócot a kutyánkból vagy ne?!Egyre divatosabb manapság - különböző utánzó celeb viselkedés - mintákat követve házi kedvenceink beöltöztetése - különösen ünnepekkor. Ilyen pillanatok a születésnap, a húsvét, a halloween, a karácsony, de egyre díszesebb ruhák kaphatóak téli kutyasétához is. A kutya természetes védőruhája a dús és meleg szőrzete, mely ősszel megerősödik, a rajta kialakuló védőréteg (faggyú) segíti a négylábút a hideg tél viszontagságainak túlélésében. Kilenc szu bjektív érvet szedtünk össze, hogy miért NE öltöztesd feleslegesen ruhába, jelmezbe kutyádat:

 • Hajból szobor!?

  Nem tartjuk valószínûnek, hogy a Nagi Noda által készített frizurák széleskörben elterjednének. Pedig nekünk nagyon tetszik, azt is mondhatnánk: állati jók!

  Nagi Noda munkáit elnézve eltöprenghetünk azon, hogy hol a határ a kreativitás és a totális zakkantság között.

  A japán mûvész csinál videóklippeket, reklámokat, de divattervezõ, dizájner és hajszobrász is, vagyis univerzális ötletember.

 • Görények görénye

  Megrendezték a harmadik nemzetközi görényszépségversenyt és olimpiát. Több mint 250 állat versenyzett tojásevésben, alagútkúszásban és puszilgatásban. A puszilgató verenyt megnyerõ görény egyébként olyan hosszú ideig csókolgatta a gazdáját, hogy végül a gazda fáradt el a mutatványban.

 • Meghívó: Nemzetiségi nap

  Az Orpheus Önkéntes Közösség, a Karitáció, a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen megszervezi a soron következő nemzetiségi napot. A rendezvény célja, hogy a társadalmi integráció során közös együttműködés jöjjön létre és az önkéntesség mint fontos társadalmi erő népszerűvé váljon. A programon minimum 300 fő részvételére számítunk, melyre szeretettel meghívjuk Önt is!

 • Egy rosszcsont kutya naplója 2.

  Egy kutya napjai többnyire a sétákról, evésrõl és békés szundikálásról szólnak, na meg néha-néha arról, hogy felmászik a gazdája lábára... természetesen csak azért, hogy megtörje a monotonitást.

  Blake, Ella és fogadott fiuk, Coleridge hétköznapjai azonban cseppet sem ilyen nyugodtak.

  Három kutya ugyebár nagy felfordulást tud okozni egy házban, ráadásul a gazdáik izgatottan várják elsõ gyermekük érkezését, így a kutya-ember viszony soha nem látott mélypontra zuhan.

 • Kacsaetetési követelmény a teljes kiõrlés

  Fehér kenyér helyett teljes kiõrlésû lisztbõl sütött pékáruval kell etetni a kacsákat - erre okított egy parkõr egy nõt Nagy-Britanniában.

 • Egyszarvú orrszarvúk szaporítására készülnek Nepálban

  Egyszarvú (indiai) rinocéroszpár szaporulatát kívánja elõsegíteni az egyetlen nepáli állatkert. Az orrszarvúfajt ugyanis veszély fenyegeti: míg évekkel korábban ezresével éltek az ázsiai országban, mostanra a számuk 435 egyedre olvadt.

 • Oroszlánszökés az állatkertben

  Sydney - Izgalmas napjuk volt a látogatók és a gondozóknak egy ausztrál állatkertben: kiszökött egy oroszlán a ketrecébõl.

  A 9 éves nõstényt az õrök lelõtték, biztonságképpen. Bár a ragadozó nem "vegyült" a látogatók közé, de feléjük tartott, ezért döntött a személyzet a villámgyors megoldás mellett.

· INGYEN Kiadványok· Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása