2024.04.18. - Andrea, Ilma

Nem állatbarát a szélerõmûvek színe

Egy brit kutatás szerint a többnyire fehérre vagy szürkére festett szélkerekek vonzzák a rovarokat, ennek hatására pedig a zsákmányukat követõ denevérek és madarak az erõmû lapátjainak útjába kerülnek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Egy korábbi kutatás is alátámasztani látszik ezt azzal, hogy a legtöbb denevér nyári éjjeleken pusztul el a szélturbinák által, amikor a rovarok a legnagyobb mennyiségben vannak jelen.

Chloe Long, a brit Loughborough-i Egyetem doktorandusza kollégáival annak vizsgálatát tûzte ki célul, hogy milyen rovarfajokat vonzanak a szélkerekek, és miért. Ezt ugyanis eddig nem vizsgálta senki. Eredményeiket a European Journal of Wildlife Research címû folyóiratban publikálták a BBC hírportáljának ismertetése szerint.

A kutatás elsõsorban arra összpontosított, hogy az erõmû színe mennyiben hat az odavonzott rovarok mennyiségére. A létesítmények zöme azért fehér vagy szürke, hogy a lehetõ legkevésbé legyen vizuálisan zavaró. A rovarok esetében azonban úgy tûnik, nem érik el e célt. A szakemberek többek közt fehér, világos- és sötétszürke, sárga, égszínkék, vörös és lila színû lapokat fektettek le egy 13 méter magas szélkerék mellé. A legtöbb rovart a sárgát követõen a fehér és a világosszürke lapok vonzották. A megjelent fajok közt kis legyek (5 mm alatti), nagy legyek (5 mm vagy afeletti), levéltetvek, éjjeli és nappali lepkék, tripszek, bogarak és lószúnyogok egyaránt voltak - állapította meg a kutatócsoport, amely ebbõl arra következtetett, hogy a szélerõmûveknél legelterjedtebben alkalmazott színek vonzzák a rovarokat. A legkevésbé vonzó szín a lila volt.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mostantól az összes szélerõmûvet ilyen színûre kellene festeni - hangsúlyozták a kutatók. - Ugyanakkor a szín megváltoztatása jelentõs hatással lehet az odavonzott rovarok mennyiségére, és ezzel együtt az õket követõ madarakéra és denevérekére is.

A kutatók mindazonáltal gyanítják, hogy a színen kívül más tényezõk is szerepet játszanak abban, hogy a szélerõmûvek vonzzák a madarakat és a denevéreket - például az általuk generált hõ. A denevérek ráadásul nehezen veszik észre a szélkerekeket echolokációjuk segítségével.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra