rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • A macska álma

 • Share on Tumblr

  A macskát, Fészerbenszületett Ferenckét, gazdája, Üreszsebû János nagyon szerette. Ezt a koromfekete cica meg is érdemelte, mert nem hagyta el a legényt sem gazdagságban, sem szegénységben, és szorgalmasan egértelenítette a házat. Igaz, gazdagságban nem is hagyhatta el, mivel János mindig szûkösségben éldegélt. Kis föld, sok munka, nehéz élet, - nemcsak János sorsa volt ez, sokaké.

  Egyszer a cica azt álmodta, hogy õ a király fõminisztere lett. Babonás volt, erõsen hitt az álmokban. Fogta egérbõr tarisznyáját, elballagott, egészen a királyi várig. A várba könnyen bejutott, még a palotába sem túl nehezen, a király lakosztályába azonban már csak nagy szerencsével. A fõlakáj ugyanis szintén babonás volt. Amikor a cica átfutott elõtte a folyosón, megijedt: ez rossz jel! Berohant a szobájába, hogy a rossz jel ellen jó jelet találjon a SEJTÉSEK ÉS GYANÍTÁSOK KÖNYVE lapjain. Nem talált, de addig Ferencke cica már ott állt a király elõtt, és így szólt:
  - Felséges Király Uram! Álomország Nagy Szelleme azt javasolta nekem: kérjek Király Uramtól fõminiszteri kinevezést. Legyen szíves titkosítottan kinevezni a Különleges Trónügyek Fõminiszterének! Ha én leszek a fõminisztere, nem fõ majd gondtól a feje. Fizetést magamnak nem kérek, csupán egy csekélységet, ami három: gazdámnak, Üreszsebû Jánosnak grófságot, mindig arannyal telt zsebet, meg egy kastélyt, hétezer hold földdel.

  Meghökkent a király, de azután - mivel nem tudta, hogy jó jel-e a cica megjelenése, kérése, vagy pedig rossz - óvatosan így felelt:
  - Rendben van, kinevezlek a Különleges Trónügyek Titkos Fõtitok Fõminiszterének, de csak próbaidõre. Három hónap a próbaidõ, ha nem válsz be, akkor süthet a nap, eshet a hó, lehet akármilyen idõ: leteszlek e fõtisztségrõl. Ebben maradunk?

  - Ebben, de legyen a Nagy Titkolt Megegyezés Közöttünk: én akkor megyek, csak a gazdám marad gróf, kastéllyal, földekkel!

  A király parancsba adta: ezentúl tisztelni kell minden macskát, akárhol van is: háztetõn, pincében, kamrában, réten, mezõn, ezt-azt-keresõn, vagy fület hegyezõn. No volt macska, aki ezzel visszaélt, - de hát ilyen a világ, hogy a macska karmolná meg!

  A király azonban hamar feladta az elsõ fogas kérdést titkoltan titkos fõminiszerének:
  - Mondd meg, kandúr, legyen-e durr!-durr!, vagyis háborúnk Innyehinnyedinnyeországgal, vagy nem?! Mit tegyünk, mit ne tegyünk, mit együnk, mit ne együnk?

  - Utánanézetek! - vágta rá a cica, és elvágtatott. Harminc macskát titokban elküldött Innyehinnyedinnyeországba, kipuhatolni a választ a kõkemény királyi kérdésre. Három nap után jelentette:
  - Innyehinnyedinnyeországnak négyszer több katonája, hétszer több ágyúja van, mint nekünk. Ám ott nagyon utálják egymást a görögdinnyét dicsõítõk, meg a sárgadinnye evõk. Erre a viszályra legyünk vevõk! Elõször támogassuk a görögdinnye evõket, ha pedig azok megerõsödni látszanak, akkor a sárgadinnye evõket. Addig tegyünk így, míg ez is, az is legyöngül, mint felkelõ naptól a hajnali harmat! Utána elégedjünk meg azzal, ha adót fizetnek nekünk a meg nem támadásukért, mi csak kitartjuk a markunkat, és az aranyak belepotyognak!

  Megörült a király. Kinevezte a cica gazdáját gróffá, kandúrkedvelõföldi elõnévvel, adott neki kastélyt, aranyakat, meg hétezer hold földet. Kandúrkedvelõföldi Üreszsebû János gróf nem tudta mire vélni a dolgot. Talán rosszul forog a király agyának egyik kereke, hogy számára ennyire jól?!

  Tudakolta ezt tapintatosan a díszebéden a királykisasszonytól is, de az nem törõdött a király agyával, viszont Jánossal, aki megtetszett neki, annál inkább. Még a palotakerti szõlõlugasba is lehívta, hogy szemezgessen vele szõlõt a holdas éjben. Hasonló kegyet még senkivel sem tett! János nem is tudta, hogy illik-e elfogadnia egy ilyen meghívást, de a királykisasszony nem sokat teketóriázott, elkapta János mentéjét, és már ott is voltak. Mit csináltak? No arra egy nagy tollas madár azt mondta: UHU!

  A király azonban megint bajba került. Nagyon szerette leányát, de háborútól való félelmében Háromlónyerítõországgal, annak királyának megígérte: az õ fiához adja leányát. Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó, - tartja a közmondás, de nem mindig úgy jó! Most sem lett volna az, mert a királykisasszony, bár még sohasem látta, megutálta Háromlónyerítõország királyfiát, részben azért, mert annyit dícsérték elõtte, részben azért, mert annyi rosszat hallott felõle. A királyt a szava kötelezte, de a lelke lázadozott az ígéret beváltása ellen.

  - Most mit csináljak?! Ígéretet kihányjak?! Had nyerít itt majd lován! Ló rúgja meg koronám!

  Ferencke cica nem esett a feje lágyára. Cincogj ellenpipere, rútságnak is van szere! Szép csúf legyen, mint sátán, kapott púppal és sántán! Csak jöjjön az a királyfi leánynézõbe!

  Az jött is, közben a királykisasszony szépségérõl álmodozott. Ám amikor elõjött a leány, púposan, sántán, rücskös arccal, büdösséget árasztó hajjal, és meg akarta csókolni, mint jegyesét, a királyfi zavarában a magával hozott rózsákat nem átadta, hanem enni kezdte. A leány macskahangon szólalt meg, minden szavát nyávogás kísérte. Hát még amikor a király, a királyné, meg a királyi kincseskamra fõõre is a nyakába akart borulni, miközben szegénységükrõl, az ország kifosztottságáról, koldusbotra jutásukról panaszkodtak!

  A királyfit szorult helyzetébõl Ferencke cica mentette meg. Aláiratott vele egy hosszú papirost, amelyben elismerte: a királykisasszony a Föld legszebb leánya, a Királykisasszonyok Gyöngye. Õ csak azért mond le a királykisasszony hófehér kezérõl, mert szívét már másik leány rabul ejtette. Könyörög a király és a királykisasszony kegyes bocsánatáért.

  Ezt követõen a királyfi lóra ugrott, hazavágtatott, ott gyorsan megházasodott, nehogy utólag mégis volt jegyeséhez kényszerítsék.

  No lett nagy nevetés a királyi udvarban! A királykisasszony lemosta kezérõl, karjáról, arcáról a kormot, piszkot. Hátáról eltûnt a púpot alkotó kispárna, a sántítást abbahagyta. Szemei boldogan felragyogtak. Gyönyörû fehér kezecskéjét, finom célzásként, János gróf ölébe ejtette.

  A király elgondolkozott. Tényleg! Nincs annál gazdagabb gróf, mint akinek ilyen cicája van! Ebéd után sietett a szõlõlugashoz, közölni leányával és Jánossal: nem áll boldogságuk útjába.

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Négy cica

  Az egérszámtan szerint négy cicánál több egéröröm a három, annál a kettõ, méginkább az egy...ám a legnagyobb a nulla cica, vagyis a cicátlanság.

 • Patatanya: Baromi buli a farmon

  90 perc önfeledt gondtalan boldogság a mozikba betérõknek, akik szeretik az animációs alkotásokat. Azok nézzék meg a Pata tanya: Baromi buli címû mesét. A történet az emberek és állatok között kapcsoalatot mutatja be, vajon ki is az úr a háznál.

 • Egy vírus és egy gomba a méhek pusztulásának új gyanúsítottja

  A mézelõ méheknek az Egyesült Államokban országszerte jelentkezõ rejtélyes pusztulása okára találtak amerikai kutatók új gyanúsítottakat.

 • Vegetarianizmus - vékonyabb, de egészségesebb csontozat

  Egy új tanulmány eredménye ellentmond a táplálkozáskutatók és az élelmiszeripar intelmeinek, miszerint a tejtermékeket mellõzõ diéta csontritkuláshoz vezethet. A vegetáriánusoknak vékonyabb lehet a csontjuk de egészségesebb.

 • Kerítésen keresztül is pározhat a kutya

  Kerítésen keresztül is pározhat a kutyaTüzelési időszakban sokan azt hiszik, hogy a nőstény kutyus a párzás tekintetében biztonságban tudható, ha a kerítésen nem jut át hozzá a hím kutya. Nos az Orpheus Állatvédő Egyesület sok éves tapasztalata az, hogy a drótkerítésen, a levegősebb elrendezésű kerítéseken gyakran addig próbálkozik a párzás sikeréért a belül és a kívül lévő eb, míg egyszer csak sikerül a párzás. A legtöbb ilyen esetben a gazdák épp dolgoznak vagy nem is látják a szituációt, csak az ellési időben döbbennek rá a megszülető utódok révén a tényre, hogy nem védték meg megfelelően a szuka kutyájukat.

 • Túl meleg az Adria, veszélyben az állatok

  Az Adriai-tenger túlmelegedésére figyelmeztettek olasz és horvát kutatók. A globális felmelegedés miatt a víz hõmérséklete évek óta télen sem megy 15 Celsius-fok alá, nyáron pedig sokszor 30 fok felett van, ez pedig megviseli a tenger élõvilágát. Ezen a nyáron szenzációként érkeztek a hírek elsõsorban az Adria montenegrói partjairól, de Dalmáciából is, hogy egyes területeken a tengervíz hõmérséklete elérte a 30 Celsius-fokot.

 • A kutyám kergeti az autókat, macskákat, bicikliseket...

  A kutyám kergeti az autókat, macskákat, bicikliseket...A különféle eszközök, vagy élőlények kergetése nagyjából két okra vezethető vissza. Egyrészt a mozgó dolgok kergetése, a kutyákban ösztönös, amely a zsákmány elkapását és megszerzését segítette abban az időben, amikor a kutyák még vadásztak. Mára ez a tulajdonság kutyafajtáktól függően elhalványult, de vannak bizonyos fajták, melyekben még mindig erősen él a zsákmányösztön. Az ilyenfajta motivációt csakis komoly fegyelemmel lehet ellensúlyozni. Ez esetben mindenképpen javasolt, hogy a kutyával rendszeresen és nagyon következetesen foglalkozzunk.

 • Állatpornó-nagyhatalom lehet Magyarország

  Betiltották az állatpornó forgatását majdnem minden európai országban, hazánk azonban a kevés kivétel közé tartozik. Az állatvédõk ezért attól tartanak, hamarosan állatpornó nagyhatalommá válik Magyarország.

 • A vegetarianizmus, mint életmód

  Az alternatív táplálkozási formák egyik legnagyobb és legismertebb csoportja, a vegetáriánus táplálkozás, a fiatalok körében is egyre népszerûbb és elterjedtebb lesz hazánkban.

 • A repülőtér legcukibb alkalmazottja: Sherlock a beagle

  A repülőtér legcukibb alkalmazottja: Sherlock a beagleAz amszterdami reptéren működő elveszett tárgyak osztályának legújabb alkalmazottja, Sherlock, ha esetleg nem nyerné el a hónap dolgozója címet, biztosan megkapja a legédesebb alkalmazottnak járó díjat. Sherlock dolga az, hogy megtalálja az elhagyott tárgyak gazdáit. Legyen az egy kütyü amit a repülőn találnak, vagy egy játék a váróban, Sherlock kifinomult szaglásának köszönhetően gyorsan meg tudja keresni a tárgy gazdáját, ha ő még a repülőtéren van. A beagle kutyák híresek a kifinomult szaglásukról, és hogy kategorizálni tudják a szagokat.

 • Kokaint esznek a rendõrlepkék

  Bogotá - A kolumbiai rendõrség újfajta fegyverrel kísérletezik a kokaintermesztõk lebuktatása érdekében. Bármily furcsán is hangzik, de a titkos, bevetendõ alálmány egy lepke, amely a kokacserje levelével táplálkozik.

 • Beszélni nem tudó gyermekeket segítõ robotkutyát mutattak be Brüsszelben

  Halmozottan hátrányos helyzetû, beszélni sem tudó gyermekek segítésére is alkalmas a Sony cég Aibo fantázianevû robotkutyája, amelyet egy európai uniós kutatási konferencián Lõrincz András, az ELTE Informatikai Kar kutatója mutatott be Brüsszelben.

 • Motoros felvonulással tisztelegtek a hős kutya előtt

  Motoros felvonulással tisztelegtek a hős kutya előttMotoros felvonulással tisztelegtek a Fülöp-szigeteki lakók egy kutya előtt, ami 2011 decemberében megmentette két kislány életét. Kabang egy motor elé ugrott, hogy megvédje gazdáit, de a balesetben teljesen összeroncsolódott az arccsontja. A négylábú története bejárta a világot, aminek hatására egy amerikai ápolónő 27 ezer dollárt gyűjtött össze adományokból, hogy Kabangot az Egyesült Államokban megműthessék. Sajnos, a csontokat nem tudták újra építeni, de az állat egészséges és teljes életet élhet. Kabangra a gazdái és a helyiek hősként tekintenek.

 • Szájon át lélegeztetett egy tigrist

  Szájból szájba lélegeztetéssel mentett meg egy orvostanhallgató egy tigriskölyköt a hallei állatkertben, Németországban.

 • Farkasfalka támadt emberekre Ukrajnában

  Farkasfalka támadott meg 14 embert Kelet-Ukrajnában, az állatok egyike veszettségben szenvedett; valamennyi megtámadott személy, köztük egy 60 éves asszony, súlyos állapotban van.

 • Medvék kukáznak az Uralban

  A falusi kukákban keresnek táplálékot, sõt, néhol raktárakat fosztogatnak és bárányokat ragadnak el barnamedvék az Uralban, mivel az aszály táplálék nélkül hagyta õket, és lassan itt az ideje a téli álomhoz megfelelõ zsírréteg növesztése.

 • Vad barátságok

  Vad barátságokTöbb mint 10 évig élt együtt a francia Pierre Thivillon és felesége, egy Digit névre keresztelt gorillával. Az óriásemlős még 1998-ban került az állatkert-igazgatóként dolgozó férfihoz, aki egy másik állatparkból hozta el Digitet, ahol meglehetősen sanyarú körülmények közt élt, sőt, a kis gorillát az anyja ellökte magától. A házaspár kezdetben három óránként cumisüvegből etette a kis gorillát, aki velük együtt élt, majd ahogy egyre nagyobbra nőtt saját lakrészt kapott Pierre Thivillon állatkertjében. Pierre Thivillon és felesége Eliane, gyermekükként tekintettek a hatalmas gorillára. 2011-ben engedték vissza a vadonba, hogy saját családot alapítson.

 • Cilimici és az óévi-újévi ajándék

  Cilimici cica díszpárnán feküdt, ott búcsúztatta az óévet. Lehet jobb helyen évet búcsúztatni?

  El is szunnyadt. Ám azért nagyon szorgos volt a cica, - álmában. Ez szép volt tõle, még ha álmában is, - hányan álmukban is csak hevernek, vagy ülnek a fotelban, a tévé elõtt.

 • Mégis él a királyharkály

  A királyharkály jellegzetes dobolását rögzítõ hangfelvételek meggyõzték azokat a szkeptikus amerikai szakembereket is, akik júliusban megkérdõjelezték a 60 éven át kihaltnak vélt madár létezését.

 • Csipet kapnak a lovak

  Rendeletet fogadott el az Európai Bizottság a lovak egyéni útlevéllel való ellátásáról.