2024.04.20. - Tivadar

Trópusi fajokat veszélyeztet az éghajlatváltozás

Az éghajlatváltozás a trópusi ökoszisztémákat jobban veszélyezteti, mint a hûvösebb vidékek élõvilágát, annak ellenére, hogy az Egyenlítõ közelében kevéssé emelkedik a hõmérséklet. Erre amerikai kutatók következtettek az elmúlt ötven év hõmérsékleti adatainak kiértékelésébõl.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Elsõsorban a rovarok, hüllõk és kétéltûek élete fog alapvetõen megváltozni - számoltak be felismerésükrõl Michael Dillon és kollégái, a Wyomingi Egyetem kutatói a Nature címû folyóiratban. A táplálékláncon keresztül azonban ez az egész trópusi ökoszisztémára kihat majd. A jelenség oka a trópusi állatok anyagcseréjében keresendõ. A már így is elég meleg környezet hõmérsékletének emelkedésével fokozódik az anyagcseréje a hidegvérû állatoknak, amelyek testhõmérsékletüket a környezetéhez alakítják - írja a Der Spiegel címû német lap internetes kiadása.

A kutatók háromezer mérõállomás közel félmilliárd hõmérsékletadatát elemezték ki. A mérõállomások az Antarktisz kivételéven a Föld minden régiójáról szolgáltattak adatokat, amelyek 1980 óta a hõmérséklet emelkedését tükrözik, alátámasztva ezzel más kutatásokat. Az értékek az Északi-sark körül növekedtek a leggyorsabb, a trópusokon a legcsekélyebb ütemben. Az Északi-sark és a szintén nagyobb hõmérsékletváltozáson keresztülmenõ mérsékelt égöv hidegvérû állatainak anyagcseréje azonban nem változik olyan mértékben, mint a trópusokon élõké.

A kutatók számítógépes modellekkel mutatták ki, hogy azok anyagcseréje a hõmérséklet emelkedésével még inkább felgyorsul. A várakozások ezzel pont ellentétesek voltak. A jelenség egyik oka az állatok vízháztartása lehet. Az anyagcsere felgyorsulásával több táplálékra van szükségük, és több vizet vesztenek párolgás útján. Ennek következménye, hogy a táplálékszerzés több idõt vesz igénybe, ami a szaporodás rovására megy. Dillon és kollégáinak meggyõzõdése, hogy e változások a trópusi ökoszisztéma egészére kihatnak majd. Márpedig ez az otthona a földi élõvilág nagy részének.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra