2024.03.29. - Auguszta

Figyelnek a farkasok

Az állatvilágban fontos egy egyednek mások tekintetét követni, hogy információt szerezzen a fajtársakról, illetve a potenciális ellenségekrõl. Ugyanakkor csak kevés állatfaj képes követni a másik tekintetét valamilyen akadályon át.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Egy osztrák-magyar kutatópáros most arra jött rá, hogy a hollók, a varjak és az emberszabásúak mellett a farkasok is ebbe az elitcsoportba tartoznak.

Friederike Range és Virányi Zsófia, az ausztriai Ernstbrunni Farkaskutató Központ etológusai arról számolnak be a PLoS One címû folyóiratban, hogy kilenc, ember által nevelt farkas közül hat már 14 hetes korában követte a távolba nyúló emberi tekintetet. 23 hetesen pedig mind teljesítették e feladatot. A kutyák ugyanakkor képtelenek erre.

Hat hónapos korukban már arra is képesek voltak, hogy egy alacsony falon át kövessék az ember, illetve a velük együtt tartott kutyák tekintetét - írja a Science magazin hírportálja. Utóbbiakat szóban utasították, hogy a fal másik oldalára nézzenek. Míg a távolba veszõ tekintet követését emberszabásúak, varjak, hollók, majmok, kecskék és egy teknõs esetében sikerült kimutatni, akadályon át csak az elsõ három képes erre az eddigi ismeretek szerint - és a farkas, mint most megtudtuk.

A két különbözõ tekintetkövetés úgy tûnik, eltérõ mentális képességeken alapszik - fejtette ki Range. Elképzelhetõ, hogy a másik távolba veszõ tekintetének követése veleszületett, szinte reflexszerû tulajdonság, míg annak megértése, hogy a társ egy akadály mögé néz, csak a magas szinten együttmûködõ fajok sajátja. Ennek felderítésére további kutatásokra lesz szükség.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra