2024.04.24. - György

Székelyföld a kóbor kutyák birodalma

Évek óta megoldatlan Székelyföldön a kóbor kutyák helyzete, pedig sokan panaszkodnak a gyakran falkákban kóborló állatokra. A városlakókat zavarja, egyesek félnek, a kutyák néha emberekre is rátámadnak. Az illetékesek szerint mentalitásváltásra, illetve keményebb büntetésre lenne szükség.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Lázár Pál Csíkszereda belvárosában lakik. Udvarára rendszeresen kóborkutya-falkák járnak, s mint mondja, néhány éve juhait is széttépték. Legutóbb január elején saját udvarán támadtak rá a kóbor ebek. A csíkszeredai férfi a több helyen is szétrágott kerítést mutatja.

A Csíkszeredában befogott kutyák erre a menhelyre kerülnek, itt jelenleg mintegy 400 eb él, pedig elvileg csak 300-ra lenne kapacitás. De mint mondja Orendi Éva, a menhely vezetõje, nem tudják nem befogadni a kutyákat. A fõként egy német alapítvány támogatásából fenntartott menhelyrõl az évek folyamán mintegy ezer kutyát vittek el németországi, ausztriai gazdákhoz.

"A legesleges-legfontosabb az lenne, hogy az emberek mentalitása megváltozzon. Hogy végre a kutyákat ne azért tartsák, hogy aztán majd kidobigálják az utcára, hanem társnak tartsák. Nem tartom helyesnek, hogy egy idõ után megunják, és kiteszik az utcára. Abszolút nem tartom helyesnek, kegyetlenségnek tartom és én büntetném" - nyilatkozta Orendi Éva. Az állatvédõ a mentalitásváltáson túl a kutyák nyilvántartásba vételében, illetve az ivartalanításban látja a megoldást a helyzet orvoslására.

A gazdátlan ebek begyûjtését mind Csíkszeredában, mind pedig Székelykeresztúron vagy Székelyudvarhelyen ugyanaz a cég végzi, több-kevesebb sikerrel.

"Csíkban 67 kutyát sikerült befognunk, míg Udvarhelyen 27-et. Ez távol áll attól, hogy az egész város meg legyen tisztítva, ezeknek az akcióknak a nagy korlátja az az, hogy a városokban levõ menhelyek eléggé kis kapacitásúak, és a befogott kutyákat nincs ahova elhelyezni" - jegyezte meg Tóth László, az AVE ügyvezetõje.

Mivel sok a panasz, a székelyföldi városokban jelenleg is fokozott begyûjtõ-akciókat tartanak. Ugyanakkor a román fõváros is kóbor kutyáiról híres, már több halálos áldozattal járó kutyatámadás is volt itt az elmúlt években, legutóbb egy nõt téptek szét megvadult kutyák, aki sérüléseibe azóta belehalt.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra