Egy új tanulmány eredménye ellentmond a táplálkozáskutatók és az élelmiszeripar intelmeinek, miszerint a tejtermékeket mellõzõ diéta csontritkuláshoz vezethet. A vegetáriánusoknak vékonyabb lehet a csontjuk de egészségesebb.
Adó 1% felajánlás Állatvédelemre! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06
A washingtoni egyetem kutatócsoportja Dr. Luigi Fontana vezetésével arra jutott, hogy a nyers ételeken élõ vegetáriánusoknak alacsony kalória és fehérjebevitelük miatt alacsony a testtömegindexük, és alacsony a testük zsírszázaléka. A testtömegindex egy nemzetközileg elfogadott mérési módja a testmagasság és testsúly arányának. Az alacsony testtömegindex arra utal, hogy a személynek nagy eséllyel törékenyek a csontjai. A kutatócsoport 18 olyan személyt vizsgált meg, aki átlag 3 és fél éve szigorú nyersétel vegetáriánus, és egyiküknél sem talált csontritkulásra utaló jeleket. A nyers vegetáriánusok kizárólag növényi eredetû táplálékot esznek, mely nincs fõzve vagy másképpen feldolgozva, tehát elsõsorban zöldségeket, gyümõlcsöket, magvakat.
A vegetarianizmus másik veszélye a D vitamin hiány, mely szintén fontos a csontok erõnlétéhez. A vegetáriánusok nem esznek tejterméket, így fennáll a veszélye, hogy nem jutnak elég D vitaminhoz. A D vitamint a bõr állítja elõ, amikor napfény éri. A vizsgálatok alapján a vegetáriánusok éppen, hogy magas D vitamin szintet mutattak. Ezzel szemben a vegetáriánusoknak alacsony volt a C-reaktív fehérjeszintjük, az a gyulladáskeltõ molekula, melyet a szívbetegségekkel hoznak összefüggésbe. A kutatók nem propagálják a nyersétel diétát, de abban egyetértenek, hogy a rák és szívbetegség kockázatának fokozottan kitett embereknek több zöldséget és gyümölcsöt és egészmagvakat javallott fogyasztani.
(nethirlap)