rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Új ragadozó emlõsfajra bukkantak Madagaszkáron

 • Share on Tumblr

  A mongúzszerû élõlényt Salanoia durrellinek nevezték el, Gerald Durrell természettudós tiszteletére.

  Az állatot az Alaotra-tó – Madagaszkár legnagyobb tava - vizenyõs területein fedezték fel. Lápos élõhelye a behatoló fajok és szennyezés miatt nyomás alatt van, a kutatók úgy hiszik, az új faj lehet a világ egyik legveszélyeztetettebb emlõse. A macska méretû állatot elsõ alkalommal a Systematics and Biodiversity folyóiratban írják le.

  A Durrell Wildlife Conservation Trust csapata elõször 2004-ben figyelte meg az állatot egy terepexpedíció közben, ahogy a tóban úszott. Gyanítva, hogy új faj lehet, lefényképezték, így zoológus kollégáik még közelebbrõl vizsgálhatták meg. A csapat aztán 2005-ben tért vissza a helyszínre, elfogta az egyik állatot, és részletes méréseket végzett, valamint vér- és szövetmintákat vett. Ugyanezen expedíció során, a kutatók egy elhullott egyedet elküldtek a londoni Természettudományi Múzeumba is.

  Itt a zoológusok össze tudták hasonlítani az állatot legközelebbi rokonával, az erdõben lakó barnafarkú mongúzzal - Salanoia concolor – és végül megerõsítették személyazonosságát. A Durrell mongúz és a barnafarkú mongúz hasonlítanak, de nagyon különbözõ a színezettségük – magyarázza Dr. Paula Jenkins, a múzeum szakembere és a kutatócsapat tagja. „Amellett, hogy egyértelmû különbözõségeket találtunk a koponya és a fogak struktúráját illetõen, a tappancsok párnáinak alakja és mérete egyértelmûen megkülönbözteti ezt az állatot a barnafarkú mongúztól, mely erdõlakó és Madagaszkár keleti részén él."

  Az emlõsfajok felfedezése szokatlan és új ragadozó faj felbukkanása „különösen nem mindennapi” – mondja Jenkins. Elmondása szerint az új mongúzfaj rendkívül ritka. „Mindösszesen két állatról tudunk a vadonban. Csak az Alaotra-tó lápos területein találtuk meg õket, így nagyon apró régióban él, ennek következményeként a veszélyeztetett élõhelyre helyezkedõ nyomás miatt igen sérülékeny.”

  A kutatók még mindig nagyon keveset tudnak viselkedésérõl és biológiájáról. Úgy hiszik, olyan mongúzszerû élõlény lehet, mely kifejezetten a vízi, vagy féli vízi környezethez adaptálódott. John Fa professzor, a Durrell szervezet vezetõje szerint, amennyiben ez az eset áll fenn, az igen érdekes, mivel a mongúzok általában száraz vagy erdõs területen élnek. „Úgy hisszük, halakkal és apró emlõsökkel táplálkozik a tóban, és ha tényleg olyan mongúz, mely halakat fog, akkor az nagyon szokatlan.”

  A kutatók abban reménykednek, hogy visszatérhetnek a tóhoz, és még részletesebb, szisztematikusabb vizsgálatot végezhetnek, és talán felcímkézhetik és követhetik az apró emlõst, hogy kiderítsék, élõhelye tényleg csak a tóra korlátozódik-e. „Ez csak azt mutatja, hogy Madagaszkár milyen gazdag biodiverzitással rendelkezik” – magyarázza.

  2006 óta a biodiverzitási forrópontokon megtalált, új emlõsfajok között van három új egérmaki - Microcebus jollyae, M. mittermeieri and M. simmoni -, és egy denevér (Scotophilus marovaza). Ám a szigeten utoljára fellelt ragadozó a szélescsíkos mongúz - Galidictis grandidieri – volt, melyet 1986-ban írtak le. Az IUCN Vörös Listáján veszélyeztetettként van besorolva.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Angele a fõvárosi állatkert új elefántja

  A Franciaországból származó állatot csütörtökre virradóra tûzoltók emelték be új otthonába.

 • Bichon Havanese

  Leírása: Kis termetû, fürge, szép küllemû kutya. Feje kicsi, szeme sötétbarna. Füle lelóg, hosszú szõr borítja, háta egyenes, ágyéka feszes, törzse erõteljes. Végtagjai rövidek, párhuzamosak. Farkát hátára hajlítja.

  Szõrzete hosszú, finom, selymes, enyhén hullámos. Színe hófehér, néha barna vagy szürkés árnyalatú Eredete: Belga fajta; feltehetõen a máltai selyemszõrû kutyából alakították ki más, kistermetû kutyák felhasználásával.

 • 400 kutyát találtak az illegális kutyaszaporító telepen

  Összesen 400 kutyát találtak azon az illegálisan mûködõ kutyaszaporító telepen, amelyet szerdán számoltak fel a helyi állatvédõk és a rendõrök.

 • Szivacs tisztítja a tengert

  A Ligur-tenger olaszországi partszakaszán próbálták ki elõször a szivaccsal való víztisztítást, a természetes tengeri szivacstelepítéssel a felére lehet csökkenteni a vizet szennyezõ baktériumállományt.

 • Féltve őrzik az új családtagot a házikedvencek

  Féltve őrzik az új családtagot a házikedvencekAmióta a Boggs házaspár hazavitte a kórházból kisfiukat Sonny-t, a család házi kedvencei el sem mozdulnak a kisbaba mellől. A négy kutya és a cica nagyon izgatott és lelkes volt amikor Sonny-t bemutatták nekik és egyből maguk közé fogadták a kisbabát, akit féltőn vigyáznak minden pillanatban. Kasey, az anyuka, azt mesélte, nem is számítottak rá, hogy kedvenceik ennyire nagy szeretettel fogják üdvözölni a kisfiukat, akinek még a gondozásában is örömmel részt vesznek. Ráadásul mindegyik állatnak más feladata van: Mia, a macska ugyanis mindig a közelben van, és őrzi a kicsit alvás közben.

 • Kegyetlen macskakínzó-videó vezethet az állatvédelmi törvényhez

  Egy online videó végre annyira felrázta a kínai törvényhozást, hogy elgondolkoztak: a sajnálkozás és sopánkodás helyett talán törvényt is hozhatnának az állatok védelmében.

 • Háromszáz döglött macskát õrzött a fagyasztóban

  A férfit õrizetbe vették

  Kaliforniában õrizetbe vettek egy férfit, aki fagyasztóládáiban 300 döglött macskát õrzött. A 47 éves Michael Louis Vondueren otthonában a döglött állatok mellett mintegy 30 élõ cicát is találtak: a helyszíni beszámolók szerint az egész ház macskaürülékben úszott. Azt egyelõre nem tudni, a férfi miért tömte tele macskatetemekkel három hatalmas fagyasztóládáját.

 • A legeltetett tehenek teje védi a szívet

  A legeltetett tehenek teje sokkal egészségesebb az emberi szívnek, mint az ipari állattenyésztõ telepeken élõké - mutatták ki amerikai tudósok.

  Korábbi kutatások már igazolták, hogy a friss füvön élõ, legeltetett szarvasmarhák teje ötször annyi konjugált linolsavat (CLA) tartalmaz, mint az állattenyésztõ telepeken élõ társaiké. Állatkísérletek során azt is igazolták már, hogy a CLA védi a szívet és segíthet a lefogyásban.

 • Hegyi állatmentés nagy erõkkel

  Moszkva - Mintegy 130 birkát és kecskét szedtek le sziklákról a rendkívüli helyzetek minisztériumának hegyi mentõi az Altaj Köztársaságban egy példátlan akció során.

  A minisztérium helyi részlegétõl egy gazdálkodó kért segítséget, mert állatai éhes farkasok elõl menekülve jó 200-250 méter magasra felmásztak a meredek sziklákon, de sem továbbjutni, sem lejönni nem tudtak.

 • Halloween New Yorkban

  A Britney Spearsnek öltöztetett eb aratta a legnagyobb...

  A Halloween, azaz a boszorkányok, kísértetek ünnepe csak szerdán lesz az angolszász országokban, a New York-i kutyák számára viszont már megrendezték az ilyenkor szokásos jelmezbált.

  Huhh, ez haláli jó :D

 • 24 évesen halt meg a világ legidősebb macskája

  24 évesen halt meg a világ legidősebb macskájaElhunyt Nagy-Britanniában a világ igazoltan legöregebb macskája, amely öt brit miniszterelnököt és három pápát „fogyasztott el”. Huszonnégy évesen fertőzés okozta a halálát. Poppynak még nincs a Guinness-világrekordok által hivatalosan kijelölt utóda, egyelőre keresik azt a macskát, amely átveszi a rekordot a pénteken eltávozott állattól. „Tudtuk, hogy öreg már, de így is nehéz” – mondta a nőstény állat Bournemouthban élő gazdáját. Poppyt alig néhány héttel ezelőtt ismerték el hivatalosan a világ legöregebb macskájának.

 • Megmentette kutyáját az elaltatástól a volt bokszoló, börtönnel fizet

  Börtönbe kell vonulnia egy volt ausztrál profi bokszolónak, mert megszöktette elaltatásra ítélt kutyáját.

 • Miért alszanak olyan keveset a delfinek?

  Egy egész hónapot kibírnak ébren * A kicsik kitartóbbak

  Los Angeles-Moszkva - Az állatok világában vannak csodálatos és misztikus részletek, amelyek csak hosszú-hosszú megfigyelések után tárulkoznak fel elõttünk. Egy tanulmány szerint a tengeri emlõsök egy része csak nagyon keveset alszik.

 • Embert ölt egy barnamedve Bulgáriában

  Tûzifát gyûjtögetõ férfi életét oltotta ki egy barnamedve Bulgáriában, Nona Karacsova környezetvédelmi miniszter ezért kedden elrendelte az állat kilövését.

 • Meghívó: Tematikus beszélgetési kör

  Az Orpheus Önkéntes Közösség, a Mátrix Közhasznú Alapítvány, a Csermely tematikus beszélgető kört tart. A program célja, hogy a gyermekek mindennapi életében a környezettudatos szemlélet és az állatok védelme aktív szerepet kapjon. A program során a gyerekek a beszélgetéssel egybekötött természetismereti és állatvédelmi előadáson állatos kiadványokat kapnak. A részvétel az iskola keretein belül.

 • Meghívó: túra és városjárás gyalogszerrel

  Az Orpheus Önkéntes Közösség, a Mátrix Közhasznú Alapítvány, a Csermely városjáró túrázást, kirándulást tart (rossz idő esetén a Tudástár természettudományi gyűjteményével ismerkedünk). A program célja, hogy a fiatalokkal megismertessük a természet kincseit, a mozgást és az egészséges életmódot, a közösségi programok fontosságát népszerűsítsük. A programra a gyerekek mellett a szülőket, barátokat,csoportokat is sok szeretettel várjuk!

 • Kártérítés golfozónak korkodilharapásért

  Krokodilharapásért fizetett kártérítést egy golfklub egy tagjának Malajziában.

 • Megmutatták a 14 pandabocsot Kínában

  Megmutatták a 14 pandabocsot KínábanA csengtui óriáspandakutató- és szaporító központ hétfőn több mint egy tucat, mesterséges szaporítással született pandabocsot mutatott be a sajtónak. A fotókon látható pandabocsok július és szeptember között születtek, ez az első alkalom, hogy születésük óta egy csoportban fotózták le őket. A pandák szaporodása eleve nehézkes a terméketlenség és alacsony libidó miatt, ezért számos szokatlan módszert vetettek már be, hogy rávegyék őket a párosodásra. Kiderült, hogy a pandák nemi vágya valójában igen erős, ám évente mindössze három napig tart, amikor a nőstények tüzelnek.

 • Állatterápia raboknak

  Kutyák, hörcsögök, papagájok és halak segíthetnek a nevelõtiszteknek a fiatalkorú elítéltek érzelmi fejlõdésében és értelmi nevelésében. A programot egyelõre kísérleti jelleggel indították.

 • Vérengzõ német juhászkutyák marcangoltak szét ötven pulykát

  Az állatok beszöktek a baromfitelepre és rövid idõ alatt hatalmas pusztítást végeztek

  Több, mint 50 szárnyast pusztított el két német juhászkutya Vas megyében a csepregi pulykatelepen szombaton.